Του Γιώργου Καισάριου
Πριν από λίγο καιρό, όταν βγήκε το τελικό πόρισμα της BlackRock σχετικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η ΕΤΕ είπε ότι δεν θα χρειαστεί να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ότι θα βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια, αξιοποιώντας το ενεργητικό της.

Στη συνέχεια βέβαια οι μέτοχοι ανακάλυψαν ότι τελικά θα κάνει αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ και ότι τα στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας για κάποιο παράξενο λόγο (που πότε δεν διευκρινίστηκε) δεν ήταν αρκετά για να αποφύγουν οι μέτοχοι την αλλοίωση (για άλλη μια φορά).

Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό, πριν μερικές μέρες η ΕΤΕ... έφαγε άλλη μια τούμπα 10%, χωρίς ακόμα να έχουν μπει οι φρέσκες μετοχές στην κυκλοφορία. Και προτού μου πείτε ότι η αγορά πουλάει για να μην πάθει τα της Eurobank, η αλήθεια σχετικά με αυτή την πτώση (εκτιμώ εγώ) είναι άλλη.

Ο λόγος για την μεγάλη πτώση της ΕΤΕ πριν μερικές μέρες έχει να κάνει με το ότι στα γενικότερα σχέδια αναδιάρθρωσης της τράπεζας, που θα υποβληθούν έως το τέλος του χρόνου, συμπεριλαμβάνεται και η  πώληση ενός αρκετά μεγάλο ποσοστού της Finansbank στην Τουρκία.

Το τι ποσοστό επιδιώκει να πουλήσει και τι προσδοκά η ΕΤΕ να πάρει είναι άγνωστο, αλλά το ερώτημα το δικό μου είναι το εξής: Αν η ΕΤΕ πουλήσει την Finansbank μελλοντικά, τι αξία θα έχει η ΕΤΕ από κει και πέρα;  Αξίζει δηλαδή η ΕΤΕ κάτι από μόνη της με μόνο με το ελληνικό κομμάτι; Αν ναι ποσό; Νομίζω ότι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που η ΕΤΕ έχει πέσει τόσο χαμηλά πρόσφατα.

Στη συνέχεια έχουμε και το θέμα της αξιοπιστίας.

Προσοχή στο εξής σκεπτικό: Η ΕΤΕ είπε ότι δεν θα κάνει αύξηση και έκανε. Στη συνέχεια η αύξηση έγινε στα χαμηλά των εκτιμήσεων (2,20 ευρώ) και τώρα λένε ότι ενδέχεται να πουλήσουν και την Finansbank, στα γενικότερα σχέδια της αναδιάρθρωσης του οργανισμού, που μάλλον σημαίνει ότι έχει ανάγκη από επιπλέον κεφάλαια.

Πόσα κεφάλαια δηλαδή στην τελική θα χρειαστεί η ΕΤΕ έως την στιγμή που μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει ανάγκη αλλά κεφάλαια και ότι η τράπεζα είναι ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για τους επενδυτές;

Εκτός αυτού, μπορεί άραγε η αγορά να έχει εμπιστοσύνη στο τι λέει η διοίκηση από δω και μπρος; Ερωτήσεις πολλές, απαντήσεις λίγες.

Η κατάληξη είναι ότι με γνώμονα τη ρευστή πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και τις αβέβαιες αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, σε συνδυασμό με το ότι  ακόμα κάνεις δεν είναι σίγουρος για το αν οι τράπεζες χρειαστούν ξανά λεφτά ή όχι (και πόσα), θολώνει περισσότερο το τοπίο για τον τραπεζικό κλάδο και την μετοχή της ΕΤΕ.

george.kesarios@capital.gr