Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΑΑΔΕ: Τροποποιητικές δηλώσεις για συνταξιούχους δημοσίου

 




ΑΑΔΕ: Τροποποιητικές δηλώσεις για συνταξιούχους δημοσίου
Οι συνταξιούχοι του δημοσίου που έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης λόγω λάθους που έγινε από το Γενικό Λογιστήριο στην προσυμπλήρωση των αποδοχών τους.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης για το ζήτημα στην οποία αναφέρονται τα εξής:  "Με αφορμή πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα των συνταξιούχων, οι αποδοχές των οποίων είχαν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις με μη ορθά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διευκρινίζονται τα εξής: Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ στελεχών της Α.Α.Δ.Ε. και του Ε.Φ.Κ.Α. για το ζήτημα αυτό. Από σήμερα το πρωί είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων.
Δεν απαιτείται η προσέλευση των φορολογουμένων στις ΔΟΥ. Για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, που υπέβαλαν δήλωση με βάση τα μη ορθά στοιχεία, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα αποσταλεί μήνυμα στη θυρίδα μηνυμάτων Taxisnet ότι έχει σταλεί από το ΓΛΚ νεότερη βεβαίωση αποδοχών και συντάξεων, προκειμένου να προβούν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Οι υπόχρεοι σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα δουν στη σχετική εφαρμογή, μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, προσυμπληρωμένα τα νέα διορθωμένα στοιχεία. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η νέα εκκαθάριση του φόρου.
Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης εμπρόθεσμα επέχει θέση αρχικής δήλωσης και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνει το φορολογούμενο με πρόστιμα και προσαυξήσεις".

Μεσοπρόθεσμο: Προβλέπει θηριώδη πλεονάσματα έως και 5,20% το 2022

 

Μεσοπρόθεσμο: Προβλέπει θηριώδη πλεονάσματα έως και 5,20% το 2022
Του Γιώργου Φιντικάκη
Θηριώδη πλεονάσματα ακόμη και πάνω από... 5% το 2022, και υπερφιλόδοξες εκτιμήσεις για ανάπτυξη άνω του 2%, έπειτα από έκρηξη επενδύσεων, βλέπει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο για την προσεχή τετραετία.
Δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α' τρίμηνο του έτους, σχετικά με επενδύσεις, και ιδιωτική κατανάλωση, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο δημοσίευσε τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για την τετραετία 2019-2022.
Εκτιμήσεις όμως που όπως αναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, «υιοθετεί υπό προϋποθέσεις», καθώς πολλές από τις προϋποθέσεις για να επιτευχθούν οι προβλέψεις του υπ. Οικονομικών, «παραμένουν σήμερα ως ζητούμενα», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών, «βλέπει» θηριώδη πλεονάσματα 3,56% το 2018, 3,96% το 2019, 4,15% το 2020, 4,53% το 2021 και... 5,19% το 2022. «Βλέπει» επίσης έκρηξη στις επενδύσεις και αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση, δίχως να υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον παρόμοιες ενδείξεις.
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, ο «δημοσιονομικός χώρος», η απόσταση δηλαδή ανάμεσα στους στόχους που απορρέουν από το Μνημόνιο και τις υπερ-αισιόδοξες προβλέψεις του υπ. Οικονομικών, ξεκινά χαμηλά από τα 111 εκατ. ευρώ φέτος και φτάνει έως τα 3,582 δισ. ευρώ το 2022.
Στο σκέλος των επενδύσεων μιλά για εκτίναξη στην αύξηση επενδύσεων κατά 11,1% το 2018, 12,1% το 2019, 9,4% το 2020, 7,7% το 2021, και 5,7% το 2022. Ταυτόχρονα μιλά για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που φέτος θα είναι 0,5%, όμως του χρόνου θα αυξηθεί με 1%, το 2020 με 1,2%, όπως επίσης το 2021 και 2022.
Ενδιαφέρον ωστόσο έχει η τελευταία παράγραφος της έκθεσης του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που φέρει την υπογραφή του προέδρου του Π.Κορλίρα, ο οποίος επισημαίνει τις μεγάλες επιφυλάξεις που συνοδεύουν τις παραπάνω αισιόδοξες εκτιμήσεις ειδικά για τις επενδύσεις. Προϋποθέτουν, όπως αναφέρει, σταθεροποίηση των προσδοκιών, σημαντική βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος, και ευνοϊκή διεθνή συγκυρία.
«Πολλές από αυτές τις προϋποθέσεις παραμένουν σήμερα ως «ζητούμενα» και με αυτήν την έννοια οι εκτιμήσεις για διατηρήσιμους ρυθμούς μεγέθυνσης της τάξης άνω του 2% ετησίως κρίνονται αισιόδοξες. Υπ’ αυτό το πρίσμα, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο υιοθετεί υπό προϋποθέσεις τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις του ΜΠΔΣ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κορλίρας.

Νότης Σφακιανάκης - Προξενιό | Επίσημο Βίντεο Με Στίχους

ΗΠΑ: «Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα, δεν θα ανεχθούμε τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ»

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. - 6 Ιούν 2018 - 8:22
 
«Στηρίζουμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια…Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας
Το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπολογίζουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό την
Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολική Μεσόγειο και των Βαλκανίων έστειλε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά την διάρκεια ομιλίας που παρέθεσε στην δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation στη Ουάσινγκτον. Αναλύοντας το πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μίτσελ αναφέρθηκε στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, καθώς και στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
«Στηρίζουμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια…Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε».
Εξελίξεις για ΠΓΔΜ και Ονομασία
Αναφερόμενος στην στρατηγική θεώρηση των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τις εξελίξεις στο ονοματολογικό υπό το πρίσμα της διατλαντικής συνεργασίας.
Όπως επισήμανε ο κ. Μίτσελ, αυτή τη στιγμή υπάρχει άριστη συνεργασία με την Ευρώπη για μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα τόνισε πως το συγκεκριμένο γεγονός καταδεικνύει ότι η διατλαντική σχέση βοηθά στην αντιμετώπιση κοινών και σημαντικών προκλήσεων.
«Στα Βαλκάνια, αυξάνουμε την βοήθεια κατά της ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή που μιλάω, η ομάδα μας εργάζεται με την ΕΕ και τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους μας για τη Σερβία-Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το θέμα της Ελλάδας και της πΓΔΜ».
Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας ανάμεσα στη πΓΔΜ και την Ελλάδα, ο κ. Μίτσελ είπε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρέχουν βοήθεια προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε μια επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε τη πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».
Μήνυμα προς την Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε τις προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ
Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της, ο κ. Μίτσελ τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι «η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και κάτι για το οποίο δεν θα μιλήσουμε».
Από την άλλη, όμως, πλευρά, ο κ. Μίτσελ σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, καθώς απώτερος στόχος εξακολουθεί να είναι η διατήρηση του δυτικού γεωπολιτικού προσανατολισμού της ‘Αγκυρας. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, αναλύοντας την σημασία που έχει για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
«Δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».
Στο σημείο, όμως, αυτό ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αγνοήσουν τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθερίων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία αλλά και την ρητορική και τις ενέργειες της ‘Αγκυρας που προκαλούν ανησυχία και τριβές με τους γείτονες της σε περιφερειακό επίπεδο.
protothema.gr

Το Σκοπιανό θα ρίξει τον Τσίπρα;

Το LIVEMEDIA μεταδιδει

 

Για να μπορείς να περπατάς περήφανος πάνω στην ποτισμένη από αίμα ηρώων μακεδονική γη
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει εξαιτίας εθνικών θεμάτων. Aύριο (σήμερα) ξημερώνει μέρα μεγάλη, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας: Οι πλατείες της Μακεδονίας θα πλημμυρίσουν από την ελληνική ψυχή. Οι Έλληνες θα δώσουν ακόμη μία μάχη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
(Το LIVEMEDIA μεταδίδει ζωντανά από την Πέλλα).
Σήμερα το βράδυ πριν κλείσεις τα μάτια σου αναλογίσου τις ευθύνες σου απέναντι στην ιστορία. Αυτή την ιστορία που κάποιοι αποφάσισαν να σου την κλέψουν. Που οι ηγέτες σου είναι ανάξιοι να προστατεύσουν. Είσαι εσύ αυτός που θα εμποδίσει το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Είσαι εσύ αυτός που θα φωνάξει δυνατά πως το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας είναι στοιχείο της ιδιοσυστασίας της πατρίδας μας. Για να μπορείς να περπατάς περήφανος πάνω στην ποτισμένη από αίμα ηρώων μακεδονική γη.
Αύριο θα έχεις την ευκαιρία να στείλεις ένα εκκωφαντικό μήνυμα σε εκείνους που αποφάσισαν να ξεπουλήσουν τη Μακεδονία. Να βγεις στις πλατείες και να διαμαρτυρηθείς ειρηνικά για τις ανίερες πράξεις τους που προσβάλουν τα ιδανικά σου. Τώρα είναι η ώρα για να τους ξεκαθαρίσεις πως οι αξίες του γένους μας δεν πωλούνται. Η παρουσία σου στην πλατεία της πόλης σου θα είναι η καλύτερη απάντηση στο ανθελληνικό τους παραλήρημα.
Μην λιγοψυχήσεις. Αύριο να είσαι παρών. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Θα είναι εκεί δίπλα σου το σύμβολο του μακεδονικού αγώνα, ο Παύλος Μελάς. Θα είναι εκεί η Βελίκα Τράικου, η ηρωίδα δασκάλα που κατακρεουργήθηκε από τους κομιτατζήδες σε ηλικία 21 ετών (φωτό).

Θα είναι εκεί ο Μητροπολίτης Καστοριάς, Γερμανός Καραβαγγέλης. Θα είναι παρόντες ο Καπετάν Κώττας και ο Τέλλος Άγρας μαζί με τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που θυσιάστηκαν για τη Μακεδονία.
Αύριο θα γραφτεί ακόμη μία ένδοξη σελίδα στο βιβλίο των αγώνων του Έθνους μας. Το όνομά σου δεν πρέπει να λείπει από αυτή τη σελίδα. Ξεκουράσου. Αύριο θα γράψεις ιστορία.

Οι τράπεζες έχασαν 200 δισ σε 10 χρόνια, έγιναν αδύναμες και εξοντώθηκαν οι δημιουργικές διοικήσεις - Ποιοι ενορχήστρωσαν το σχέδιο;

 

Οι τράπεζες έχασαν 200 δισ σε 10 χρόνια, έγιναν αδύναμες και εξοντώθηκαν οι δημιουργικές διοικήσεις - Ποιοι ενορχήστρωσαν το σχέδιο;
Οι τράπεζες θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην οικονομία μόνο όταν τα NPEs μειωθούν στα 20 δισεκ. και το χάσμα δανείων προς καταθέσεις στα 10-15 δισεκ.
Η μεγαλύτερη ήττα της Ελλάδος, δεν ήταν τα τρία μνημόνια, δεν ήταν η αποτυχία να βρεθεί λύση στο χρέος, δεν ήταν ο οικονομικός μαρασμός.
Η μεγαλύτερη ήττα της Ελλάδος ήταν ότι έχασε τον έλεγχο των τραπεζών και κυβέρνηση και ΤτΕ ήταν παρατηρητές σε αυτό το τραγικό λάθος.
Οικονομία χωρίς τράπεζες είναι κύτταρο χωρίς πυρήνα.
Καμία σοβαρή οικονομία του πλανήτη δεν έχει πετύχει χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
Στην Ελλάδα συνέβη κάτι το πρωτόγνωρο.
Αποφασίστηκε από εξωτερικά κέντρα, την ΕΚΤ, τον ESM, τον SSM και την Γερμανία η ριζική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδος.
Το 2008 όταν οι ελληνικές τράπεζες είχαν περιουσία 437,8 δισεκ. συνεισέφεραν στο εθνικό ΑΕΠ σχεδόν 60% ενώ τα νέα δάνεια αυξάνονταν κατά 20-25 δισεκ. σε ετήσια βάση.
Το 2018 οι ελληνικές τράπεζες έχουν συρρικνωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα 242,7 δισεκ.
Alpha bank 59,3 δισεκ.
Εθνική τράπεζα 61,55 δισεκ.
Eurobank 58,5 δισεκ.
Πειραιώς 63,5 δισεκ. ευρώ
Από τα κέντρα εξουσίας τι αποφασίστηκε στο παρελθόν

1)Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μεγάλες τράπεζες, που σημαίνει μεγάλος κίνδυνος για την συστημική ευστάθεια της οικονομίας.
Οι τράπεζες π.χ. η Εθνική είχε φθάσει κάποια στιγμή να έχει ενεργητικό 123 δισεκ. και έχει περιοριστεί στα 61 δισεκ.
Η επιθετική ανάπτυξη ήταν το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το διάστημα 2000 με 2008 -2009.

2)Στο παρελθόν η μάχη των τραπεζών ήταν για το ποια θα γίνει η μεγαλύτερη, καθώς η ανάπτυξη, η κερδοφορία επιτυγχανόταν μέσω της αύξησης των ισολογισμών.
Η μάχη του σήμερα στις ελληνικές τράπεζες είναι ποια θα συρρικνωθεί περισσότερο.
Στο παρελθόν είχαμε πρώτη τράπεζα και οι άλλες που προσπαθούσαν να φθάσουν την πρώτη τράπεζα.
Σήμερα έχουμε ίσες τράπεζες και όλως τυχαίως έχουν σχεδόν ίδια περιουσία και οι 4 συστημικές τράπεζες πέριξ των 60 δισεκ.
Σε λίγο καιρό οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ενεργητικό 50 με 55 δισεκ. ευρώ δηλαδή κάθε συστημική τράπεζα θα αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ.
Ακόμη και εάν συγχωνευθούν δύο τράπεζες θα αντιστοιχούν στο 55% του ΑΕΠ της Ελλάδος.

3)Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το μοναδικό στον κόσμο που δέχθηκε τόσο ριζικές αλλαγές και πειραματισμούς.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνες που στα διοικητικά τους συμβούλια δεν έχουν και άλλους παράγοντες της οικονομίας και του επιχειρείν.
Στην Ιταλία ή στις ΗΠΑ τα μισά μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών είναι επιχειρηματίες.
Στην Ελλάδα όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων είναι τραπεζικά στελέχη και η πλειοψηφία ξένα στελέχη…αμφιβόλου αποτελεσματικότητας – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων –

4)ΕΚΤ και SSM σχεδίασαν ίσως το πιο ανθελληνικό σχέδιο ενάντια στα συμφέροντα της χώρας.
Επέβαλλαν τις ριζικές αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Επέβαλλαν ριζικές και πολλές φορές ακατανόητες αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών.
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αυτοί που έρχονται είναι κατώτεροι από αυτούς που φεύγουν.
Διόρισαν CEO στο ΤΧΣ που διαχειρίζεται τα δάνεια των ελλήνων φορολογουμένων και είναι αυστριακός και μάλιστα προερχόμενος από τράπεζα στην Αυστρία του μεγέθους της πρώην Aspis Bank.
Επέβαλλαν ξένους στα διοικητικά συμβούλια τα οποία λειτουργούν είτε με μεταφραστικά τμήματα, είτε ομιλούν την αγγλική γλώσσα.
Όλα αυτά συνέβησαν με μηδενικό κόστος.
Ήλεγξαν τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ και ο SSM με το πρόσχημα ότι το παλαιό διοικητικό σύστημα ήταν κατεστημένο και πήραν τον έλεγχο των τραπεζών χωρίς ένα ευρώ.
Η ΤτΕ ήταν παρατηρητής πουλώντας εκδούλευση στον SSM "ότι θα αλλάξουν όλα στις τράπεζες, θα διώξουμε τους παλαιούς τραπεζίτες το κατεστημένο, θα φέρουμε νέους ανθρώπους".
Συγκεκριμένοι στην ΤτΕ συκοφάντησαν κατάφορα τους έλληνες τραπεζίτες στον SSM, είχαν δόλο και σχέδιο.
Οι ίδιοι για να παραπλανήσουν έλεγαν ότι υπάρχουν οι γνωστοί άγνωστοι....που ενημερώνουν τον SSM φωτογραφίζοντας 2 συγκεκριμένους τραπεζίτες....ενώ στην πράξη αυτοί ήταν οι πληροφοριοδότες - συκοφάντες των ελλήνων τραπεζιτών στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Στο παρελθόν είχαμε τραπεζίτες...σήμερα έχουμε διαχειριστές της θλίψης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αξίζουν να ονομάζονται τραπεζίτες. 

5)Η νέα τάση, ο ρόλος των διοικητικών συμβουλίων αναβαθμίζεται και ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου υποβαθμίζεται.
Θέλουν managers πειθήνια όργανα των διοικητικών συμβουλίων και όχι τραπεζίτες, όχι αυτόνομες προσωπικότητες αλλά καθοδηγούμενες.
Είναι ελάχιστοι που αντιστέκονται στην παρακμή των ελληνικών τραπεζών.


6)Σκοπός αυτού του ελέγχου ήταν να τεθούν υπό πλήρη εποπτεία και περιορισμό οι ελληνικές τράπεζες.
Μικρότερες, πιο αδύναμες, με μικρότερη παρέμβαση και όλα αυτά δήθεν στο βωμό της εξυγίανσης.
Η Deutsche bank έχει το μαύρο της το χάλι και οι γερμανικές Landesbank είναι μαύρο κουτί....όμως η ΕΚΤ ασχολείται με τις 4 μικρές για τα ευρωπαικά δεδομένα ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι χαριτωμένα zombie που δεν δαγκώνουν απλά υπάρχουν ενώ οι μέτοχοι τους νομίζουν ότι θα βγάλουν υπερκέρδη...ή κλαίνε την μοίρα τους.
Ας ληφθεί υπόψη ότι οι τράπεζες στο τέλος του 2015 υλοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου σε συγκεκριμένες τιμές και μετά από 3 χρόνια - Ιούνιος 2018 - δεν θέλουν να ξεκολλήσουν από αυτές τις τιμές.
Γιατί;
Πάντα υπάρχει λογική εξήγηση και αυτή δεν αρέσει σε κανένα ειδικά όταν τα προ προβλέψεων έσοδα μειώνονται....
Οι τράπεζες για να ορθοποδήσουν θα χρειαστεί να κλείσει το χάσμα δανείων προς καταθέσεις στα 10-15 δισεκ.
Σε σύνολο δανείων 195 δισεκ. ή μόνο επιχειρήσεων και νοικοκυριών 178 δισεκ. και 141 δισεκ. καταθέσεων ή μόνο επιχειρήσεων και νοικοκυριών 126,9 δισεκ. το συμπέρασμα είναι η επιθετική συρρίκνωση των δανείων.
Το χάσμα ρευστότητας έχει μειωθεί από 80 δισεκ. πριν λίγα χρόνια στα 55 δισεκ.
Οι τράπεζες θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην οικονομία μόνο όταν τα NPEs μειωθούν στα 20 δισεκ. από 95 δισ και το χάσμα δανείων προς καταθέσεις μειωθεί στα 10-15 δισεκ.
Μέχρι τότε υπομονή....

Υποσημείωση

Εάν θέλουμε ισχυρό μέλλον θα πρέπει να ξαναδούμε το παρελθόν είναι πολύ διδακτικό.


www.bankingnews.gr

Αθλητικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

 

Πολιτικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Πολιτικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

ΚΑΜΟΡΑ - ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΟΥΠΑ

Αγγ. Συρίγος : Κρίσιμο θέμα ταυτότητα – γλώσσα με ΠΓΔΜ

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Σαν σήμερα Τα σημαντικότερα γεγονότα της 5ης Ιουνίου

 
1822: O Δράμαλης, αφού έπνιξε στο αίμα την επανάσταση του Πηλίου, φτάνει στην Κόρινθο.
1825: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γκούρα.
1826: Διαλύεται το στρατιωτικό σώμα των γενίτσαρων στην Κωνσταντινούπολη, με διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ.
1894: Διοργανώνονται στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Ζέας διεθνείς λεμβοδρομίες υπέρ του Γηροκομείου.
1913: Οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στη Δανία.


1923: Πραγματοποιείται νέα συνάντηση του Ελευθέριου Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού για τη διευθέτηση των διαφωνιών, που είχαν προκύψει κυρίως στο ζήτημα της αμνηστίας.
1925: Ψηφίζεται στην Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε κατόπιν εισηγήσεως του τότε πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου κατά την περίοδο της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας και αρχικά ονομαζόταν Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετονομάστηκε το 1954 και σήμερα λειτουργούν συνολικά 42 τμήματα, τα οποία οργανώνονται σε 12 σχολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων. Το πανεπιστήμιο ονομάστηκε Αριστοτέλειο προς τιμήν του φιλόσοφου Αριστοτέλη, ενώ το σήμα του πανεπιστημίου απεικονίζει τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος είναι προστάτης της πόλης της Θεσσαλονίκης.
1933: Ο αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ υπογράφει μία νομοθεσία, με την οποία «βγάζει» τις ΗΠΑ από τον «κανόνα χρυσού», ο οποίος ήθελε τα χρήματα που έχει εκδώσει μία χώρα να αναλογούν στο χρυσό που διαθέτει.
1934: Σημειώνεται επεισόδιο στην ελληνική Βουλή, όταν μετά από λογομαχία μεταξύ του Γεώργιου Κονδύλη και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, βουλευτής – φίλος του Κονδύλη πετά κάθισμα κατά του Παπαναστασίου, τραυματίζοντάς τον ελαφρά στον ώμο.
1947: Αναγγέλλεται το σχέδιο Μάρσαλ, που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της χώρας μας μετά το τέλος του εμφυλίου.
1956: Ο Έλβις σκανδαλίζει το κοινό, με το τολμηρό κούνημα των γοφών του, στο αμερικανικό τηλεοπτικό σόου «The Milton Berle Show».
1961: Το τρίποντο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League και περιλαμβάνει όλα τα σουτ που εκτελούνται από απόσταση μεγαλύτερη των 22 ποδιών (6,71 μ.) από το καλάθι.
1967: Αρχίζει ο περιβόητος Πόλεμος των Έξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη.
1968: Στο Λος Άντζελες ο Σιρχάν Σιρχάν πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι, που πεθαίνει μία μέρα αργότερα.
1972: Αρχίζει στη Στοκχόλμη η 1η Παγκόσμια Σύνοδος για το Ανθρώπινο Περιβάλλον. Την ίδια μέρα, Ελλάδα και Κίνα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.
1975: Ανοίγει για πρώτη φορά, μετά τον 6ετή πόλεμο, η διώρυγα του Σουέζ.
1977: Για πρώτη φορά στα ράφια των καταστημάτων βρίσκεται ο υπολογιστής Apple II.
1989: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρης Χαλικιάς καταθέτει για την υπόθεση Κοσκωτά.
1993: Η 29χρονη Julie Krone, ιππεύοντας τον «Colonial Affair», γίνεται η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ που κερδίζει το Belmont Stakes στα 125 χρόνια της ιστορίας του.


