ΝΟΙΚΑΡΗΔΕΣ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Το ισπανικό μοντέλο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων εξετάζουν ελληνικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το σχέδιο στηρίζεται στην εμπειρία από την Ισπανία που προβλέπει τη μεταβίβαση του ακινήτου στην τράπεζα και τη διαμονή του δανειολήπτη στην κατοικία ως ενοικιαστή για όση περίοδο χρειαστεί μέχρι την αποπληρωμή της οφειλής. Σύμφωνα με το ισπανικό μοντέλο κατά τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου, η κυριότητα του ακινήτου περιέρχεται στην τράπεζα και ο δανειολήπτης - ενοικιαστής μπορεί να την επανακτήσει με την αποπληρωμή του δανείου στο τέλος της περιόδου. Πρόκειται για κάτι σαν την πρακτική πώλησης και επαναμίσθωσης (sales and lease back) που έχει χρησιμοποιηθεί και στη χώρα μας για τα εμπορικά ακίνητα.
Κατά την "Καθημερινή" οι τράπεζες επεξεργάζονται τα σχετικά προγράμματα ενόψει και της προοπτικής σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών στα ακίνητα, που αναμένεται να δημιουργήσει εκρηκτικό πρόβλημα στα νοικοκυριά που κάνουν σήμερα χρήση της προστασίας.
Το θέμα της σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών αναμένεται να αποτελέσει σημείο σκληρής διαπραγμάτευσης και η πρόταση που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει τρία κριτήρια. Πρόκειται για το ανεξόφλητο ποσό του δανείου, την πενταετή προστασία του ακινήτου και την αντικειμενική του αξία. Ετσι θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά οι οφειλέτες που έχουν λάβει ισόποσο δάνειο, π.χ. 100.000 ευρώ, και ο ένας έχει καταβάλει μόλις δύο δόσεις με αυτόν που έχει εξοφλήσει πάνω από το 50% της συνολικής οφειλής του.
Ο χρόνος παραμονής του ακινήτου σε καθεστώς αναμονής πλειστηριασμού αποτελεί επίσης βασικό κριτήριο, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη θέσπιση της 5ετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί η μαζική προσφορά ακινήτων και θα υπάρξει σταδιακή εκτόνωση, αφού κάθε χρόνο θα «ξεπαγώνουν» ακίνητα των ετών που έπονται του 2008 (δηλ. το 2015 θα βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα του 2010 κ.λπ.).
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι πλειστηριασμοί ακινήτων διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο του 2013 στις 11.300, καταγράφοντας περαιτέρω πτώση σε σχέση με το 2012, όταν στο σύνολο του έτους είχαν φτάσει τις 26.000 περίπου. Πρόκειται για τρίτο συνεχή χρόνο πτώσης, μετά το 2011, χρονιά κατά την οποία οι πλειστηριασμοί είχαν φτάσει τις 44.100 έναντι 42.500 το 2008.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.