Ώσπου να δούμε μια βαρβάτη αποκρατικοποίηση να παίρνει σάρκα και οστά ακούγονται διάφορα σενάρια και φίδια γύρω από την Gazprom.
To τελευταίο που κυκλοφορεί είναι σχεδόν στα όρια της θεωρίας συνομωσίας.
Σύμφωνα με αυτό ο Σαμαράς ύστερα από συννενόηση με την Mέρκελ θα πει ναι στην Gazprom αλλά η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού θα θέσει βέτο!
Πιστεύουμε ότι κανένα από αυτά τα σενάρια δεν περιέχει ίχνη αληθείας.
Για το θέμα το antinews.gr γράφει>
Ήταν η επίσκεψη Μίλλερ της Gazprom, και η συνάντησή του με τον κ.Σαμαρά, η «άτυπη επισφράγιση» της απόκτησης της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ από τους Ρώσους; Αν δεν ανακοινωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μόσχα, καθώς και συγκεκριμένη ημερομηνία, καλό θα είναι να κρατούν άπαντες μικρό καλάθι.
Αναμφισβήτητα, το ότι ήλθε ο Μίλλερ στην Ελλάδα, είναι σαν να ήλθε ο Πούτιν. Κρεμλίνο και Gazprom άλλωστε, θεωρούνται «συγκοινωνούντα δοχεία». Και το ενεργειακό είναι το μεγάλο όπλο του Κρεμλίνου, και γενικότερα της Ρωσίας. Ήλθε όμως εδώ, μόνο με επικοινωνιακό στόχο, για να δείξει το μεγάλο ενδιαφέρον της Μόσχας για την Ελλάδα και τα ενεργειακά της περιοχής; ‘Η, σημειολογικά, οι δύο πλευρές (Κρεμλίνο και Μαξίμου) ήθελαν να δείξουν ότι σε μεγάλο βαθμό έχει προχωρήσει η «δουλειά» και ανεξαρτήτως τι θα κάνουν Ευρωπαίοι και –κυρίως- Αμερικανοί, το ελληνο-ρωσικό deal θα γίνει. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι οι προσφορές των Ρώσων είναι οι καλύτερες, με βάση τα οικονομικά στοιχεία και τα σχέδια για το μέλλον, και μάλλον δεν μπορούν να «κτυπηθούν» από τους αντιπάλους. Κοντός ψαλμός αλληλούϊα. Άλλωστε, και στο παρελθόν, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, ο κ.Μίλλερ είχε περάσει τις πόρτες του μεγάρου Μαξίμου, αλλά τελικώς –παρά τις καλές προθέσεις της ελληνικής πλευράς για «ενεργειακή γέφυρα» με τη Μόσχα- ουδέν έγινε.
… και ο Κοπελούζος!
Προχτές, τα πρόσωπα που πέρασαν τις πύλες του Μαξίμου, ήταν πολύ λίγα. Μαζί με τον κ.Μίλλερ, κάποια στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, και –η έκπληξη;- κ.Κοπελούζος. Ενδιαφέρον. Ως γνωστόν, η Gazprom κατεβαίνει μόνη της χωρίς την «Προμηθέας Γκαζ» του κ.Κοπελούζου. Μάλιστα, πηγές στη ρωσική πρωτεύουσα αναφέρουν πως, παρά την παλαιά συμμαχία της Gazprom με την «Προμηθέας Γκαζ», τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο δεν βαίνουν και τόσο καλά.
Ποιος άραγε κάλεσε τον κ.Κοπελούζο στο μέγαρο Μαξίμου; Ήταν η Gazprom ή κάποιος από την κυβέρνηση; Πάντως, κατά την είσοδο της ρωσικής αντιπροσωπείας στο μέγαρο Μαξίμου, μαζί της δεν ήταν ο κ.Κοπελούζος. Βγαίνοντας ωστόσο, πίσω από τον κ.Μίλλερ, ο οποίος ωστόσο ούτε για μια στιγμή δεν του μίλησε, ήταν ο κ.Κοπελούζος. Με πλατύ χαμόγελο ο τελευταίος, εντελώς αγέλαστος ο κ.Μίλλερ.
Παιχνίδια διαπλοκής
Το τελευταίο διάστημα, βλέποντας το μπαράζ των ρωσικών προσφορών, πολλοί μεγαλοεπιχειρηματίες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη Μόσχα. Κάποιοι μάλιστα, είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, και σε συμμαχίες με ξένες εταιρείες και μεγάλα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα, έχουν υποβάλλει σχετικές προσφορές. Οι οποίες όμως, απέχουν έτη φωτός από τις ρωσικές προτάσεις.
Μπροστά σε αυτή την ξαφνική «επίθεση αγάπης» προς τη Μόσχα, οι Ρώσοι διαμηνύουν ότι θέλουν να κατεβούν μόνοι τους, και πολύ περισσότερο δεν θέλουν να έχουν καμμία σχέση με ελληνικά επιχειρηματικά σαλόνια, τα οποία εκτός του ότι θέλουν να πάρουν τις εταιρείες κοψοχρονιάς, χρωστούν σε αυτές τις Δημόσιες –προς το παρών- εταιρείες τεράστια χρηματικά ποσά. Ενόψει αυτών των απαντήσεων, οι διαπλεκόμενοι Έλληνες επιχειρηματίες φέρονται να αναδιπλώθηκαν, και μέσω υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων, προσπάθησαν να στείλουν την «παράκληση» προς τη Μόσχα, σε περίπτωση που πάρει τις εταιρείες, τουλάχιστον να μην τους «γονατίσει» ζητώντας τους τα οφειλόμενα ποσά. Προς το παρών, σιγή ασυρμάτου από τη Μόσχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.