Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για τον “πικρό συμβιβασμό”

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για τον “πικρό συμβιβασμό”

 

Την άρση του αδιεξόδου επιχειρεί η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει συμφωνία πριν την 11η Μαΐου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ότι οι δανειστές υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες των συναδέλφων του MEGA, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις όπως:
– Το πάγωμα των εργασιακών για τον Ιούνιο ή και αργότερα
– Μέτρα για φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
– Μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων
– Επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας για τις διανυκτερεύσεις στον τουρισμό, αντί της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά
– Για τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να προταθεί μέρος από τα έσοδα να κατευθύνεται στη στήριξη του ασφαλιστικού.
Στο ταμειακό αδιέξοδο της χώρας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν συνεχιστεί ο “στραγγαλισμός” της ρευστότητας, η κυβέρνηση μπορεί να υποχρεωθεί να μην πληρώσει τους δανειστές αλλά μισθούς και συντάξεις.
“Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης, και η κοινωνία δεν αντέχει άλλη ύφεση, άλλη ανεργία, άλλη λιτότητα. Διότι αν αυτό συμβεί μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που ως τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε”, είπε.
Πάντως έως τις 11 Μαΐου, που φαίνεται πως είναι η τελευταία προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει:
– 1,65 δισ. ευρώ για μισθούς – συντάξεις και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων έως την Τετάρτη
190 εκατ. ευρώ για τόκους προς το ΔΝΤ
– 1,4 δισ. ευρώ για την ανανέωση εντόκων γραμματίων, με τα 150 εκατ. που βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών, να πρέπει να πληρωθούν από το δημόσιο
– Την επομένη του Eurogroup θα πρέπει να αποπληρωθούν 747 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Μετά την αποκάλυψη του περιοδικού Spiegel ότι το ΔΝΤ, επεξεργάζεται σχέδιο για τις επιπτώσεις ενός GRexit, η εφημερίδα Καθημερινή αναφέρει ότι ανάλογα σχέδια έχει εκπονήσει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
“Η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ” αναφέρει η έκθεση της FED.
Στον απόηχο του εχθρικού κλίματος προς την Ελλάδα και τον Γιάννη Βαρουφάκη στη Ρίγα, το Reuters υποστηρίζει ότι κανείς δεν θέλει να αφήσει τα αποτυπώματά του στο φονικό όπλο, αν η Ελλάδα καταρρεύσει, αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει ένα παιχνίδι ευθυνών ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, για το ποιός υπονομεύει τη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δανειστές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα “τραβήξει την πρίζα” χωρίς πολιτική απόφαση από τα κράτη – μέλη, ωστόσο έχουν αρχίσει και θεωρούν ότι η Ελλάδα παίζει επικίνδυνα με το θέμα των άδειων ταμείων και στο τέλος κανείς δεν θα την πιστεύει.
“Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε την Ελλάδα από τον εαυτό της, αλλά στο τέλος, είναι δική τους απόφαση” δήλωσαν επιτελεία του Βερολίνου της ΕΕ και του ΔΝΤ στο πρακτορείο Reuters.
Όμως και ο Economist σε άρθρο του για τον Γιάνη Βαρουφάκη, κάνει λόγο για τον απόντα καθηγητή, ο οποίος είναι αντιπαθής στους συναδέλφους του και τον κατηγορεί για έλλειψη βούλησης να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.
“Κάποιοι ψιθυρίζουν ότι η χλιαρή διαπραγματευτική τακτική του κ. Βαρουφάκη μαρτυρά την έλλειψη ισχυρής θέλησης να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Και όπως το θέτει ένας καθηγητής οικονομικών, συνάδελφος του κ. Βαρουφάκη ‘αντιθέτως προς τους προκατόχους του, ο Γιάνης δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία. Αυτό που πραγματικά απολαμβάνει, είναι να παίζει διαπραγματευτικά παιχνίδια στην κόψη του ξυραφιού'” γράφει χαρακτηριστικά.
Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών, αναφέρουν ότι οι επιθέσεις προς το Γιάνη Βαρουφάκη είναι αναμενόμενες υπογραμμίζοντας ότι “όσο πλησιάζει η συμφωνία, πιέσεις σαν κι αυτές θα συνεχιστούν και θα ενταθούν μέσω των διεθνών ΜΜΕ. Ο στόχος είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Δεν θα μας εκπλήξει τις επόμενες ημέρες να συνεχιστεί αυτός ο κύκλος των προσωπικών επιθέσεων”.
Μέσω του λογαριασμού του στο twitter επέλεξε να απαντήσει στους επικριτές του με μια φράση του Ρούσβελτ.
“‘Υπάρχει ομοφωνία στο μίσος τους για μένα. Καλοδεχούμενο το μίσος τους’. Μια φράση πολύ κοντά στην καρδιά μου (και στην πραγματικότητα) αυτές τις μέρες” γράφει ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...