Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Ο κόσμος ανησυχεί για τα νέα μέτρα


Ο κόσμος ανησυχεί για τα νέα μέτρα

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Απριλίου 14, 2012
20120414-030618.jpgΤα νέα μέτρα του Ιουνίου ανησυχούν τον κόσμο. Γνωρίζουν ότι και πάλι θα πλήττουν το εισόδημα τους (όσοι διαθέτουν πλέον) και θα αφήνουν στο απυρόβλητο όσους έχουν και τελούν υπο καθεστώς “προστασίας”.
Τι κι αν ψάχνουν τρόπους για να εισπράξουν τα ληξιπροθεσμα χρέη και να πετάξουν τη φοροδιαφυγή.
Τα έσοδα του κράτους μειώνονται συνεχώς, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του τριμήνου.
Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι τα μέτρα που θα έρθουν με το Μεσοπρόθεσμο προγράμμα τον Ιούνιο είναι 11,5 δις… Μετά τις εκλογές θα δούμε τι άλλο θα προστεθεί…

Με πρωτοφανή κοσμοσυρροή οι Επιτάφιοι


Με πρωτοφανή κοσμοσυρροή οι Επιτάφιοι

Με πρωτοφανή κοσμοσυρροή, έγινε η περιφορά των Επιταφίων, στις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης. Με περισσότερο κόσμο από όλα τα τελευταία χρόνια.
Φαίνεται, πως η οικονομική κρίση φέρνει τον κόσμο πιό..
κοντά στην εκκλησία.
Πού να τον πάει άλλωστε; Στην πολιτική που τον πρόδωσε ή στο ποδόσφαιρο που διαλύθηκε; Ή στο μαγαζί του που δεν υπάρχει; Ή στη δουλειά του που έχασε;
Η εκκλησία (όποιας θρησκείας) είναι επί 2.000 χρόνια, ένα αποκούμπι.

Κυριακάτικες Πολιτικές


Κυριακάτικες Πολιτικές
VETO - 31/12/10
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - 15/04/12
REAL NEWS - 15/04/12
ΤΟ ΠΑΡΟΝ - 15/04/12
ΤΟ ΑΡΘΡΟ - 15/04/12
Εβδομαδιαίες

Νέα συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές «βλέπει» η Goldman Sachs


Νέα συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές «βλέπει» η Goldman Sachs

To ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θα προωθήσει ξανά μια νέα συγκυβέρνηση, επισημαίνει σε έκθεση της η Goldman Sachs.Στη νέα έκθεση της η Goldman Sachs θεωρεί απίθανη μια ριζική αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς ο εκλογικός νόμος, ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης και τα λάθη πιθανοτήτων στις δημοσκοπήσεις δεν θα
επιτρέψουν στην ανάδυση ασταθών πολιτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με την Goldman η ελληνική πολιτική σκηνή έχει υποστεί σημαντική μεταβολή. Ο παραδοσιακός διαχωρισμός ανάμεσα στην κέντρο-αριστερά (ΠΑΣΟΚ) και την κεντρο-δεξιά (Νέα Δημοκρατία, ή ΝΔ) δεν είναι πλέον το βασικό δίλημμα για τους Έλληνες ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έντονη είναι η δυσφορία των ψηφοφόρων με τους χειρισμούς των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την τελευταία δεκαετία, μειώνοντας τη δημοτικότητάς τους.
Ενώ στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκέντρωναν ποσοστά περίπου 70-80% μαζί, πλέον η δύναμη τους έχει μειωθεί σε περίπου 30-40%. Οι εκλογές θα κριθούν από το ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ενώ μια σειρά από μικρά και νέα κόμματα αναμένεται να εισέλθουν στη νέα Βουλή.
Αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην αγορά, καθώς οι ελληνικές εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να διακόψει τις προσπάθειες προσαρμογής και να δημιουργήσει κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα.
Η Goldman όμως θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί για τους εξής λόγους:
-Δεδομένου του εκλογικού νόμου (με μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα), ακόμα και με τη συνολική εκλογική δύναμη 30-40% από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί, τα δύο κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας σε περίπτωση που συνεργαστούν.
-Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πολλά, αλλά αποσπασματικά και διαιρεμένα. Υπάρχουν έντονες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς – και πολύ περισσότερο μεταξύ εκείνων της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς. Τα προγράμματα και οι επιδιώξεις είναι πολύ διαφορετικές. Η πιθανότητα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν ένα σταθερό και συνεκτικό συνασπισμό είναι αρκετά χαμηλή.
-Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δημιουργεί ένα ευρύ περιθώριο λάθους γύρω από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Δεδομένης της υψηλής στήριξης για την ελληνική προοπτική στη ζώνη του ευρώ, οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις υποεκτιμούν κατά πάσα πιθανότητα τον παράγοντα οι Έλληνες να ψηφίσουν εκείνους που μπορούν να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική.
Η επιτυχία του κυβερνητικού συνασπισμού για τη μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την Goldman αμέσως μετά τις εκλογές, οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν σε τρία σημεία, για να διαπιστώσουν εάν η νέα κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στο νέο πρόγραμμα:
-Αν η νέα κυβέρνηση συνασπισμού διαθέτει άνετη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει πάνω από 160 έδρες
-Τα μέλη της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι έμπειρα, με ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο, μεταρρυθμιστική νοοτροπία και αξιοπιστία
-Οι στόχοι του προγράμματος της νέας κυβέρνησης (θα ανακοινωθούν κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης) πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και όχι να δημιουργούν πεδία της σύγκρουσης με το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής που πρόσφατα ψηφίστηκε.
You might also like:

Προαναγγελία… κηδείας στα ασφαλιστικά ταμεία


Προαναγγελία… κηδείας στα ασφαλιστικά ταμεία

Share
Μάλλον με προαναγγελία… κηδείας στα ασφαλιστικά ταμεία, μοιάζουν τα στοιχεία και οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση εκπροσώπων του ΔΝΤ με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Μιχάλη Χάλαρη. Κι όταν λέμε κηδεία εννοούμε ότι προετοιμάζεται το έδαφος ώστε πάμε σε νέες μειώσεις συντάξεων, σύμφωνα με τις εντολές των δανειστών μας.
Οι χαρτογιακάδες του ΔΝΤ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, λένε, με το γεγονός ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός των ταμείων δεν έχει φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και ειδικά τις ληξιπρόθεσμες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο ΙΚΑ έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,17 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για 5,5 δισ. ευρώ, ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ που έχουν ρυθμιστεί μόλις 183 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 4 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, στο ΙΚΑ έχουν υποβληθεί 74.903 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί 55.213. Στον ΟΑΕΕ, έως το τέλος Μαρτίου υποβλήθηκαν 22.000 αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζουν τεράστιες μαύρες τρύπες και απειλούνται με άμεση κατάρρευση. Αλλωστε, από την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας, η απώλεια των ταμείων ξεπερνά τα 6 δις.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου τίθεται σε εφαρμογή η ταυτόχρονη καταβολή μισθών, εισφορών και φόρου εισοδήματος μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ με στόχο να μειωθούν οι μπαταχτζήδες. Διότι εκτός από τους εργοδότες που έχουν πράγματι εγγενή αδυναμία να πληρώσουν εισφορές, υπάρχουν και χιλιάδες επιχειρήσεις που επικαλούνται την κρίση για να μην καταβάλλουν εισφορές.
Ουστιαστικά, η δυσφορία του ΔΝΤ για την κατάσταση στα ταμεία είναι το πρώτο βήμα για νέο κούρεμα στις συντάξεις. Κι αυτό γιατί ήδη ορισμένα ταμεία έχουν πάρει τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους πάνω από το 50% της κρατικής χρηματοδότησης. Με δεδομένο ότι το Μνημόνιο λέει ότι τα λεφτά από το κράτος (που παίρνει φυσικά από τα δάνεια του EFSF) θα πηγαίνουν μόνο στην αποπληρωμή του χρέους, αντιλαμβάνεται κανείς το πρόβλημα των ταμείων. Για να πληρώνονται οι συντάξεις θα πρέπει να καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός αδύνατο αυτή τη χρονική στιγμή. Ειδικά, με την ανεργία σταθερά πάνω από 20%.
Τους τεχνοκράτες, όμως, δεν τους νοιάζει διόλου που θα βρεθούν τα χρήματα. «Κόψτε τις συντάξεις, αυξήστε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης». Αυτές είναι οι δύο εντολές που δίνουν και από τον Ιούνιο προβλέπεται να σκάσει μεγάλη βόμβα.
Το άνοιγμα εκ νέου του συνταξιοδοτικού με ταυτόχρονη μείωση συντάξεων είναι προ των πυλών, αλλιώς πάμε σε στάση πληρωμών στους συνταξιούχους.
Αυτό είναι ένα διαχρονικό κληροδότημα όλων των κυβερνήσεων που όμως διογκώθηκε την τελευταία διετία. Οπότε, αναμένεται θερμό καλοκαίρι με τους κακόμοιρους συνταξιούχους που δε φταίνε σε τίποτε να βγαίνουν ξανά στους δρόμους με το κουλούρι στο χέρι.
This entry was posted in Οικονομία. Bookmark the permalink.

Τα σχόλια σας

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ

XARRY KLYNN (ΣΤΟ ΠΕΡΟΚΕ) PART 3

"ΞΕΝΙΤΙΑ", ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Από το «Four Seasons» στο... Four Prisons


Βρώμικο πολιτικό χρήμα

Από το «Four Seasons» στο... Four Prisons

Πρώτο Θέμα
14/04/2012  12:07
1
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Ποιος θα το φανταζόταν -ούτε καν ο ίδιος- πως αρκετά χρόνια αργότερα θα ήταν σε θέση να δεξιώνεται τους καλεσμένους του στο πολυτελές «Four Seasons» του Παρισιού, να διαμένει με την οικογένειά του σε σουίτες των 3.000 ευρώ, να νοικιάζει ολόκληρες βίλες για τις καλοκαιρινές του διακοπές και να ψωνίζει μόνο Hermès, αφήνοντας το πορτοφόλι του στην αποκλειστική διαχείριση της συζύγου του, στην οποία φίλοι και γνωστοί της οικογένειας Τσοχατζόπουλου χρεώνουν τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ: ο γιος του μπακάλη και ορκισμένος σοσιαλιστής μεταμορφώθηκε εν μια νυκτί σε σπάταλο καταναλωτή με ύφος χλιδάτου καπιταλιστή που ζούσε προκλητικά προκειμένου να ικανοποιήσει τη μεγαλομανία του ίδιου και της συζύγου του, κυρίας Βίκυς Σταμάτη, πρώην υπαλλήλου της ΔΕΗ.

Ιδού μερικά μόνο από τα «επεισόδια» του ακριβού lifestyle που επέλεξε να ακολουθεί πιστά το ζευγάρι τα τελευταία χρόνια: βουτιές σε κοσμικές παραλίες της Καραϊβικής, κοντινές αποδράσεις σε πολυτελείς καμπάνες στο «Grand Resort» στο Λαγονήσι, διακοπές σε θέρετρα όπου παραθερίζουν γαλαζοαίματοι, διαμονή σε πανάκριβα σπίτια, πρώτα στο Παλαιό Ψυχικό και κατόπιν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενοικιάσεις εξοχικών κατοικιών με υπέρογκο κόστος, αγορές πανάκριβων ρούχων και αξεσουάρ. Δίχως υπερβολή, το ζεύγος Τσοχατζόπουλου είχε γίνει η… χαρά των καταστηματαρχών, και μάλιστα σε καιρούς βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Διαβάστε περισσότερα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Σάββατο

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...