Δίνουν την ευκαιρία στους καταπατητές των παραλιών να νομιμοποιήσουν τις βίλες τους δίπλα στο κύμα...
Παρά το γεγονός ότι για τις αυθαίρετες κατασκευές και τις πολυτελείς βίλες που είναι χτισμένες εντός του αιγιαλού, στο παρελθόν έχει δημιουργηθεί τεράστιος σάλος, η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να «τακτοποιήσει» όλους τους νεόπλουτους καταπατητές.
Αν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ξεκινήσει δήθεν αγώνα κατά των καταπατητών και κατά διαστήματα έστελναν εκσκαφείς και μπουλντόζες μαζί με τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων σε σπίτια εφοπλιστών που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, τελικά όχι μόνο δεν γκρεμίστηκε ούτε μια από αυτές τις πολυτελείς κατοικίες, αλλά έρχεται η σημερινή κυβέρνηση και τους δίνει το δικαίωμα να τα νομιμοποιήσουν έναντι συγκεκριμένων αμοιβών.
Πόσα είναι σε όλη την Ελλάδα τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί δίπλα στο κύμα εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών; Πάνω από 70.000! Η Αττική, η Πελοπόννησος και η Εύβοια έχουν μετατραπεί σε άντρο καταπατητών καθώς στις περιοχές αυτές εντοπίζονται τα 4 στα 10 χρονίως καταπατημένα ακίνητα πανελλαδικά.
Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ που βρίσκεται σε διαβούλευση να τακτοποιήσει αυτά ακριβώς τα ακίνητα δίνοντας τη δυνατότητα στους καταπατητές να τα εξαγοράσουν εφόσον τα έχουν στην κατοχή τους για τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς διακοπή, έως και τις 31-12-2013.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως το νομοσχέδιο θέτει ως προϋπόθεση η νομιμοποίηση να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που οι αυθαίρετες κατασκευές εξυπηρετούν επιχειρηματικούς, δημόσιους και ερευνητικούς σκοπούς, αν και είναι κοινό μυστικό ότι πάνω στο κύμα έχουν ανεγερθεί χιλιάδες παράνομες εξοχικές κατοικίες.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα «πέσουν βροχή» οι δηλώσεις περί ερευνητικών και επιστημονικών σκοπών!
Δείγμα της έκτασης του προβλήματος είναι ότι μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 2.540 χρονίως καταπατημένα ακίνητα, που ισοδυναμούν με μια έκταση 23.000 στρεμμάτων, 4 φορές με εκείνη του ακινήτου του Ελληνικού. Στη Βόρεια Ελλάδα, πρώτη στις καταπατήσεις είναι η Σέρρες όπου τα κατεχόμενα φτάνουν τα 2.800, ακολουθούμενη από την Κοζάνη με 2.000.
Για πολλά από τα κατεχόμενα ακίνητα επιχειρήθηκε και στο παρελθόν η τακτοποίησή τους μέσω εξαγοράς, αλλά η διαδικασία ουδέποτε ολοκληρώθηκε.
Τώρα πια έφτασε ο χρόνος - καθώς πέρασε η απαιτούμενη εικοσαετία των καταπατημένων- να γίνει το όνειρο ορισμένων πραγματικότητα και να μπορούν με ένα βήμα να βρίσκονται από την πισίνα της βίλας στην «ιδιωτική» τους παραλία.
Άλλωστε και το ίδιο το κράτος - ως πρώτος διδάξας – καίγεται να ξεκαθαρίσει το νομικό τοπίο των 72.000 κρατικών ακινήτων που έχει στα χέρια της η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Επειδή λοιπόν η ΕΤΑΔ βρίσκεται ήδη σε δικαστικές διαμάχες με ιδιώτες και φυσικά πρόσωπα για πολλά από αυτά τα ακίνητα (οικόπεδα κλπ) έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μοιραστεί το «τυράκι» για να παύσουν οι δικαστικές διενέξεις.
Τα παραπάνω μόνο ως ντροπή χαρακτηρίζονται και το σίγουρο είναι πως σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν νοείται να νομιμοποιείται η παρανομία των λίγων σε βάρος των πολλών.
Η κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει τις σχετικές αποφάσεις και να τιμωρήσει την αυθαιρεσία, πριν οι παραθαλάσσιες περιοχές μετατραπούν σε χώρους άναρχης-παράνομης δόμησης.
Read more: http://www.newsbomb.gr/apokalypseis/story/437380/ntropi-nomimopoioyn-ta-aythaireta-entos-toy-aigialoy#ixzz2zv7K2twW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.