Της Δήμητρας Καδδά 

Πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες 14,9 δισ. ευρώ «βλέπει» η έκθεση αξιολόγησης του Μνημονίου στην Ελλάδα την 2ετία 2014-2015, ποσό που περιλαμβάνει όπως αναφέρεται και τη δημιουργία «μαξιλαριού» διαθεσίμων 3,5 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ φέτος και 2 δισ. ευρώ στη συνέχεια. Ο λόγος για τις «ανάγκες» που δεν θα καλυφθούν από τις δόσεις των δανείων και όπως αναφέρεται θεωρείται δεδομένο ότι θα καλύψει έως τον Μάιο του 2015 η Ελλάδα με δικά της μέσα.

Στα μέσα αναφέρονται το ομόλογο των 3 δισ. ευρώ, repos διαθεσίμων φορέων του δημοσίου, η ρευστοποίηση των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, η διαγραφή ομολόγων του ΕΤΕΑΝ και άλλες πηγές. Χρήση των διαθεσίμων του ΤΧΣ δεν πρόκειται να γίνει, ανέφερε στέλεχος της Επιτροπής στο περιθώριο της παρουσίασης της έκθεσης έως ότου ανακοινωθούν τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής…

Τι θα γίνει μετά τον Μάιο του 2015; Η Επιτροπή αναφέρει ότι «Εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, καθώς και εκταμιεύσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα θα βοηθήσει να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που μέχρι το Μάιο του 2015 εκτιμάται σε 5,5 δισ. ευρώ. Η δέσμευση του Eurogroup για την παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πέρα από αυτό, έως ότου ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές, παρέχει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται επαρκώς».

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης σε μη προσδιορισμένα μέτρα, αξίας 7,7 δισ. ευρώ, την τριετία 2015-2017 (2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017), με το ΥΠΟΙΚ να απαντά ότι δεν έρχονται νέα μέτρα, και ανακοινώνει τα 12 προαπαιτούμενα για να έρθουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι δόσεις των 2 δισ. ευρώ τα οποία περιλαμβάνουν επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων, αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κερδών των φαρμακείων, θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας για την απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων του δημοσίου και κατάργηση από 1η Ιανουαρίου του 2015 όλων των τελών που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας.

Προβλέπεται επίσης πάγωμα δαπανών στα επίπεδα του 2013 έως και το 2018, δέσμευση για πρόσθετα μέτρα το 2015 αν υπάρχει δημοσιονομική ανάγκη, περιλαμβανόμενης και της επέκτασης μέτρων που λήγουν όπως η εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης υπάρχει δέσμευση για λήψη μέτρων που θα καλύψουν τυχόν δυσμενείς δικαστικές αποφάσεις στα ειδικά μισθολόγια ή στο τέλος ακινήτων.

Το κείμενο του μνημονίου που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει, και θετική ρήτρα υπεραπόδοσης για μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών αν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτευχθούν, μετά από συνεννόηση με την τρόικα, ενώ προβλέπεται και η αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ με απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων.