Του Σπύρου Δημητρέλη

Η ζημιά που έγινε στα δημόσια ταμεία λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης της νέας ρύθμισης για όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο αναδεικνύεται ανάγλυφα στα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ο αριθμός όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο σημείωσε τον Σεπτέμβριο εκρηκτική αύξηση 35%!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός τω οφειλετών σε εφορίες και τελωνεία ήταν στο τέλος Αυγούστου 2.451.909 και μόλις έναν μήνα μετά, δηλαδή στο τέλος Σεπτεμβρίου, αυξήθηκε στους 3.303.110.

Έτσι, 851.201 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν οφειλές που έληγαν στο τέλος Σεπτεμβρίου επειδή περίμεναν τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις 100 δόσεις. Και… δικαιώθηκαν! Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν ακόμη και οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Κατά κύριο λόγο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτη τη δεύτερη δόση του φετινού εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος καθώς και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, πολλοί είναι και οι φορολογούμενοι οι οποίοι στην αναμονή της νέας ρύθμισης σταμάτησαν να πληρώνουν οφειλές που είχαν ήδη ρυθμίσει είτε με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων είτε με την προηγούμενη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας των 48 δόσεων που είχε θεσπιστεί στα μέσα του 2013. Έτσι, πάγωσαν τις πληρωμές τους προκειμένου να μπουν και παλαιότερες ρυθμισμένες οφειλές σε έως 100 δόσεις.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, στο τέλος Σεπτεμβρίου οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία διαμορφώθηκε στα 68,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 51,8 δις ευρώ είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και το τέλος του 2012 και τα υπόλοιπα, δηλαδή 16,7 δις ευρώ δημιουργήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά. Με άλλα λόγια κάθε μήνα οι φορολογούμενοι άφηναν απλήρωτους φόρους κατά μέσο όρο 835 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δυο ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα, δηλαδή η πάγια των 12 δόσεων και η «τελευταίας ευκαιρίας» των 48 δόσεων αποδίδουν ελάχιστα στο δημόσιο ταμείο. Στις ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί μόλις το 3% τω συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Πηγή:www.capital.gr