Του Γιώργου Καισάριου

Το πετρέλαιο συνεχίζει και πέφτει. Που θα σταματήσει κανείς δεν ξέρει, αλλά όσο πέφτει, οικονομίες όπως η Ρωσία θα ματώνουν. Άλλωστε αγαπητέ αναγνώστη, όταν το 80% των εξαγωγών σου είναι πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όταν πέφτουν οι τιμές το αισθάνεσαι.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την πτώση του πετρελαίου. Μια θεωρία θέλει τη Σουηδική Αραβία και τις ΗΠΑ να έχουν συμμαχήσει για να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου για να χτυπηθεί η Ρωσία.

Για όποιον κατανοεί πως δουλεύει η αγορά, αυτές οι θεωρίες είναι αστείες και στην καλύτερη περίπτωση άπλα προσφέρουν μια καλή συζήτηση για να έχουμε να λέμε.

Καταρχάς, όπως έχω τονίσει σε προηγούμενα άρθρα, η παραγωγή αργού είναι σε έντονα αυξητική τάση. Η Λιβύη για παράδειγμα είναι πλέον online και δεν λείπει αυτή η παραγωγή από την αγορά. Πιο σημαντικό όμως είναι η αυξημένη παράγωγη από σχιστόλιθο.

Όπως μας λέει η Goldman Sachs, η παραγωγή από σχιστόλιθο συνεχίζει και “εκπλήσσει προς τα πάνω”. Που σημαίνει, συνεχίζει και είναι υπεράνω των εκτιμήσεων των αναλυτών. Μόνο οι Αμερικάνοι παραγωγοί για παράδειγμα, προσθέτουν στην παγκόσμια παραγωγή μια Λιβύη κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

H Goldman Sachs επίσης εκτιμά ότι αν το πετρέλαιο φτάσει κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, εκεί θα δούμε προϋπολογισμούς εξορύξεων να περικόπτονται και εκτιμά ότι το χαμηλότερο που μπορεί να πάει το πετρέλαιο είναι περίπου στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Ο OPEC πριν μερικές μέρες ομολόγησε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο προερχόμενο από τον οργανισμό θα είναι μειωμένη κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια του χρόνου. Μπορεί 1 εκατ. βαρέλια να μην είναι μεγάλο νούμερο, άλλα αν προσθέσει κανείς και την αυξημένη παραγωγή παγκοσμίως, τότε at the margin οι τιμές θα πέφτουν.

Και βέβαια, μπορεί η Goldman Sachs να είπε ότι 60 δολάρια το βαρέλι είναι ο απόλυτος πάτος, άλλα όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγορές το παρακάνουν, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω. Που σημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, μπορεί να δούμε το πετρέλαιο ακόμα και χαμηλότερα από τα 60 δολάρια το βαρέλι (ίσως και αρκετά χαμηλότερα).

Γυρνώντας πίσω στη Ρωσία λοιπόν, το χαμηλότερο ρούβλι θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και θα ενεργήσει αρνητικά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη στην εν λόγω χώρα. Διότι σαν και εμάς, η Ρωσία έκτος από ενέργεια δεν παράγει σχεδόν τίποτα άλλο.

Που επίσης σημαίνει δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Πούτιν τον ίδιο. Ίσως για αυτό τον λόγο η Ρωσία έχει επιλέξει να δραστηριοποιηθεί ξανά στην Ουκρανία, δίνοντας μια εθνικιστική στροφή στην πολιτική της ενόψει των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει από την πτώση στο ρούβλι. 
Όσον αφορά το ίδιο το ρούβλι, αν και αρχικά η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε πει ότι θα επέμβει να το διατηρήσει στα επίπεδα που αυτή θεωρούσε ότι πρέπει να είναι, τελευταία έχει σταματήσει τις παρεμβάσεις, προσπαθώντας να κάνει οικονομία στα πυρομαχικά της.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίον η πτώση στο ρούβλι έχει εκπλήξει τους πάντες, καθώς ελάχιστοι περίμεναν να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα.

george.kesarios@capital.gr