07:41
23/12/2014
Νέα ήττα, που αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και πώς το επόμενο «ραντεβού» θα είναι οι εκλογές αναμένεται να εισπράξει σήμερα η κυβέρνηση στη δεύτερη ψηφοφορία που ξεκινάει στις 12:00 το μεσημέρι στη Βουλή, αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων ο Σταύρος Δήμας μπορεί να πάρει μέχρι 167-168 «ναι». Αριθμός βουλευτών που σε καμία περίπτωση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
Τα διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο δεν «γύρισε» την κατάσταση, όπως θέλουν να το εμφανίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά προβλημάτισε ακόμη περισσότερο τους βουλευτές που είδαν τον πρωθυπουργό να εκβιάζει τη θετική τους ψήφο προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία και να περάσει το νέο μνημόνιο. Ενδεικτικό παράδειγμα ο Βασίλης Καπερνάρος που ενώ θεωρούνταν πώς θα ψήφιζε «ναι» τελικώς επιμένει στο «παρών».
Εκεί λοιπόν που θεωρούσε η κυβέρνηση ότι το διάγγελμα θα τύγχανε ανταπόκρισης σε βουλευτές που ήθελαν πρωτοβουλίες από την πλευρά του πρωθυπουργού αποδείχθηκε άνθρακες.
Κι αυτό γιατί πολλοί περίμεναν από τον Α. Σαμαρά να ανακοινώσει είτε ότι αποχωρεί από πρωθυπουργός για να ανοίξει ο δρόμος κυβέρνησης συνεργασίας είτε πώς ορίζει ημερομηνία εκλογών τους προσεχείς μήνες και όχι τέλος του 2015.
Μέχρι στιγμής οι αριθμοί έχουν ως εξής: Με βάση τους 160 της πρώτης ψηφοφορίας και τους βουλευτές που δήλωσαν τα τελευταία 24ωρα ότι θα αλλάξουν την στάση τους και από «παρών» θα ψηφίσουν «ναι» για τον Σταύρο Δήμα η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μόλις 164 ψήφους.
Σε αυτούς κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μπορεί να προστεθούν ακόμα 4 βουλευτές και να φθάσουν τους 168. Μέχρις εκεί. Τίποτα παραπάνω. Το πενιχρό αυτό αποτέλεσμα όχι Πρόεδρο Δημοκρατίας δεν βγάζει στην τρίτη ψηφοφορία, αλλά δείχνει πώς ολοταχώς πάμε σε εκλογές με δύο ήττες της κυβέρνησης που επιβαρύνουν την στάση της προεκλογικά.
Στους 4 σίγουρους βουλευτές περιλαμβάνεται ο Βασίλης Οικονόμου ο οποίος άλλωστε ήταν ένας από τους συντάκτες της επιστολής των «8» της οποίας τις προϋποθέσεις υιοθέτησε ο κ. Σαμαράς με το διάγγελμά του.
Με τον τρόπο αυτό οι τέσσερεις υπογράφοντες την επιστολή (Β. Οικονόμου, Σ. Λυκούδης, Χρ. Αηδόνης και Γρ. Ψαριανός) ψηφίζουν τον κ. Δήμα και μένει να φανεί εάν θα ανταποκριθούν οι υπόλοιποι Π. Τατσόπουλος, Ν. Φούντα, Ν. Τσούκαλης, Θ. Ψύρρας.
Ο Π. Τατσόπουλος πάντως έχει ανακοινώσει πώς θα ψηφίσει «παρών», ενώ πιθανότατα το ίδιο θα πράξουν και οι άλλοι τρεις βουλευτές, αφού χθες η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να επικαιροποιήσει τη στάση και να πάνε συντεταγμένα και οι 10 βουλευτές να ψηφίσουν «παρών».
Θετική ανταπόκριση στο διάγγελμα του πρωθυπουργού είχαν οι κ.κ. Γιάννης Κουράκος και Μίκα Ιατρίδη. Τέλος, οι 164 «κλειδώνουν» τον κ. Παναγιώτη Μελά ο οποίος από μέρες έχει ξεκαθαρίσει την θετική του στάση.
Πέραν αυτών, ως θετική στάση στην σημερινή ψηφοφορία ερμηνεύεται η χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του κ. Κώστα Γιοβανόπουλου στην Βουλή. «Ρίχτηκε πολύ λάσπη προς εμάς το τελευταίο διάστημα. Προσωπικά την ξεπερνάω δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς όταν η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει προτεκτοράτο. Αύριο θα προσέλθω χωρίς να φοβάμαι γιατί είμαι ελεύθερος για να προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος βουλευτής.
Με ερωτηματικό αλλά και με θετικό πρόσημο για το «ναι» μένει η στάση του κ. Γιώργου Κασαπίδη, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να υπερψηφίσουν και οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από την Χρυσή Αυγή βουλευτές Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Ο πρώτος όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα πάει στη Βουλή για να ψηφίσει και δεν θα είναι στους απόντες. Για τον δεύτερο καμία πληροφορία δεν υπήρχε μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Με τους παραπάνω βουλευτές κλείνουν και τα περιθώρια να εισπράξει η κυβέρνηση και κάποιο άλλο «ναι» από τους ανεξάρτητους, αφού οι Θόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη και Βασίλης Καπερνάρος έχουν ξεκαθαρίσει πώς θα ψηφίσουν «παρών». Το ίδιο και ο Βύρων Πολύδωρας.
Η κυβέρνηση πίστευε πώς θα διασπάσει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αφενός η πολιτική της κυβέρνησης και αφετέρου η επιλογή του Σταύρου Δήμα δεν στάθηκαν ικανές να «εμβολίσουν» τα δύο κόμματα που ήταν η μόνη ελπίδα για την κυβέρνηση.
Οι βουλευτές των δύο κομμάτων φαίνεται να είναι «μπετόν» και έτσι να προσέρχονται στη δεύτερη ψηφοφορία, με την κυβέρνηση να έχει τη δεύτερη συντριβή στο… τσεπάκι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.