Οι ιδιωτικοποιήσεις και όχι η χρηματοδότηση της οικονομίας είναι η προετραιότητα των τραπεζών....και ορθά...
Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών αποτελεί πλέον την απόλυτη προτεραιότητα των τραπεζιτών και το μόνο hot story που μπορεί να προσελκύσει ξένα κεφάλαια εκ νέου στις τράπεζες.
Η ιδιωτικοποίηση μπορεί να υλοποιηθεί είτε με αυξήσεις κεφαλαίου που αποτελεί την πιο λογική και καθαρή λύση είτε μέσω των warrants.
Ωστόσο το παρασκήνιο περί του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των τραπεζών είναι έντονο.
Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μέσω των warrants από το ΤΧΣ με ανταλλαγή warrants με κοινές μετοχές, με στόχο να προκαλέσει ευφορία εκ νέου στην αγορά.
Οι τράπεζες θεωρούν ότι οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάκειται θετικά στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών πριν τον Μάρτιο έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό κλίμα.
Ωστόσο η ΕΚΤ μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις καθώς από τις 4 Μαρτίου η ΕΚΤ αποκτά τον άμεσο έλεγχο των 128 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών και ειδικά στην περίπτωση των 4 ελληνικών τραπεζών θα επανακαθορίσει τον σχεδιασμό αν χρειάζονται δηλαδή πρόσθετα κεφάλαια ειδικά αυτές που στα stress tests εμφάνισαν ευάλωτα οικονομικά στοιχεία.
Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να θέσει άτυπα χρονοδιαγράμματα σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες με στόχο να ενισχυθούν κεφαλαιακά και η διαδικασία μέσω των warrants προφανώς και δεν αποτελεί λύση κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Ποια είναι τα δεδομένα….
Τα stress tests ευθέως αμφισβητήθηκαν από τις αγορές, ωστόσο όλοι οι θεσμικοί παράγοντες σπεύδουν να επιδοκιμάσουν τα stress tests με στόχο να αποτρέψουν περαιτέρω πτώση στις μετοχές των τραπεζών που έχουν εσχάτως καταποντιστεί.
Η μεγάλη πτώση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών αποτελεί την απόλυτη απόδειξη της ευθείας αμφισβήτησης των stress tests.
Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν με βάση τα στοιχεία των stress tests την εξής εικόνα
1)Προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες 2,6 δισεκ. οι οποίες σχεδόν μηδενίστηκαν λόγω μιας διασταλτικής ερμηνείας του δυναμικού σεναρίου για τα προ προβλέψεων έσοδα.
Το ερώτημα είναι μπορεί τα κεφάλαια να στηρίζονται στα προ προβλέψεων έσοδα δηλαδή σε κάτι υποθετικό;
2)Η αναβαλλόμενη φορολογία φθάνει τα 13,4 δισεκ. και αντιστοιχεί σε σχεδόν 50% των κεφαλαίων που επένδυσε το ΤΧΣ στις τράπεζες.
Αυτό δεν είναι υγιές.
3)Με βάση την ποιοτική ανάλυση του AQR το coverage ratio στην Ελλάδα είναι 44% κατά μέσο όρο 39% στην Εθνική 47% στην Alpha bank έναντι 55% στην BNP Paribas.
Δηλαδή ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις είναι από τους χαμηλότερους σε σχέση με τις ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες στην Ευρώπη.
Τα stress tests ολοκληρώθηκαν αλλά οι αμφιβολίες, οι αμφισβητήσεις παραμένουν για το αν και κατά πόσο οι τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά.
Εσχάτως υπάρχουν πολλές πληροφορίες που αναφέρουν ότι η ΕΚΤ μετά την ανάληψη της άμεσης εποπτείας των 128 τραπεζών θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα.
Από τις 4 Νοεμβρίου η ΕΚΤ θα αναλάβει πλήρως τον έλεγχο των 128 και μεταξύ αυτών και των 4 μεγάλων τραπεζών.
Με βάση πληροφορίες η ΕΚΤ θα μπορούσε να ζητήσει από 2 εκ των 4 ελληνικών τραπεζών να αν ακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου.
Ποια είναι τα δεδομένα και κυρίως μπορούν υπό τις παρούσες τραγικές χρηματιστηριακές συνθήκες να υλοποιηθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;
Α)Η Alpha bank έχοντας τον αέρα της πρωτιάς και της ισχυρής επάρκειας κεφαλαίων εξετάζει την ΑΜΚ 500 εκατ με 1 δισεκ. με στόχο την ιδιωτικοποίηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακολουθήσει μη προβλέψιμη πολιτική και στην Alpha bank θεωρούν ότι οι ιδιώτες πρέπει να έχουν τον 51% τουλάχιστον.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διοικητικές αλλαγές με τον Δ. Μαντζούνη να αναλαμβάνει πρόεδρος και τον Σπ. Φιλάρετο διευθύνων σύμβουλο, σενάριο που έχει λογική αλλά χρονικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί πότε θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Το management της Alpha bank με αντικειμενικά κριτήρια είναι το πλέον επιτυχημένο του ελληνικού banking.
Η Alpha bank είναι και η μόνη τράπεζα που μπορεί να υποβάλλει αίτημα για αύξηση κεφαλαίου και το ΤΧΣ να το αποδεχθεί.
Το ΤΧΣ γενικώς μπλοκάρει ΑΜΚ για να μην υποστεί νέο dilution και για να μην βρεθεί πολιτικά υπόλογο στον ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται.
Ωστόσο το εμπόδιο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί αν την εντολή για ΑΜΚ την δώσει η ΕΚΤ.
Για την Alpha bank ενώ η ιδιωτικοποίηση είναι η απόλυτη προτεραιότητα, η απαξίωση που επικρατεί στο χρηματιστήριο λειτουργεί άκρως ανασταλτικά.
Σε ποια τιμή θα μπορούσε να υλοποιήσει ΑΜΚ η Alpha bank όταν η πρώτη αύξηση ήταν στα 0,44 ευρώ και η δεύτερη 0,65 ευρώ και η τρέχουσα τιμή βρίσκεται στα 0,52 ευρώ;
Β)Η Πειραιώς με 33% ιδιώτες θα ήταν ιδανικό σενάριο να βρεθεί με 51% ιδιώτες στο μετοχολόγιο της.
Η Πειραιώς ωστόσο δεν εξετάζει αύξηση κεφαλαίου για τρεις λόγους, γιατί θεωρεί ότι αύξηση σε αυτές τις τιμές θα προκαλούσε μεγάλες πιέσεις στην μετοχή και dilution στους μετόχους και γιατί δεν μπορεί η τράπεζα να προσφεύγει στις αγορές κάθε λίγους μήνες και να ζητάει κεφάλαια.
Γενικώς δεν αρέσκονται σε νέες ΑΜΚ τα hedge funds που είναι πολλά στην Πειραιώς.
Ωστόσο υπάρχει και ένας τρίτος λόγος η τράπεζα είναι επαρκής κεφαλαιακά.
Γ)Η Εθνική βρέθηκε με έλλειμμα 930 εκατ και μπορεί με τις υποσημειώσεις να περιορίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες αλά η Εθνική θα είναι μια εκ των δύο τραπεζών που θα κληθεί από την ΕΚΤ να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της.
Προφανώς και έχει ενεργοποιήσει την διαδικασία πώλησης αρχικώς του 20% της Finansbank.
Δ)Η Eurobank είχε ετοιμάσει την ΑΜΚ των 400 εκατ αλλά με αφορμή τα αποτελέσματα των stress tests τα 1,76 δισεκ. κατέληξαν 17,55 εκατ πήρε πίσω την απόφαση.
Οι βασικοί μέτοχοι ναι μεν είχαν δηλώσει ότι θα καλύψουν οποιαδήποτε κεφαλαιακή ανάγκη αλλά δεν ήταν και ενθουσιασμένοι στο σενάριο νέας αύξησης.
Επίσης το ΤΧΣ λόγω dilution δεν διάκειται θετικά σε νέα αύξηση κεφαλαίου της Eurobank αλλά τι θα συμβεί αν η ΕΚΤ ζητήσει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση;
Όλες αυτές οι παράμετροι ήδη αποτιμούνται από την αγορά αλλά είναι προφανές ότι το τελικό λόγο θα το έχει η ΕΚΤ και βεβαίως οι αγορές.
Η χειρότερη περίοδος για αύξηση κεφαλαίου είναι η τρέχουσα.
