Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου Εισοδήματος, κυριαρχούν στην επικαιρότητα, μετά την παρέμβαση των τροϊκανών, που ζήτησαν να αποσυρθεί γι αυτές τις δύο περιπτώσεις η διάταξη των εκατό δόσεων και να διατηρηθεί η προηγούμενη ρύθμιση των 24 δόσεων.
Όμως τις ημέρες που προηγήθηκαν, είχαμε επίσης μια συμφωνία που πέρασε δημοσιογραφικά περίπου απαρατήρητη, αυτή της συνάντησης στις 5-6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα Σαμαρά-Νταβούτογλου και ομάδας υπουργών των δύο χωρών.
Τώρα γι αυτήν την απόφαση που πάρθηκε, την ώρα που το Barbaros αλωνίζει στην ΑΟΖ της Κύπρου και την στιγμή που ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την λύση του κυπριακού, δεν ακούσαμε επαρκείς εξηγήσεις από κυβερνητικής πλευράς.
Μας λένε, ότι θα επιχειρήσουν να εξηγήσουν στην Τουρκία ότι οι κινήσεις του Barbaros είναι έξω από κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό να πείσουν την Άγκυρα να αποσύρει το σεισμολογικό σκάφος της από τα θαλάσσια οικόπεδα, που βρίσκονται στο νότιο τμήμα του Μεγαλονήσου.
Εκ προοιμίου κάθε τρίτος παρατηρητής θα έλεγε ότι η Τουρκία γνωρίζει την νομιμότητα και την αγνοεί, προκειμένου να επιβάλει δυναμικά το νόμο του ισχυρού εκβιάζοντας με πειρατικές ενέργειες με προφανή σκοπό να αποκομίσει πολίτικα και στην προκειμένη περίπτωση και οικονομικά οφέλη.
Ποιος είναι ο αντικειμενικός στόχος της Άγκυρας; Απλός και ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Να εξαναγκάσει τη Λευκωσία υπό την απειλή της επιχείρησης δυναμικής και βίαιης εγκατάστασης γεωτρύπανων στο νότο, να εκχωρήσει το 50% της εκμετάλλευσης στους Τουρκοκύπριους, ανεξαρτήτως της πορείας των συνομιλιών, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδιέξοδο, λόγω απαράδεκτων απαιτήσεων που προβάλουν οι Τούρκοι, που είναι αδύνατον να αποδεχθούν οι Κύπριοι.
Αν κάποιοι αφελείς στην Αθήνα πιστεύουν, ότι μπορούν να πείσουν τους Τούρκους να αποχωρήσουν από τα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, ματαιοπονούν, μια και η Άγκυρα έχει μάθει να παίρνει με την βία και την απειλή βίας και όχι να δίνει και να συμβιβάζεται. Με αυτή την έννοια και η προαναγγελθείσα σύνοδος της Αθήνας ουδέν θετικό αναμένεται να αποδώσει, εκτός αν η Αθήνα έχει αποφασίσει να κάνει νέους επώδυνους συμβιβασμούς, ανάλογους με αυτούς των Ιμίων και της Μαδρίτης, προκειμένου να ηρεμίσει το μαινόμενο θηρίο.
Ήδη η Άγκυρα έκανε και κινήσεις διπλωματικές στις Βρυξέλες με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ και τη στήριξη του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί, προκειμένου να αποτρέψουν ισχυρό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο οι «28» της Ε.Ε. καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες και συνδέουν τη συνέχιση τους με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Καλούν μεταξύ άλλων την Άγκυρα να απόσχει από κάθε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζητούν επίσης από την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και τις μονομερείς ενέργειες και να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η Αθήνα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί , χωρίς δίχτυ προστασίας. Το πιθανότερο και ελπίζουμε να διαψευσθούμε σε αυτή την πρόβλεψη, είναι η παρουσία του υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας υπό τον Νταβούτογλου να δώσει την εικόνα στην διεθνή κοινότητα, ότι η Άγκυρα συνομιλεί και είναι διαλλακτική και να υποβαθμισθούν έτσι οι παράνομες, εκβιαστικές και επιθετικές ενέργειες της στην Κύπρο.
Να ξεχαστεί ότι ο Βοράς είναι κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ξεχαστεί η παράνομη δήθεν συμφωνία με τους υποτακτικούς της Άγκυρας στα κατεχόμενα, όχι μόνο για τις έρευνες στο βόρειο θαλάσσιο τμήμα της Κύπρου, αλλά και στο νότιο, που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία και εν γένει η όλη πειρατική δραστηριότητά της στην περιοχή.
Απορίας άξιο είναι, πόσο θα βοηθήσει την όλη κυπριακή υπόθεση, η συνάντηση των Αθηνών. Εκτός αν κάποιες συμφωνίες τουριστικού περιεχομένου, που δεν τις αρνείται κανείς, είναι ικανές να καλύψουν το τεράστιο θέμα της τουρκικής εισβολής στον θαλάσσιο χώρο της ΑΟΖ στην Κύπρο.
Με την ελπίδα, ότι δεν θα αποτελέσει άλλοθι για την Τουρκία, η συνάντηση υψηλού επιπέδου στην Αθήνα. περιμένουμε να δούμε αν αυτή η επαφή θα αποδειχθεί επωφελείς ή αν θα αποδειχθεί μια ακόμη χοντρή γκάφα της Αθήνας, που είναι πιθανόν να αποβεί και σε βάρος των εθνικών συμφερόντων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου…