«Χρεοκοπούμε.» «Όχι, δεν χρεοκοπείτε.» «Μας πνίγετε.» «Όχι, δεν σας πνίγουμε.» «Μας χρωστάτε για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.» «Δώσαμε, δώσαμε.» Έτσι ξεκινάει το άρθρο του το πρακτορείο Reuters, με τίτλο «Αν η Ελλάδα καταρρεύσει, κανείς δεν θέλει τα δαχτυλικά του αποτυπώματα στο φονικό όπλο».
«Το παιχνίδι της κότας μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της εξελίσσεται σε παιχνίδι επιθετικής απόδοσης ευθυνών, καθώς η Αθήνα παραπαίει προς τη χρεοκοπία, χωρίς να διαφαίνεται κάποια συμφωνία για παροχή ρευστότητας έναντι μεταρρυθμίσεων»Όπως αναφέρει το άρθρο, «το παιχνίδι της κότας μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της εξελίσσεται σε παιχνίδι επιθετικής απόδοσης ευθυνών, καθώς η Αθήνα παραπαίει προς τη χρεοκοπία, χωρίς να διαφαίνεται κάποια συμφωνία για παροχή ρευστότητας έναντι μεταρρυθμίσεων». Σύμφωνα πάντα με το άρθρο, «σε ένα μόνο συμφωνούν οι πολιτικοί ηγέτες και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης με τους Έλληνες πολιτικούς: αν η Ελλάδα καταρρεύσει, δεν θέλουν να υπάρχουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στο όπλο της δολοφονίας. Αν η Αθήνα ξεμείνει από ρευστό και χρεοκοπήσει τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που μοιάζει ολοένα πιθανότερο, κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι την έσπρωξε στον γκρεμό ή δεν προσπάθησε να τη σώσει.
Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας διάλεξε ήδη ένοχο – τη Γερμανία, τον βασικό χρηματοδότη της Ευρώπης, που κατηγορείται ότι επέβαλε τοξικές πολιτικές λιτότητας στη χώρα, προκαλώντας «ανθρωπιστική κρίση».
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προετοιμάζουν το έδαφος ώστε να κατηγορήσουν την αρχάρια κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για λεονταρισμούς, παρακωλύσεις, αποτυχία τήρησης των δεσμεύσεων και αποφυγή δύσκολων επιλογών την ώρα που η Αθήνα καιγόταν. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε την Ελλάδα απ’ τον εαυτό της, στο τέλος όμως εξαρτάται απ’ τους ίδιους» είναι το μήνυμα που έρχεται απ’ το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον».
«Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προετοιμάζουν το έδαφος ώστε να κατηγορήσουν την αρχάρια κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για λεονταρισμούς, παρακωλύσεις, αποτυχία τήρησης των δεσμεύσεων και αποφυγή δύσκολων επιλογών την ώρα που η Αθήνα καιγόταν»Ο Α. Τσίπρας και ο ντόμπρος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρει το Reuters, προσπάθησαν αρχικά να δημιουργήσουν συμμαχία εναντίον του Βερολίνου, περιοδεύοντας σε Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Βρυξέλλες και στούντιο ραδιοτηλεοπτικών μέσων μετά την εκλογή τους. Δεν βρήκαν συμμάχους εκτός των μίντια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέφερε τις αξιώσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις από την περίοδο της Κατοχής του 1941-44, τις οποίες η κυβέρνησή του υπολογίζει σε 279 δισ. ευρώ – περισσότερα από το πακέτο διάσωσης των 240 δισ. ευρώ που έλαβε από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Το Βερολίνο απάντησε ότι έχει ήδη αποζημιώσει τα θύματα και ότι η συμφωνία του 1990 μεταξύ των 4 νικητριών δυνάμεων του Β΄ ΠΠ με την ενωμένη πλέον Γερμανία έθεσε τέλος σε τέτοιες αξιώσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε με προσοχή να δείξει καλή θέληση και να οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με τον Α. Τσίπρα, επιμένοντας παράλληλα πως η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στους όρους που θέτουν οι δανειστές για μεταρρυθμίσεις, όπως είναι οι περικοπές στις συντάξεις και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, που συναντούν σθεναρή αντίσταση.
Πρέπει να γίνει το παν για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα, δήλωσε μετά τις συνομιλίες της με τον Α. Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα. «Από τη γερμανική πλευρά, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όλη την υποστήριξη που μας ζητείται. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, φυσικά πρέπει να γίνουν» πρόσθεσε.
