2 Views
Τη στιγμή που η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχει ήδη ξεκινήσει, τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν καθημερινά τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ δεκάδες είναι οι ανταποκριτές που έχουν ήδη φτάσει…
στη χώρα για να παρακολουθήσουν κάθε λεπτομέρεια γύρω από την κρίσιμη αυτή εκλογική μάχη.
Ανάμεσά τους ένας Ιταλός φωτορεπόρτερ που εργάζεται σε ελβετικά έντυπα και ιστοσελίδες και μία Ιταλίδα δημοσιογράφος που γράφει στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano. Τι διαπίστωσαν κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, λοιπόν, ο Βιντσέντζο Καμαράτα και η Στεφάνια Πράντι;
Στόχος της επίσκεψής τους, όπως είπαν στο , ήταν να δουν από κοντά πώς ο λαός αντιδρά στην οικονομική κρίση.
«Ήταν ένα ταξίδι πραγματικά ενδιαφέρον και συναισθηματικά έντονο. Είδαμε μία σπουδαία ικανότητα αντίδρασης, αλλά την ίδια στιγμή μία κατάσταση πραγματικά σοβαρή, κυρίως για κάποιους πολίτες που δεν έχουν ιατρική περίθαλψη και είναι άνεργοι», δήλωσε η Στεφάνια Πράντι.
Από την άλλη, ο Βιντσέντζο Καμαράτα, επισήμανε πως έστρεψε το βλέμμα του στην αντίδραση του κόσμου απέναντι στην κρίση και βρέθηκε μπροστά στην «δημιουργικότητα» και την «αλληλεγγύη». Έκπληκτος, λοιπόν, από την εικόνα που αντίκρισε, επισήμανε πως περίμενε την Ελλάδα πολύ διαφορετική.
Η Ιταλίδα δημοσιογράφος, εξήγησε πως η στρεβλή εικόνα για την κατάσταση της χώρας, προκύπτει από τον τρόπο που παρουσιάζεται η ελληνική κρίση στο εξωτερικό.
«Από την περιγραφή της κρίσης στην Ελλάδα λείπει η θέληση για αναδόμηση. Μοιάζει σαν αυτή η υπέροχη χώρα να μην έχει καμία ελπίδα. Αυτό που είδα εγώ, όμως, είναι ότι ο κόσμος θέλει να αλλάξει, αντιδρά, ακόμα και αν η κατάσταση παραμένει σοβαρή. Βέβαια, δε νομίζω πως η σημερινή κυβέρνηση κάνει κάτι χρήσιμο για να βελτιωθεί η κατάσταση των πολιτών. Η φορολόγηση της πρώτης κατοικίας είναι ένα παράδειγμα των μέτρων χωρίς κανένα νόημα», επισήμανε η Πράντι.
Ο Καμαράτα, από την άλλη, πρόσθεσε ότι στην Ιταλία επικρατεί η αντίληψη ότι η Ελλάδα «υπομένει την γερμανική και ευρωπαϊκή τυραννία», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα κοινά σημεία που συνδέουν τις δύο χώρες.
Ένα από αυτά, όπως είπε, είναι η ανικανότητα των κυβερνήσεων, και των πολιτικών γενικότερα, των δύο χωρών να διαχειριστούν μία κατάσταση εξαιρετικής δυσκολίας με έναν έξυπνο τρόπο. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον ίδιο, προκαλείται μία τεράστια απόσταση ανάμεσα στον ψηφοφόρο και τα κόμματα, μία διαρκής δυσαρέσκεια, η απουσία της ελπίδας που οδηγεί όποιον έχει τη δυνατότητα να μεταναστεύσει σε χώρες πιο πλούσιες και «πολιτισμένες», ενώ σημειώνεται αύξηση και στην ακροδεξιά, η οποία γαντζώνεται από την απογοήτευση των τάξεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Υπάρχει λύση στο αδιέξοδο, λοιπόν; Σύμφωνα με την Πράντι, μία «έξυπνη και εναλλακτική πολιτική είναι πιθανή», ενώ στο πρόσωπο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιανουαρίου έχει ήδη Αλέξη Τσίπρα, η ίδια εκτιμά ότι για πολλούς ψηφοφόρους της Αριστεράς, φαντάζει πολιτικός ικανός για αλλαγές και καινοτομίες.
Βέβαια, η δημοσιογράφος του Fatto Quotidiano δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι παρά τις μεγάλες προσδοκίες, το κίνημα «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» στην Ιταλία, δεν πήγε πολύ καλά στις ευρωεκλογές.
Από την άλλη, ο Καμαράτα δήλωσε ότι ψήφισε το ιταλικό κίνημα στις ευρωεκλογές καθώς, όπως εξήγησε, είχε προταθεί ως μία εναλλακτική του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ένας ψηφοφόρος της λίστας Τσίπρα, όμως, τι πιστεύει για τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;
«Προέρχομαι από το “ιταλικό θαύμα” που υποσχόταν ο Μπερλουσκόνι επί 20 χρόνια. Δεν πιστεύω στα θαύματα», τόνισε ο Καμαράτα και πρόσθεσε πως η πραγματική εναλλακτική στην κρίση είναι οι ιδέες, η δημιουργικότητα κι η αλληλεγγύη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ανακαλύπτεις νέα πράγματα, νέους τρόπους κοινωνικοποίησης, να ανακαλύπτεις την κοινωνική αξία. Ωστόσο, πιστεύω ότι σε αυτό η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.