Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Θεατρο- Με τη γυναικα του φιλου μου-Βουτσας-Μουστακας

Θεατρο- Με τη γυναικα του φιλου μου-Βουτσας-Μουστακας

Θεατρο- Με τη γυναικα του φιλου μου-Βουτσας-Μουστακας

Θεατρο- Με τη γυναικα του φιλου μου-Βουτσας-Μουστακας

Θεατρο- Με τη γυναικα του φιλου μου-Βουτσας-Μουστακας

Θεατρο- Με τη γυναικα του φιλου μου-Βουτσας-Μουστακας

Θεατρο- Με τη γυναικα του φιλου μου-Βουτσας-Μουστακας

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Ο κόσμος μας στο κοντινό μέλλον: Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και οι προβλέψεις των υπηρεσιών πληροφοριών

Ο κόσμος μας στο κοντινό μέλλον: Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και οι προβλέψεις των υπηρεσιών πληροφοριών

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
GLOBE GEOPOLITICS
Εκτύπωση
Με την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ να πλησιάζει και την αντιπαράθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κέρδισε τις εκλογές να συνεχίζει να μαίνεται, προφανές ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι άξονες πάνω στους οποίους αναμένεται να κινηθεί η αμερικανική εξωτερική πολιτική κατά την θητεία Τραμπ, όπως αυτοί προκύπτουν από την εξέταση του υποψήφιου για τη θέση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.
rex tillerson
Οι βασικές θέσεις του, όπως τις παρουσιάζει σε ανάρτηση στο Ινστιτούτου Διεθνών Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων ο κ. Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κάτοχος της Έδρας ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές «Θουκυδίδης», έχουν ως εξής:
  • Η Ρωσία είναι «κίνδυνος», «αντίπαλος» και ίσως «εχθρός»- Η προσάρτηση της Κριμαίας είναι παράνομη.
  • Οι ΗΠΑ στην υπόθεση της Κριμαίας δεν έκαναν «αναλογική εμφάνιση ισχύος» (“proportional show of force”). Η έλλειψη σθεναρής και ισχυρής αμερικανικής απάντησης κρίθηκε από την Ρωσία ως αδυναμία.
  • Η Ρωσία επιζητεί αναγνώριση του ρόλου της διεθνώς, λόγω και της ιδιότητάς της ως πυρηνικής υπερδύναμης.
  • Οι κινήσεις ή η συμπεριφορά της Ρωσίας είναι προβλέψιμη.
  • Ο κίνδυνος περιβαλλοντικής αλλαγής υπάρχει, όπως και η ανάγκη μέτρων.
  • Η αποτελεσματική διπλωματία χρειάζεται και την απειλή της ισχύος.
  • Η υποχρέωση του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ είναι απαραβίαστη.
  • Η Τουρκία, λόγω έλλειψης ηγεσίας εκ μέρους των ΗΠΑ, στράφηκε στον επόμενο διαθέσιμο (Ρωσία).
  • Οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν στο Ισραήλ πόσο σημαντικός και στρατηγικός σύμμαχος είναι. Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ δεν βοηθάει στην επίλυση των ζητημάτων.
  • Οι ΗΠΑ πρέπει στη Συρία να δείξουμε ποια είναι η θέση τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
  • Οι πολιτικές των ΗΠΑ στη Συρία ήταν αντικρουόμενες: από την μία να νικηθεί το ISIS και από την άλλη να φύγει ο Άσαντ.
  • Η χρήση στρατιωτικής ισχύος είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς Κοστίζει αμερικανικές ζωές.
  • Στο Ιράκ, Λιβύη και Συρία δεν υπήρχαν απαντήσεις για το τι θα γίνει μετά (την ανατροπή των καθεστώτων).
Οι προβλέψεις για το προσεχές μέλλον
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι προβλέψεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με το τι αναμένουν να δουν στον κόσμο μας στο προσεχές μέλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αναφορά Global Trends του National Intelligence Council των ΗΠΑ, η οποία εκδίδεται κάθε τέσσερα χρόνια και σε αυτήν αξιολογούνται οι τάσεις που φαίνονται να διαμορφώνονται στον κόσμο- στην ουσία, αποτελεί μια προσπάθεια πρόβλεψης του κοντινού μέλλοντος από αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Φέτος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη πως «καλώς ή κακώς, το αναδυόμενο διεθνές περιβάλλον φαίνεται να οδηγείται στο κλείσιμο μιας περιόδου αμερικανικής κυριαρχίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο...όπως ίσως και η, βασιζόμενη σε κανόνες, παγκόσμια τάξη που αναδείχθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
white house
Γενικότερα, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Defense One, το NIC (που υπάγεται στο Γραφείο του Διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (Director of National Intelligence), προβλέπει το πιθανό τέλος όχι μόνο της θέσης των ΗΠΑ ως μόνης υπερδύναμης στον κόσμο, αλλά και των θεμελίων μεγάλου μέρους αυτής της ισχύος: Μιας ανοικτής παγκόσμιας οικονομίας, στρατιωτικών συμμαχιών σε Ασία και Ευρώπη και φιλελεύθερων κανόνων και θεσμών, που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά χωρών και την επίλυση των διαφορών μεταξύ τους.
Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλες δυνάμεις να προσπαθούν να συνεργαστούν σε θέματα διεθνούς σημασίας και να ενεργούν επιθετικά στις «γειτονιές» τους, παρατηρεί το NIC. Μέσα στα επόμενα έτη, αυτό που προβλέπεται είναι κατακερματισμός του υπάρχοντος διεθνούς συστήματος προς διαφιλονικούμενες περιφερειακές ζώνες επιρροής. Σε ένα από τα παραδείγματα αναφέρεται πως, κατά τις αρχές της επόμενης δεκαετίας (2020) η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν ίσως καταλήξουν στο συμπέρασμα πως οι ΗΠΑ «υποχωρούν» από διάφορα σημεία του κόσμου όπου ήταν παρούσες, εξαιτίας διχασμών στην εσωτερική πολιτική και προβλημάτων στην οικονομία τους. Οπότε, Κινέζοι, Ρώσοι και Ιρανοί επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους στις γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα κατά τα μέσα της δεκαετίας «οι δυνάμεις στο κέντρο των περιφερειακών σφαιρών επιρροής να προσπαθούν να εδραιώσουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά στην προνομιούχα επιρροή σε θέματα οικονομίας, πολιτικής και ασφαλείας στις ευρύτερες περιοχές τους». Το σενάριο αυτό φτάνει στο αποκορύφωμά του με έναν πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κατά το 2028, όπου χρησιμοποιείται για πρώτη φορά μετά το 1945 πυρηνικό όπλο σε πολεμική σύγκρουση, με αποτέλεσμα οι μεγάλες δυνάμεις να «ταρακουνηθούν» και να αρχίσουν ξανά να συνεργάζονται μεταξύ τους.
indian army tanks
Ακόμη, στη μελέτη προβλέπεται επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, με την Κίνα να επιβραδύνει και την Ινδία να επιταχύνει, καθώς και κλιμάκωση της τρομοκρατικής απειλής: «Αν και οι τοποθεσίες της θρησκευτικά υποκινούμενης τρομοκρατίας θα ποικίλλουν, η άνοδος του βίαιου θρησκευτικού εθνικισμού και το σχίσμα μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών θα επιδεινωθούν βραχυπρόθεσμα και ίσως να μην αποκλιμακωθούν ως το 2035» εκτιμάται. Επίσης, εκτιμάται πως σε διεθνές επίπεδο, «θάλαμοι ηχούς» όσον αφορά στην πληροφόρηση (κάτι που έχει αρχίσει να παρατηρείται ήδη στα social media, καθώς διαμορφώνονται «κύκλοι» ομοϊδεατών, όπου δεν ακούγονται άλλες απόψεις πέρα από τις δικές τους) θα «ενισχύουν αμέτρητες αντίπαλες πραγματικότητες, υπονομεύοντας την κοινή κατανόηση διεθνών γεγονότων». Ο εθνικισμός πιθανώς να ενισχυθεί εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών και των αναταραχών από την παγκοσμιοποίηση. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος συγκρούσεων μεταξύ χωρών θα μπορούσε να φτάσει «σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο». Όσον αφορά στη φύση των συγκρούσεων αυτών, σημειώνεται πως χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία έχουν επιδείξει μια προθυμία να επιδίδονται σε μια «γκρίζα ζώνη» επιθετικότητας, που σταματά λίγο πριν το όριο του ανοιχτού πολέμου και θολώνει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ειρήνης και εμπόλεμης κατάστασης, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο λανθασμένων εκτιμήσεων.
crimea soldiers
«Ο πόλεμος θα περιορίζεται όλο και λιγότερο στα πεδία των μαχών, και θα στοχεύει πιο πολύ στην πρόκληση αναταραχών σε κοινωνίες- με χρήση κυβερνοόπλων εξ αποστάσεως ή τρομοκρατών εκ των έσω...οι μελλοντικές συγκρούσεις όλο και περισσότερο θα έχουν έμφαση στην πρόκληση προβλημάτων σε κρίσιμες υποδομές, στην συνοχή της κοινωνίας και στις βασικές κυβερνητικές λειτουργίες με σκοπό τη διασφάλιση ψυχολογικών και γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων, αντί για την ήττα των εχθρικών δυνάμεων στο πεδίο μάχης μέσω συμβατικών στρατιωτικών μέσων. Οι άμαχοι θα στοχεύονται όλο και περισσότερο, κάποιες φορές για να προκληθούν συγκρούσεις μεταξύ εθνοτικών, θρησκευτικών και πολιτικών ομάδων για να προκληθεί αναταραχή στην κοινωνική συνεργασία και συνύπαρξη στο εσωτερικών κρατών. Τέτοιες στρατηγικές υποδεικνύουν μια τάση προς όλο και πιο δαπανηρές, αλλά λιγότερο αποφασιστικές συγκρούσεις».
Ακόμη, εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, λαϊκιστικές, απολυταρχικές πολιτικές θα απειλούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία: «Θα είναι μεγάλος πειρασμός η επιβολή τάξης σε αυτό το προφανές χάος» γράφουν οι συντελεστές της έρευνας.

Με ένταση έκλεισε η Διάσκεψη για το Κυπριακό -Ποιοι και γιατί διαφώνησαν

 ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS /ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS /ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Από ένταση φαίνεται πως στιγματίστηκε το προσωρινό κλείσιμο των εργασιών της πολυμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Τουρκία και Βρετανία άσκησαν μια κλιμακούμενη πίεση προκειμένου να καταγραφούν άμεσα τα ερωτήματα για τα ζητήματα ασφάλειας.
Οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις, συντασσόμενες πλήρως, απέκρουσαν τη θέση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος υποστήριξε ότι χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, παρά την επιμονή των υπουργών Εξωτερικών των δύο εγγυητριών δυνάμεων, επικράτησε τελικά η θέση του Νίκου Κοτζιά πως η συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πρώτα σε τεχνικό επίπεδο, κάτι που θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου. Με την άποψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών συντάχθηκε και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Ετσι, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτός ο γύρος συνομιλιών, τότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Στις 18 Ιανουαρίου η συνέχεια - Τα επόμενα βήματα
Στις 18 Ιανουαρίου η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών, που θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν.
Οταν ετοιμάσουν ένα σχετικό πόρισμα που αφορά όλα αυτά τα θέματα, θα υπάρξει συνέχιση της Διάσκεψης με την ίδια σύνθεση όπως ξεκίνησε.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ, αποφασίστηκε:
  • Η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.
  • Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.
  • Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά, αφού επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, οι τεχνοκράτες θα προέρχονται από τα μέρη που συμμετέχουν στη Διάσκεψη.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Η ανακοίνωση του ΟΗΕ 
Την ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Εθνη. «Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Οι συζητήσεις, αναφέρει η ανακοίνωση, υπογράμμισαν σήμερα (σ.σ.: την Πέμπτη) «την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου. Οπως επίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο».
Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.
«Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Αισιόδοξος ο Γκουτέρες
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε στο πρακτορείο Reuters ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Μετά τη συνάντηση για το Κυπριακό χθες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη Γενεύη, δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων -των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας- δήλωσε.
Κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση της χθεσινής Διάσκεψης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση», ανέφερε ακόμη, χωρίς να αρνηθεί όμως ότι «αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».
Κλείνοντας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία εκπροσώπησης της Ε.Ε. (ο Γιούνκερ εκπροσώπησε και τον Ντόναλντ Τουσκ, όπως διευκρίνισε). Εξάλλου, ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών σε δικοινοτικό επίπεδο δεν υπάρχει ως τώρα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού «βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι». «Ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους», είπε, προσθέτοντας ότι επί του θέματος θα υπάρξει δημοψήφισμα.
Τέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Mπαρίς Μπουρτζού, είπε εισαγωγικά ότι ο χάρτης που παρουσιάστηκε χθες στον Μουσταφά Ακιντζί, αφού εξετάστηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εκρίθη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Ακιντζί θα διαβιβάσει την άποψη αυτή με επιστολή που θα αποστείλει προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.


Πηγή: Με ένταση έκλεισε η Διάσκεψη για το Κυπριακό -Ποιοι και γιατί διαφώνησαν | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/312744/me-entasi-ekleise-i-diaskepsi-gia-kypriako-poioi-kai-giati-diafonisan#ixzz4VcpFm9Rl

Η εκχώρηση της Κύπρου θανάσιμο πλήγμα για τον ελληνισμό

Print Friendly and PDF
-A +A
του Γιώργου Καραμπελιά
Σε μια στιγμή κατά την οποία ο Ερντογάν βρίσκεται απόλυτα στριμωγμένος σε όλα τα μέτωπα, οι Έλληνες πολιτικοί, στην Κύπρο και την Ελλάδα, θα συναινέσουν άραγε σε μια νέα εθνική καταστροφή η οποία θα επισφραγίσει, σχεδόν εξήντα χρόνια μετά, την ιστορική αποτυχία της Ζυρίχης; Θα παραδώσουν την Κύπρο στον καταρρέοντα νεοθωμανισμό, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την οριστική προτεκτοροποίηση, άμεσα, και την αποσύνθεση, μεσοπρόθεσμα, του ίδιου του ελληνικού κράτους;
Πράγματι η πολιτική του Ρατζίπ Ερντογάν για την «αναίμακτη» μεταβολή της Τουρκίας στον περιφερειακό ηγεμόνα ολόκληρης της Νοτιανατολικής λεκάνης της Μεσογείου και των Βαλκανίων, έχει αποτύχει παταγωδώς:
Κατ’ αρχάς, απέτυχε η προσπάθειά του να μεταβληθεί στον νέο «χαλίφη» του μουσουλμανικού κόσμου και του ισλαμισμού. Έτσι συγκρούστηκε μετωπικά  με το ίδιο το ισλαμικό ρεύμα που τον ανέδειξε στην εξουσία, το τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν· παράλληλα, από την άλλη όχθη του ισλαμικού ρεύματος, το τζιχαντιστικό Ισλάμ, το οποίο ενίσχυσε η Τουρκία για να το χρησιμοποιήσει εναντίον του Άσαντ και των Κούρδων, στράφηκε εναντίον του με αλλεπάλληλες και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις. Παράλληλα απέτυχε δραματικά στη πολιτική προσεταιρισμού των αραβικών χωρών, ιδιαίτερα μετά την «Αραβική Άνοιξη», παρότι προς στιγμήν ο Ερντογάν είχε αναδειχτεί σε ήρωα στις φτωχογειτονιές της Γάζας και του Κάϊρου. Η κατάληξη υπήρξε  η  ανοικτή σύγκρουση με την Αίγυπτο, για την ηγεσία του αραβομουσουλμανικού κόσμου, και η παταγώδης αποτυχία στη Συρία, η οποία έφερε την ανάπτυξη μιας νέας κουρδικής οντότητας στα σύνορα της Τουρκίας και την μεγαλοπρεπή επιστροφή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή!
Στο εσωτερικό της Τουρκίας συνέπεια αυτών των υπερφίαλων εγχειρημάτων υπήρξε η επανεκκίνηση του εμφυλίου πολέμου με τους Κούρδους, οι συγκρούσεις με τους αλεβίτες και το εκκοσμικευμένο τμήμα της Τουρκίας – με τις μεγάλες διαδηλώσεις του καλοκαιριού του 2015 με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί της Πόλης και προπαντός το 2016 η απόπειρα πραξικοπήματος που οδήγησε σε αποσύνθεση ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και τον στρατό της Τουρκίας. Τελικώς, ως συνέπεια της γενικευμένης αστάθειας και της μείωσης κατά 50% των εσόδων από τον τουρισμό και η τουρκική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, η δε τουρκική λίρα δοκιμάζεται.
Σε ότι δε αφορά στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας, αυτές βρίσκονται στο ναδίρ με τις ΗΠΑ και ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και καρκινοβατούν με το Ισραήλ. Για να εξασφαλίσει κάποια ανάσα υποχρεώθηκε να συνθηκολογήσει με τη Ρωσία του Πούτιν και τους Ιρανούς, αποδεχόμενος την παραμονή του Άσαντ, τη μονιμοποίηση της ρωσικής και της ιρανικής παρουσίας στη Συρία. Ολόκληρη η στρατηγική την οποία είχε σχεδιάσει ο Νταβούτογλου, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, ο ίδιος εκπαραθυρώθηκε και ο Ερντογάν, άλλοτε οπαδός της ήπιας ισλαμοποίησης, αλά Γκιουλέν, κατέληξε σε συμμαχία με τη φασιστική ακροδεξιά των Γκρίζων Λύκων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσει την επιτυχία στη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα τον μεταβάλει σε απόλυτο μονάρχη της Τουρκίας.
Έλληνες και Κύπριοι πολιτικοί θα διασώσουν τον Ερντογάν;
Απέναντι σ’ αυτή την καθολική αποτυχία ένα μέρος του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου της Δύσης  προσπαθεί να προσφέρει στον Ερντογάν ανταλλάγματα ώστε να παραμείνει προσδεμένος στο δυτικό άρμα, μέσω της παραχώρησης της Κύπρου και της πρόσβασης στα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου με την παράλληλη μεταβολή της Ελλάδας,  στο σύνολό της, σε τουρκικό προτεκτοράτο. Έτσι η Τουρκία θα κερδίσει απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα,  ό,τι χάνει στα ανατολικά, ενώ οι αγωγοί του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου θα περάσουν από την Τουρκία.
Η συζητούμενη στη Γενεύη λύση είναι καταστροφική: Η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποκατασταθεί από ένα κρατίδιο ελεγχόμενο από την Τουρκία (με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και δημιουργία τουρκικής βάσης, με εκ περιτροπής προεδρία, και αδυναμία λειτουργίας του νέου κρατικού μορφώματος, εξαιτίας του όρου της υποχρεωτικής συμφωνίας των τουρκοκυπρίων, δηλαδή της Τουρκίας σε οποιαδήποτε απόφαση). Επιπλέον  ο κυπριακός ελληνισμός θα αποκοπεί οριστικά από το ελλαδικό κράτος. Ενώ μέχρι σήμερα υπήρχαν δύο κράτη στο εσωτερικό της Ε.Ε., τα οποία θα μπορούσαν να υπερασπίζουν τα συμφέροντα του ελληνισμού, το νέο κυπριακό μόρφωμα θα καταστεί ο δούρειος ίππος της εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, μια και οι αποφάσεις του θα προϋποθέτουν τη συμφωνία της Τουρκίας.
Παρά λοιπόν την αντίσταση του ελληνισμού  στην Κύπρο (με αποκορύφωμα το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν) κάποιες ανάξιες ηγεσίες και ελίτ και παρά το υπέροχο παράδειγμα του Τάσσου Παπαδόπουλου) κινδυνεύουν να οδηγήσουν: Αφ΄ ενός τον κυπριακό ελληνισμό στην οριστική πολιτειακή του εξαφάνιση και εν τέλει σε εξανδραποδισμό, όπως έγινε στο παρελθόν με τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου και αφ’ ετέρου το ίδιο το ελλαδικό κράτος σε ένα μικρό ελεγχόμενο κρατίδιο το οποίο αργά ή γρήγορα θα υποστεί ακόμα και εδαφικούς ακρωτηριασμούς – καθόλου τυχαίες οι απειλές όλων των τουρκικών κομμάτων σχετικά με τα ελληνικά νησιά ή τη Θράκη.
Γιατί εκείνο που δεν κατανοούν οι ελληνικές και κυπριακές ψευδο-ελίτ είναι πως, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο αποτελούν, παρά τα σημερινά μας χάλια, υπολογίσιμη δύναμη στη Μ. Ανατολή –εξού και οι συμφωνίες με την Αίγυπτο ή το Ισραήλ– ενώ τελεσίδικα αποκομμένες, θα αποτελούν γεωπολιτικούς νάνους και εύκολη βορρά στις ξένες ορέξεις.
Οι συνομιλίες της Γενεύης, δεν θα έπρεπε να είχαν αρχίσει καν και αποτελούν ήδη μία παγίδα από την οποία η ελληνική και κυπριακή πολιτική ηγεσία θα πρέπει να απαγκιστρωθούν τάχιστα – εξάλλου η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων και των ελλαδιτών τάσσεται ενάντιά τους και είναι βέβαιο ότι μια μειοδοτική λύση θα καταψηφιστεί μαζικά από τους Κυπρίους σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα.
Υπάρχουν δυνατότητες ανάταξης
Ίσως για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια η γεωπολιτική πραγματικότητα δεν μοιάζει απελπιστική για μας. Ο ισλαμικός κόσμος έχει εισέλθει σε μια μακρά περίοδο αντιπαραθέσεων και εμφυλίων · το κουρδικό ζήτημα αναδεικνύεται μοιάζει ένας άλυτος γόρδιος δεσμός, ενισχύεται η ρωσική παρουσία·  στη Συρία και τον Λίβανο αναδεικνύεται μια νέα στρατηγική συμμαχία χριστιανών σιϊτών και Αλαουιτών, φιλική προς την Ελλάδα· ενώ είναι ανέφικτη η ανασύσταση της συμμαχίας Τουρκίας Ισραήλ· η Αίγυπτος βρίσκεται σε ευθύ ανταγωνισμό με την Τουρκία για την ηγεμονία του σουνιτικού Ισλάμ· τέλος στην Ευρώπη, η κρίση του μεταναστευτικού και της ισλαμικής τρομοκρατίας αποδυναμώνει την επιρροή της Τουρκίας.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να αναδειχτούν ως το πραγματικό σύνορο της Ευρώπης, και όμως την ίδια στιγμή κάποιοι απεργάζονται την εκχώρηση στο διπλωματικό πεδίο στην Τουρκία όλων όσων έχει απολέσει στο γεωπολιτικό πεδίο.
Αντίθετα η εμμονή σε μία λύση στηριγμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, η εμμονή στο ευρωπαϊκό κεντημένο και στην ύπαρξη της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι σήμερα όχι μόνο εφικτή αλλά η μόνη ρεαλιστική πρόταση.
Και ίσως μέσα από την γεωπολιτική του αναβάθμιση ο παρακμάζων ελληνισμός να πραγματοποιήσει αυτό το αναγκαίο και σωτήριο άλμα προς την επιβίωση και την αναβάθμισή του.
*O κ. Καραμπελιάς είναι συγγραφέας, επικεφαλής του Κινήματος Άρδην. 

Εκπρόσωπος ΔΝΤ: Δεν κάνουμε πίσω στα επιπλέον μέτρα

  •  7)
Eφικτή παραμένει ακόμη και σήμερα παρόλες τις καθυστερήσεις η χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στην πρώτη ενημέρωση του χρόνου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το Ταμείο ν΄ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, τόσο για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, όσο και για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Όπως διευκρίνισε, το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τόσο την έκθεση βιωσιμότητας, όσο και τον απολογισμό του προγράμματος αλλά και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4.

Πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Συμπλήρωσε δε ότι για το λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Κ. Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Στην αντίθετη περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα αποφασιστεί ότι πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, υποστήριξε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, παραπέμποντας στο γνωστό άρθρο του Πολ Τόμσεν.

Τέλος, όπως ενημέρωσε ο κ. Ράις, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.

Κομβικός ο Ιανουάριος για την πώληση του ΟΛΘ

 

Κομβικός ο Ιανουάριος για την πώληση του ΟΛΘ
Με στόχο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα η διαδικασία ανάρτησης των οριστικών συμβατικών κειμένων για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης κινείται το ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται για μια μάχη με το χρόνο καθώς διαδικαστικά το εγχείρημα αποδεικνύεται ιδιαίτερα απαιτητικό, με αποτέλεσμα ήδη να έχει παραταθεί η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές αρκετές φορές τους προηγούμενους μήνες, για έναν διαγωνισμό ο οποίος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014.
Με την προϋπόθεση ότι τα συμβατικά κείμενα στην οριστική τους μορφή "ανέβουν" στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (VDR - virtual data room) που έχει τεθεί σε λειτουργία για το διαγωνισμό, απαιτείται περίπου ένας μήνας προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, να  ολοκληρωθούν οι επόμενες ενέργειες και να απευθυνθεί τους υποψήφιους επενδυτές για τις προσφορές τους. Έτσι, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κινείται – σύμφωνα με το ευνοϊκό σενάριο - με χρονικό ορίζοντα τις αρχές Μαρτίου προκειμένου να ανοίξει τις τελικές προσφορές για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ.

Χρονοτριβές
Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να προδικάσει ότι και σε αυτή την ιδιωτικοποίηση θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Ήδη εκφράζονται ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για ελληνικά assets πως έχουν αναπτυχθεί αντίρροπες δυνάμεις που φρενάρουν την υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης των κρατικών συμμετοχών, κάτι που είναι πλέον εμφανές στις λεγόμενες "ενεργειακές" ιδιωτικοποιήσεις ((ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ).
Ηδη έχουν λάβει παρατάσεις διαγωνισμοί όπως αυτός για την παραχώρηση της Μαρίνας Πύλου, της Εγνατίας Οδού και της ΕΕΣΣΤΥ. Η παρατεινόμενη καθυστέρηση στην επικαιροποίηση του Asset Development Plan (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ είναι πλέον χαρακτηριστική.
Στη διαδικασία για τον ΟΛΘ, πάντως, ενεργοί παραμένουν πέντε επενδυτικά σχήματα, η APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk), η ιαπωνική Mitsui, η P&O Steam Navigation Company του ομίλου Dubai Ports, η Ιnternational Container Terminal Services (ICTS) από τις Φιλιππίνες, η κοινοπραξία των Deutsche Invest Equity Partners (DIEP) και ομίλου Σαββίδη στην οποία πλέον ενταχθεί Γερμανικός port operator, με σημαντική δραστηριότητα σε ευρωπαϊκούς λιμένες, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις της ΓΕΚΤΕΡΝΑ για τη συμμετοχή της ή μη.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, tο ύψος των επενδύσεων που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ο επενδυτής έχει πλέον "κλειδώσει" στα 180 εκατ.ευρώ, όπως άλλωστε είχε διαφανεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Στο επίκεντρο είναι η επέκταση του Προβλήτα 6 (ΣΕΜΠΟ) και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του λιμένα.

Καταρρέει ο σιδηρόδρομος... αναμένοντας τους Ιταλούς

 

Καταρρέει ο σιδηρόδρομος... αναμένοντας τους Ιταλούς
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
 
Εάν η ρόδα της πλατείας Συντάγματος οδήγησε στην παραίτηση του αντιδημάρχου του Δήμου Αθήνας, τι θα έπρεπε να συμβεί για το φιάσκο του αποκλεισμού 300 ατόμων, για 17 ώρες (!) στο δρομολόγιο  Θεσσαλονίκη - Αθήνα, σε βαγόνια χωρίς θέρμανση, νερό και τροφή; Μπορεί η απάντηση να είναι αυτονόητη, όμως, κανείς από τους οκτώ προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους του ομίλου ΟΣΕ (Γ. Αποστολόπουλος, Κ. Πετράκης) και των εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Π. Θεοχάρης, Φ. Τσαλίδης) και ΕΕΣΣΤΥ (Γ. Αντωνιάδης, Γ. Αναγνωστόπουλος) δεν θεωρεί εαυτόν υπεύθυνο.
 
Δεν φταίει κανείς
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι "κάποιοι δεν εκτίμησαν σωστά τα καιρικά φαινόμενα". Αυτό οφείλεται στο γεγονός, όπως σημείωσε, ότι "ο οργανισμός δεν είναι ενιαίος αλλά απαξιωμένος, κατακερματισμένος με αποτέλεσμα να υπάρχει κακοδιοίκηση και η μια διοίκηση να κρύβεται πίσω από την άλλη".
 
Επίσης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα προβλήματα που υπήρξαν δεν οφείλονται σε δική της υπαιτιότητα, "με την εύρυθμη λειτουργία της υποδοµής να είναι αρμοδιότητα και ευθύνη άλλου φορέα”, δηλαδή της ΕΕΣΣΤΥ. Απέδωσε ακόμη τα προβλήματα στην πολυδιάσπαση του σιδηροδρομικού έργου που συνέβη το διάστημα 2006 - 2010 "από τις προηγούμενες κυβερνήσεις”, οι οποίες "έσπασαν” το σιδηρόδρομο σε επιμέρους εταιρείες.  Όπως και στην αποχώρηση σημαντικού τμήματος διαθέσιμου προσωπικού, στην ανεπάρκεια πόρων και βέβαια στην ισχυρή χιονόπτωση.
 
Ωστόσο, όπως αναφέρουν στους σιδηροδρόμους, οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους οι επικεφαλής των σιδηροδρομικών εταιρειών δηλώνουν σήμερα άμοιροι ευθυνών, υπήρχαν και όταν οι οκτώ πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι δέχονταν να αναλάβουν τα ηνία των τριών εταιρειών.
 