Οι επενδυτές ήλπισαν προς στιγμήν πως η δέσμευσή της ίσως αποτελούσε σημείο καμπής, όπως η υπόσχεση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το 2012 να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ. Ωστόσο τα σχόλια της Μέρκελ θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και ως άσκηση προληπτικής αποφυγής της ευθύνης. Σε αντίθεση με τον Ντράγκι, δεν είπε ποιος θα έπρεπε να κάνει το παν για να εμποδίσει τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι φανερά επιφυλακτικός για το αν η Αθήνα μπορεί να αποφύγει την έξοδό της κακήν κακώς από την ευρωζώνηΟ υπουργός Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι φανερά επιφυλακτικός για το αν η Αθήνα μπορεί να αποφύγει την έξοδό της κακήν κακώς από την ευρωζώνη. Εξοργισμένοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκαθάρισαν πως απέχει πολύ η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, απέρριψαν την έκκληση Βαρουφάκη για άμεση παροχή ρευστότητας με αντάλλαγμα μια μερική μεταρρύθμιση και του είπαν πως δεν συζητούν καν μια πιο μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους, ωσότου η Ελλάδα υπογράψει και εφαρμόσει πλήρες πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Ενώ η ηγεσία της Ελλάδας επιμένει πως η Ευρώπη πρέπει να προσέξει και να σεβαστεί τη δημοκρατική βούληση του ελληνικού λαού, οι πιστωτές απαντούν πως κι αυτοί έχουν λάβει δημοκρατική εντολή από τους ψηφοφόρους τους.
Κατά την εκδοχή του Γ. Βαρουφάκη, οι χώρες της ευρωζώνης δεν δάνεισαν όλα αυτά τα χρήματα για να σώσουν κατά κύριο λόγο την Ελλάδα, αλλά για να προστατέψουν τις δικές τους τράπεζες, που απερίσκεπτα είχαν δανείσει στην Αθήνα δισεκατομμύρια. Ανοησίες, λένε αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Οι ίδιες τράπεζες υπέστησαν απώλειες το 2012, όταν έγινε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες ομολογιούχους.
Ο Γ. Βαρουφάκης έχει διευρύνει τον κύκλο της απόδοσης ευθυνών περιλαμβάνοντας σ’ αυτόν και την ΕΚΤ, την οποία κατηγορεί ότι προκαλεί ασφυξία στην Ελλάδα στεγνώνοντας τις ελληνικές τράπεζες από ρευστότηταΟ Γ. Βαρουφάκης έχει διευρύνει τον κύκλο της απόδοσης ευθυνών περιλαμβάνοντας σ’ αυτόν και την ΕΚΤ, την οποία κατηγορεί ότι προκαλεί ασφυξία στην Ελλάδα στεγνώνοντας τις ελληνικές τράπεζες από ρευστότητα και περιορίζοντας σημαντικά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό που παρέχουν στην κυβέρνηση. Η δήλωσή του προκάλεσε την αγανάκτηση του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος απάντησε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως η στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 110 δισ. ευρώ, αλλά απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες η νομισματική χρηματοδότηση κυβερνήσεων.
Επί εβδομάδες οι Έλληνες αξιωματούχοι λένε στους εταίρους τους στην ευρωζώνη πως έχουν ξεμείνει από λεφτά, τελικά όμως βρίσκουν περισσευούμενο ρευστό για να ξεπληρώσουν την επόμενη δόση. «Φωνάζουν “λύκος” τόσο συχνά, που όταν πράγματι χρεοκοπήσουν κανείς δεν θα τους πιστεύει» δήλωσε διαπραγματευτής της ΕΕ ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να μη γίνει ο θεσμός που θα τραβήξει την πρίζα. Αν θεωρήσει πως η στήριξη των ελληνικών τραπεζών δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, θα ζητήσει πολιτική απόφαση από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αποφασίσουν μη εκλεγμένοι κεντρικοί τραπεζίτες» είπε πηγή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.
Για τον Γιούνκερ, έναν από τους πατέρες του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης, η αποχώρηση μιας χώρας από τη 19μελή ζώνη του ευρώ θα κατέφερε σοβαρό πλήγμα στο κύρος της ένωσης παγκοσμίωςΟ πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει διακαώς να κρατήσει το χέρι του Α. Τσίπρα μέχρι την τελευταία στιγμή, με την ελπίδα πως εκείνος θα επιβάλει μια συμφωνία για δυσάρεστες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός του πριν να είναι πολύ αργά. Για τον Γιούνκερ, έναν από τους πατέρες του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης, η αποχώρηση μιας χώρας από τη 19μελή ζώνη του ευρώ θα κατέφερε σοβαρό πλήγμα στο κύρος της ένωσης παγκοσμίως και θα συνιστούσε επικίνδυνο προηγούμενο, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να κερδοσκοπήσουν εις βάρος άλλων κρατών μελών σε μελλοντικές κρίσεις.
Ακόμη κι αν η Ελλάδα παρέμενε στην ευρωζώνη, η αθέτηση πληρωμών προς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή προς την ΕΚΤ θα αποτελούσε από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν μέσω αντεγκλήσεων για τους κατεστραμμένους Έλληνες καταθέτες και τους εξαπατημένους Ευρωπαίους φορολογουμένους, ορισμένοι φοβούνται για διαδηλώσεις Ελλήνων συνταξιούχων ή ασθενών νοσοκομείων και βίαια επεισόδια στην Αθήνα», καταλήγει το άρθρο.
Αν αυτό συμβεί, πιθανολογεί το Reuters, θα υπάρχουν μπόλικες κατηγορίες για όλους, αλλά κανείς για να αναλάβει την ευθύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.