1994: Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προτείνει συνθήκη μη επίθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αφοπλισμό της Κύπρου, καθώς επίσης διάλογο για την αλλαγή των όρων της Συνθήκης Εγγύησης του 1960. Απειλεί με αντίμετρα εάν προχωρήσει η εφαρμογή του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου.
1995: Ο τρομοκράτης και συνεργάτης του Κάρλος, Γιοχάνες Βάινριχ, μεταφέρεται κάτω από δρακόντεια μέτρα στη Γερμανία από την Υεμένη, από όπου και εκδόθηκε. Την ίδια εποχή στο Ζαΐρ, 199 είναι οι νεκροί από τον ιό του Έμπολα.
1996: Ο Γιώργος Δώνης υπογράφει 3ετές συμβόλαιο με την Μπλάκμπερν έναντι 1.1 δις δρχ και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών καθώς και ο πρώτος Έλληνας, που θα αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ.
1999: Η Βούλα Τσιαμίτα του Πανελληνίου Γ.Σ. κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν με 14.94μ κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Bruno Zauli που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.
2002: Πρωταθλήτρια η ΑΕΚ στο μπάσκετ μετά από 32 χρόνια. Μεγάλοι πρωταγωνιστές σε όλη την διάρκεια της περιόδου ήταν οι Έλληνες παίχτες, που σήκωσαν την ομάδα στις πλάτες τους. Τα εύσημα λοιπόν ανήκουν στους Δήμο Ντικούδη, Νίκο Χατζή Μιχάλη Κακιούζη και τα άλλα παιδιά. Το ζεστό καλοκαιρινό βράδυ στο ΟΑΚΑ 11.000 φίλοι της ΑΕΚ έβλεπαν την αγαπημένη τους ομάδα 32 ολόκληρα χρόνια μετά να σηκώνει και πάλι το πρωτάθλημα Ελλάδος. Μετά από 32 ολόκληρα χρόνια η ΑΕΚ του Δήμου Ντικούδη και του Νίκου Χατζή στις 5 Ιουνίου 2002 έγραφε και πάλι ιστορία, καθώς κατάφερνε κάτι συγκλονιστικό σε εκείνη τη σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό. Ενώ είχε ξεκινήσει με πλεονέκτημα έδρας το έχασε από τους ερυθρόλευκους, ηττήθηκε και στο ΣΕΦ και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο να χάνει με 0-2 στη σειρά!
2002: Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του προγράμματος για περιήγηση στο διαδίκτυο, Mozilla 1.0.
2003: Ξεκινάει το 50ο Ράλλυ Ακρόπολις, ο σκληρότερος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στο ράλι είχαν δηλώσει συμμετοχή 90 αυτοκίνητα, αλλά τελικά ξεκίνησαν 82. Θριαμβευτής στο «Χρυσό» 50ο Ράλλυ Ακρόπολις είναι ο Μάρκο Μάρτιν με Ford Focus, ο οποίος πανηγυρίζει την πρώτη νίκη της καριέρας του σε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Ισπανός Κάρλος Σάινθ με Citroen Xsara και την τρίτη ο Νορβηγός Πέτερ Σόλμπεργκ με Subaru Impreza. Από τους Έλληνες, 14ος είναι ο Γιάννης Παπαδημητρίου με Ford.
2013: Σκοτώνεται από ανατροπή άρματος μεταφοράς προσωπικού ο πεζοναύτης Στάθης Κρόκου.
2014: Δυνάμεις τζιχαντιστών που προσκείνονται στο ΙΚΙΛ καταλαμβάνουν την πόλη Σαμάρα του Ιράκ.


Γεννήσεις

1723 – Άνταμ Σμιθ, Σκοτσέζος οικονομολόγος
1718 – Τόμας Τσίπεντεϊλ, Άγγλος επιπλοποιός
1781 – Κρίστιαν Αουγκούστ Λόμπεκ, Γερμανός λόγιος
1819 – Τζον Κόουτς Άνταμς, Βρετανός μαθηματικός, προέβλεψε ανεξάρτητα τη θέση του πλανήτη Ποσειδώνα πριν την ανακάλυψή του
1862 – Άλβαρ Γκούλστραντ, Σουηδός γιατρός και νομπελίστας
1876 – Τόνι Τζάκσον, Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής
1878 – Φρανσίσκο «Πάντσο» Βίλα, μεξικανός επαναστάτης
1879 – Ρόμπερτ Μάγερ, Γερμανός φιλάνθρωπος, ένας από τους ιδρυτές της Φιλαρμονικής του Λονδίνου
1883 – Τζον Κέινς, Βρετανός οικονομολόγος
1898 – Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας
1900 – Ντένις Γκάμπορ, Ούγγρος φυσικός και νομπελίστας, από τους «πατέρες» του λέιζερ
1919 – Ρίτσαρντ Σκέρι, Αμερικανός συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
1925 – Αααρτ Ντόνοβαν, Αμερικανός αστέρας του ράγκμπι
1928 – Τόνι Ρίτσαρντσον, Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
1931 – Ζακ Ντεμί, Γάλλος σεναριογράφος και σκηνοθέτης
1939 – Τζο Κλαρκ, πρωθυπουργός του Καναδά
1942 – Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπαζόνγκο, δικτάτορας της Ισημερινής Γουινέας
1944 – Τόμι Σμιθ, Αμερικανός σπρίντερ
1947 – Λόρι Άντερσον, Αμερικανίδα ηθοποιός και συνθέτης
1949 – Κεν Φόλετ, Ουαλός συγγραφέας
1952 – Michael Henry «Nicko» McBrain, Άγγλος drummer, μέλος των Iron Maiden
1956 – Κένι Τζι, Αμερικανός μουσικός
1958 – Αχμέτ Αμπντάλα Σαμπί, ηγέτης των νήσων Κομόρες
1967 – Τζο Ντε Λόακ, Αμερικανός σπρίντερ
1971 – Μαρκ Γουάλμπεργκ, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός
1970 – Μάρτιν Γελίνας, Καναδός αθλητής του χόκεϊ επί πάγου
1979 – Στέφανος Κοτσόλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

535 – Επιφάνιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1316 – Λουδοβίκος Ι’, βασιλιάς της Γαλλίας
1688 – Κωνσταντίνος Γεράκης, Έλληνας τυχοδιώκτης
1825 – Οδυσσέας Ανδρούτσος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης
1826 – Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, Γερμανός μουσουργός
1900 – Στίβεν Κρέιν, Αμερικανός συγγραφέας
1910 – Γουίλιαμ Σίντνεϊ Πόρτερ, Αμερικανός συγγραφέας
1921 – Ζορζ Φεϊντό, Γάλλος δραματουργός
1975 – Πόλος Κέρες, Εσθονός σκακιστής
1992 – Ηλέκτρα, 36, Ελληνίδα τραγουδίστρια, από καρκίνο.
1993 – Κόνγουεϊ Τουίτι, Αμερικανός κάντρι τραγουδιστής
1999 – Μελ Τορμέ, Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης και συγγραφέας
2002 – Ντι Ντι Ραμόν, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος «The Ramones»
2004 – Ρόναλντ Ρέιγκαν ηθοποιός και πρόεδρος των ΗΠΑ
2012 – Ρέι Μπράντμπερι, Αμερικανός συγγραφέας
2012 – Αθηνόδωρος Προύσαλης, Έλληνας ηθοποιός
Πηγή Πληροφοριών

«Γκρίζες ζώνες» έχει και η Τουρκία

  Στο διεθνές δίκαιο ισχύει ως αρχή ότι οι συνθήκες που καθορίζουν σύνορα δεν λήγουν ποτέ. Οι λόγοι είναι η προστασία του συνοριακού status quo και η θέσπιση του απαραβίαστου των συνοριακών ρυθμίσεων. Το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο έχει ρυθμιστεί από τις συνθήκες ειρήνης της Λωζάννης (1923), των Παρισίων (1947) και από την ιταλοτουρκική συμφωνία του Ιανουαρίου 1932 για τα Δωδεκάνησα και τη συμπληρωματική συμφωνία/πρακτικό (procès-verbal) του Δεκεμβρίου 1932.
Αυτό σημαίνει ότι ειδικώς στα Δωδεκάνησα ισχύει η οριοθετική γραμμή του 1932. Στο υπόλοιπο Αιγαίο ισχύουν τα άρθρα 6, 12 και 16 της Συνθήκης της Λωζάννης. Εκεί ορίζεται ότι στην τουρκική κυριαρχία περιλαμβάνονται όλα τα νησιά που βρίσκονται εντός τριών μιλίων (δηλ. 4.827 μέτρων) από τις τουρκικές ακτές και δεν εκχωρήθηκαν ρητώς στην Ελλάδα, καθώς και η Ιμβρος και η Τένεδος. Επομένως, ό,τι βρίσκεται πέραν των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές δεν ανήκει στην Τουρκία.
Με την κρίση στα Ιμια το 1996, η Τουρκία ανακάλυψε την ύπαρξη νησιών αμφισβητούμενης ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Εκτοτε, προσπαθεί να ξαναερμηνεύσει συνθήκες που έχουν γραφεί προ 70 και 100 ετών και να σπείρει αμφιβολίες για ένα εδαφικό καθεστώς εδραιωμένο εδώ και δεκαετίες. Αμφισβητεί νησιά όπως οι Φούρνοι με 1.033 κατοίκους ή οι Οινούσσες με 826…
Αν κάποιος θελήσει να μπει προς χάριν παιγνίου σε αυτή τη συλλογιστική, θα ανακαλύψει ότι εάν υπάρχει κάποιο κράτος που έχει προβλήματα με «γκρίζες ζώνες» κυριαρχίας, αυτό είναι η Τουρκία. Στην είσοδο των Δαρδανελλίων υπάρχει ένα σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών που είναι γνωστές ως Μαυρειές ή Λαγούσες. Στη Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται στο άρθρο 12 ότι επιβεβαιώνεται η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου «εκτός της Ιμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Μαυρυών)». Στο άρθρο 14 αναφέρεται ότι «αι νήσοι Ιμβρος και Τένεδος, παραμένουσαι υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν». Δεν υπάρχει, όμως, οποιαδήποτε αναφορά περί κυριαρχίας στις Μαυρειές νήσους, οι οποίες βρίσκονται πέραν των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Επομένως, οι Μαυρειές δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Τουρκία. Είναι μια κατά κυριολεξίαν γκρίζα ζώνη!

Επιπλέον, εκτός των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές βρίσκονται αρκετά νησιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μοσχονησίων, στον κόλπο του Αδραμυττίου έναντι της Λέσβου. Πρόκειται για τα νησάκια Δασκαλειό ή Κοκκινονήσι, Λιός, Καλαμόπουλο, Γιαλονήσι, Πύργος, Αδιάβατος, Ουλιά, Κάλαμος καθώς και για πέντε ανώνυμους βράχους. Αλλοι τρεις ανώνυμοι βράχοι βρίσκονται πέραν των τριών μιλίων ανάμεσα στις Οινούσσες της Χίου και στη χερσόνησο της Ερυθραίας.
Βάσει της τουρκικής λογικής, τα ίδια θα μπορούσαν να αναφερθούν και για την κατάσταση των νησιών που βρίσκονται στη θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα). Στη Συνθήκη των Σεβρών (1920) αναφέρεται ρητώς ότι τα συγκεκριμένα νησιά θα παραμείνουν οθωμανικά (άρθρο 27).
Αντιθέτως, στη Συνθήκη της Λωζάννης δεν αναφέρεται οτιδήποτε σχετικό. Πρόκειται για μία σειρά από μεγάλα νησιά: Προκόνησος (Marmara Adasi), Αφησιά (Ava Adasi), Καλόλιμνος (Imrali), Κούταλη (Ekinlik) και Προβατονήσι (Kuyus Adasi). Επίσης, ούτε τα Πριγκηπονήσια (έξω από την Κωνσταντινούπολη…) αναφέρονται ονομαστικώς σε κάποια συνθήκη.
Είναι προφανώς αδιανόητο για τους Τούρκους να συζητήσουν το νομικό καθεστώς των Πριγκηπονήσων. Αντιστοίχως, όμως, είναι αδιανόητο για την Ελλάδα να συζητά το καθεστώς των Φούρνων, των Οινουσσών κ.ο.κ. σε μια προσπάθεια κακόπιστης ερμηνείας των συνθηκών που θέσπισαν τα σύνορα και τα εδάφη των δύο χωρών. Η πόρτα του φρενοκομείου που άνοιξε με τα Ιμια, είναι καιρός επιτέλους να κλείσει.
* Ο κ. Αγγελος Μ. Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δ.Κωνσταντακόπουλος: Η Υποτέλεια μας οδηγεί σε καταστροφή

Κ. Γρίβας : Ανεξήγητη σπουδή με την ΠΓΔΜ

ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: «Δεν αναγνωρίσαμε ποτέ «μακεδονική» γλώσσα…»

 

ΕΘΝΙΚΑ. - 5 Ιούν 2018 - 8:05
Promoted Content
Mgid
 
 
Γεώργιος Μπαμπινιώτης 
Η βουλγαροσερβική γλώσσα των Σκοπίων ούτε αναγνωρίστηκε το 1977 ούτε και τώρα μπορεί να επισημοποιηθεί ως «μακεδονική γλώσσα». Ως μέγιστη υποχώρηση θα μπορούσε να ονομάζεται «Σλαβομακεδονική»
Πρόσφατα ακούστηκε από επίσημα χείλη ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί (και οιονεί αναγνωρίσει) ήδη την ονομασία «μακεδονική γλώσσα» από το 1977, με προφανή αναφορά στην Τρίτη Διάσκεψη των
Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση (standardization) των γεωγραφικών ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα 17 Αυγ. – 7 Σεπτ. τού 1977. Η άποψη αυτή άκουσα να επαναλαμβάνεται και από άλλους, έχοντας ίσως ξεκινήσει ως «επιχείρημα» των ίδιων των Σκοπιανών στη διαπραγμάτευση. Οι γραμμές αυτές γράφονται για να φωτίσουν το όλον θέμα.
Μια γρήγορη έστω αναδρομή στα σχετικά Πρακτικά τής Διάσκεψης δείχνει χωρίς καμιά αμφιβολία ότι στη Συνάντηση αυτή συζητήθηκε (ως συνέχεια άλλων προηγηθεισών Διασκέψεων) ως μόνο θέμα και για πολλές χώρες και γλώσσες (Κινεζική, Αραβική, Εβραϊκή, Ινδική, Ασιατικές γλώσσες κ.ά.) πώς θα μεταγραμματίζονται τα τοπωνύμιά τους με λατινικούς χαρακτήρες («romanization») βάσει ενός συστήματος μεταγραμματισμού (transliteration) των γραμμάτων τού αλφαβήτου τους που θα διευκολύνει να διαβάζονται ευρύτερα.
Η ελληνική αντιπροσωπία, απαρτιζόμενη από γλωσσολόγους, ιστορικούς, μέλη τής γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού κ.ά., παρέστη ειδικά για το σύστημα μεταγραμματισμού τού ελληνικού αλφαβήτου, επιφυλασσόμενη να προτείνει δικό της σύστημα.
Φυσικά και δεν ετέθη ποτέ σε εκείνη τη Διάσκεψη θέμα αναγνώρισης τής ονομασίας τής γλώσσας των Σκοπίων ως Μακεδονικής. Αν επρόκειτο να τεθεί τέτοιο θέμα, άλλη θα ήταν η σύνθεση τής ελληνικής αντιπροσωπίας αλλά θα εναντιωνόμαστε και όλα τα μέλη τής αντιπροσωπίας που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με διάφορες ευκαιρίες. Και θα χαλούσε ο κόσμος στην Ελλάδα! Επ΄ ευκαιρία, στη Διάσκεψη δεν προσήλθαν μέλη τής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας τής Μακεδονίας αλλά ένα μόνο μέλος (Colonel Miroslav Peterska), εκπρόσωπος τής Γιουγκοσλαβίας (Belgrade, Yugoslavia).
Αρα αυτό που αποφασίστηκε, όπως και με όλες τις άλλες γλώσσες, είναι ο απλός μεταγραμματισμός με λατινικούς χαρακτήρες τής γλώσσας των Σκοπίων και όχι η ονομασία της ως «μακεδονικής γλώσσας»!
Στη «σύσταση» περιγράφεται —όπως και για τα αλφάβητα πολλών άλλων γλωσσών— πώς θα αποδίδεται λατινικά κάθε γράμμα τού κυριλλικού αλφαβήτου που χρησιμοποιούν τα Σκόπια «for the romanization of Macedonian geographical names in Yugoslavia».
Ας σημειώσουμε εδώ ότι η ίδια η επωνυμία τής σύστασης («Serbo-Croatian and Macedonian Cyrillic alphabets of Yugoslavia») δείχνει και ποιας γλωσσικής οικογενείας γλώσσα είναι η γλώσσα των Σκοπίων (ανήκει στις σλαβικές γλώσσες), γραφόμενη όπως και οι λοιπές γλώσσες τής τότε Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, η Σερβική και η Κροατική, με το σλαβικό κυριλλικό αλφάβητο. Δεν αμφισβητούν δηλαδή ούτε καν οι ίδιοι ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική, γι’ αυτό και γράφεται με το σλαβικό αλφάβητο όπως και οι άλλες σλαβικές γλώσσες (Σερβική, Κροατική, Βουλγαρική, Ρωσική, Πολωνική κ.ά.). Κι όμως την αποκαλούν «Μακεδονική»!
Το σκεπτικό αυτής τής αναδρομής μπορεί να αποτελέσει, νομίζω, ένα ακόμη επιχείρημα στη φαρέτρα τής ελληνικής διπλωματικής διαπραγμάτευσης ότι η βουλγαροσερβική γλώσσα των Σκοπίων ούτε αναγνωρίστηκε το 1977 ούτε και τώρα μπορεί να επισημοποιηθεί ως «μακεδονική γλώσσα». Ως μέγιστη υποχώρηση θα μπορούσε να ονομάζεται «Σλαβομακεδονική».
* Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης είναι καθηγητής της Γλωσσολογίας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

"Brawl in Cell Block 99" : Σπάνε κόκαλα και κεφάλια (αλλά πέφτει και μια σφαλιάρα στην πολιτική ορθότητα)

 

Το Brawl in Cell Block 99” (2017), που στα ελληνικά μεταφράστηκε «Καυγάς στο μπλοκ 99», είναι η τελευταία ταινία του συγγραφέα / σκηνοθέτη και μουσικού (και κριτικού) heavy metal (!) S. Craig Zahler, (γνωστού από το αρκετά βίαιο western “Bone Tomahawk”) με πρωταγωνιστή τον Vince Vaughn. Η ταινία χαρακτηρίζεται ως "βίαιο δράμα φυλακών" και όπως καταλάβατε, έχει αρκετή βία. 

Ο Vaughn που ήταν γνωστός πιο πολύ από κωμωδιούλες του στυλ «Γαμομπελάδες», εδώ κυριολεκτικά σπάει κόκαλα, ως Bradley Thomas, ένας αντιήρωας που έχει ηθικές αρχές, θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα στην ζωή του, αλλά ξέπεσε και τώρα η ανάγκη τον κάνει να διακινεί μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, και τελικά να βρεθεί σε μια υψίστης ασφαλείας φυλακή (με δεσμοφύλακα τον τρομερό Ντον Τζόνσον!), όπου θα πρέπει να εντοπίσει και να σκοτώσει έναν κρατούμενο με το όνομα “Christopher Bridge”, προκειμένου να γλυτώσει από σφαγή η έγκυος γυναίκα του και το παιδί που κουβαλάει στην κοιλιά της, από τους απαγωγείς που την κρατάνε όμηρο.
Δες το trailer:


Το να είναι ένας Λευκός "straight" και "macho" χριστιανός και πατριώτης Αμερικάνος (με καταγωγή και προφορά από το Νότο!), όχι ο "κακός" της ταινίας, αλλά ο "ήρωας" της ταινίας, στην σημερινή ((κατά Hollywood)) έντονα αντι-λευκή και χειραγωγούμενη από την Αριστερά Αμερική, είναι σαφώς κάτι προχωρημένο. Αυτό ήταν που τράβηξε την προσοχή μου (εκτός του τεράστιου σταυρού).
Σχετικά με τις πολιτικές απόψεις, ο 45χρονος γεννημένος στο Miami, Zahler (γνωστός και ως "τσάρος"), είναι λίγο προσεκτικός, αλλά σίγουρα εμφανίζεται σε κάποιο βαθμό συντηρητικός. Ένα άρθρο του Daily Beast σχετικά με τη ταινία λέει:

Έχοντας ήδη συνεργαστεί με τους γνωστούς libertarians του Χόλιγουντ, Vaughn και Kurt Russell, καθώς και έχοντας ολοκληρώσει την παραγωγής μιας ταινίας (Dragged Across Concrete) με πρωταγωνιστή τον Vaughn και τον Mel Gibson, οι συντηρητικές απόψεις του Zahler έχουν γίνει ένα φυσικό επίκεντρο προσοχής. Ο σκηνοθέτης, ωστόσο, λέει ότι οι πολιτικές του απόψεις σπανίως παίζουν ρόλο στην παραγωγή μίας ταινίας. "Αν προσδιοριζόμουν στο φάσμα δεξιά – αριστερά, θα ήμουν πιο δεξιά από το κέντρο. Σίγουρα, οι ελευθεριακές (libertarian) απόψεις έχουν κάποια σημασία για μένα. Αλλά εγώ δεν κάθομαι να γράψω εξαιτίας των απόψεών μου", ισχυρίζεται. "Ενδιαφέρομαι περισσότερο να παρουσιάσω πολλές απόψεις παρά ένα συγκεκριμένο πολιτικό δόγμα. Έτσι ενώ για παράδειγμα, είμαι άθεος, έγραψα τους στίχους και την σύνθεση για χριστιανικά τραγούδια που βρίσκονται στην ταινία. Με ενδιαφέρει να μπω στη νοοτροπία των χαρακτήρων που δεν έχουν το δικό μου σύστημα πεποιθήσεων ή έχουν κάποια στοιχεία από το δικό μου σύστημα πεποιθήσεων, παρά να παρουσιάσω χαρακτήρες που θα κάθονται και θα λένε αυτά που σκέφτομαι».
Ο ηθοποιός Kurt Russell, πρωταγωνιστής του "Bone Tomahawk", περιγράφει τον εαυτό του ως “hardcore libertarian” και ο Vince Vaughn είναι επίσης γνωστός ως συντηρητικός που ακουμπά και  libertarian απόψεις (είναι υποστηρικτής του Ron Paul). Ο Vaughn, είχε μια cameo εμφάνιση στο Hacksaw Ridge ("Αντιρρησίας Συνείδησης") του Mel Gibson (2016), με τον οποίον έχει μια αξιοσημείωτη φιλία και σύνδεση, η οποία μπορεί να ρίξει φως στις απόψεις του Zahler. (Ποιος μπορεί να ξεχάσει το παγωμένο βλέμμα του Vaughn και την γεμάτη αγριωπή έκπληξη έκφραση του Gibson όταν, κάθονταν μαζί, ακούγοντας το αντι-Trump παραλήρημα της Meryl Streep στην τελετή των Χρυσών Σφαιρών του 2017 - φώτο κάτω).

Ο Γκίμπσον είναι ένας συντηρητικός, παραδοσιακός Καθολικός, του οποίου οι απόψεις για τους Εβραίους, έστω και υπό την επήρεια αλκοόλ, σε συνδυασμό με την θεωρούμενη «αντισημιτική» ταινία «Τα Πάθη του Χριστού» του κόστισαν πολύ και τον έβαλαν στο περιθώριο για τουλάχιστον 10 χρόνια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Vaughn και ο Gibson (και ο Don Johnson) θα είναι όλοι στην επόμενη δουλειά του Zahler, Dragged Across Concrete, που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2018. Η σύνοψη της ταινίας υποδηλώνει ότι ασχολείται με ένα θεσμό που δέχτηκε λυσσαλέα επίθεση τα τελευταία χρόνια από την Αριστερά και τους μαύρους στην Αμερική, την αστυνομία.
Αυτό το οποίο είναι αρκετά ενδιαφέρον είναι ο Zahler είναι εβραϊκής καταγωγής! Σε συνέντευξή του στο περιοδικό για την heavy metal μουσική "Metal Maniacs", ανέφερε ότι αν και μεγάλωσε σε οικογένεια που ακολουθούσε τον Ιουδαϊσμό, (αυτός είναι άθεος), δεν είχε πρόβλημα να κάνει στο περιοδικό reviews για συγκροτήματα white power μουσικής ή συγκροτήματα που έχουν κάποιο φασιστικό πολιτικό υπόβαθρο, πιστεύοντας ότι θα πρέπει να διαχωρίζεται η τέχνη από την πολιτική, έχοντας ως αρχή το “art over politics”. Επίσης, αρκετά τολμηρά για την εποχή μας, δηλώνει ότι ο άνθρωπος έχει κάθε δικαίωμα να μισεί όποιον θέλει και να εκφράζει αυτό το αίσθημα.

Οι "σφαλιάρες"

Για όσους έχουν καταλάβει τα μηνύματα που περνάει το Hollywood τα τελευταία χρόνια, είναι άξιο θαυμασμού που ένας λευκός Αμερικάνος που έχει μία σημαία έξω από το φτωχικό του σπίτι και έναν τεράστιο σταυρό για τατουάζ στο ξυρισμένο κεφάλι του, (κάποια reviews τον περιέγραψαν ως "skinhead"!) είναι ο ήρωας ή μάλλον αντιήρωας. Αυτό είναι η πρώτη σφαλιάρα στην πολιτική ορθότητα. Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Το δεύτερο είναι η κόντρα του ήρωα με τους Μεξικάνους (η μαζική μετανάστευση των οποίων σε συνδυασμό με την ροπή τους στην βαριά εγκληματικότητα έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο αμερικάνικο κράτος - θυμηθείτε την υπόσχεση Τραμπ για το τείχος που θα έκτιζε - όσο και στην αμερικάνικη κοινωνία, η φυλετική σύνθεση της οποίας έχει αλλοιωθεί ραγδαία) με "φονικές ατάκες" και διαλόγους που η πολιτική ορθότητα δεν θα επέτρεπε, ή θα τους έλεγε «ρατσιστικούς». Σε ένα διάλογό του με Μεξικάνο κρατούμενο - εγκληματία ο Bradley "τα παίρνει στο (ξυρισμένο του) κρανίο", όταν ο Μεξικάνος τον αποκαλεί "gringo", δηλαδή λευκό ξένο, (όχι "Αμερικάνο" που αναφέρεται στην μετάφραση), και του απαντάει ότι βρίσκεται στην πατρίδα του και δεν ανέχεται να τον λένε "ξένο". Αλλά ο τρόπος που το λέει είναι απίστευτος. Η φράση "τελευταία φορά που είδα την (αμερικάνικη) σημαία, τα χρώματά της δεν ήταν μπλε, κόκκινο και μπουρίτο!", είναι απολαυστική ατάκα που πρέπει να μπει στην "βίβλο" με τις ιστορικές ατάκες του κινηματογράφου!
Επίσης, υπάρχουν στην ταινία μια – δυο σκηνές που η πολιτική ορθότητα δεν θα ενέκρινε ποτέ (π.χ. ο λευκός κρατούμενος – πρωταγωνιστής να σπάει στο ξύλο τον μαύρο αντιπαθητικό δεσμοφύλακα). Επίσης μαύρος είναι ο δικαστής που τον καταδίκασε και μιγάς ο ντέντεκτιβ που προσπαθεί να τον πείσει να "καρφώσει" κάποιους για να πέσει "πιο μαλακά". Όταν κατά κύριο λόγο στις ταινίες όλοι οι αρνητικοί ή αντιπαθητικοί χαρακτήρες είναι λευκοί, εδώ έχουμε κι άλλη σφαλιάρα. Επίσης ο σκληρός διοικητής των φυλακών Don Johnson, περιβάλλεται μόνο από λευκούς φρουρούς για τους οποίους καυχιέται ότι δεν μοιάζουν με τις "αδελφές" άλλων φυλακών (παρουσία του μαύρου φύλακα που έφερε από την πρώτη φυλακή τον Bradley, επειδή έσπασε το χέρι του άλλου μαύρου φύλακα), χρησιμοποιώντας την απαγορευμένη πλέον λέξη "faggot". Προσθέστε το γεγονός ότι, όπως είπαμε, ο Bradley είναι από το Νότο (το απόλυτο κακό κατά hollywood) και χαίρεται για αυτό (και χαιρετάει τους πάντες με ένα νότιο howdy!”) και οι σφαλιάρες αυξάνουν.
Χριστιανός και πατριώτης, αλλά όχι ακριβώς το... αντιπροσωπευτικό δείγμα που έχει στο μυαλό του ο περισσότερος κόσμος, (καλός, γλυκός, ειρηνικός, που τα δέχεται όλα μοιρολατρικά), αλλά ούτε και η «κλασσική» κατά χόλυγουντ «κακή» μορφή, (υποκριτής, μισαλλόδοξος, καταπιεσμένος που τον αντιπαθείς από τα πρώτα λεπτά), ο Μπράντλεϊ, θηριώδης, θλιμμένος, εσωστρεφής, σιωπηλός, ανέκφραστος με φονικά χέρια (πρώην μποξέρ) και με φονικές ατάκες («όταν με βλέπεις να υποκρίνεσαι ότι βλέπεις τον Θεό», του  λέει ο μαύρος δεσμοφύλακας για να τον... ψαρώσει. «Ναι, αλλά ο θεός δεν μυρίζει νάτσος!», του απαντάει ο Μπράντλεϊ...), έχει επίγνωση της πτώσης του (και αυτό τον κάνει τραγικό πρόσωπο) και είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να σώσει αυτούς που αγαπά. Την γυναίκα του (που τον απάτησε, αλλά την αγαπά και την συγχώρεσε) και το παιδί του που μέλει να γεννηθεί.

Η πρώτη εικόνα του Bradley, είναι αυτή του πίσω μέρος του κεφαλιού του, με το μεγάλο σταυρό (με συρματόπλεγμα) - τατουάζ. Προφανώς για να έχει ένα τόσο μεγάλο σταυρό σε τόσο εμφανές σημείο, σημαίνει ότι ο Μπράντλεϊ, θεωρεί σημαντικό για την ζωή του το σύμβολο αυτό του χριστιανισμού. Ο τεράστιος σταυρός έχει σημασία, διότι ας μην ξεχνάμε ότι πλέον, στον κατά hollywood κόσμο, οι σταυροί ή έχουν εξαφανιστεί ή έχουν σχεδόν πάντα "αρνητικό πρόσημο".

Ο Bradley, σύμφωνα με τον ίδιο τον Vaughn, είναι ένας τύπος που "είχε πραγματικά πρόβλημα με το αλκοόλ και υιοθετεί τον Χριστιανισμό ως προσωπικό του σύστημα πεποιθήσεων. Είναι ένας προβληματικός, περίπλοκος τύπος και θέλει να συνδεθεί με κάτι". Ο ίδιος ο Vaughn αποκαλεί το Brawl "ένα παραμύθι ηθικής". Ο Bradley κάνει μια επιλογή για να δημιουργήσει τη ζωή που θέλει "αλλά δεν έχει απαραιτήτως τα μέσα στα χέρια του", λέει. Ο Μπράντλεϊ προσπαθεί να ζήσει μια καλή ζωή, μετά από ένα αμφισβητήσιμο παρελθόν. Υπονοείται ότι διακινούσε ναρκωτικά, υπήρξε αλκοολικός, αλλά τώρα είναι «καθαρός», (λόγω πίστης στον Χριστό;) και είναι πρώην ερασιτέχνης μπόξερ, και έτσι εξηγείται η ικανότητά του στο ξύλο, αργότερα στην ταινία. Έχει νότια προφορά, που πειστικά μεταφέρεται από τον Vaughn, ο οποίος πέρασε χρόνο μαθαίνοντας τη "νότια γοητεία" και τη νότια μαγεία.

Λίγο από την ΥΠΟΘΕΣΗ:

Από την αρχή της ταινίας τον βλέπουμε να χάνει τη δουλειά του ως οδηγός φορτηγού οχήματος σε αυτόματο γκαράζ, και μόλις επιστρέφει λυπημένος στο σπίτι του αντιλαμβάνεται ότι η γυναίκα του Lauren (Jennifer Carpenter) τον απατά. Αυτό που παρατηρούμε είναι μια αμερικανική σημαία να βρίσκεται εμφανώς στο μπροστινό μέρος του σπιτιού του. Αυτό σε πολλές ταινίες είναι "απόδειξη" ότι ο ιδιοκτήτης ή ο ένοικος είναι από «πατριώτης» (Clint Eastwood / “Gran Torino”) έως και «ρατσιστής» (Edward Norton / “American History X”).

Ο Μπράντλεϊ την «εξετάζει» και εκείνη αναγκάζεται να ομολογήσει ότι βλέπει έναν άλλο άντρα για 3 μήνες. Η δικαιολογία που θα του πει αργότερα είναι ότι ένιωθε «λυπημένη» και αυτό επειδή ο Μπράντλεϊ "λείπει" και έχουν απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλον. 
Πριν την συζήτηση ο Μπράντλεϊ, της παραγγέλλει να πάει στο σπίτι, κι αμέσως αρχίζει να καταστρέφει το αυτοκίνητό της: σπάει τους καθρέφτες και σκίζει την κουκούλα, ρίχνοντας την στο δρόμο. Η σκηνή έχει ήδη προστεθεί στις ιστορικές classic σκηνές του κινηματογράφου! Γίνεται κατανοητό ότι ξέσπασε στο αυτοκίνητο της γυναίκας του για να μην ξεσπάσει σε αυτήν. Ένας τέτοιος τύπος με αυτό το παρελθόν θα έπρεπε την γυναίκα που τον απάτησε να την κάνει αγνώριστη (εάν έβγαινε ζωντανή). Αλλά καταλαβαίνουμε ότι πέρα από το φαινόμενο ο Μπράντλεϊ έχει καλή καρδιά. Στη συνέχεια μπαίνει ήρεμα στο σπίτι, χωρίς ενδείξεις οργής, και έχει μια πολιτισμένη συζήτηση μαζί της, σχετικά με την κατάσταση της σχέσης τους, και τελικά την πείθει ότι πρέπει να προσπαθήσουν ξανά. Ο Bradley λέει πώς θέλει ένα καλύτερο σπίτι για αυτούς και πώς θα πάει στον Gil (Marc Blucas) να δουλέψει ως «βαποράκι».
Η Lauren μένει και μεταφερόμαστε λίγο πιο μπροστά χρονικά, όπου τώρα η Lauren είναι έγκυος και ζουν σε ένα πολύ ωραιότερο σπίτι. Ο Bradley βγάζει λεφτά με το να μεταφέρει ναρκωτικά για τον Gil, τον πλούσιο έμπορο ναρκωτικών. Οι συμφωνίες εξελίσσονται ομαλά, μέχρις έως ότου ο Gil πάρει μια μοιραία απόφαση και μπλέκει με Μεξικάνους. 
Ο Μπράντλεϊ φτάνει στο μέγαρο του Γκιλ, όπου συναντιέται με τον Eleazar, έναν πλούσιο Μεξικάνο που ζει στην Αμερική και φαίνεται να είναι ο νέος συνεργάτης του Gil. Ο Eleazar εισέρχεται στο δωμάτιο, με δύο συνεργάτες του Μεξικάνους, τον Pedro και τον Roman. Ο Μπράντλεϊ, παρότι δεν τους εμπιστεύεται, πείθεται από τον Gil να πάει μαζί τους για την "δουλειά". Πηγαίνουν στην μαρίνα και με ένα σκάφος πάνε να «ψαρέψουν» τα ναρκωτικά από την θάλασσα. Στην διαδρομή οι Μεξικάνοι ειρωνεύονται την Αμερική και τον λένε "ασπρουλιάρη". Τελικά, το προαίσθημα του Μπράντλεϊ ήταν σωστό, καθώς, αφού τελειώνουν την «δουλειά», οι Μεξικάνοι παρακούν τον Μπράντλεϊ που τους λέει να ρίξουν τα ναρκωτικά στην θάλασσα, τον χτυπάνε, αλλά δεν προλαβαίνουν να πάνε μακριά, καθώς καταφθάνει η αστυνομία και αρχίζει ανταλλαγή πυροβολισμών. Ο Μπράντλεϊ ενώ είναι αρκετά μακριά από το σημείο της σύγκρουσης και θα μπορούσε να ξεφύγει, αποφασίζει να εμπλακεί θέλοντας να αποτρέψει την δολοφονία των αστυνομικών από τους Μεξικάνους! Ο δικός του κώδικας ηθικής δεν τον αφήνει να κοιτάξει τον εαυτό του και να αφήσει δύο εγκληματίες Μεξικάνους να σκοτώσουν Αμερικάνους αστυνομικούς! Σκοτώνει τον έναν, πριν τελικά η αστυνομία αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, συλλαμβάνοντας τόσο τον άλλον Μεξικάνο όσο και τον Μπράντλεϊ.
Στη συνέχεια βρίσκουμε τον Μπράντλεϊ να κάθεται μόνος του σε μια αίθουσα ανακρίσεων της αστυνομίας, όταν εισέρχεται ένας ντετέκτιβ. Στο δωμάτιο υπάρχει μια μεγάλη σημαία των ΗΠΑ. Ο ντετέκτιβ υποθέτει ότι ο Μπράντλεϊ μισεί την αμερικανική σημαία. Τον ρωτάει: Θέλεις να την κάψεις; Θέλεις να σκουπίσεις τον κ*** σου με αυτή; Θέλεις να την κάνεις κομματάκια και να τα στείλεις στον Πούτιν; Και ο Μπράντλεϊ απαντάει: Έχω μια (σημαία) πάνω από την πόρτα μου. Ντετέκτιβ: Ώστε, είσαι πατριώτης; Ο Μπράντλεϊ δεν απαντάει γνωρίζοντας ότι το να είσαι πατριώτης και να μεταφέρεις ναρκωτικά μαζί με Μεξικάνους κακοποιούς είναι δύο πράγματα που προφανώς δεν συνδυάζονται. Στην συνέχεια αρνείται να συνεργαστεί με τον ντετέκτιβ και να δώσει κάποια ονόματα. Ο ντέντεκτιβ προσπαθεί να τον χτυπήσει στο «ευαίσθητο σημείο». Του λέει: Είδα το βίντεο. Είδα πώς έριξες αυτούς τους αχρείους όταν επιτέθηκαν κατά της αστυνομίας, παρόλο που θα μπορούσες να απομακρυνθείς. Ήξερα πριν μου το πεις ότι έχεις μια αμερικανική σημαία στο σπίτι σου. Πιθανώς έχεις περισσότερες από μία. Καταλαβαίνω ότι γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους και ότι έχεις κάποια ηθική πυξίδα.

Παρόλα αυτά ο Μπράντλεϊ δεν υποκύπτει και επιλέγει να πάει στην φυλακή παρά να γλυτώσει καρφώνοντας κάποιους. Για αυτόν είναι θέμα ηθικής.. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.... (Προσοχή! υπάρχει αρκετή βία).


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ /

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...