Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Έντεκα γκρίζες ζώνες στη ρύθμιση των 120 δόσεων

 

3






Έντεκα γκρίζες ζώνες στη ρύθμιση των 120 δόσεων
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Η πεντάμηνη καθυστέρηση για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εξάλειψε τις "γκρίζες ζώνες". Υπάρχουν σημεία τα οποία δεν έχουν διευκρινισθεί επαρκώς ή δεν έχουν διατυπωθεί δίκαια. Έτσι φέρονται να αποκλείονται πολλοί οφειλέτες των ταμείων.
Μερικά από αυτά τα σημεία επισημαίνονται από την Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων, με χθεσινή δημοσίευση τους.
Συγκεκριμένα:
1)  Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, για να ενταχθεί ένας οφειλέτης στην εν λόγω ρύθμιση "θα πρέπει να έχει κάνει έναρξη εργασιών και να έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα". 
Ωστόσο έτσι αποκλείονται χιλιάδες ασφαλισμένοι που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η μεγάλη μάζα των αποκαλούμενων εργαζομένων με μπλοκάκι (111.212 εξ αυτών έκλεισαν τα βιβλία τους-Καθημερινή 3.12.2017) καθώς και χιλιάδες κυρίως νέοι ασφαλισμένοι που έχουν αποχωρήσει από τη χώρα , σημειώνουν οι έμμισθοι δικηγόροι.
2) Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει πως "ο οφειλέτης θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας", δηλαδή θα πρέπει να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.
Έτσι, όμως, αποκλείονται από τη ρύθμιση χιλιάδες ασφαλισμένοι που εμφανίζουν τρεις συνεχόμενες χρήσεις με ζημία, ενώ φαίνεται πως με προσπαθούν να διατηρήσουν τα γραφεία και την εργασία τους, τονίζουν οι έμμισθοι δικηγόροι. 
3) Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές που "έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2016"
Με άλλα λόγια φαίνεται ότι οι εισφορές προς το τ. Ταμείο Ασφαλίσεως Νομικών –Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων και λοιπούς Τομείς του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) για το 2016 υπάγονται στη ρύθμιση, παρότι η προθεσμία πληρωμής τους έχει παραταθεί μέχρι 31.1.2018.
4) Οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων πρέπει να είναι "βεβαιωμένες σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων’", αναφέρεται στην εν λόγω Υπουργική Απόφαση. 
Η διατύπωση αυτή είναι προβληματική, σύμφωνα με τους έμμισθους δικηγόρους. Και αυτό γιατί για την πλειονότητα των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές δεν έχουν εκδοθεί Πράξεις Βεβαίωσης Οφειλής (ΠΒΟ) κατά τις διατάξεις του άρθρου 101 του Ν.4172/2013 και τις σχετικές περί Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών αντίστοιχες, ούτε φυσικά αυτές έχουν διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών
5) Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση "υποβάλλεται ηλεκτρονικά και πρέπει να περιέχει τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη και πρέπει να συνοδεύεται μεταξύ άλλων από πιστοποιητικό περί μη λύσης της εταιρείας από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).
Από τους έμμισθους δικηγόρους σημειώνεται πως προφανώς για τις δικηγορικές εταιρείες θα απαιτείται αντίστοιχο πιστοποιητικό από τον οικείο Σύλλογο.
6) Στην Υπουργική Απόφαση σημειώνεται πως "το Κ.Ε.Α.Ο. δεν προτείνει ρυθμίσεις σε περίπτωση που διαθέτει, σύμφωνα με τις εσωτερικές του διαδικασίες, δική του μελέτη βιωσιμότητας, βάσει της οποίας το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο".
Από τους έμμισθους δικηγόρους επισημαίνεται πως δεν υφίστανται τέτοιες μελέτες για ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ
7) Δεν μπορεί να υπαχθεί ένας οφειλέτης στη ρύθμιση των 120 δόσεων "εφόσον η προς ρύθμιση συνολική οφειλή προς αυτό υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, υπερβαίνει το 25πλάσιο".
Η διάταξη  αυτή είναι αδικαιολόγητη καθόσον υπάρχει μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων που διαθέτει ακίνητη περιουσία που όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης, αδυνατεί να αξιοποιήσει ή ακόμη και να εκποιήσει, σύμφωνα με τους έμμισθους δικηγόρους.
8)  "Το Κ.Ε.Α.Ο. δύναται να προτείνει ρυθμίσεις ακόμα και χωρίς τη συνδρομή των κριτηρίων βιωσιμότητας εφόσον διαθέτει, σύμφωνα με τις εσωτερικές του διαδικασίες, δική του μελέτη βιωσιμότητας, βάσει της οποίας το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο’", σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση.
Οι έμμισθοι δικηγόροι τονίζουν πως η διάταξη αυτή ευλόγως δημιουργεί ερωτηματικά και υπόνοιες εύνοιας ή διακριτικής μεταχείρισης ορισμένων ασφαλισμένων, αφού στην ουσία καταργεί αυτά τα ίδια τα κριτήρια της Υ.Α. κατά την απόλυτη εσωτερική κρίση του ΚΕΑΟ.
9) Η Υπουργική Απόφαση σημειώνει πως "για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός 5  εργάσιμων ημερών από την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τον αιτούντα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα αρχής γενομένης από την ημερομηνία αποδοχής της πρότασης ρύθμισης".
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πώς υπολογίζεται το χρέος σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης και πώς καταλογίζονται τα ποσά των δόσεων που έχουν καταβληθεί, ζήτημα που δημιουργεί τριβές και ενστάσεις μεταξύ ασφαλισμένων και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, τονίζουν ο έμμισθοι δικηγόροι.
10) Στη ρύθμιση αναφέρεται πως για την εξέταση της συνδρομής των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν προς διαγραφή/απαλλαγή βασικές οφειλές, τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής όπως αυτές προσδιορίζονται στη ρύθμιση.
Σύμφωνα με τους έμμισθους δικηγόρους, η διατύπωση είναι εσφαλμένη, αφού δεν προβλέπεται διαγραφή βασικής οφειλής (σ.σ. προβλέπεται μόνο διαγραφή 85% των προσαυξήσεων –προστίμων για ρύθμιση οφειλών άνω των 3000 ευρώ).
11) Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με την ένταξη ενός οφειλέτη στη ρύθμιση των 120 δόσεων "αναστέλλεται η ποινική δίωξη για τα αδικήματα του α.ν. 89/1967 (Α’136) και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε σύμφωνα με το νόμο αυτό ή, εφόσον άρχισε, η εκτέλεσή της διακόπτεται. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος".
Η διάταξη αυτή δεν αφορά τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ για τους οποίους ήδη έχει καταργηθεί το αξιόποινο, σύμφωνα με τους έμμισθους δικηγόρους

