Σκιές και ψίθυροι για τον προκλητικό υπάλληλο της τρόικας...
Μπομπ Τράα, ο απεσταλμένος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, 54 ετών και μέλος της σκληρής ομάδας των Βορειοευρωπαίων οικονομολόγων που θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός έκανε «πάρτι» με τα δανεικά των υπολοίπων.
Ο ... 54χρονος Ολλανδός που τον Οκτώβριο του 2010 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα ως μόνιμος αντιπρόσωποςτου ΔΝΤ στην Ελλάδα έχει απασχολήσει πολλές φορές τη δημοσιότητα εξαιτίας των σκληρών θέσεών του για την εφαρμογή του μνημονίου σ' την Ελλάδα και των δηλώσεων του για την προσωπική του ασφάλεια.
Ταυτόχρονα έχει συγκεντρώσει πυρά για παρασκηνιακές κινήσεις στην «επιχειρηματική σκακιέρα» και στις αποκρατικοποιήσεις με στόχο την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Ο κ. Τράα είχε προκαλέσει από την πρώτη στιγμή που έφθασε στην Αθήνα, όταν προτίμησε να επιλέξει ένα χλιδάτο ρετιρέ διαμέρισμα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με θέα την Ακρόπολη. Οταν, όμως, κρίθηκε ότι δεν ήταν ασφαλές μετακόμισε σε μια έπαυλη με ενοίκιο 4.000 ευρώ μηνιαίως στη Φιλοθέη, όπου διαθέτει μόνιμα φρουρά - όπως ο ίδιος έχει πει φοβάται ακόμα και για τη ζωή του.
Για τον κ. Τράα η ελληνική εμπειρία δεν είναι άλλωστε η μόνη δυσάρεστη. Προηγουμένως είχε θητεύσει στο Εκουαδόρ, όπου κηρύχθηκε «persona non grata» μετά τις συμβουλές του προς την κυβέρνηση της χώρας να χρησιμοποιήσει το 100% από τα έσοδα από έναν σημαντικό αγωγό πετρελαίου για τη μείωση του χρέους, σε βάρος της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης.
Οπως σημειώνεται σε βελγική εφημερίδα, στην ελληνική πολιτική και χρηματοοικονομική σκηνή, ο Μ. Τράα έχει τη φήμη ενός κλασικού Ολλανδού που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Συνέκρινε, για παράδειγμα, μερικούς μήνες πριν σε ένα συνέδριο την Ελλάδα με ένα αυτοκίνητο Μερσεντές που τρέχει μόνο με 20 χιλιόμετρα την ώρα και συνέχισε λέγοντας ότι εάν μειωνόταν το ποσοστό της κρατικής παρέμβασης, η ταχύτητα αυτή θα μπορούσε να φτάσει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Η δήλωση αυτή επικρίθηκε σφοδρά από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Οι απόψεις του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα σκληρές και κοινωνικά επώδυνες. Σύμφωνα με τη θέση που έχει διατυπώσει δημόσια για μια βιώσιμη οικονομία πρέπει να έχεις μικρότερο εργατικό κόστος ή να κάνεις γερές μεταρρυθμίσεις και πως ο δημόσιος τομέας είναι αντιπαραγωγικός και αναποτελεσματικός προτείνοντας ως συνταγή εξυγίανσης την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Τράα ήταν αυτός που είχε προτείνει μέτρα-«φωτιά» για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ αυτών και την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Η πλατφόρμα του Ολλανδού για τις εργασιακές σχέσεις είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα και είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε «πρόθυμους» Ελληνες δικηγόρους και εκπροσώπους συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων για να ανακαλύψει τα σημεία εκείνα της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας που έπρεπε, κατ' αυτούς, να καταργηθούν και να αλλάξει το τοπίο στην αγορά εργασίας.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις έχει πει πως «κοιτάζω τους πίνακες με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω ότι αντικρίζω καρδιογράφημα νεκρού. Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων». Αυτός είναι ο λόγος που θέλει να έχει άμεση ενημέρωση για την πορεία όλων των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, ή μήπως όχι.
Αλλωστε, για όλα τα θέματα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν μεταξύ των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας αλλά και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους τρεις επικεφαλής, ο Μπομπ Τράα είναι ο άνθρωπος «κλειδί».
Ισως γι΄ αυτό πολλοί τον κατηγορούν για παρασκηνιακή δράση με στόχο να έχει λόγο στις επενδύσεις και στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων. Ο 54χρονος τεχνοκράτης φαίνεται πως έχει ξεφύγει από τα στενά όρια του ρόλου του ως τοποτηρητή του ΔΝΤ και συμμετέχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προωθώντας, όπως τον κατηγορούν κάποιοι, ακόμα και συγκεκριμένα «ξένα» ή άλλα συμφέροντα. Οπως τώρα με τη φημολογία που αναπτύσσεται για βέτο στη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank, όπου οι πληροφορίες φέρουν τον Ολλανδό οικονομολόγο να είναι ο αποδέκτης αλλά και συντονιστής επιχειρημάτων κατά της συγχώνευσης.
Μεγάλο είναι επίσης το ενδιαφέρον του Ολλανδού τεχνοκράτη και για μια σειρά τουριστικών κυρίως ακινήτων, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ακίνητα αυτά βολιδοσκοπούνται από μεγάλους ομίλους real estate των ΗΠΑ και της Ευρώπης, στους οποίους ο κ. Τράα εμφανίζεται μάλλον ως ενδιάμεσος.
Μάλιστα, δεν αρκείται σε γενικές πληροφορίες, αλλά θέλει να ξέρει ανά πάσα στιγμή την εξέλιξη των διαγωνισμών και το πώς πηγαίνουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία τον κατηγορούν ότι «υπηρετεί». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αποκρατικοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, για την οποία ο κ. Τράα είχε ασκήσει μεγάλη πίεση ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για ανάληψη των ακινήτων της περιοχής από την αμερικανική NCH Capital, κάτι που, σύμφωνα με γνώστες της υπόθεσης, τελικά πέτυχε.
Το αποκορύφωμα για την «ανεξέλεγκτη» συμπεριφορά του Ολλανδού τεχνοκράτη ήταν η παρότρυνσή του προς τον ιδιοκτήτη της ελληνικής βιομηχανίας «Γιούλα» να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μεταφέρει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στη Βουλγαρία.
Το περιστατικό, που δεν έχει διαψευστεί από καμία πλευρά και το οποίο αποκάλυψε ο ίδιος ο επιχειρηματίας στον πρωθυπουργό στο πλαίσιο συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με Ελληνες επιχειρηματίες, προκάλεσε μεγάλη νευρικότητα και δυσαρέσκεια.
Ανθρωποι που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί του τον χαρακτηρίζουν σκληρό τεχνοκράτη οικονομολόγο, άνθρωπο που στέκεται σε επουσιώδη ζητήματα και λετπομέρειες και πεισματάρη χωρίς αίσθηση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Μάλιστα του προσάπτουν και τον χαρακτηρισμό του καταστροφολόγου που πάντα «βλέπει το ποτήρι μισοάδειο» υπενθυμίζοντας τη δήλωσή του ότι η Ελλάδα θα είναι η επόμενη Αργεντινή.
Οπως λέει συνάδελφός του από το ΔΝΤ, «Ο Μπομπ Τράα συμπεριφέρεται στην Ελλάδα σαν μικρός Θεός καθώς τον έχετε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων και δεν είναι λίγοι εκείνοι που του ζητούν να παρέμβει για να ρυθμίσει το ένα θέμα ή το άλλο. Δεν θέλει και πολύ να την ψωνίσεις. Κι όμως πρόκειται για έναν υπάλληλο μεσαίας κλίμακας χωρίς ιδιαίτερη προσωπικότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.