Ευρώπη - Αυστηρά μηνύματα για τις μεταρρυθμίσεις και ανακούφιση για τις τράπεζες
Χρειάζονται 19 χρόνια θυσίες για να επιστρέψουμε στο 2009, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Prognos AG, που παρουσιάζει την «μαύρη» εικόνα της ελληνικής Οικονομίας.
Μέσα στις σελίδες της έρευμας, υπάρχει και πρόβλεψη για την πορεία του ελληνικού χρέους, που σύμφωνα με τους αναλυτές εκτιμάται ότι θα φτάσει το 245% του ΑΕΠ, μέχρι το 2022.
Η ελβετική εταιρία, Prognos AG, «βλέπει» ύφεση 0,8% κάθε χρόνο και παράταση της υψηλής ανεργίας, αφού στην ανάλυσή της εκτιμά ότι θα χρειαστούν ακόμα 25 χρόνια για να πέσει κάτω από το 10%.
Η εταιρία από την Βασιλεία στην παγκόσμια έκθεσή της, σχετικά με τις μεγάλες εξελίξεις στην πολιτική και την οικονομία που δημοσιεύει η δημοσιοποιεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αφιερόνει σημαντικό τμήμα της στις εξελίξεις στην χώρα μας και εκτιμά ότι η οικονομική κρίση θα κρατήσει ακόμα για πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η έκθεση αναφέρει πως, «μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με ένα ποσοστό ανεργίας στα ύψη. Κι αυτό θα ισχύσει υπό το αισιόδοξο σενάριο ότι δεν πρόκειται να επισυμβούν άλλα σοκ και ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ».
Για το μεγάλο χρέος, αναφέρεται πως, «από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%»
Ο Μίχαελ Μπέμερ που είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής εταιρίας δηλώνει σίγουρος ότι χωρίς κούρεμα η ελληνική Οικονομία δεν θα ορθοποδήσει, παρά την αρνητική στάση του Βερολίνου σε μία τέτοια εξέλιξη. Όπως δήλωσε, «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της».
Ο Μπέμερ αναφέρεται και στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Υποστηρίζει ότι χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μια γενιά μέχρι οι να βρεθούμε εκεί που ήμασταν πριν την κρίση και αυτό μόνο στην περίπτωση που όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Όπως δήλωσε, «Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος».
Στην έκθεση τονίζεται πως αν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2034 για να επιστέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα. Ακόμα και για να ρίξουμε την ανεργία κάτω από το 10%, θα χρειαστεί να περάσουν 25 χρόνια.
Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δουλειά να κάνει
Αυστηρό μήνυμα έστειλε για ακόμα μία φορά ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές της έχουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνουν, για να καταλήξουν σε πλήρη συμφωνία για τους όρους της δανειακής σύμβασης.
Συγκεκριμένα μιλώντας στη Χάγη, στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε συγκεκριμένα πως, «η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει κι ελπίζω ότι θα την έχει ολοκληρώσει πριν από το τέλος του χρόνου».
Στην συνέχεια προσέθεσε πως, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνυπολογίσει και τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ακολουθεί στην γραμμή του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που σε ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο, άφησε ανοιχτό παράθυρο για χαλάρωσης στους δημοσιονομικούς στόχους, για τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών χωρών.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ακολουθεί στην γραμμή του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που σε ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο, άφησε ανοιχτό παράθυρο για χαλάρωσης στους δημοσιονομικούς στόχους, για τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών χωρών.
Στην συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα μόνο μετά το πέρας της αξιολόγησης.
«Ανάσα» στη Γερμανία για τα αποτελέσματα των «stress tests»
Ανακούφιση επικρατεί στο Βερολίνο μετά τα θετικά αποτελέσματα που έφεραν οι ελληνικές τράπεζες στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Τα καλά αποτελέσματα, σημαίνουν και σχετικά χαμηλές ανάγκες χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο καλύπτονται από τα 25 δισ. ευρώ του νέου δανείου που προβλέπονται για αυτό τον σκοπό, αλλά μάλιστα τα χρήματα που δεν θα χρησιμοποιηθούν μειώνουν ανάλογα το ύψος του δανεισμού της χώρας μας.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Βερολίνο, εκφράζει ικανοποίηση, μέσα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Όπως δήλωσε σχετικά, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Γιργκ Βαϊσγκέρμπερ, «Προς το παρόν είναι ευχάριστο».
«Θα πρέπει πρώτα να δούμε ποια σχέδια κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης (capital plans) θα προσκομίσουν οι ελληνικές τράπεζες και μετά να περιμένουμε πώς θα αντιδράσει σε αυτά η ΕΚΤ, η οποία έχει τον ηγετικό ρόλο μεταξύ των θεσμών».
«Θα πρέπει πρώτα να δούμε ποια σχέδια κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης (capital plans) θα προσκομίσουν οι ελληνικές τράπεζες και μετά να περιμένουμε πώς θα αντιδράσει σε αυτά η ΕΚΤ, η οποία έχει τον ηγετικό ρόλο μεταξύ των θεσμών».
Το όριο για την κατάθεση των σχεδίων των τραπεζών, είναι η 6η Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Γερμανό, «οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν αυτά τα ελλείμματα με ιδιωτικά μέσα. Έως τις 6 Νοεμβρίου πρέπει να προσκομίσουν τα σχέδια, για να κλείσουν τις τρύπες για το βασικό σενάριο».
Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε πως, «Ως δεύτερο βήμα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να παρουσιάσουν τα σχέδια σχετικά με το πώς θα καλυφθούν τα κεφαλαιακά κενά κατά το δυσμενές σενάριο. Πρέπει πρώτα να περιμένουμε αυτό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.