Ιδιωτικοποίηση μέσω των αμφισβητήσιμων warrants
Η χρηματιστηριακή κατάρρευση των warrants ευνοεί μόνο το ΤΧΣ….γιατί αν στο μέλλον αποφασίσει να υλοποιήσει δημόσιες προτάσεις να αγοράζει warrants και να προσφέρει κοινές μετοχές… θα αγοράσει τα warrants σε δραματικά χαμηλές τιμές.
Να σημειωθεί ότι όποια τράπεζα από τις 3 συστημικές που διαθέτουν warrants αποφασίσει νέα αύξηση κεφαλαίου, τότε με μαθηματική ακρίβεια, τα warrants θα έχουν καταρρεύσει, θα έχουν αξία σχεδόν μηδέν.
Όμως γιατί απέτυχαν τα Bermudan warrants των ελληνικών τραπεζών;
Τα warrants των ελληνικών τραπεζών ονομάζονται Bermudan warrants γιατί στηρίζονται στον μηχανισμό που χρησιμοποιούν τα warrants από τις Βερμούδες δηλαδή εξασκούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ταυτόχρονα εμπεριέχουν πάνω από μια κοινές μετοχές.
Τα warrants των ελληνικών τραπεζών απέτυχαν, γιατί ενώ ξεκίνησαν με προσδοκίες βρίσκονται κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά.
Πρωτίστως ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ, βρίσκεται στα 0,38 ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ, με ιστορικό χαμηλό τα 0,23 ευρώ βρίσκεται στα 1,28 ευρώ
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ με ιστορικό χαμηλό 0,32 ευρώ βρίσκεται στα 0,46 ευρώ.
Γιατί όμως ο θεσμός των warrants δεν απέδωσε;
Οι λόγοι είναι οι εξής;
1)Όταν εκδόθηκαν οι αρχικές τιμές εκκίνησης ήταν εξωπραγματικές για ορισμένες τράπεζες π.χ. στην Εθνική η αρχική τιμή στα 6,823 ευρώ αποτελεί μια ακραία υπερβολή.
2)Τα warrants μπορούσαν να είχαν καλή πορεία αποδόσεων αρκεί οι τράπεζες να μην υλοποιούσαν αυξήσεις κεφαλαίου.
Ξεκίνησαν το 2013, χρειάστηκε να υλοποιήσουν ΑΜΚ τον 2014 και είναι πιθανό να χρειαστούν και νέες αυξήσεις κεφαλαίου για να ιδιωτικοποιηθούν.
Επειδή η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά, θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, τα warrants έχουν υποστεί μεγάλη πτώση και έχουν πλησιάσει τα ιστορικά τους χαμηλά.
3)Το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα των δημοσίων προτάσεων προς τους κατόχους των warrants, θα αγοράσει warrants δίνοντας κοινές μετοχές.
Όμως το ΤΧΣ όπως και κάθε αγοραστής θέλει να αγοράσει τα warrants στην πιο χαμηλή τιμή.
Η συνολική αξία των warrants των 3 τραπεζών που διαθέτουν παράγωγα είναι 2 δισεκ. ευρώ.
Καμία έκπληξη δεν θα πρέπει να προκληθεί αν υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο.
Μάλιστα θα απαξιωθούν ακόμη περισσότερο αν υλοποιήσουν οι τράπεζες νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
4)Ενόψει κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φαβορί να έρθει στην εξουσία είναι προφανές ότι οι προσδοκίες των κατόχων των warrants να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης μάλλον θα διαψευσθεί.
5)Ο μηχανισμός εξάσκησης ανά 6μηνο λειτουργεί δεσμευτικά για τα warrants και όπως τουλάχιστον αποδεικνύει η πράξη και όχι η θεωρία λειτουργεί αρνητικά.
6)Έχουν παρέλθει 14 μήνες από την έκδοση τους και το warrants της Εθνικής εμφανίζει απόδοση -95% από την τιμή εκκίνησης.
Το warrants της Εθνικής απέτυχε.
Το warrants της Alpha bank βρίσκεται -15% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης.
Το warrants της Alpha bank εμφανίζει μακράν την καλύτερη απόδοση σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.
Αυτή η ποιοτική διαφορά αποδίδεται αποκλειστικά στην σχέση warrants, κοινών μετοχών και τιμής εκκίνησης που συνδέεται με την πρώτη τιμή ΑΜΚ στα 0,44 ευρώ.
Ο συνδυασμός αυτός δούλεψε πολύ καλύτερα στην Alpha bank σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.
Μια άλλη παράμετρος…
Ο αρχικός στόχος των warrants να διατηρήσει εν δυνάμει ιδιωτικές τις τράπεζες επιτεύχθηκε αλλά στην πορεία τα warrants έχουν αποδειχθεί κατώτερα των περιστάσεων.
Η διαδικασία εξάσκησης έχει αποδειχθεί σχεδόν φιάσκο και προφανώς πρέπει να αλλάξει όταν π.χ. στην Εθνική δεν θα εξασκηθούν ποτέ.
Προφανώς οι λύσεις που έχουν εξεταστεί, επαναγορά των warrants με ανταλλαγή σε είδος δηλαδή κοινές μετοχές και εν συνεχεία placement των κοινών μετοχών που θα αποκτήσει το ΤΧΣ έχει λογική αλλά προφανώς όλα θα εξαρτηθούν από τις ΑΜΚ.
Οι τιμές εξάσκησης επειδή καθορίστηκαν με τις παραδοχές του 2013 και εξαιρώντας την Alpha bank σε Εθνική κυρίως και ακολούθως στην Πειραιώς δεν μπορούν να εξασκηθούν τα warrants.
Μπορεί να αλλάξει η τιμή εξάσκησης;
Με βάση τον νέο νόμο για τους παραστατικούς τίτλους δηλαδή τα warrants προσαρμογή των όρων και προϋποθέσεών μπορεί να υπάρξει όταν
1)Σε περίπτωση αύξησης της ονομαστικής αξίας της μετοχής με μείωση του συνολικού αριθμού των παλαιών μετοχών (reverse split).
2)Διάσπασης των παλαιών μετοχών και προσαρμογής της ονομαστικής αξίας της νέας μετοχής (split).
3)Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Στην περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης η προσαρμογή μπορεί να γίνει μόνο στην τιμή εξάσκησης των δικαιωμάτων που ενσωματώνονται στους παραστατικούς τίτλους.
Η προσαρμογή μπορεί να γίνει μέχρι του ποσού που αναλογεί στα έσοδα του Ταμείου από την πώληση των δικαιωμάτων προτίμησης και πραγματοποιείται μετά την πώληση .
Το συμπέρασμα
Για να τεθεί ίσως απλουστευμένα αλλά κατανοητά.
Αν τα warrants δεν εκδίδονταν με τις παραδοχές του 2013 αλλά με τις παραδοχές των αυξήσεων του 2014 οι προοπτικές για τους κατόχους ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής θα ήταν θετικότερες.
Οι κάτοχοι των warrants εγκλωβίστηκαν στις πλασματικές ή εικονικές ή εκτιμώμενες υπεραξίες των warrants από τις βερμούδες και ουσιαστικά παρατηρούν άπραγοι.
Άγονται και φέρονται από την κερδοσκοπία.
Η διαδικασία εξάσκησης των warrants σε αυτή την φάση συμφέρει μόνο στην περίπτωση της Alpha bank όπως έχει αποδειχθεί.
Στην Πειραιώς δεν ενδείκνυται η εξάσκηση ενώ στην Εθνική είναι απλά απαγορευτική.
Η Alpha bank έχει το προνόμιο της χαμηλής βάσης εκκίνησης τα 0,44 ευρώ προσαυξανόμενο σε κάθε εξαμηνία φθάνοντας έως τα 0,5544 ευρώ.
Στην Πειραιώς οι επόμενες τιμές εξάσκησης θα κινηθούν έως τα 2,14 ευρώ έως τις 2 Ιανουαρίου του 2018, στην παρούσα φάση είναι αδύνατη η εξάσκηση των warants.
Η προαιρετική διαδικασία εξάσκησης των warrants ενεργοποιείται ανά εξάμηνο.
Στην Εθνική με τιμή εξάσκησης από τα 4,56 έως 5,4 ευρώ είναι αδύνατη όταν η τιμή στο χρηματιστήριο είναι στα 1,92 ευρώ.
Άρα στρατηγικά τα warrants δεν προσέφεραν τις υπεραξίες που πολλοί προσδοκούσαν.
Κατά την άποψη μας αποτελεί ένα αποτυχημένο παράγωγο που αρχικώς επιτέλεσε τον ρόλο του αλλά πλέον είναι ξεπερασμένος.
