Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Sabine Lautenschlaeger, με δηλώσεις της έκανε γνωστή την αντίθεση της στις αγορές κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ.

Μοναδική εξαίρεση θα ήταν η περίπτωση εμφανούς και διαρκούς κινδύνου αποπληθωρισμού όπως είπε, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Η κ. Lautenschlaeger προέβη σε αυτές τις δηλώσεις σε συνέδριο στο Βερολίνο, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, καθώς και με αυτά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Vitor Constancio, που έκαναν λόγο για προσπάθεια αύξησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Μάλιστα, η Sabine Lautenschlaeger συνέχισε λέγοντας ότι αν η ΕΚΤ τελικώς συνεχίσει με το πλάνο εξαγοράς κρατικών ομολόγων, θα το πράξει ρισκάροντας την αντίδραση του ισχυρότερου μέλους της ευρωζώνης, δηλαδή της Γερμανίας.

«Κατά την άποψη μου, αναλογιζόμενοι τα κόστη και τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες και τα ρίσκα που παρουσιάζει η ευρεία αγορά κρατικών ομολόγων την δεδομένη χρονική στιγμή, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης δεν μας δίνει θετικό αποτέλεσμα», είπε στην ομιλία της η κ. Lautenschlaeger.

Ο Vitor Constancio σε πρόσφατες δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει σε ένα QE τις άλλες κεντρικές τράπεζες, στην περίπτωση που τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας- που περιλαμβάνουν φθηνά δάνεια στις τράπεζες, και αγορές καλυμμένων ομολόγων και asset backed securities- δεν φανούν ικανά να ισορροπήσουν τον ισολογισμό της ΕΚΤ, ώστε να φτάσει στα επίπεδα των αρχών του 2012.

Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν κεφάλαια της τάξης του 1 τρισ. ευρώ.

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, θα είμαστε σε θέση να έχουμε καλύτερα μετρήσιμα στοιχεία», δήλωσε ο κ. Constancio, αναφορικά με τον αν ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα εξελιχθεί θετικά σύμφωνα με τις προσδοκίες.

«Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε τις αγορές άλλων παγίων, συμπεριλαμβανομένων και κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά», συμπλήρωσε.

Αυτά του τα σχόλια αναπτέρωσαν τις ελπίδες για QE από πλευράς της ΕΚΤ και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Μάλιστα οι προσδοκίες ενισχύθηκαν μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα όποια κατέδειξαν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη ανήρθε μόλις στο 0,3%, πολύ πιο κάτω από τον στόχο για σχεδόν 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Όμως η Sabine Lautenschlaeger έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα, ότι δεν είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα:

«Για εμένα και με τις τρέχουσες συνθήκες, τα εμπόδια για λήψη περεταίρω μέτρων είναι πολύ υψηλά, ειδικά αυτά που αφορούν τα προγράμματα ευρείας εξαγοράς ομολόγων».

Συμπλήρωσε δε ότι τα μακροχρόνια επιτόκια δανεισμού ήταν πολύ υψηλότερα όταν οι άλλες κεντρικές τράπεζες προέβησαν σε αγορές δημόσιου χρέους.

«Για παράδειγμα, στην ευρωζώνη τα μακροχρόνια επιτόκια στα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας, είναι ήδη χαμηλότερα από αυτά των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου», συνέχισε η κ. Lautenschlaeger.

Κατά την άποψή της η ευρωζώνη βασίζεται περισσότερο στις τράπεζες, παρά στις κεφαλαιαγορές και στον δανεισμό του ιδιωτικού της τομέα, και αυτός ο παράγοντας θα αδυνάτιζε στην περίπτωση εφαρμογής ενός QE.

«Για αυτό το λόγο αναφορικά με την αγορά κρατικών ομολόγων, σχετικά μέτρα θα ήταν το έσχατο καταφύγιο για εμάς, όπως για παράδειγμα ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, αλλά μόνο στην περίπτωση που η σχέση κόστους- αποτελέσματος ήταν θετική», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα, παρά απαντήσεις».

Τα σχόλια της Sabine Lautenschlaeger υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο Mario Draghi, εάν αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων.

Ο έτερος γερμανός αξιωματούχος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, έχει δηλώσει την κάθετη αντίθεση του σε ποσοτική χαλάρωση.

Η κ. Lautenschlaeger ήταν αναπληρώτρια του κ. Weidmann στην Bundesbank, πριν ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, τον Ιανουάριο του 2014.


Πηγή:www.capital.gr