Posted: Νοεμβρίου 14, 2014 at 11:23 πμ, Last Updated: Νοεμβρίου 14, 2014 at 11:30 πμ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 11 Νοεμβρίου, παρέτεινε την εντολή της EUFOR στην Βοσνία με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή από την Ρωσία, αναφέρει το σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο b92.net .
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν υποστήριξαν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενεργά αυτήν την αποστολή. Βρετανία και Γερμανία έχουν ξεκινήσει πρόσφατα μια νέα πρωτοβουλία για να επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία μετάβασης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μια προσφορά στους Βόσνιους πολίτες, και σχετίζεται με συγκεκριμένες διαδικασίες μεταρρύθμισης. Η ευθύνη για την μελλοντική πορεία αυτής της χώρας, βρίσκεται στα χέρια των ηγετών της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Welle.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, από την πλευρά του όμως δήλωσε ότι, η χώρα του, απείχε της ψηφοφορίας, διότι οι έντονες αντιρρήσεις της, ως προς το κείμενο του ψηφίσματος, που υποστηρίζει την ένταξη της Βοσνίας «στο Ευρω-Ατλαντικόπλαίσιο », δεν ελήφθησαν υπόψη.
Ο Τσούρκιν δήλωσε ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης , θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα «κινηθούν» προς την κατεύθυνση της ΕΕ, η οπουδήποτε αλλού, βασιζόμενοι σε ένα διαφορετικό πλαίσιο ειρήνης, «επειδή υπάρχουν άσχημα παραδείγματα άσκησης εξωτερικής πίεσης», με σκοπό την βίαιη κατεύθυνση της Βοσνίας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βαλκανίων στην Νίκαια της Γαλλίας, Tobias Flessenkemper, η κίνηση της Ρωσίας στον ΟΗΕ, αποτελεί ένα σαφέστατο μήνυμα ότι η χώρα αυτή διαθέτει την δυνατότητα να επηρεάζει πλέον θετικά ή αρνητικά την πορεία των γεγονότων στα Βαλκάνια, κάτι που αναφέρουμε στο Pentapostagma.gr εδώ και πολύ καιρό .
«Μέχρι τώρα η Ρωσία, δεν είχε πάρει σαφή θέση, ακόμα και λαμβάνοντας υπόψη ότι και η αποχή κατά την ψηφοφορία, υποστήριζε την πορεία της Βοσνίας προς την ΕΕ. Οι νέες δηλώσεις όμως του Βιτάλι Τσούρκιν αποτελούν αιτία ανησυχίας, διότι μπορούμε να διαβάσουμε «πίσω» από τις δηλώσεις του, ότι όλα πλέον έχουν αλλάξει σε αυτήν την περίπτωση», κατέληξε ο Flessenkemper.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για «δραματοποίηση» της κατάστασης , διότι «μια πειστική πλειοψηφία των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», των αρχών της , και των κομμάτων που είναι τώρα σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ακόμη και με την συνδρομή του πρόεδρου των Σερβοβόσνιων, Μίλοραντ Ντόντικ, υποστηρίζουν την διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ».
Οι Δηλώσεις Τσούρκιν, πρόσθεσε ο Flessenkemper, θα μπορούσαν να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα . «Νομίζω ότι οι δηλώσεις Τσούρκιν θα ενθαρρύνουν μια (βρετανο-γερμανική) πρωτοβουλία σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι τώρα υπό πίεση για να δράση , διότι έγινε ακόμη σαφέστερο ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη στο δρόμο προς την ΕΕ».
Ο ανταποκριτής της γερμανικής dailyTageszeitung στο Σεράγεβο Erich Rathfelder, δήλωσε για αυτήν την εξέλιξη και τις δηλώσεις του ρώσου πρεσβευτή ότι, καταδεικνύουν σαφέστατα ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον μόνο στα λόγια «δίπλα» στην Σερβική πλευρά στα Βαλκάνια.
«Η νέα στρατηγική είναι προφανής, μέσα από την πολιτική στήριξη που παρέχεται στον ηγέτη των σερβοβόσνιων, όχι μόνο σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με την πολιτική στη Βοσνία, αλλά και σε μια πολιτική που θα μπορούσε, μακροπρόθεσμα, να οδηγήσει σε απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας από τη Βοσνία –Εζεργοβίνη» , πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Rathfelder δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες, εξακολουθούν να είναι διχασμένες, όταν πρόκειται για την Βοσνία, αλλά και από την άποψη των δραστηριοτήτων της Ρωσίας στα Βαλκάνια.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Petr Ivantsov δήλωσε την Πέμπτη ότι, η Ρωσία απείχε κατά την ψηφοφορία του ΟΗΕ, διότι το κείμενο του ψηφίσματος είχε κακοποιηθεί, προωθώντας απροκάλυπτα την ένταξη της Βοσνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ως μια ενιαία διαδικασία.
Ο Ivantsov εξήγησε ότι η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αλλά είναι εναντίον της ένταξης στο ΝΑΤΟ, διότι δεν υπάρχει λαϊκή συναίνεση στο θέμα αυτό, μεταξύ των τριών κοινοτήτων .
Ο διπλωμάτης τόνισε ότι η Ρωσία κατανοεί τη σημασία της αποστολής EUFOR, με την ονομασία «Altea,» κατά την εφαρμογή των συμφωνιών του Ντέιτον, και την δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, αλλά πιστεύει επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την προώθηση της Ευρω-Ατλαντικών ονειρώξεων «κάποιων» .
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία υπέβαλε τροπολογία για την αφαίρεση από το ψήφισμα, του μέρους που μιλά για ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση, αλλά αυτό απορρίφθηκε, και μετά από αυτό , η χώρα του απείχε από την ψηφοφορία.
Τα πράγματα είναι πολύπλοκα, η Βοσνία αποτελείται από τρείς οντότητες την σερβοβοσνιακή, την κροατική και την μουσουλμανική. Για να εισέλθει η χώρα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, πρέπει να ψηφίσουν όλοι οι κάτοικοι και των τριών οντοτήτων, θετικά σε ένα πιθανό δημοψήφισμα. Εδώ μέσω του ΟΗΕ επιχειρείται η είσοδο σε αυτούς τους θεσμούς από το «παράθυρο». Έχουμε γράψει και παλιότερα στο Pentapostagma.gr , περί « ενεργοποίησης» του ρωσικού παράγοντα στα βαλκάνια, με συγκεκριμένο πλάνο και σχέδιο. Η Βοσνία θα αποτελέσει σημείο έντονης «τριβής», ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ, με συνέπειες σε όλα τα βαλκάνια. Μπαλαντέρ σε αυτήν την περίπτωση για την Ρωσία είναι οι σερβοβόσνιοι, ενώ η ΕΕ και το ΝΑΤΟ υποστηρίζονται από τις άλλες δύο οντότητες. Τα βαλκάνια θα αποτελέσουν πεδίο «διαμάχης» ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις , αυτό είναι απολύτως σίγουρο, καθώς επίσης ο επόμενος «χώρος-τριβής» θα είναι η ΠΓΔΜ και ο διαχωρισμός της χώρας ανάμεσα σε αλβανούς και Σλάβους. Η χώρα μας θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα βόρεια σύνορα της, όπου σύντομα αναμένονται εξελίξεις…….
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.