Η ΕΔΕ 

 
Ωστόσο, για τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, που διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες υπάρχουν. 
 
"Ο σχεδιασμός που είχε γίνει για τα κλειδιά (εκεί όπου ο σιδηρόδρομος αλλάζει γραμμή) του σιδηροδρόμου στο παρελθόν είναι χωρίς αντιστάσεις. Δηλαδή όταν έχουμε παγετό παγώνουν. Υπάρχουν κλειδιά που έχουν αντιστάσεις και θερμαίνονται και δεν παγώνουν και λειτουργούν. Ένα θέμα λοιπόν είναι αυτό. Άρα εκεί έχουμε θέματα να δούμε ποιος τα σχεδίασε έτσι και γιατί τα σχεδίασε έτσι. Είναι ένα έργο που είναι σε εξέλιξη για την αντικατάσταση τους” ανέφερε χθες ο Χ.Σπίρτζης σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
 
Στον αντίποδα, σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών, αναφέρει ότι "η κατεπείγουσα ΕΔΕ αποτελεί οικογενειακή τους υπόθεση καθώς όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των κατά καιρών ΕΔΕ”. Και με αφορμή την αναστολή των επιβατικών δρομολογίων, σημειώνει ότι ο σιδηρόδρομος δεν σταμάτησε ποτέ την λειτουργία του ακόμη και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.
 
Η πώληση...
 
Σε κάθε περίπτωση, η ακινητοποίηση των τεσσάρων τρένων εντείνει την εικόνα διάλυσης των ελληνικών σιδηροδρόμων.
 
Αυτό όταν η πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane προχωρά με ρυθμούς χελώνας, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τον έλεγχο νομιμότητας της σύμβασης πώλησης (είχε εγκρίνει τη συναλλαγή υπό όρους, με τους οποίους το ΤΑΙΠΕΔ δεν συμφώνησε, καταθέτοντας αίτηση ανάκλησης. Για την τελευταία το Ε.Σ. δεν έχει ακόμη αποφασίσει). Ως εκ τούτου, η ιδιωτικοποίηση παραμένει στον αέρα και μένει να φανεί εάν ολοκληρωθεί ή οι Ιταλοί, εν τέλει, αποχωρήσουν.
 
...και η κατάρρευση

 
Ωστόσο, του πρωτοφανούς αποκλεισμού των τρένων, έχει προηγηθεί σειρά μικρότερου βεληνεκούς συμβάντων. Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από καταγραφή σε ιστοσελίδα που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ σιδηροδρομικών, κατά τις τελευταίες ημέρες:
 
-       Λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας λεωφορείων στην εθνική οδό Πατρών Αθηνών λόγω παγετού, επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εγκλωβίστηκαν στο Κιάτο. Κανείς δεν τους ενημέρωσε ότι δεν έχουν μεταβεί λόγω του χιονιού τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Κιάτο

-       Λόγω των μεταλλακτών εμφανίστηκαν δημιουργήθηκαν καθυστερήσεις στη γραμμή Χαλκίδας και προαστιακού.

-       Συγκρούστηκε αμαξοστοιχία (601) με αυτοκίνητο που βρέθηκε "από το πουθενά” στην γραμμή. Η αμαξοστοιχία αφίχθη με  καθυστέρηση άνω των δύο ωρών στην Θεσ/κη. Και αφού αναχώρησε με προορισμό την Αθήνα εμφάνισε τεχνική βλάβη στη Σίνδο. Αφίχθη στην Αθήνα αντί 05:01 με περισσότερες από 8 ώρες καθυστέρηση.

-       Αμαξοστοιχία (51) συγκρούστηκε  με αυτοκίνητο μετά τη Σίνδο. Έτσι, εγκλωβίστηκε και αφίχθη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην Αθήνα.

-       Οι αμαξοστοιχίες 59,1510, 58, 60, 885, 61,600, 601,51 λόγω διαφόρων βλαβών καθυστέρησαν να αφιχθούν στον προορισμό τους από δύο έως και 5 ώρες

-       Το τοπικό δρομολόγιο   από   Έδεσσα (3744 -ΜΑΝ) εκτροχιάστηκε (η αιτία είναι άγνωστη) στις αλλαγές τροχιάς στο σταθμό ΤΧ5, καθώς εισερχόταν στον επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.
 
dimitris.delevegos@capital.gr

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...