Του Michael R. Bloomberg*
 
Οι Βρετανοί ψηφοφόροι δεν χρειάζονται τους Αμερικανούς να τους πουν τι να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και δεν θα τολμούσα να το κάνω. Έτρεφα πάντα μεγάλο θαυμασμό για το βρετανικό λαό και μεγάλο σεβασμό για τη δημοκρατική παράδοση της χώρας. Αλλά από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, εμείς οι Γιάνκηδες παρακολουθούμε την εκστρατεία στενά, ενώ όσοι έχουμε ισχυρούς προσωπικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν γίνεται να μην έχουμε στενό ενδιαφέρον.    
Η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ κατέχει μία ειδική θέση στην καρδιά μου και όχι επειδή είχα το προνόμιο να χριστώ επίτιμος ιππότης της βρετανικής αυτοκρατορίας από τη Βασίλισσα το 2014. Θεωρώ το Λονδίνο δεύτερο σπίτι μου, οι κόρες που έχουν βρετανικά διαβατήρια (χάρη στη Βρετανίδα μητέρα τους), η εταιρεία που ίδρυσα απασχολεί περίπου 4.000 άτομα εδώ και επί καιρό υποστηρίζουμε ορισμένα από τα παγκοσμίου κλάσης πολιτιστικά ιδρύματα του Λονδίνου.
Ο David Cameron και ο Boris Johnson, παρότι σε αντίπαλα στρατόπεδα είναι και οι δύο καλοί φίλοι και με έχουν διαβεβαιώσει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, χάρη στο βραβείο της Ελευθερίας της πόλης του Λονδίνου που μου απονεμήθηκε το 2008, θα εξακολουθώ να έχω το δικαίωμα να βοσκώ πρόβατα και βοοειδή πάνω στην London Bridge και να κυκλοφορώ με σπαθί στο Piccadilly Circus ή οπουδήποτε αλλού. Δόξα τω Θεώ γι αυτό!
Φυσικά, διακυβεύονται πολλά περισσότερα στο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα, οικονομικά και πολιτικά, πρώτα και κύρια για τον βρετανικό λαό αλλά επίσης για τους Αμερικάνους και τον κόσμο. Αναγνωρίζω ότι, όπως στις περισσότερες πολιτικές εκστρατείες, μέρος της ρητορικής και των δύο πλευρών είναι εξωφρενικά υπερβολική. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για ένα πράγμα: Δεδομένης της αβεβαιότητας αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις ενός Brexit, η ψήφος υπέρ της εξόδου αποτελεί ρίσκο. Το ερώτημα είναι: Αξίζει τον κόπο;  
Θα πρέπει να σημειώσω το εξής: Δεν ήμουν ποτέ κατά της ανάληψης ρίσκων. Το 1981 ξεκίνησα μία εταιρεία για τη δημιουργία ενός προϊόντος για το οποίο δεν υπήρχε ζήτηση, με τεχνολογία που δεν υπήρχε. Είκοσι χρόνια αργότερα, κατέβηκα ως υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης όταν κανείς δεν πίστευε ότι είχα την παραμικρή πιθανότητα να κερδίσω. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, και οι δύο αποφάσεις εξελίχθηκαν καλύτερα απ' ότι θα μπορούσα ποτέ να ονειρευτώ. Αλλά στην πορεία της καριέρας μου, υπήρξαν ορισμένα ρίσκα που αρνήθηκα να πάρω (μεταξύ αυτών το να βάλω υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ φέτος) αφού ζύγισα τα δεδομένα και κατέληξα ότι ήταν πιο πιθανό να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό από καλό. Ορισμένα ρίσκα απλά δεν αξίζουν τον κόπο.
Ως ιδρυτής μίας εταιρείας που εξειδικεύεται σε χρηματοπιστωτικά δεδομένα, ειδήσεις και αναλύσεις, έχω αξιολογήσει προσεκτικά το ζήτημα του Brexit και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εμπλεκόμενοι κίνδυνοι είναι ανησυχητικοί. Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει, εάν μία ψήφος υπέρ της εξόδου θα συρρικνώσει τον τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της βρετανικής οικονομίας και μεγάλο μέρος της πελατειακής μας βάσης. Αλλά στις συζητήσεις μου με τους διευθύνοντες συμβούλους τραπεζών και άλλων κορυφαίων κλάδων, πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων, βλέπουν το Brexit ως σοβαρή επιπλοκή που θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιες εργασίες να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη με την πάροδο του χρόνου. Κάποιοι στη Φρανκφούρτη και το Παρίσι τάσσονται υπέρ του Brexit γι' αυτό το λόγο.   
