Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η ΑΟΖ, ο εμίρης και ο... κακομοίρης!


Η ΑΟΖ, ο εμίρης και ο... κακομοίρης!
πρώην υπουργού και βουλευτού Α' Πειραιώς 
Κοντά σε όλα τα άλλα, τελευταία πύκνωσαν οι προβλέψεις πως ο «τεράστιος» ελληνικός ορυκτός πλούτος θα μπορούσε να μας βγάλει από τα αδιέξοδα. Αυτές οι «τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου» που κρύβονται στο υπέδαφος της χώρας, κάποιοι ισχυρίζονται, είναι η αιτία που σήμερα υποφέρουμε.
Οι δανειστές, συνεχίζει το επιχείρημα, θέλουν να μας γονατίσουν σαν κράτος και σαν λαό για να επιδοθούν έπειτα ανενόχλητοι στην λεηλασία των σχετικών φυσικών πόρων. Ακούσθηκε ακόμη πως θα μπορούσαμε εύκολα να τιτλοποιήσουμε τα σχετικά κοιτάσματα και να λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα. Λογής μελέτες έρχονται στην επιφάνεια που «αποδεικνύουν» την ύπαρξη ατέλειωτων αποθεμάτων και ισχυρισμοί ακούγονται ακόμη και για «ενδοτικότητα» των κυβερνώντων που δεν αντιμετωπίζουν επιθετικότερα το ζήτημα με την κήρυξη λ.χ εθνικής ΑΟΖ.
Είναι πρωτοφανές πάντως σε διεθνές επίπεδο να γίνεται τόση φασαρία για σίγουρα ενεργειακά αποθέματα όταν δεν έχει γίνει η παραμικρή ακόμη αξιόπιστη σεισμική έρευνα. Οι εκτιμήσεις με βάση την μορφολογία του εδάφους η ακόμη και ...τα ηφαίστεια (!) δεν μπoρούν να ενταχθούν στην λογική μιάς σοβαρής επιχειρηματικής δράσης. H Κασπία – με αποδειγμένα κοιτάσματα – υπήρχαν εκτιμήσεις το 1999 πως είχε γύρω στα 200 δισ. βαρέλια πετρέλαιο. Μέχρι τώρα έχουν βεβαιωθεί λιγότερα από 90 δισ. (!) Αν τα ηφαίστεια προδίκαζαν την υπάρξη ενεργειακών θησαυρών, τότε η Καμτσάμκα στη Ρωσία, με 83 περίπου ενεργά, θα ήταν το νέο Ελντοράντο. Εκεί όμως δεν έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα. Οσο για την τιτλοποίηση αποθεμάτων που …δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί (!) προκαλεί μόνο χαμόγελα σε όσους γνωρίζουν τα των ενεργειακών αγορών.
Ποιές είναι στην πραγματικότητα οι κατηγορίες ενεργειακών απιθεμάτων μιάς χώρας; Τα βασικά είναι τα λεγόμενα Επιβεβαιωμένα Αποθέματα (Proven Reserves). Αυτά χωρίζονται σε Επιβεβαιωμένα που Αξιοποιούνται (Proven Developed) και σε Επιβεβαιωμένα Αναξιοποίητα {Proven Undeveloped). Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την US Security and Exchange Commission, οι πετρελαϊκές εταιρίες μπορούσαν μέχρι σχετικά πρόσφατα να παρουσιάσουν σαν περιουσιακά στοιχεία στους επενδυτές, μέσω κυρίως χρματιστηρίου, μόνο αποδειγμένα αποθέματα.
Η άλλη κατηγορία είναι τα λεγόμενα Μη Επιβεβαιωμένα Αποθέματα (Non-Proven Reserves). Είναι αυτά της ίδιας κατηγορίας με τα Αποδειγμένα. Δηλ. στηρίζονται σε μελέτες (γεωλογικές, σεισμικές η μηχανικές) που για τεχνικούς, κατασκευαστικούς η κανονιστικούς λόγους δεν έχουν επιβεβαιωθεί και δεν μπορούν να θεωρηθούν αποδειγμένα. Αυτά είναι χρήσιμα για εσωτερικά σχέδια των εταιριών και για γενικότερες εκτιμήσεις. Τα μη επιβεβαιωμένα αποτελέσματα δεν μπορούν να αξιολογηθούν από επενδυτές στα χρηματιστήρια. Υπάρχει στην κατηγορία αυτή η υποδιαίρεση των Πιθανών (Probable) με 50% πιθανότητα άντλησης και των Μάλλον Πιθανών (Possible) με 10% πιθανότητες παραγωγής. Δεν υπάρχουν άλλου είδους αποθέματα. Αυτά που αποκαλούντια Estimated κλπ αποτελούν γενικές ασταθείς εκτιμήσεις.
Στον καθένα γίνεται φαντάζομαι φανερό πως η μυθολογία περί ελληνικού, πλούσιου σε ενεργειακά κοιτάσματα, υπεδάφους ανήκουν για την ώρα στην σφαίρα της φαντασίας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει τίποτα. Στο παρελθόν πάντως δεν είχε βρεθεί κάτι αξιοποιήσιμο. Είναι ανεύθυνο όμως να κάνουμε τις όποιες σοβαρές υποτίθεται συζητήσεις πριν γίνουν επιστημονικές έρευνες κι’ αποτυπωθούν ελεγμένα πορίσματα. Διαφορετικά, θα ονειρευόμαστε τον εμίρη, ενώ στα σίγουρα θα έχουμε δίπλα μας ακόμη τον κακομοίρη...


Read more: http://www.newsbomb.gr/opinions/story/269636/i-aoz--o-emiris-kai-o-kakomoiris#ixzz2IXEkuRN4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...