της «προσωπικής διαφοράς» στο Δημόσιο, της οποίας δεν προβλέπεται η κατάργηση, όπως προβλέπει σχέδιο νόμου που έχουν επεξεργασθεί τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το ενιαίο μισθολόγιο.
Η προσωπική διαφορά είναι στην ουσία τα χρήματα που εξακολουθεί να εισπράττει το 13% των δημοσίων υπαλλήλων, ως μέρος των ειδικών επιδομάτων τους τα οποία καταργήθηκαν το 2012 με το ενιαίο μισθολόγιο.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που ερωτήθηκαν από το in.gr για το ενδεχόμενο κατάργησης από τον Ιούλιο 2015 της προσωπικής διαφοράς των δημοσίων υπαλλήλων, οι αποδοχές των οποίων ξεπερνούν τα ανώτατα όρια του ενιαίου μισθολογίου, διέψευσαν το ενδεχόμενο αυτό.
Πληροφορίες έκαναν λόγο για άμεση περικοπή των 204 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο συνολικό ετήσιο κόστος της προσωπικής διαφοράς που καταβάλλεται σε 66.000 δημοσίους υπαλλήλους από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι και σήμερα. Από αυτούς τους δημοσίους υπαλλήλους οι 15.000 είναι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η ίδια ιστοσελίδα κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ήταν μια αρχική εισήγηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η οποία εγκαταλείφτηκε αφενός διότι η τρόικα δεν είχε ζητήσει κάτι τέτοιο, αφετέρου διότι η εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα προκαλούσε αντιδράσεις εντός της διοίκησης.
Αντί αυτού, τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν έλθει σε συμφωνία για εξορθολογισμό της «προσωπικής διαφοράς» σε βάθος τετραετίας (2019), κάτι που δεν βρίσκει αντίθετη την τρόικα. Αυτός ο εξορθολογισμός άλλωστε θα αποτυπωθεί και στο πιλοτικό μισθολόγιο του υπουργείου Οικονομικών που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2015.
Η τρόικα ζητά job description
Πρέπει να σημειωθεί πως σε συναντήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκιο τεχνικής βοήθειας της τρόικας -με επικεφαλής στέλεχος του ΔΝΤ – στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τονίσθηκε η ανάγκη να υπάρξει περιγραφή των θέσεως εργασίας (job description), από την οποία να προκύπτουν και οι αμοιβές του προσωπικού της φορολογικής διοίκησης.
Στις ίδιες συναντήσεις υπογραμμίσθηκε πως το ενδεδειγμένο μισθολόγιο θα πρέπει να ξεπερνά τις υφιστάμενες στρεβλώσεις, να δίνει κίνητρα στο προσωπικό και να μεριμνά για τους έχοντες θέση ευθύνης.
Πάντως, η τεχνική βοήθεια της τρόικα φάνηκε να αναγνωρίζει πως το εγχείρημα της περιγραφής των θέσεων εργασίας θα απαιτήσει χρόνο και δεν θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Αυτή η εξέλιξη από μόνη της οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι οι προσαρμογές στην προσωπική διαφορά των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών θα είναι σταδιακές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.