Οι λόγοι είναι πολλοί θα επικαλεστούμε μόνο δύο
1)Την υλοποίηση νέων αυξήσεων κεφαλαίου
2)Το γεγονός ότι τα warrants εμπεριέχουν περισσότερες από μια κοινές μετοχές.
www.bankingews.gr
Η ιδιωτικοποίηση μπορεί να υλοποιηθεί είτε με αυξήσεις κεφαλαίου που αποτελεί την πιο λογική και καθαρή λύση είτε μέσω των warrants.
Ωστόσο το παρασκήνιο περί του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των τραπεζών είναι έντονο.
Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μέσω των warrants από το ΤΧΣ με ανταλλαγή warrants με κοινές μετοχές, με στόχο να προκαλέσει ευφορία εκ νέου στην αγορά.
Οι τράπεζες θεωρούν ότι οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάκειται θετικά στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών πριν τον Μάρτιο έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό κλίμα.
Ωστόσο η ΕΚΤ μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις καθώς από τις 4 Μαρτίου η ΕΚΤ αποκτά τον άμεσο έλεγχο των 128 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών και ειδικά στην περίπτωση των 4 ελληνικών τραπεζών θα επανακαθορίσει τον σχεδιασμό αν χρειάζονται δηλαδή πρόσθετα κεφάλαια ειδικά αυτές που στα stress tests εμφάνισαν ευάλωτα οικονομικά στοιχεία.
Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να θέσει άτυπα χρονοδιαγράμματα σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες με στόχο να ενισχυθούν κεφαλαιακά και η διαδικασία μέσω των warrants προφανώς και δεν αποτελεί λύση κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Ποια είναι τα δεδομένα….
Τα stress tests ευθέως αμφισβητήθηκαν από τις αγορές, ωστόσο όλοι οι θεσμικοί παράγοντες σπεύδουν να επιδοκιμάσουν τα stress tests με στόχο να αποτρέψουν περαιτέρω πτώση στις μετοχές των τραπεζών που έχουν εσχάτως καταποντιστεί.
Η μεγάλη πτώση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών αποτελεί την απόλυτη απόδειξη της ευθείας αμφισβήτησης των stress tests.
Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν με βάση τα στοιχεία των stress tests την εξής εικόνα
1)Προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες 2,6 δισεκ. οι οποίες σχεδόν μηδενίστηκαν λόγω μιας διασταλτικής ερμηνείας του δυναμικού σεναρίου για τα προ προβλέψεων έσοδα.
Το ερώτημα είναι μπορεί τα κεφάλαια να στηρίζονται στα προ προβλέψεων έσοδα δηλαδή σε κάτι υποθετικό;
2)Η αναβαλλόμενη φορολογία φθάνει τα 13,4 δισεκ. και αντιστοιχεί σε σχεδόν 50% των κεφαλαίων που επένδυσε το ΤΧΣ στις τράπεζες.
Αυτό δεν είναι υγιές.
3)Με βάση την ποιοτική ανάλυση του AQR το coverage ratio στην Ελλάδα είναι 44% κατά μέσο όρο 39% στην Εθνική 47% στην Alpha bank έναντι 55% στην BNP Paribas.
Δηλαδή ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις είναι από τους χαμηλότερους σε σχέση με τις ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες στην Ευρώπη.
Τα stress tests ολοκληρώθηκαν αλλά οι αμφιβολίες, οι αμφισβητήσεις παραμένουν για το αν και κατά πόσο οι τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά.
Εσχάτως υπάρχουν πολλές πληροφορίες που αναφέρουν ότι η ΕΚΤ μετά την ανάληψη της άμεσης εποπτείας των 128 τραπεζών θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα.
Από τις 4 Νοεμβρίου η ΕΚΤ θα αναλάβει πλήρως τον έλεγχο των 128 και μεταξύ αυτών και των 4 μεγάλων τραπεζών.
Με βάση πληροφορίες η ΕΚΤ θα μπορούσε να ζητήσει από 2 εκ των 4 ελληνικών τραπεζών να αν ακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου.
Ποια είναι τα δεδομένα και κυρίως μπορούν υπό τις παρούσες τραγικές χρηματιστηριακές συνθήκες να υλοποιηθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;
Α)Η Alpha bank έχοντας τον αέρα της πρωτιάς και της ισχυρής επάρκειας κεφαλαίων εξετάζει την ΑΜΚ 500 εκατ με 1 δισεκ. με στόχο την ιδιωτικοποίηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακολουθήσει μη προβλέψιμη πολιτική και στην Alpha bank θεωρούν ότι οι ιδιώτες πρέπει να έχουν τον 51% τουλάχιστον.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διοικητικές αλλαγές με τον Δ. Μαντζούνη να αναλαμβάνει πρόεδρος και τον Σπ. Φιλάρετο διευθύνων σύμβουλο, σενάριο που έχει λογική αλλά χρονικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί πότε θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Το management της Alpha bank με αντικειμενικά κριτήρια είναι το πλέον επιτυχημένο του ελληνικού banking.
Η Alpha bank είναι και η μόνη τράπεζα που μπορεί να υποβάλλει αίτημα για αύξηση κεφαλαίου και το ΤΧΣ να το αποδεχθεί.
Το ΤΧΣ γενικώς μπλοκάρει ΑΜΚ για να μην υποστεί νέο dilution και για να μην βρεθεί πολιτικά υπόλογο στον ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται.
Ωστόσο το εμπόδιο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί αν την εντολή για ΑΜΚ την δώσει η ΕΚΤ.
Για την Alpha bank ενώ η ιδιωτικοποίηση είναι η απόλυτη προτεραιότητα, η απαξίωση που επικρατεί στο χρηματιστήριο λειτουργεί άκρως ανασταλτικά.
Σε ποια τιμή θα μπορούσε να υλοποιήσει ΑΜΚ η Alpha bank όταν η πρώτη αύξηση ήταν στα 0,44 ευρώ και η δεύτερη 0,65 ευρώ και η τρέχουσα τιμή βρίσκεται στα 0,52 ευρώ;
Β)Η Πειραιώς με 33% ιδιώτες θα ήταν ιδανικό σενάριο να βρεθεί με 51% ιδιώτες στο μετοχολόγιο της.
Η Πειραιώς ωστόσο δεν εξετάζει αύξηση κεφαλαίου για τρεις λόγους, γιατί θεωρεί ότι αύξηση σε αυτές τις τιμές θα προκαλούσε μεγάλες πιέσεις στην μετοχή και dilution στους μετόχους και γιατί δεν μπορεί η τράπεζα να προσφεύγει στις αγορές κάθε λίγους μήνες και να ζητάει κεφάλαια.
Γενικώς δεν αρέσκονται σε νέες ΑΜΚ τα hedge funds που είναι πολλά στην Πειραιώς.
Ωστόσο υπάρχει και ένας τρίτος λόγος η τράπεζα είναι επαρκής κεφαλαιακά.
Γ)Η Εθνική βρέθηκε με έλλειμμα 930 εκατ και μπορεί με τις υποσημειώσεις να περιορίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες αλά η Εθνική θα είναι μια εκ των δύο τραπεζών που θα κληθεί από την ΕΚΤ να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της.
Προφανώς και έχει ενεργοποιήσει την διαδικασία πώλησης αρχικώς του 20% της Finansbank.
Δ)Η Eurobank είχε ετοιμάσει την ΑΜΚ των 400 εκατ αλλά με αφορμή τα αποτελέσματα των stress tests τα 1,76 δισεκ. κατέληξαν 17,55 εκατ πήρε πίσω την απόφαση.
Οι βασικοί μέτοχοι ναι μεν είχαν δηλώσει ότι θα καλύψουν οποιαδήποτε κεφαλαιακή ανάγκη αλλά δεν ήταν και ενθουσιασμένοι στο σενάριο νέας αύξησης.
Επίσης το ΤΧΣ λόγω dilution δεν διάκειται θετικά σε νέα αύξηση κεφαλαίου της Eurobank αλλά τι θα συμβεί αν η ΕΚΤ ζητήσει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση;
Όλες αυτές οι παράμετροι ήδη αποτιμούνται από την αγορά αλλά είναι προφανές ότι το τελικό λόγο θα το έχει η ΕΚΤ και βεβαίως οι αγορές.
Η χειρότερη περίοδος για αύξηση κεφαλαίου είναι η τρέχουσα.
Ιδιωτικοποίηση μέσω των αμφισβητήσιμων warrants
Η χρηματιστηριακή κατάρρευση των warrants ευνοεί μόνο το ΤΧΣ….γιατί αν στο μέλλον αποφασίσει να υλοποιήσει δημόσιες προτάσεις να αγοράζει warrants και να προσφέρει κοινές μετοχές… θα αγοράσει τα warrants σε δραματικά χαμηλές τιμές.
