TΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Με την κυβέρνηση να έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου περί της αποδοχής ή μη των προτάσεων των Θεσμών, τις ουρές του κόσμου στα ΑΤΜs και την αναζήτηση βοήθειας από την ΕΚΤ για να κρατηθούν οι τράπεζες ανοιχτές (συνάντηση Δραγασάκη – Τσακαλώτου με M. Draghi σήμερα το πρωί), έφτασε η ώρα που οι έχοντες γνώση ήθελαν να αποφευχθεί πάση θυσία.
Μόλις χθες, τέσσερις κορυφαίοι τραπεζίτες έστειλαν, όπως φαίνεται το έσχατο μήνυμα, στην κυβέρνηση και στον πολιτικό κόσμο ευρύτερα για την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους έστω και επώδυνη. Η συμφωνία αυτή θα κρίνει όχι απλά το θέμα επίλυσης του δημόσιου χρέους, αλλά την ίδια την προοπτική της χώρας, δίνοντάς της τη δυνατότητα να κάνει μία νέα εκκίνηση.
Το Capital.gr παραθέτει αναλυτικά τις επισημάνσεις των κ.κ. Β. Ράπανου και Δ. Μαντζούνη από την Alpha Bank και Ν. Καραμούζη και Φ. Καραβία από τη Eurobank, οι οποίες έγιναν κατά τις χθεσινές γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών.
Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος Alpha Bank
"Η απομάκρυνση του κλίματος αβεβαιότητος και ανασφάλειας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, για να μη διακοπεί η δυναμική ανακάμψεως του προηγούμενου έτους. Η συμφωνία με τους εταίρους, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή διεθνή οικονομική συγκυρία θα διασφαλίσουν έναν θετικό, έστω και μικρότερο από τον αναμενόμενο, ρυθμό αναπτύξεως για το 2015 και θα δώσουν παράλληλα τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τις δικές της προτεραιότητες.
Η εξασφάλιση της ομαλής χρηματοδοτήσεως της ελληνικής Οικονομίας θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής προσπάθειας. Η ενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλαρώσεως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βελτιώνει τις προοπτικές επιταχύνσεως της οικονομικής δραστηριότητος στην Ευρώπη και συνιστά μία μεγάλη ευκαιρία για την Οικονομία της Ευρωζώνης, επειδή βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες χρηματοδοτήσεως. Η Ελλάδα οφείλει να μην απολέσει άλλον πολύτιμο χρόνο και να συμμετάσχει ενεργά στο διαμορφούμενο νέο πλαίσιο ασκήσεως της νομισματικής πολιτικής.
Προϋπόθεση για μία τέτοια εξέλιξη, είναι ο σχεδιασμός ενός νέου προγράμματος οικονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής, στο πλαίσιο μίας νέας συμφωνίας με τους εταίρους. Οι βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδοτήσεως σε συνδυασμό με την εξάλειψη του κλίματος οικονομικής αβεβαιότητος θα τονώσουν την κατανάλωση, θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για διατηρήσιμη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητος. Μόνον έτσι, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η ανεργία. Η δραστική μείωση της ανεργίας, και ιδιαιτέρως της ανεργίας των νέων, πρέπει να γίνει βασική προτεραιότητα της εθνικής μας πολιτικής. Δεν αποτελεί μόνον ηθικό θέμα, αλλά και από οικονομική άποψη, η μείωση της ανεργίας οδηγεί σε μία σημαντική διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και η αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, μέσω της υλοποιήσεως των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, θα οδηγήσουν στη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του τραπεζικού συστήματος, καθώς και στην ανάκτηση των αναπτυξιακών του προοπτικών. Η Alpha Bank, με κεφαλαιακή ευρωστία, διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια, για να επανέλθει σε πορεία αναπτύξεως και κερδοφορίας και θα συνεχίσει την προσπάθειά της προς αυτήν την κατεύθυνση, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και με πίστη στις προοπτικές της".
Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος Alpha Bank
"Κατά τους πρώτους μήνες του 2015, η ανάκαμψη ανεκόπη. Η ανασχετική επίπτωση της παρατεταμένης αβεβαιότητος επί της οικονομικής δραστηριότητος, ιδιαιτέρως της επενδυτικής δαπάνης, είναι πλέον ορατή. Παρά την ευνοϊκή διεθνή οικονομική συγκυρία που προσδιορίζεται από το σχετικά αδύναμο ευρώ και τις μειωμένες τιμές πετρελαίου, η πραγματική Οικονομία αδυνατεί να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό.
Το πολιτικό σύστημα όλων των αποχρώσεων πρέπει να ανταποκριθεί στο κλίμα των περιστάσεων. Μία συμφωνία είναι απαραίτητη για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, αλλά και για την οριστικοποίηση των σχεδίων διαχειρίσεως των κόκκινων δάνειων καθώς όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα τόσο καταγράφονται φαινόμενα συνεπών πελατών που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων.
Το επαρκώς κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα δύναται να επιτύχει τον περιορισμό του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετουμένων δανείων, που προκάλεσε η οικονομική κρίση, και να διαμορφώσει, κατά αυτόν τον τρόπο, ομαλές συνθήκες δανειοδοτήσεως της ελληνικής Οικονομίας. Χρειάζεται, ωστόσο, να λειτουργεί σε ένα σταθερό περιβάλλον, που να ευνοεί την παραμονή της εθνικής αποταμιεύσεως στη χώρα και την αποκατάσταση του θετικού επιχειρηματικού κλίματος".
Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος Eurobank
"Μετά από μία πολύχρονη και επώδυνη για τη χώρα κρίση, εκτιμώ ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού συγκλίνει σε ένα κοινό σημείο που αποτελεί και τη μόνη ρεαλιστική αν και επώδυνη εθνική επιλογή. Tα μακροχρόνια συμφέροντά μας διασφαλίζονται με το να παραμείνει η χώρα ισότιμο μέλος στην Ευρωζώνη, με μια δίκαιη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, την οποία όμως πρέπει να στηρίξουμε όλοι μας.
Η Κυβέρνηση σωστά επιδιώκει με σκληρές διαπραγματεύσεις την επίτευξη μιας συμφωνίας οριστικής λύσης του Ελληνικού προβλήματος, ώστε να έχουμε χρόνο να απελευθερώσουμε αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές, να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα χωρίς να είμαστε διαρκώς δέσμιοι του φόβου για Grexit, ή για αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Η κυβέρνηση προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με αίσθημα ευθύνης, έτοιμη για ένα έντιμο συμβιβασμό και όλοι ελπίζουμε ότι θα έχουμε οριστική συμφωνία το Σαββατοκύριακο ώστε να γυρίσουμε σελίδα, να κάνουμε το νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Οφείλουν, όμως, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, να επιδείξουν επίσης ωριμότητα και ευθύνη και όχι τιμωρητική και ταπεινωτική διάθεση, σε πνεύμα αλληλεγγύης, κατανόησης και κοινής πορείας και να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, ότι η χώρα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο προς την κατεύθυνση της διόρθωσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών, μεγαλύτερη από όλες τις χώρες σε Μνημόνιο, έχει υλοποιήσει σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων και ότι το κόστος προσαρμογής σε απώλεια θέσεων εργασίας, παραγωγικού δυναμικού και απομείωσης πλούτου έχει προσεγγίσει σε επίπεδα ρεκόρ για την παγκόσμια ιστορική εμπειρία.
Η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να συνεχίσουν χωρίς ταχύτατη επιστροφή στην ομαλότητα, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει στάσιμη, δέσμια σκοπιμοτήτων, ιδεολογικών εμμονών και τακτικών εκφοβισμού και εκβιαστικών διλημμάτων, που δεν συνάδουν με δημοκρατική ένωση κρατών.
Χωρίς οριστική εξάλειψη του κινδύνου του Grexit σύντομα, θα συνεχιστεί η υπονόμευση και "αφυδάτωση" του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, υποθηκεύοντας τις προοπτικές της και το μέλλον μας".
Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank
"Η τελευταία υποτροπή στις συνομιλίες αφενός καταδεικνύει τις αντικειμενικές δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και αφετέρου αναδεικνύει και πάλι την κρισιμότητα των διλημμάτων για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Οι δυσκολίες, χωρίς αμφιβολία, είναι μεγάλες. Κανένα εμπόδιο, όμως, όσο ψηλό κι αν είναι, δεν πρέπει να μας κάνει να χάσουμε από τα μάτια μας το δάσος. Η σημασία της αποτροπής του ακραίου σεναρίου για τη χώρα και το μέλλον της υπερβαίνει κατά πολύ το άθροισμα οποιωνδήποτε δυσκολιών, ενστάσεων και επιφυλάξεων.
Η αναμενόμενη συμφωνία με τους εταίρους μας μπορεί και πρέπει να κλείσει αυτή τη μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Με ευρεία κοινωνική και πολιτική στήριξη και με συνεπή εφαρμογή της, η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, σε συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης, ώστε όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, απερίσπαστες, να συμβάλουν στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη. Η ανάπτυξη απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφεια και σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις.
Οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις της χώρας, η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μιας αναπτυξιακής πορείας. Η άρση της αβεβαιότητας θα απελευθερώσει όλες τις ανενεργές σήμερα δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Δέσμευση της Eurobank είναι να βρεθεί δίπλα στους πρωταγωνιστές της δημιουργίας και της ανάπτυξης".
More Economy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.