Το Bloomberg φτιάχνει νέα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είμαστε πιστοί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά εάν ορισμένοι από τους πελάτες μας μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην ηπειρωτική Ευρώπη - και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κάποιες συναλλαγές συναλλάγματος και παραγώγων να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό - μπορεί επίσης να χρειαστεί να μετακινήσουμε πόρους και προσωπικό εκεί. Επιπροσθέτως, καθώς ο ανταγωνισμός για ταλέντα εντείνεται, οι περιορισμοί στην ελεύθερη κίνηση μπορεί να μας αναγκάσει να εκτρέψουμε πόρους σε άλλα παγκόσμια τεχνολογικά κέντρα, αφήνοντας λιγότερες επαγγελματικές ευκαιρίες για τους εξειδικευμένους Βρετανούς εργαζόμενους.
Επίσης ανησυχώ ότι το Brexit θα φέρει σε χειρότερη θέση τους υπαλλήλους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά πώς θα φορολογηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο στις εμπορικές του συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά γνωρίζουμε ότι οι Βρυξέλλες θα διαθέτει σημαντική δύναμη, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται πιο πολύ από την Ε.Ε. για τις εξαγωγές απ' ότι εξαρτάται η Ε.Ε. από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το τι τίμημα θα επιβάλουν οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι αδύνατο να προβλεφθεί, αλλά προκειμένου να αποθαρρύνουν άλλες χώρες να αποσχιστούν - για να μην αναφερθούμε στην ευκαιρία να τιμωρηθεί ένας παλιός αντίπαλος - είναι πιθανό να μην είναι συμπονετικοί ως προς τη Βρετανία. Ακόμη κι αν εξασφαλιστούν δίκαιοι όροι, η επίτευξή τους μπορεί να χρειαστεί χρόνια και οι οικογένειες μπορεί να αισθανθούν μία πίεση κατά την επόμενη δεκαετία.
Αυτά είναι ρίσκα που ως επιχειρηματίας με πολλές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα βρίσκω ανησυχητικά. Ως Αμερικανός με θητεία σε δημόσιο αξίωμα έχω δει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και η προοπτική μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. είναι ακόμη πιο ανησυχητική.
Σε μία περίοδο που οι φιλελεύθερες δημοκρατίες απειλούνται από αντι-δυτικούς τρομοκράτες είναι ζωτικής σημασίας η στενή συνεργασία σε πολιτικές ασφαλείας και πληροφοριών. Στον απόηχο πολλαπλών τρομοκρατικών χτυπημάτων, η βρετανική ηγεσία στην αντικατασκοπεία και στις υπηρεσίες πληροφοριών γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Ωστόσο, με μια ενδεχόμενη έξοδο από την ΕΕ, η δυνατότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να ηγηθεί στον τομέα της ασφάλειας θα εκμηδενιζόταν. Στρατηγικά, η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ είναι καίριας σημασίας για τις ΗΠΑ. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα έχουν πάντα μια ξεχωριστή σχέση, αλλά με το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αμερική και ο υπόλοιπος κόσμος θα μειονεκτούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στην προώθηση του εμπορίου αλλά και σε μια σειρά από άλλες παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή.
Μπροστά  σε εξωτερικές απειλές και σε εσωτερικές μάχες για την οικονομία, αντικειμενικά κάποιοι θα ζητήσουν την απομάκρυνση από τα διεθνή τεκταινόμενα. Στις ΗΠΑ, η απομάκρυνση από το διασυνοριακό εμπόριο είναι δυστυχώς στην ατζέντα και των δύο υποψηφίων Προέδρων. Ο ένας μάλιστα, ο Donald Trump, το προχώρησε ακόμη παραπέρα, κατηγορώντας τους ξένους γείτονες και ανταγωνιστές μας. Πρόσφατα, ο Trump δήλωσε πως αν διεξήγε αυτός το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, θα ψήφιζε για αποχώρηση.
Δε θα συμβουλέψω εγώ το βρετανικό εκλογικό σώμα τι θα ψηφίσει. Ωστόσο, επί αιώνες οι Βρετανοί και ο υπόλοιπος κόσμος κέρδισαν πολλά από ένα Ηνωμένο Βασίλειο που έχει αυτοπεποίθηση, που είναι εξωστρεφές και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Στο πλαίσιο της επιθυμίας μου να δω τους δεσμούς του ΗΒ και των ΗΠΑ να γίνονται πιο ισχυροί, ελπίζω αυτή η παράδοση να συνεχιστεί.
* O Michael R. Bloomberg, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, είναι ο ιδρυτής και μέτοχος πλειοψηφίας της Bloomberg LP, μητρικής του Bloomberg News. Είναι ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις.