Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012
Στα "τάρταρα" η Ελλάδα- Και άλλο δάνειο από το ΔΝΤ...
Στη χαμηλότερη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας -στο "C"- κατάταξε ο οίκος αξιολόγησης Moody's την Ελλάδα, συνεκτιμώντας και το έλλειμμα επί του χρέους της που παρουσιάζει η χώρα.
Στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει πως η Ελλάδα (με αξιολόγηση C και χωρίς outlook) είναι ήδη χρεοκοπημένη, βάσει των κριτηρίων του, ακόμη και μετά....
την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI+ και την απόφαση για ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs).«Η αξιολόγηση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παραμένει αμετάβλητη στην κλίμακα C, τη χαμηλότερη βαθμίδα μας» σχολιάζει η Moody's.
«Η Moody's αναγνωρίζει το γεγονός πως το 85,8% των ιδιωτών που κατέχουν ομόλογα που διέπονται υπό το ελληνικό δίκαιο συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο PSI+ και κατανοεί την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης» σχολιάζουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές του οίκου και προσθέτουν «οι όροι της διαδικασίας ανταλλαγής περιλαμβάνουν ζημιές για τους πιστωτές τουλάχιστον 70% επί της παρούσης ονομαστικής αξίας των ομολόγων».
Σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους συνιστά μια δυσμενή ανταλλαγή και εντέλει χρεοκοπία.
«Η σημερινή έκθεση της Moody's δεν έχει καμία επίπτωση στην αξιολόγηση της Ελλάδας που παραμένει στη βαθμίδα C. H Μοοdy's δεν διαθέτει αξιολόγηση χρεοκοπία (Default) ή επιλεκτική χρεοκοπία (Selective Default), αλλά το C είναι ενδεικτικό του σεισμού που θα προκληθεί αναφορικά με τις ζημιές των επενδυτών» διευκρινίζουν οι αναλυτές του οίκου.
Η Moody's θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της αξιολόγησής της για την Ελλάδα, αποτιμώντας τον αντίκτυπο της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με άλλους σχετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της στάσης της Ελλάδας έναντι στην ανάγκη υιοθέτησης των αναγκαίων μέτρων, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για τη λήψη εξωτερικής οικονομικής βοήθειας.
Υπενθυμίζεται πως η Μοοdy's υποβάθμισε την Ελλάδα σε C, από Ca προηγουμένως, στις 2 Μαρτίου, μετά την ανακοίνωση της επίσημης προσφοράς για το PSI+.
Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σκοπεύει να εισηγηθεί στις χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού να χορηγήσουν νέο δάνειο, ύψους 28 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η ίδια.
«Συμβουλεύτηκα σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και, καθώς έχει γίνει συζήτηση και με την ελληνική κυβέρνηση, σκοπεύω να προτείνω μια συμφωνία ύψους 28 δισ. ευρώ» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαγκάρντ.
Το νέο δάνειο θα αντικαταστήσει αυτό που χορηγήθηκε το Μάιο του 2010, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα δέκα δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη.
Το ποσό αυτό θα συμπεριληφθεί στο νέο δάνειο. Θα είναι ένας τύπος δανείου που χορηγείται σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αναμένεται ότι η Λαγκάρντ θα προτείνει να χορηγηθεί σε διάστημα τεσσάρων ετών και να είναι το ανώτερο δεκαετούς διάρκειας.
Το δάνειο που είχε εγκριθεί το 2010 επρόκειτο να χορηγηθεί σε δόσεις μέχρι το 2013 και η αποπληρωμή του να γίνει μέχρι το 2015.
«Το εύρος και η διάρκεια της στήριξης του Ταμείου καταδεικνύουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας» προσθέτει η Λαγκάρντ.
Από: epikaira.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.