Σχέδιο πληρωμής σε 12 δόσεις όλων των φόρων φυσικών προσώπων

 
6





Σχέδιο πληρωμής σε 12 δόσεις όλων των φόρων φυσικών προσώπων
Του Σπύρου Δημητρέλη
Θεραπεία στη μάστιγα της συνεχούς αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο αναζητά το υπουργείο Οικονομικών. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που καλούνται τους τελευταίους μήνες κάθε έτους να πληρώσουν πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις λυγίζουν υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και είτε καταφεύγουν στις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης αλλά με κόστος είτε βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο σκληρό πρόσωπο της εφορίας, δηλαδή μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως είναι οι κατασχέσεις. 
Το οικονομικό επιτελείο έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης να ολοκληρώσει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα μια μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα δημόσια οικονομικά η παροχή της δυνατότητας σε όλα τα φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν τους φόρους τους σε πολλές δόσεις με ηλεκτρονικά μέσα. Στην πράξη αυτό που προωθείται είναι στο εκκαθαριστικό σημείωμα κάθε φόρου να υπάρχει ειδική ένδειξη που θα πληροφορεί τον φορολογούμενο ότι έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το φόρο σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις χωρίς επιβάρυνση, εφόσον όμως καταχωρήσει στην τράπεζά του πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού του λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας με επαρκές πιστωτικό όριο. Ειδικά για το πρώτο έτος εφαρμογής και προκειμένου να μην προκύψει τρύπα στα φορολογικά έσοδα με τον ετεροχρονισμό της πληρωμής φόρων θα μπορούσαν οι φορολογούμενοι να ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ από την αρχή του έτους και με την εκκαθάριση να επαναπρογραμματιστεί το ύψος των τελευταίων πέντε δόσεων κάθε έτους. Η παροχή της παραπάνω δυνατότητας θα είναι προαιρετική, δηλαδή ο φορολογούμενος θα μπορεί να ακολουθήσει το υφιστάμενο ημερολόγιο πληρωμής φόρων, δηλαδή τις τρεις διμηνιαίες δόσεις για το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις μηνιαίες δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον επόμενο μήνα της εκκαθάρισης έως το τέλος του έτους.
Παράδειγμα
Φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 3.000 ευρώ σε τρεις μηνιαίες δόσεις των 1.000 ευρώ η καθεμιά, τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Καλείται επίσης να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 1.200 ευρώ σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ η καθεμιά, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο. Δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο καλείται να πληρώσει συνολικούς φόρους 4.200 ευρώ  όπου κάθε μήνα θα πληρώνει στην καλύτερη περίπτωση 300 ευρώ (μόνο ΕΝΦΙΑ) και στη χειρότερη 1.300 ευρώ (ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος μαζί).
Με την παροχή της δυνατότητας πληρωμής των φόρων σε 12 δόσεις ο φορολογούμενος θα μοιράσει το συνολικό φορολογικό βάρος δώδεκα δόσεων των 350 ευρώ η καθεμιά και έτσι θα ελαττώσει τον κίνδυνο να αφήσει κάποιες φορολογικές οφειλές απλήρωτες επειδή δεν μπορεί να πληρώσει μέσα σε έναν μήνα φορολογικές υποχρεώσεις 1.300 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος θα κάνει χρήση της δυνατότητας πληρωμής των φόρων του σε πολλές δόσεις με πάγια εντολή χρέωσης του τραπεζικού του λογαριασμού αλλά το υπόλοιπο του τραπεζικού του λογαριασμού δεν επαρκεί για την πληρωμή της δόσης τότε αυτή η διευκόλυνση θα χάνεται για τον φορολογούμενο και όλο το ποσό θα πρέπει να πληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι τη δυνατότητα πληρωμής όλων των φόρων σε έως 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα προσφέρουν ήδη οι τράπεζες μέσω των των πιστωτικών καρτών ενώ η δυνατότητα πληρωμής των φόρων σε έως 12 δόσεις δίνεται μέσω της πάγιας ρύθμισης οφειλών, αλλά εντόκως με 8,76% ετησίως.

H μεγαλύτερη Αμερικανίδα αστρολόγος γράφει για το 2018

H μεγαλύτερη Αμερικανίδα αστρολόγος γράφει για το 2018

Οur desires and how we act on our desires

Happy Holidays and to a great 2018 for all of us. (even though your personal New Year starts on your birthday). On January 1st, there is this Full Moon in Cancer (the Moon is at home there), it actually creates a “kite formation” the Moon pulling a heavy draw weight on a bow to shoot towards the goal of (Venus Sun Pluto and Saturn), with the (Mars and Neptune) as the two steady tension points on the bow limbs.
by Tima Vlasto
What does this mean?
It means the goal of this time is (Venus Saturn Pluto Saturn) = getting “real” long-lasting, profitable, fulfilling relationships (whether business or personal), deep, ones that grow and evolve our souls, “do the work” (Saturn), not afraid of the subconscious stuff (Pluto) and help us feel our perfect Self (Sun) – shining brightly upon this Earth the way we were meant to be…getting measurable results in the “real world”.
The tension you can see in the chart – is Mars and Neptune:
Mars (our desires and how we act on our desires (whether we grasp, take, war, fight, or with elegant finesse take informed action) + Neptune (ideals, fantasies, dreams).
If you get quiet enough inside you can possibly feel some tension the root cause based on what you “believe should be”, what you want and how you go about getting what you want, and why that isn’t happening in the way you imagined it (Neptune).
All this may be shrouded in a lot of fantasy (not truly accounting for the reality in front or you and what it demands) or your actions might be off a bit, too impatient, too clunky, too demanding at the wrong time, too intense or manipulative (Mars in Scorpio) etc.
See, this tension between ideals and actions needs to be adjusted now. Meaning yes, I have my ideal in mind, my inspiration, I want “real” stuff (money, work, health) – deep – truthful (fill in the blank)….I adjust the tension on my bow ( informed by my ideals) to reach the mark of what is going to be sustaining relationships, businesses, and projects….
It’s subtle..
Thank god, Saturn has moved into his home of Capricorn. Now, this is super for slow steady progress and accomplishment for the next 2 and a half years. But, it comes at the end of the year where we already beating ourselves up a bit, measuring our accomplishments or registering our progress, thoughts like… “wow, another year has passed and I’m still (fill in the blank)” type of feeling. And it is those feelings essentially caused by – 1. an arbitrary cutoff date based on an economic “year” combined with 2. the resting cycle of winter months.
Don’t let that feeling distract from that tension on your bow and your target…which might take a while to accomplish gracefully.
So the best way astrologically to handle this period is to access an attitude of slow steady progress, a disciplined state of mind and calculating, trial and error, adjustments to your path,
Being realistic – but as an archer with calculated tension, strength and focus, whether for a business, a relationship or creative project… is the way to go. This is not a year of “wishing, hoping or new age feeble manifestation techniques and delusional ideas of self-worth that lead to victimization. In front of you right now are the materials for the first step towards your goals.This involves taking small adjusted “measurable and informed actions” every day, to create the world you want to live in, starting with your daily life, the relationships you’ve been blessed with and the gifts of the Earth you have been asked to care for.


Ακόμη δεν την είδαμε... λύση τη βαφτίσαμε - Η αυτοϋπονόμευση της διαπραγματευτικής θέσης στο Σκοπιανό

 

Ακόμη δεν την είδαμε... λύση τη βαφτίσαμε - Η αυτοϋπονόμευση της διαπραγματευτικής θέσης στο Σκοπιανό
Του Νίκου Μελέτη
Το θέατρο του παράλογου στήνεται γύρω από το ονοματολογικό πρόβλημα με την ΠΓΔΜ. Ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για δυνατότητα επίλυσης της διαφοράς με τρόπο που θα ικανοποιεί στο ελάχιστο την ελληνική θέση, όπως αυτή τουλάχιστον  εκφράσθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στις 8 Φεβρουαρίου 2015, έχει ξεσπάσει η αντιπαράθεση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος ουσιαστικά βρίσκεται στριμωγμένος πολιτικά, στηρίζοντας μια κυβέρνηση η οποία κατά την θέση των ΑΝΕΛ, «ξεπουλάει» το όνομα της Μακεδονίας.

Το αδιέξοδο ενός πολιτικού, του Π. Καμμένου αυτή την φορά, κινδυνεύει να γίνει και πάλι αδιέξοδο της χώρας, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για λόγους που έχουν να κάνουν και με την πολιτική επιβίωση του κόμματός του, υιοθετεί την σκληρή γραμμή του 1992 που ουσιαστικά είναι γραμμή «μη λύσης» του ονοματολογικού, ενώ συγχρόνως θα εμφανίζεται να στηρίζει μια κυβέρνηση η οποία διαπράττει αυτό που ο χώρος του θεωρεί σχεδόν «εθνική μειοδοσία».

Ο παραλογισμός φυσικά είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με σαφήνεια, μεγαλύτερη μάλιστα και από εκείνη του Κ. Καραμανλή στην Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, είχε διατυπώσει την ελληνική θέση, την οποία με την θετική ψήφο στην κυβέρνηση, ενέκρινε και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και όλη η Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του:

«Σημαντική είναι, επίσης, η εξεύρεση, στο πλαίσιο συνομιλιών υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για όνομα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις».

Στις 4 Φεβρουαρίου 2008 στο Βουκουρέστι στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και το μπλοκάρισμα της ένταξης της ΠΓΔΜ, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ερωτάται επίμονα για την ελληνική κόκκινη γραμμή και για ποιο λόγο δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα αναφορά σε «γεωγραφικό προσδιορισμό».

Ο κ. Καραμανλής είχε αποφύγει να απαντήσει, επιμένοντας σε «καθαρή σύνθετη ονομασία»:

«Είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη η ελληνική θέση και δεν χρειάζεται να την αναπτύξω πάλι δια μακρόν. Μιλούμε για κάτι το οποίο θα είναι erga omnes, θα ισχύει για όλες τις χρήσεις. Μιλάμε για μία καθαρή σύνθετη ονομασία…»
Αυτή την στιγμή κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η θέση αφετηρίας με την οποία έχει προσέλθει η Αθήνα στις συνομιλίες και φυσικά είναι εντελώς διαφορετικό το να αποκαλύπτεις την διαπραγματευτική τακτική σου (όπως ορθά επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς) αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να μην δηλώνεται ποια είναι η κόκκινη γραμμή στην διαπραγμάτευση για την οποία μάλιστα ζητά στήριξη και συμπόρευση η κυβέρνηση.

Τελευταία γεγονότα μάλιστα δημιουργούν περαιτέρω σύγχυση:

Αρκετές φορές ο κ. Κοτζιάς έχει αναφερθεί σε δυο ή τρία επίπεδα διαπραγμάτευσης χωρίς να έχει διευκρινισθεί εάν η κυβέρνηση επιδιώκει μια συνολική συμφωνία πακέτο, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο το νέο όνομα (που ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν θα έχει γεωγραφικό η άλλου είδους προσδιορισμό), αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία που θα συνέθεταν μια βιώσιμη λύση: τα παράγωγα, τις συντμήσεις, την κατοχύρωση της λύσης μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, εμπορική χρήση ονομασίας κλπ.

Η σκοπιανή πλευρά αλλά και ο κ. Νίμιτς έχουν πολλές φορές αναφερθεί σε απλή αλλαγή ονομασίας ενώ ο διεθνής μεσολαβητής και μετά από τις περσινές συνομιλίες που είχε με τον έλληνα ΥΠΕΞ στην Νέα Υόρκη είχε δηλώσει ότι δεν ασχολείται με θέματα ταυτότητας.

Πάντως θα είναι υψηλού ρίσκου εγχείρημα εάν τελικά η κυβέρνηση επιχειρήσει να εμφανίσει ως λύση την συμφωνία επί ενός ονόματος και να παραπέμψει με ένα Κείμενο Αρχών την αντιμετώπιση όλου του υπόλοιπου πακέτου ,(από το οποίο εν πολλοίς θα κριθεί και το επίσης σημαντικό ζήτημα του εύρους χρήσης της ονομασίας, το erga omnes), για το μέλλον και ενώ τα Σκόπια θα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα έχουν αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε..

Η κυβέρνηση δείχνει να υιοθετεί και στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ την γνωστή τακτική που ακολούθησε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όπου μετά τα πρώτα πατατράκ ,δεν γνωστοποιούσε την θέση της ώστε ακόμη και όταν πέρναγε κάτω από τον πήχη να θριαμβολογεί την επόμενη ημέρα για τις υποτιθέμενες «επιτυχίες», μια τακτική που εμφάνισε το τρίτο Μνημόνιο, ως «επιτυχία»…

Η βιαστική αντίδραση της αντιπολίτευσης να θέσει θέμα δεδηλωμένης, διευκολύνει σε ένα βαθμό την κυβέρνηση να προκαλέσει σύγχυση και να αποσπάσει την προσοχή από την ουσία του ζητήματος: του τι ακριβώς διαπραγματεύεται, τι στόχο έχει θέσει και τι συμφωνία θέλει να επιτύχει. Και συγχρόνως θα κριθεί εάν όλα αυτά τα ανοίγματα προς τα Σκόπια και το «ξέπλυμα» του αλυτρωτισμού που καλλιεργείται από τον κρατικό εκφραστή του Μακεδονισμού, μπορούν να φέρουν ένα αποτέλεσμα που θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, η απλώς εξωραΐζουν την εικόνα της ΠΓΔΜ.

Καθώς το επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί η πίεση από εταίρους και συμμάχους για επίλυση του ονοματολογικού, η ευθύνη που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι μείζονος σημασίας:

Η θολούρα μέσα στην οποία αφήνει να πελαγοδρομεί το Σκοπιανό, είτε θα οδηγήσουν σε μια λύση η οποία θα αφήνει ανοικτά τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και του μακεδονισμού, που όσα διαδικαστικά τερτίπια και αν επιστρατευθούν δεν θα ξεγελάσουν ούτε την Εθνική Αντιπροσωπεία ούτε την κοινή γνώμη, είτε ακόμη χειρότερα θα οδηγήσει σε ένα θορυβώδες ναυάγιο το οποίο και πάλι θα έχει σημαντικότατο κόστος για την Ελλάδα.

Ίσως πλέον μια Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών που πάντως έχει άτυπο χαρακτήρα, θα πρέπει να συγκληθεί για να ενημερωθεί για την θέση με την οποία ξεκινά την διαπραγμάτευση η κυβέρνηση και να διαμορφωθεί εάν αυτό είναι εφικτό, ενιαία στάση.

Και φυσικά πριν επιδιωχθεί στήριξη της θέσης αυτής από την μείζονα αντιπολίτευση εννοείται ότι θα πρέπει να έχει την στήριξη όλης της κυβέρνησης. Διαφορετικά είναι προφανές ότι με την ανοικτή διαφοροποίηση του Π. Καμμένου, θα ενοχοποιηθεί εκ των προτέρων η όποια διακομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία(όπως την πρότεινε ο Ν. Κοτζιάς) εγκρίνει την Συμφωνία αν και οπότε έρθει στην Βουλή και θα υπονομευθεί η ίδια η συμφωνία πριν ακομη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της…

Προς το παρόν πάντως η εσωτερική αντιπαράθεση γίνεται για μια Λύση η οποία δεν φαίνεται στον ορίζοντα και σίγουρα δεν ξέρουμε τι μορφή θα έχει αν και όποτε έρθει..

ΙΣΡΑΗΛ: Ούτε ένας Αφρικανός λαθρομετανάστης μέσα το 2017

  
Οι «επιθετικές» πολικές του ισραηλινού κράτους κατά της λαθρομετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής συνοριακών τειχών και της άρνησης να κάνουν δεκτούς φαινομενικά ψευδείς ισχυρισμούς «ασύλου», οδήγησαν σε πλήρη παύση της μαζικής εισόδου - εισβολής αφρικανών το 2017, όπως αποκάλυψαν επίσημα στοιχεία.

Σε άρθρο του Jewish Press με τίτλο «Ισραηλινά Σχέδια Επιθετικών Μέτρων κατά των Παράνομων Αφρικανών», αποκαλύπτεται ότι η ισραηλινή Αρχή Πληθυσμού και Μετανάστευσης (PIA) δήλωσε ότι "το 2017 δεν υπήρχε καμία νέα διείσδυση από παράνομους μετανάστες" (“the 2017 has seen no new infiltration by illegal migrant workers”).

Την ίδια στιγμή, ανέφερε η έκθεση, σύμφωνα με το Israel Radio, "περισσότεροι από 4.000 παρανόμως διαμένοντες εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη χώρα".

Επιπλέον, στις αρχές του 2018, η PIA "θα ενημερώσει χιλιάδες εισβολείς από την Ερυθραία ότι αν δεν εγκαταλείψουν το Ισραήλ εντός τριών μηνών, θα φυλακιστούν".

Η έκθεση ανέφερε ότι "ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατέστησε σαφές στην PIA ότι περιμένει να φύγει σύντομα ένας μεγάλος αριθμός παράνομων εισβολέων". (“Prime Minister Benjamin Netanyahu made it clear to the PIA that he expected a large number of illegal infiltrators to leave shortly”. Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο όρος που χρησιμοποιείται ΕΠΙΣΗΜΩΣ για τους αλλοδαπούς που εισέρχονται στο Ισραήλ χωρίς νόμιμα έγγραφα δεν είναι «μετανάστες» ή «έστω παράτυποι μετανάστες», ούτε φυσικά «πρόσφυγες», αλλά infiltrators, μια λέξη που σημαίνει «εκείνοι που διεισδύουν παράνομα και μυστικά σε μια ξένη χώρα», «στρατευμένοι που διεισδύουν σε ξένο έδαφος», «πράκτορες που διεισδύουν στις τάξεις του εχθρού» ή ακόμα και «χαφιέδες»).
"Οι πρώτοι εισβολείς που θα απελαθούν θα είναι άνδρες που είχαν κρατηθεί στο νοσοκομείο Holot στο νότο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να κλείσει σε τρεις μήνες με πράξη της Κνεσέτ», συνεχίζει η έκθεση του Jewish Press.

«Την επόμενη φορά που οι κρατούμενοι θα φτάσουν στα γραφεία της PIA για να ανανεώσουν τις θεωρήσεις τους, θα λάβουν μια ειδοποίηση που θα τους διατάζει να φύγουν από τη χώρα».

Το Jewish Press πρόσθεσε ότι επί του παρόντος «το Ισραήλ φιλοξενεί περίπου 40.000 infiltrators από την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων 27.000 από την Ερυθραία, περίπου 7.500 από το Σουδάν και 2.500 από άλλες αφρικανικές χώρες που ζουν με περίπου 5.000 παιδιά που γεννήθηκαν στο Ισραήλ».

Στην πρώτη φάση των απελάσεων το 2018, "κάθε αφρικανός παράνομος μετανάστης θα εξακολουθήσει να λαμβάνει επιχορήγηση ύψους 3.500 δολαρίων για να φύγει. Το ποσό αυτό θα μειωθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, καθώς το πρόγραμμα θα τρέξει πιο γρήγορα", ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της PIA," μεταξύ του 2014 και του Σεπτεμβρίου (2017), περίπου 15.800 Αφρικανοί έχουν εγκαταλείψει το Ισραήλ ".


ΚΟ / πηγή – το είδα εδώ

Απρίλιος του 2008 "Οταν ο μισός ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τα Σκόπια Μακεδονία.

Το άρθρο - διακήρυξη που δημοσιεύθηκε λίγο πρίν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008, στην οποία η Ελλάδα έθεσε βέτο στην είδοσο των Σκοπίων στην Συμμαχία - Ποιοι σημερινοί υπουργοί και στελέχη το υπέγραφαν.

Πολλά μάλιστα από αυτά τα στελέχη του τότε ΣΥΡΙΖΑ του 5% (2007) που υπέγραφαν το άρθρο-διακήρυξη στην Αυγή, σήμερα είναι υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι βουλευτές Τασία Χριστοδουλοπούλου, Κώστας Γαβρόγλου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος και Ελένη Σταματάκη. Επίσης πρόσωπα τα οποία σήμερα έχουν διοριστεί σε διάφορες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό με μοναδικό προσόν την κομματική τους ταυτότητα ή την... αρθρογραφία τους στην Αυγή, όπως οι κύριοι Κώστας Αθανασίου (γ.γ. Βουλής), Νίκος Καρανίκας (σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού), οι κυρίες Κατερίνα Αντωνίου (πρόεδρος ΕΟΦ), Ξανθούλα Καρανίκα (σύμβουλος ΟΛΘ), οι κύριοι Φώτης Παλαμιώτης (ειδικός συνεργάτης στο υπουργείο Εσωτερικών), Σταύρος Παπαγιαννόπουλος (Πολιτικό Γραφείο αναπλ. υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη), Αλέξης Πουλιάσης (Πολιτικό Γραφείο υπουργού Οικονομικών), Χρήστος Σίμος (Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ), Αγγελος Τσέκερης (διευθυντής Γραφείου Τύπου πρωθυπουργού), η κυρία Ζωή Χαλιδιά (επικοινωνιολόγος πρωθυπουργού).
 Τη φιλοσκοπιανή διακήρυξη υπέγραφαν επίσης και πολλά -πρώην πλέον- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Γιάννης Μηλιός που έως τον Μάρτιο του 2015 ήταν επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του κόμματος. Να σημειωθεί ότι το επίμαχο άρθρο-διακήρυξη κατέβηκε προεκλογικά από την ιστοσελίδα της Αυγής.
Προτεινομενα θεματα για εσασ !

Τι πίνει ρε φίλε ο Κοτζιάς; Κλαίω σε λέω!!!

Το μακρύ χέρι του «Κράτους Δικαίου» στο Ιράν Και πάλι «Άνοιξη» μέσα στο Καταχείμωνο

2/1/18


Οι αμερικανικές κυρώσεις δημιουργούν φτώχεια και ανεργία. Η ανεργία των νέων έφθασε το 29% πέρυσι. Πολύ πιο κάτω από την Ελλάδα που είναι στο 40%, αλλά υψηλό. Δηλαδή υπάρχει πραγματικό πολιτικό πρόβλημα, το οποίο έρχεται να θεραπεύσει η «Ελπίδα», της «Ανοιχτής Κοινωνίας». Πίσω από τις λέξεις έρχεται ο «Αλέξης» και η ΑΝΤΙ-ΦΑ. 
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι οι Σαουδάραβες οι ΗΠΑ και η  Μεγάλη Βρετανία, είναι πίσω από την τρέχουσα αναταραχή στο Ιράν.
Χθες ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, του Ιράν Αλί Σαμχανί, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, και τη Σαουδική Αραβία για την οργάνωση της αντι-κυβερνητικής εκστρατείες κατασκευάζοντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για ανατροφοδοτήσουν εντάσεις . «Με βάση την ανάλυσή μας, το 30% των «διευθύνσεων» ενάντια στο Ιράν έχουν δημιουργηθεί από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας», είπε, και τόνισε ότι οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της χώρας είναι μέρος ενός «υβριδικού πόλεμου» που μαίνεται από πολλές ξένες χώρες.
Χθες σκοτώθηκαν περισσότεροι από δώδεκα. Οι αιματηρές συγκρούσεις έγιναν στην Επαρχία του Ισφαχάν . Στο Καχντεριάν σκοτώθηκαν 6 σε μάχη με δυνάμεις ασφαλείας κατά την επίθεση σε αστυνομικό τμήμα.
Στην Χομεινισάρ, οι διαδηλωτές σκότωσαν ένα 11χρονο παιδί και τον πατέρα του. Στην Καχριζ Σανγκ μαχητικά στοιχεία οπλισμένα με καραμπίνες σκότωσαν δύο φρουρούς ασφαλείας. Στο Βόρειο Ιραν στην πόλη Τακεστάν έγινε επίθεση σε σιίτικο σχολείο και στα γραφεία της οργάνωσης διάδοσης της ισλαμικής ιδεολογίας. Στην ιρανική πρωτεύουσα, την Τεχεράνη, μετά από δύο νύχτες συγκρούσεων επικράτησε ηρεμία .Στο κέντρο της Τεχεράνης, μια μικρή ομάδα φώναζε συνθήματα, και μετά διασκορπίστηκε Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν την περασμένη Κυριακή.
Οι «επαναστάτες» της Cia δια του διαδικτύου ζητούν «περισσότερες διαδηλώσεις» στην Τεχεράνη και 50 άλλα αστικά κέντρα, και «παρατεταμένη αστάθεια».
Ο νέος κύκλος της «Ιρανικής Άνοιξης» είναι ενας νέος «γύρος» μετά την αναταραχή υπέρ των «μεταρρυθμίσεων» το 2009.
Οι διαδηλωτές πάντως δεν φωνάζουν ν για τις αμερικανές κυρώσεις αλλά για τις επεμβάσεις της Τεχεράνης στη Συρία το Ιρακ και την Υεμένη και «θέλουν τους ηγέτες τους να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αντί για ανακατεύονται σε «δαπανηρούς» πολέμους.
Οι ταραχές ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη για πραγματικό λόγο, ενάντια στις αυξήσεις των τιμών, αλλά γρήγορα μετατράπηκαν σε πολιτικές και συνθήματα για παραίτηση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και εναντίον μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης κλέφτες.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών ανακοίνωσαν ότι με την βοήθεια των πολιτών εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν «κάποιοι από τους παράγοντες που υποκίνησαν ταραχές» , σε ορισμένες πόλεις του Ιράν για τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιρανικής κυβέρνησης , ορισμένες από τις ειρηνικές συγκεντρώσεις που έγιναν, προκειμένου να εκφραστούν δημόσια οι διεκδικήσεις των πολιτών μετατράπηκαν σε βίαιες «λόγω της δράσης ύποπτων και μαχητικών στοιχείων που κατέστρεψαν δημόσια περιουσία και προκάλεσαν απώλειες».

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, δήλωσε χθες ότι ο ιρανικός λαός θα αντιμετωπίσει τις «μικρές και μειονοτικές ομάδας» των στασιαστών και των κακοποιιών που εκμεταλλεύονται τις διαμαρτυρίες που προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις, και τόνισε ότι «οι εχθροί του Ιράν δεν μπορούν να ανεχθούν τα επιτεύγματα της χώρας στον διπλωματικό στίβο, και ιδίως στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το ισραηλινό καθεστώς.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του για τα γεγονότα στο Ιράν είπε οτι, «είναι εσωτερική υπόθεση του Ιράν,» και ότι , «κάθε εξωτερική παρέμβαση που αποσταθεροποιεί την κατάσταση είναι απαράδεκτη».
«Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί σύμφωνα με το σενάριο όσων ενδιαφέρονται να υπάρξει αιματοχυσία η βία», είπε η Μόσχα.

Η επίσημη Δαμασκός καταδίκασε σήμερα την ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν, της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ εκφράζοντας αλληλεγγύη με το ιρανικό έθνος.

Βγαίνουμε από τα μνημόνια (;) με την επενδυτική κοινότητα σε «κώμα»


Γ.Δ.   818.51

 

Βγαίνουμε από τα μνημόνια (;) με την επενδυτική κοινότητα σε «κώμα»
Για το χρηματιστήριο μπορεί να είναι μία καλή χρονιά όπως ήταν και του 2017, αλλά η ουσία είναι πως μετά από πολλά χρόνια κρίσης, το χρηματιστήριο θυμίζει καμένη γη
Το 2018 σύμφωνα με την κυβέρνηση θα σημάνει το τέλος των μνημονίων και των ταπεινώσεων με την κοινωνία όρθια.
Η επιστροφή στην κανονικότητα πάντως δεν σημαίνει τέλος της φοροεπιδρομής και της μείωσης εισοδήματος.
Μπορεί ο προϋπολογισμός να είναι ο τελευταίος μνημονιακός, αν και πολλοί διαφωνούν, αλλά αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί σε ελαφρύνσεις προκειμένου να πεισθούν όσοι έχουν απολέσει μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων τους ή που κάθε μήνα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν τα κρατικά έσοδα.
Για το χρηματιστήριο μπορεί να είναι μία καλή χρονιά όπως ήταν και του 2017, αλλά η ουσία είναι πως μετά από πολλά χρόνια κρίσης, το χρηματιστήριο θυμίζει καμένη γη.
Από τη μία το επάγγελμα του «χρηματιστή» το ασκούν πλέον ελάχιστοι, ενώ από την άλλη οι επενδυτές έχουν μειωθεί σημαντικά.
Η διάλυση των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων στα χρόνια των μνημονίων είναι τρομακτική και ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή έφερε ως αποτέλεσμα και τη μείωση του αριθμού των χρηματιστηριακών εταιρειών και όσων εργάζονται σε αυτές.
Στα τέλη του 2010 υπήρχαν 74 χρηματιστηριακές εταιρείες και ήδη είχαν καταγραφεί συγχωνεύσει και σημαντικές περικοπές στα κόστη.
Όπως δείχνουν όμως τα τελευταία στοιχεία, η μείωση των χρηματιστηριακών τότε ήταν απλά η αρχή.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο αριθμός περιορίστηκε περαιτέρω και πλέον δεν ξεπερνούν τις 50 με αρκετές από αυτές να είναι remote members, να λειτουργούν δηλαδή από το εξωτερικό.
Στις αρχές του 2010 τα χαρτοφυλάκια με αξία έως 3.000 ευρώ αποτελούσαν το 49% του συνόλου των χαρτοφυλακίων και σήμερα το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει στο 83%.
Έως 9.000 ευρώ αξία χαρτοφυλακίου είχε τότε το 16,6% των επενδυτών και σήμερα αυτό το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 8%.
Πάνω από 500.000 ευρώ διέθεταν το 2,8% των επενδυτών και σήμερα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 0,55%.
Τον Ιανουάριο του 2010 ανά συνεδρίαση συμμετείχαν περίπου 10 χιλιάδες επενδυτές και σήμερα συμμετέχουν μόλις 710.
Ελάχιστοι λοιπόν έχουν απολαύσει σήμερα τη βελτίωση των αποτιμήσεων και ελάχιστοι θα δουν περαιτέρω βελτίωση.
Μεγάλο ζητούμενο είναι η αύξηση των επενδυτών προκειμένου να βελτιωθούν και τα νούμερα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ και να αυξηθεί και ο αριθμός των εργαζομένων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Γιώργος Κατικάς

<a href="https://www.axa.gr/el/alpha-global-medical-care/" target="_blank"><img src="http://www.bankingnews.gr/ad/20170925_ALPHA300X250/back_up_300x250.jpg" /> </a>
 

Lachman (ΔΝΤ) στο BN: Κακή ιδέα η “καθαρή έξοδος” από τα μνημόνια για λαϊκισμό - Με μισή καρδιά οι μεταρρυθμίσεις

 

Lachman (ΔΝΤ) στο BN: Κακή ιδέα η “καθαρή έξοδος” από τα μνημόνια για λαϊκισμό - Με μισή καρδιά οι μεταρρυθμίσεις
Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είναι να επεκτείνουν σημαντικά τις προθεσμίες αποπληρωμής του χρέους υποστηρίζει ο ερευνητής του American Enterprise Institute και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ
“Το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται ελάφρυνση”, τονίζει σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr, ο Desmond Lachman, ερευνητής του American Enterprise Institute και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σχολιάζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο αμερικανός οικονομολόγος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα μας, επισημαίνει πως “οι πολύ ευνοϊκές συνθήκες στις διεθνείς αγορές ομολόγων δεν είναι πιθανό να διαρκέσουν πολύ και το γεγονός αυτό κάνει δελεαστικό για την ελληνική κυβέρνηση να επωφεληθεί από αυτές τις συνθήκες και να δανειστεί τώρα για να δημιουργήσει αποθέματα για τις πιο δύσκολες μέρες”.
Ο κ. Lachman αναφέρεται επίσης στη συζήτηση περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα ήταν καλή ιδέα εάν δεν αποδυνάμωνε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει την δημοσιονομική πειθαρχία.
Ωστόσο, εάν μια καθαρή έξοδος θεωρηθεί ως ένας τρόπος για περισσότερο λαϊκίστικες οικονομικές πολιτικές, τότε θα ήταν κακή ιδέα”.
Όσο για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ο έγκριτος οικονομολόγος υπογραμμίζει:
“Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έγιναν με μισή καρδιά και ήταν πολύ λιγότερες από τις αναγκαίες για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.”

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Desmond Lachman στο bankingnews.gr:

- Συνήθως η απάντηση στο ερώτημα “Χρειάζεται πράγματι η Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους;” εξαρτάται από το ποιον ρωτάς. Εσείς ποια άποψη συμμερίζεστε απέναντι σε αυτό το ζήτημα;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους.
Τα επίπεδα του χρέους της Ελλάδας φτάνουν περίπου στο 180% του ΑΕΠ, είναι μακράν το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Ακόμη χειρότερα, χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ προβλέπει πως ο δείκτης ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί πάνω από το 250% σε μακροπρόθεσμη βάση.
Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είναι να επεκτείνουν σημαντικά τις προθεσμίες αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας και να μειώσουν το επιτόκιο που καταβάλλεται για το χρέος αυτό.

- Γιατί το ΔΝΤ ανησυχεί τόσο για το χρέος;
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η υπερβολικά μεγάλη επιβάρυνση του χρέους θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές και να οδηγήσει σε χαμηλότερη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.
Επιπλέον, το ΔΝΤ έχει τους δικούς του εσωτερικούς κανόνες που δεν του επιτρέπουν να δανείζει σε μια χώρα που έχει μη βιώσιμα επίπεδα χρέους.

- Το τελευταίο διάστημα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έφτασε κοντά στο ιστορικό χαμηλό των τελευταίων οκτώ ετών. Μπορεί αυτή η εξέλιξη να ενθαρρύνει και να στηρίξει την πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές;
Οι πολύ ευνοϊκές συνθήκες στις διεθνείς αγορές ομολόγων δεν είναι πιθανό να διαρκέσουν πολύ.
Αυτό κάνει πολύ δελεαστικό το να επωφεληθείτε από αυτές τις συνθήκες και να δανειστείτε τώρα για να δημιουργήσετε αποθέματα για τις πιο δύσκολες μέρες.
Ωστόσο, είναι σημαντικό, αυτός ο δανεισμός να μην αποδυναμώσει τη βούληση της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού για πλεόνασμα.

- Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει τον Αύγουστο του 2018. Ενθαρρύνετε τη συζήτηση για μια “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια;
Μια καθαρή έξοδος θα ήταν καλή ιδέα εάν δεν αποδυνάμωνε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει την δημοσιονομική πειθαρχία και να επιμείνει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι φιλικές προς την αγορά.
Ωστόσο, εάν μια καθαρή έξοδος θεωρηθεί ως ένας τρόπος για περισσότερο λαϊκίστικες οικονομικές πολιτικές, τότε θα ήταν κακή ιδέα.

- Πιστεύετε ότι ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να κριθεί απαραίτητο;
Επί του παρόντος, ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης δεν φαίνεται να είναι απαραίτητο στο άμεσο μέλλον.
Ωστόσο, τα πράγματα ενδέχεται να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις διεθνείς συνθήκες και τις κυβερνητικές πολιτικές.
Εάν οι διεθνείς συνθήκες επιδεινωθούν και εάν η κυβέρνηση χαλαρώσει άσκοπα τις οικονομικές της πολιτικές, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανάγκη για ένα μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης.

- Πώς αποτιμάτε τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί;
Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας έγιναν με μισή καρδιά και ήταν πολύ λιγότερες από τις αναγκαίες για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Αυτό συνεπώς εγείρει ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όταν εγκαταλείψει το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ DESMOND LACHMAN ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

- It seems that the answer to the question "Does Greece really need debt relief?" depends on whom you ask. Where do you stand on this issue?
There can be no doubt that Greece’s debt is unsustainable and that Greece needs debt relief. At around 180 percent of GDP, Greece’s debt level is by far the highest in the Eurozone. Worse yet, in the absence of a large debt relief, Greece’s debt to GDP ratio is projected by the IMF to rise  over 250 percent over the long-term. At a minimum, Greece’s European partners need to substantially extend the maturities of Greece’s debt and to reduce the interest rate payable on that debt.

- Why is the IMF so concerned about the debt burden?
The IMF correctly thinks that an unduly heavy debt burden can make Greece less attractive to investors and could result in lower long term economic growth. In addition, the IMF has its own internal rules that do not allow it to lend to a country that has an unsustainable debt level.

- Greece's 10-year bond yield hits eight-year low to pre-bailout program level. Should this development encourage Greece to return to the market with new bonds?
The currently highly favorable conditions in the international bond market are not likely to last long. This makes it very tempting to take advantage of these conditions to borrow now to build up buffers for a rainy day. However, it is important that such borrowing not be allowed to weaken the government’s resolve to meet its primary budget surplus targets.

- Greece's bailout program is set to end in August of next year. Do you encourage the talk of "clean exit"?
A clean exit would be a good idea if it did not weaken the government’s resolve to maintain budget discipline and to persevere with market friendly economic reforms. However, if a clean exit is seen as way to follow more populist style economic policies it would be a bad idea.

- Do you think that a new bailout program might be necessary?
Currently a new bailout program does not appear to be necessary for the foreseeable future. However, things could change depending on international conditions and government policies. If international conditions were to worsen and if the government were to unduly loosen its economic policies, the need for a future bailout program cannot be ruled out.

- How do you assess the Greek government’s performance in implementing the reforms agreed?
Greece’s reform efforts have to date been half-hearted and very much less than needed for Greece’s difficult economic situation. This has to raise concerns where the Greek economy might be headed once Greece exits the IMF program.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Αθλητικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Αθλητικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Πολιτικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Πολιτικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...