Να σημειωθεί ότι όποια τράπεζα από τις 3 συστημικές που διαθέτουν warrants αποφασίσει νέα αύξηση κεφαλαίου, τότε με μαθηματική ακρίβεια, τα warrants θα έχουν καταρρεύσει, θα έχουν αξία σχεδόν μηδέν.
Όμως γιατί απέτυχαν τα Bermudan warrants των ελληνικών τραπεζών;
Τα warrants των ελληνικών τραπεζών ονομάζονται Bermudan warrants γιατί στηρίζονται στον μηχανισμό που χρησιμοποιούν τα warrants από τις Βερμούδες δηλαδή εξασκούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ταυτόχρονα εμπεριέχουν πάνω από μια κοινές μετοχές.
Τα warrants των ελληνικών τραπεζών απέτυχαν, γιατί ενώ ξεκίνησαν με προσδοκίες βρίσκονται κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά.
Πρωτίστως ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ, βρίσκεται στα 0,38 ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ, με ιστορικό χαμηλό τα 0,23 ευρώ βρίσκεται στα 1,28 ευρώ
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ με ιστορικό χαμηλό 0,32 ευρώ βρίσκεται στα 0,46 ευρώ.
Γιατί όμως ο θεσμός των warrants δεν απέδωσε;
Οι λόγοι είναι οι εξής;
1)Όταν εκδόθηκαν οι αρχικές τιμές εκκίνησης ήταν εξωπραγματικές για ορισμένες τράπεζες π.χ. στην Εθνική η αρχική τιμή στα 6,823 ευρώ αποτελεί μια ακραία υπερβολή.
2)Τα warrants μπορούσαν να είχαν καλή πορεία αποδόσεων αρκεί οι τράπεζες να μην υλοποιούσαν αυξήσεις κεφαλαίου.
Ξεκίνησαν το 2013, χρειάστηκε να υλοποιήσουν ΑΜΚ τον 2014 και είναι πιθανό να χρειαστούν και νέες αυξήσεις κεφαλαίου για να ιδιωτικοποιηθούν.
Επειδή η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά, θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, τα warrants έχουν υποστεί μεγάλη πτώση και έχουν πλησιάσει τα ιστορικά τους χαμηλά.
3)Το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα των δημοσίων προτάσεων προς τους κατόχους των warrants, θα αγοράσει warrants δίνοντας κοινές μετοχές.
Όμως το ΤΧΣ όπως και κάθε αγοραστής θέλει να αγοράσει τα warrants στην πιο χαμηλή τιμή.
Η συνολική αξία των warrants των 3 τραπεζών που διαθέτουν παράγωγα είναι 2 δισεκ. ευρώ.
Καμία έκπληξη δεν θα πρέπει να προκληθεί αν υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο.
Μάλιστα θα απαξιωθούν ακόμη περισσότερο αν υλοποιήσουν οι τράπεζες νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
4)Ενόψει κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φαβορί να έρθει στην εξουσία είναι προφανές ότι οι προσδοκίες των κατόχων των warrants να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης μάλλον θα διαψευσθεί.
5)Ο μηχανισμός εξάσκησης ανά 6μηνο λειτουργεί δεσμευτικά για τα warrants και όπως τουλάχιστον αποδεικνύει η πράξη και όχι η θεωρία λειτουργεί αρνητικά.
6)Έχουν παρέλθει 14 μήνες από την έκδοση τους και το warrants της Εθνικής εμφανίζει απόδοση -95% από την τιμή εκκίνησης.
Το warrants της Εθνικής απέτυχε.
Το warrants της Alpha bank βρίσκεται -15% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης.
Το warrants της Alpha bank εμφανίζει μακράν την καλύτερη απόδοση σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.
Αυτή η ποιοτική διαφορά αποδίδεται αποκλειστικά στην σχέση warrants, κοινών μετοχών και τιμής εκκίνησης που συνδέεται με την πρώτη τιμή ΑΜΚ στα 0,44 ευρώ.
Ο συνδυασμός αυτός δούλεψε πολύ καλύτερα στην Alpha bank σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.
Μια άλλη παράμετρος…
Ο αρχικός στόχος των warrants να διατηρήσει εν δυνάμει ιδιωτικές τις τράπεζες επιτεύχθηκε αλλά στην πορεία τα warrants έχουν αποδειχθεί κατώτερα των περιστάσεων.
Η διαδικασία εξάσκησης έχει αποδειχθεί σχεδόν φιάσκο και προφανώς πρέπει να αλλάξει όταν π.χ. στην Εθνική δεν θα εξασκηθούν ποτέ.
Προφανώς οι λύσεις που έχουν εξεταστεί, επαναγορά των warrants με ανταλλαγή σε είδος δηλαδή κοινές μετοχές και εν συνεχεία placement των κοινών μετοχών που θα αποκτήσει το ΤΧΣ έχει λογική αλλά προφανώς όλα θα εξαρτηθούν από τις ΑΜΚ.
Οι τιμές εξάσκησης επειδή καθορίστηκαν με τις παραδοχές του 2013 και εξαιρώντας την Alpha bank σε Εθνική κυρίως και ακολούθως στην Πειραιώς δεν μπορούν να εξασκηθούν τα warrants.
Μπορεί να αλλάξει η τιμή εξάσκησης;
Με βάση τον νέο νόμο για τους παραστατικούς τίτλους δηλαδή τα warrants προσαρμογή των όρων και προϋποθέσεών μπορεί να υπάρξει όταν
1)Σε περίπτωση αύξησης της ονομαστικής αξίας της μετοχής με μείωση του συνολικού αριθμού των παλαιών μετοχών (reverse split).
2)Διάσπασης των παλαιών μετοχών και προσαρμογής της ονομαστικής αξίας της νέας μετοχής (split).
3)Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Στην περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης η προσαρμογή μπορεί να γίνει μόνο στην τιμή εξάσκησης των δικαιωμάτων που ενσωματώνονται στους παραστατικούς τίτλους.
Η προσαρμογή μπορεί να γίνει μέχρι του ποσού που αναλογεί στα έσοδα του Ταμείου από την πώληση των δικαιωμάτων προτίμησης και πραγματοποιείται μετά την πώληση .
Το συμπέρασμα
Για να τεθεί ίσως απλουστευμένα αλλά κατανοητά.
Αν τα warrants δεν εκδίδονταν με τις παραδοχές του 2013 αλλά με τις παραδοχές των αυξήσεων του 2014 οι προοπτικές για τους κατόχους ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής θα ήταν θετικότερες.
Οι κάτοχοι των warrants εγκλωβίστηκαν στις πλασματικές ή εικονικές ή εκτιμώμενες υπεραξίες των warrants από τις βερμούδες και ουσιαστικά παρατηρούν άπραγοι.
Άγονται και φέρονται από την κερδοσκοπία.
Η διαδικασία εξάσκησης των warrants σε αυτή την φάση συμφέρει μόνο στην περίπτωση της Alpha bank όπως έχει αποδειχθεί.
Στην Πειραιώς δεν ενδείκνυται η εξάσκηση ενώ στην Εθνική είναι απλά απαγορευτική.
Η Alpha bank έχει το προνόμιο της χαμηλής βάσης εκκίνησης τα 0,44 ευρώ προσαυξανόμενο σε κάθε εξαμηνία φθάνοντας έως τα 0,5544 ευρώ.
Στην Πειραιώς οι επόμενες τιμές εξάσκησης θα κινηθούν έως τα 2,14 ευρώ έως τις 2 Ιανουαρίου του 2018, στην παρούσα φάση είναι αδύνατη η εξάσκηση των warants.
Η προαιρετική διαδικασία εξάσκησης των warrants ενεργοποιείται ανά εξάμηνο.
Στην Εθνική με τιμή εξάσκησης από τα 4,56 έως 5,4 ευρώ είναι αδύνατη όταν η τιμή στο χρηματιστήριο είναι στα 1,92 ευρώ.
Άρα στρατηγικά τα warrants δεν προσέφεραν τις υπεραξίες που πολλοί προσδοκούσαν.
Κατά την άποψη μας αποτελεί ένα αποτυχημένο παράγωγο που αρχικώς επιτέλεσε τον ρόλο του αλλά πλέον είναι ξεπερασμένος.
Οι λόγοι είναι πολλοί θα επικαλεστούμε μόνο δύο
1)Την υλοποίηση νέων αυξήσεων κεφαλαίου
2)Το γεγονός ότι τα warrants εμπεριέχουν περισσότερες από μια κοινές μετοχές.
www.bankingews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.