Το Brexit θα αποδιοργάνωνε Βρετανία και ΕΕ αλλά δεν θα επέφερε την καταστροφή.
Στις 23 Ιουνίου του 2016 η Βρετανία ψηφίζει σε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν επικυρωθεί το Brexit δηλαδή η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κοστίσει στην ΕΕ καθώς η Βρετανία είναι ένα από τα πλουσιότερα μέλη της με πολύ μεγάλη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό όπως αναφέρει η VOX.
Το διακύβευμα είναι τεράστιο για τον βρετανικό λαό.
H οικονομία της Βρετανίας και του νομικού συστήματος έχουν βαθιά ενσωματωθεί με την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Από την άλλη πλευρά, οι θιασώτες του Brexit υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση μακροπρόθεσμα εκτός της ΕΕ, έχοντας πλήρη κυριαρχία, ελέγχοντας την μετανάστευση και τις οικονομικές σχέσεις.
«Οι κίνδυνοι της Βρετανίας αν παραμείνει στην ΕΕ υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους στην περίπτωση που αποχωρήσει» υποστηρίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος Douglas Murray.
«Η ευρωζώνη ήταν μια καταστροφή και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Βρετανία να πάρει τον έλεγχο των συνόρων της»
Το Brexit θα αποδιοργάνωνε Βρετανία και ΕΕ αλλά δεν θα επέφερε την καταστροφή.
Η μεγαλύτερη απειλή για τα άλλα μέλη της ΕΕ είναι ότι η Βρετανία θα μπορούσε να γίνει το πρώτο βήμα για το ξεκαθάρισμα της ΕΕ γενικότερα.
Η οικονομική κρίση του 2008 και η συνεχιζόμενη κρίση των προσφύγων έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση πολλά στοιχεία της ΕΕ.
Μια βρετανική έξοδος θα μπορούσε να κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο μεγάλο σχέδιο της ενωμένης ΕΕ, οδηγώντας και άλλες χώρες στην….έξοδο.
Για το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει έρθει σε αντιπαράθεση με το κόμμα του.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα έχουν σοβαρές συνέπειες για το Συντηρητικό κόμμα, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
1)Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε το 1952 ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα ΕΚΑΧ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να αποτρέψουν μια επανάληψη των δύο παγκοσμίων πολέμων, δίνοντας στις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις - κυρίως την Γαλλία και την (Δυτική) Γερμανία - κοινές οικονομικές πολιτικές και θεσμούς.
Η ΕΚΑΧ έδωσε τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1967 και τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993.
Σήμερα, η ΕΕ διαθέτει πολιτική και οικονομική γραφειοκρατία, με έδρα τις Βρυξέλλες, ελέγχοντας πολλές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής.
Η ΕΕ έχει το δικό της νόμισμα, το ευρώ.
Έχει μια σύμβαση για τις μετακινήσεις των πολιτών που ονομάζεται Σένγκεν, γεγονός που καθιστά το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ ως μια γιγαντιαία χώρα, όταν πρόκειται να ταξιδέψουν ή να μεταναστεύσουν οι πολίτες.
Ωστόσο, το όνειρο για τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» είναι ακόμα αρκετά μακριά από την πραγματικότητα.
Η ΕΕ δεν μπορεί να κηρύξει πόλεμο ως μια οντότητα δεν έχει ανεξάρτητη εξουσία π.χ. να επιβάλλει φόρους καθολικά στην ΕΕ. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη αισθάνονται μεγαλύτερη αφοσίωση προς τις χώρες καταγωγής τους από ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.
Οι πολίτες της ΕΕ είναι αγανακτισμένοι από το βαθμό του ελέγχου των Βρυξελλών.
Αυτό κάνει την σημερινή ευρωπαϊκή ισορροπία ασταθή…
Εάν η Ευρώπη δεν καταστεί πιο ολοκληρωμένη - με μια ισχυρότερη κεντρική κυβέρνηση και μια κοινή πολιτική κουλτούρα - τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι εθνικιστικές εντάσεις να διαλύσουν την ΕΕ.
2) Γιατί η Βρετανία θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ;
Η Βρετανία ανέκαθεν είχε στους κόλπους της πολλούς ευρωσκεπτικιστές που ήταν αντίθετοι με την βαθύτερη ενσωμάτωση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτή η τάση των ευρωσκεπτικιστών έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η ΕΕ έδωσε μάχη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Η Βρετανία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1973 και στην ΕΕ στη δεκαετία του 1990.
Αλλά η Βρετανία ποτέ δεν αποδέχθηκε πλήρως τη νομιμότητα των ευρωπαϊκών ελέγχων στις βρετανικές τράπεζες και άλλους οργανισμούς και θεσμούς όπως έκαναν άλλα μέλη της ΕΕ.
Αρνήθηκε, για παράδειγμα, να ενταχθεί είτε στο χώρο Σένγκεν είτε στο κοινό νόμισμα.
Από το 2008, ο ευρωσκεπτικισμός στην Βρετανία έχει ενισχυθεί από τις κακές επιδόσεις των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Η μετά το 2008 ύφεση ήταν κακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ήταν πραγματικά επώδυνη για την ζώνη του ευρώ.
Η ευρωζώνη εγκλωβίστηκε στην ύφεση λόγω ακριβώς του κατακερματισμού της.
Οι κεντρικές τράπεζες έπρεπε να αντιδράσουν ώστε να αντιμετωπίσουν την ύφεση με την προσφορά χρήματος με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η οικονομική κρίση του 2008 έπιασε απροετοίμαστες τις κεντρικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Αλλά η Κεντρική τράπεζα της Αμερικής, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η FED, τελικά αντέδρασε δυναμικά στην οικονομική ύφεση.
Αντίθετα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια το 2011.
Το αποτέλεσμα: Ενώ η αμερικανική οικονομία άρχισε να θεραπεύεται στην ευρωζώνη η ύφεση υπό την μορφή W επανεμφανιζόταν.
Τα πράγματα έγιναν τόσο άσχημα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όταν φάνηκε ότι ολόκληρο το σύστημα της ευρωζώνης θα μπορούσε να καταρρεύσει.
Αυτή η κατάσταση δεν επηρέασε το Ηνωμένο Βασίλειο άμεσα, δεδομένου ότι χρησιμοποιεί τη λίρα και όχι το ευρώ.
Αλλά μερικοί Βρετανοί αξιολόγησαν την κατάσταση και αποφάσισαν ότι η ένταξη στην ΕΕ ήταν επικίνδυνη.
Αν η Βρετανία ήταν συνδεμένη με το ευρώ θα ήταν καταστροφή ή θα πιεζόταν να συνεισφέρει για τις διασώσεις χωρών απόρροια καταστροφικών οικονομικών πολιτικών της ευρωζώνης.....
Το επιχείρημα αυτό έδωσε νέα δύναμη στον ευρωσκεπτικισμό της Βρετανίας.
Μέχρι τα μέσα του 2012, μετά από τρία χρόνια της κρίσης στην ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός Cameron ήταν υπό σημαντική πίεση από τα μέλη του δικού του Συντηρητικού Κόμματος να διενεργήσει ένα δημοψήφισμα για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει ή να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Τον Ιανουάριο του 2013, Cameron ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές του 2015.
Τέθηκε ένα όριο να γίνει δημοψήφισμα έως τον Δεκέμβριο του 2017 και ο Cameron το προσδιόρισε για τις 23 Ιουνίου του 2016.
3) Υπάρχει περίπτωση για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ;
Τα επιχειρήματα για την έξοδο από την ΕΕ διαφέρουν ανάλογα με το τι υποστηρίζει ο κανένας.
Αλλά τα δύο πιο κοινά επιχειρήματα επικεντρώνονται στους φιλελεύθερους κανόνες της ΕΕ για την εσωτερική μετανάστευση και για τους επαχθείς οικονομικούς κανονισμούς της ευρωζώνης.
Ο Μπόρις Τζόνσον, ένας συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος του Λονδίνου, τάχθηκε υπέρ του Brexit τον περασμένο Φεβρουάριο του 2016, με επίκεντρο την αυξανόμενη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια των μη εκλεγμένων γραφειοκρατών των Βρυξελλών:
Μερικές φορές αυτοί οι κανόνες της ΕΕ φαντάζουν απλά γελοίοι, όπως ο κανόνας ότι δεν μπορείτε να ανακυκλώσετε ένα φακελάκι τσαγιού ή ότι τα παιδιά κάτω των 8 ετών δεν μπορούν να σκάσουν μπαλόνια ή τα όρια για τις ηλεκτρικές σκούπες.
«Το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για οποιαδήποτε χώρα» λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος Douglas Murray.
Μετά από δύο δεκαετίες, ισχυροποίησης των Βρυξελλών ο Murray θέλει να επιστρέψει η εξουσία στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των λαών στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Ενώ τα επιχειρήματα για την πολιτική κυριαρχία και τους οικονομικούς κανόνες κυριαρχούν στους επιχειρηματολογούντες υπέρ του Brexit, ωστόσο ο πυρήνας είναι η μετανάστευση.
Η Βρετανία αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συμφωνία του Σένγκεν και να αποδειχθεί την πλήρη άρση των ελέγχων στα σύνορα με άλλες χώρες της ΕΕ.
Αλλά το δίκαιο της ΕΕ εξακολουθεί να απαιτεί από τα μέλη να αποδέχονται έναν απεριόριστο αριθμό μεταναστών από άλλες χώρες της ΕΕ.
Με την ευρωζώνη που πάσχει από φτωχές οικονομικές επιδόσεις, πολλοί εργαζόμενοι που προέρχονται από λιγότερο εύπορα κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Πολωνία και η Πορτογαλία έχουν μετακινηθεί προς το Ηνωμένο Βασίλειο σε αναζήτηση εργασίας.
Ένας υπέρμαχος επικριτής των κανόνων μετανάστευσης της ΕΕ είναι Nigel Farage, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ισχυρίζεται ότι η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση των εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς από την Ευρώπη έχει συρρικνώσει τους μισθούς στους Βρετανούς.
Ο Farage έχει επίσης αναφέρει ότι η απεριόριστη μετανάστευση από την Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό για δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι κίνδυνοι σεξουαλικής βίας έχουν αυξηθεί.
Ο Farage είναι ένα ακραίο παράδειγμα - κάτι σαν τον Pat Buchanan του Ηνωμένου Βασιλείου –
Αλλά, όπως στις ΗΠΑ, έτσι και στην Βρετανία ισχυροποιούνται τα εθνικιστικά ιδεώδη.
4) Υπάρχει περίπτωση για το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην ΕΕ;
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Cameron είναι ο βασικός υποστηρικτής της εκστρατείας ώστε να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ.
Και το επιχείρημά του, όπως και το επιχείρημα των περισσότερων υποστηρικτών είναι επικεντρωμένο στην οικονομία.
Η Βρετανία έχει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη καθώς είναι μέρος μιας από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.
Οι υπέρμαχοι της παραμονής στην ΕΕ αναφέρουν ότι η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο σοκ βραχυπρόθεσμα.
Ο Jacob Funk Kirkegaard, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κερδίζει πολλά από το να είναι μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση.
Για παράδειγμα, η εναρμόνιση των νόμων και των κανονισμών σε ολόκληρη την ΕΕ σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να διατηρήσουν μια ενιαία εταιρική έδρα για όλη την Ευρώπη.
Επειδή τα αγγλικά είναι η ευρύτερα ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο, πολλές ξένες εταιρείες έχουν μεταφέρει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες τους στο Λονδίνο.
Επιπλέον, ο Cameron υποστηρίζει ότι η ένταξη στην ΕΕ κάνει τους Βρετανούς πιο ασφαλείς, επιτρέποντας την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών οργανισμών για να επιβληθεί ο νόμος.
Υποστηρίζει επίσης ότι η ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ ενισχύει την επιρροή της Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή και ότι έξοδο από την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει την Βρετανία στο περιθώριο.
5) Μπορεί η Βρετανία να διαπραγματευτεί ευνοϊκή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την έξοδο από την ΕΕ;
Θεωρητικά, μια ανεξάρτητη Βρετανία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την ΕΕ.
Πράγματι, η Νορβηγία έχει αυτό το είδος της συμφωνίας:
Δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά η χώρα έχει συμφωνήσει να συμμορφωθεί οικειοθελώς με τους περισσότερους κανόνες της ΕΕ, και σε αντάλλαγμα να απολαμβάνει τα περισσότερα από τα οικονομικά προνόμια της ένταξης στην ΕΕ.
Ένα πρόβλημα είναι ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορεί να είναι επιεικής μετά από ένα αρνητικό για την ΕΕ δημοψήφισμα στην Βρετανία.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ευρωσκεπτικιστές και οι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι μια επιτυχημένη βρετανική έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να τους ενθαρρύνει να ξεσπάσει ένα ντόμινο αποχωρήσεων.
Έτσι, η ΕΕ μπορεί να αρνηθεί να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια ευνοϊκή συμφωνία ως προειδοποίηση προς άλλες χώρες που εξετάζουν την έξοδο από την ΕΕ.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η Βρετανία δεν μπορεί να θέλει μια συμφωνία τύπου Νορβηγίας .
Π.χ. η Νορβηγία οφείλει να υιοθετήσει πολλούς κανονισμούς της ΕΕ.
Μια πρόσφατη έκθεση στην Βρετανία διαπίστωσε ότι «η Νορβηγία έχει υιοθετήσει τα τρία τέταρτα των κανόνων και της νομοθεσίας της ΕΕ»
6) Τι θα συμβεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ;
Φεύγοντας από την ΕΕ δεν είναι απλά μια δήλωση "Παραιτούμαι!"
Το άρθρο 50, η διάταξη της νομοθεσίας της ΕΕ που θέτει κανόνες εξόδου, επιτρέπει για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματευτούν τους όρους εξόδου της Βρετανίας.
Επίμαχο θέμα είναι αν οι τυχόν συνθήκες και η νομοθεσία της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση από την ΕΕ.
Βρετανία και ΕΕ θα έχουν ένα περιθώριο δύο ετών για να κλείσουν μια συμφωνία.
Αν τελειώσει ο χρόνος, χωρίς μια συμφωνία (ή χωρίς τα συμβαλλόμενα μέρη ομόφωνα να συμφωνήσουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις) η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ θα λήξει αυτόματα.
Αυτό θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες.
Οι πολίτες της ΕΕ στη Βρετανία και οι Βρετανοί που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ενημερώσουν τις αρχές στο πλαίσιο της μετανάστευσης.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την ΕΕ θα πρέπει να επαληθεύσουν αν είναι συμβατές με τις νομοθεσίες.
Και τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν άσχημη τροπή αν και οι δύο πλευρές δεν ήταν σε θέση να συμβιβαστούν.
«Αν είστε η Nissan ή κάποιο άλλο αυτοκίνητο μεγάλης παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, σήμερα, τα ίδια πρότυπα ασφάλειας και τα περιβαλλοντικά πρότυπα επιτρέπουν να πωλούνται παντού στην ευρωπαϊκή αγορά».
Αλλά αν η Βρετανία αφήσει την ΕΕ, «θα πρέπει να περάσει από ένα σύνολο πιστοποιήσεων ασφαλείας»
Οι οικονομικές συνέπειες θα μπορούσαν να είναι μεγάλες.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι την έξοδο από την ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει επίδραση στην βρετανική οικονομία 3,8% έως 7,5% του ΑΕΠ από το 2030 - ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν –
Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρότερες οικονομικές συνέπειες.
Το Brexit θα μπορούσε επίσης να αλλάξει το Ηνωμένο Βασίλειο με θεμελιώδη τρόπο.
Ονομάζεται το Ενωμένο Βασίλειο επειδή είναι άθροισμα από τέσσερις «χώρες» - Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.
Αν αποχωρήσει από την ΕΕ, δεν μπορεί να μείνει ενωμένη για πολύ καιρό η Βρετανία.
Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ.
Και οι Σκωτσέζοι ιδίως που ποτέ δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι με την αγγλική κυριαρχία, όπως φαίνεται από το 44% που ψήφισαν υπέρ ενός ανεξάρτητου κράτους το 2014.
Τους αρέσει που υπάρχει το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς είναι μέρος της ΕΕ εν μέρει διότι παρέχει αντίβαρο στην Αγγλία εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αφήσει την ΕΕ παρά τις αντιρρήσεις των ψηφοφόρων στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, θα αυξήσει τους αυτονομιστές σε εκείνα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανεξάρτητη Σκωτία (η οποία πιθανότατα αιτηθεί την είσοδο της στην ΕΕ από μόνη της) και την επανένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία (που ήδη μέλος της ΕΕ).
Αλλά οι υποστηρικτές του Brexit αμφισβητούν αυτή την ανάλυση. Σημειώνουν ότι στην Σκωτία οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας έχουν εξασθενίσει.
Έχει επιδράσει η πτώση των τιμών του πετρελαίου που μείωσε την αξία των υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου της Σκωτίας.
Το Brexit θα μπορούσε να ενισχύσει την πίστη της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
7) Ποιος θα κερδίσει το δημοψήφισμα;
Για το μεγαλύτερο μέρος της μακράς εκστρατείας, οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ είχαν ένα άνετο προβάδισμα.
Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, ο αγώνας καταστεί πολύ οριακός, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Επίσης οι εταιρίες στοιχημάτων προβλέπουν ότι οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ είναι 40%.
Οι ηγέτες των δύο πολιτικών κομμάτων οι εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες - είναι σταθερά υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, ενώ οι Συντηρητικοί είναι βαθιά διχασμένοι.
Εάν οι ψηφοφόροι ήταν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τους αρχηγούς των κομμάτων τους, το δημοψήφισμα θα ήταν άνετα υπέρ της ΕΕ.
8)Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;
Το απόλυτο χάος κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις με χαρακτηριστικότερη την δημοσκόπηση της BMG στις 18 Ιουνίου.
Η εταιρία στην Βρετανία πραγματοποίησε δύο παράλληλες δημοσκοπήσεις μια τηλεφωνική και μια διαδικτυακή.
Στην τηλεφωνική δημοσκόπηση προηγείται η παραμονή στην ΕΕ με 53% έναντι 47% του Brexit.
Στην Online όμως το Remain η παραμονή είναι στο 45% και το Brexit 55%.
Στο 49% διαμορφώνεται μέχρι τώρα το ποσοστό που λαμβάνει το Brexit στις συνεχείς δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στην Βρετανία ενόψει του ιστορικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου του 2016.
Στο δημοψήφισμα, που είναι και το ερώτημα των δημοσκοπήσεων οι βρετανοί καλούνται να αποφασίσουν αν θα φύγουν από την ΕΕ leave (brexit) ή αν θα παραμείνουν στην ΕΕ remain.
Με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 20 δημοσκοπήσεων το Brexit λαμβάνει 49% και η παραμονή στην ΕΕ 42,8%.
Πηγή FT
www.bankingenws.gr
Αν επικυρωθεί το Brexit δηλαδή η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κοστίσει στην ΕΕ καθώς η Βρετανία είναι ένα από τα πλουσιότερα μέλη της με πολύ μεγάλη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό όπως αναφέρει η VOX.
Το διακύβευμα είναι τεράστιο για τον βρετανικό λαό.
H οικονομία της Βρετανίας και του νομικού συστήματος έχουν βαθιά ενσωματωθεί με την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Από την άλλη πλευρά, οι θιασώτες του Brexit υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση μακροπρόθεσμα εκτός της ΕΕ, έχοντας πλήρη κυριαρχία, ελέγχοντας την μετανάστευση και τις οικονομικές σχέσεις.
«Οι κίνδυνοι της Βρετανίας αν παραμείνει στην ΕΕ υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους στην περίπτωση που αποχωρήσει» υποστηρίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος Douglas Murray.
«Η ευρωζώνη ήταν μια καταστροφή και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Βρετανία να πάρει τον έλεγχο των συνόρων της»
Το Brexit θα αποδιοργάνωνε Βρετανία και ΕΕ αλλά δεν θα επέφερε την καταστροφή.
Η μεγαλύτερη απειλή για τα άλλα μέλη της ΕΕ είναι ότι η Βρετανία θα μπορούσε να γίνει το πρώτο βήμα για το ξεκαθάρισμα της ΕΕ γενικότερα.
Η οικονομική κρίση του 2008 και η συνεχιζόμενη κρίση των προσφύγων έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση πολλά στοιχεία της ΕΕ.
Μια βρετανική έξοδος θα μπορούσε να κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο μεγάλο σχέδιο της ενωμένης ΕΕ, οδηγώντας και άλλες χώρες στην….έξοδο.
Για το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει έρθει σε αντιπαράθεση με το κόμμα του.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα έχουν σοβαρές συνέπειες για το Συντηρητικό κόμμα, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
1)Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε το 1952 ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα ΕΚΑΧ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να αποτρέψουν μια επανάληψη των δύο παγκοσμίων πολέμων, δίνοντας στις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις - κυρίως την Γαλλία και την (Δυτική) Γερμανία - κοινές οικονομικές πολιτικές και θεσμούς.
Η ΕΚΑΧ έδωσε τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1967 και τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993.
Σήμερα, η ΕΕ διαθέτει πολιτική και οικονομική γραφειοκρατία, με έδρα τις Βρυξέλλες, ελέγχοντας πολλές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής.
Η ΕΕ έχει το δικό της νόμισμα, το ευρώ.
Έχει μια σύμβαση για τις μετακινήσεις των πολιτών που ονομάζεται Σένγκεν, γεγονός που καθιστά το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ ως μια γιγαντιαία χώρα, όταν πρόκειται να ταξιδέψουν ή να μεταναστεύσουν οι πολίτες.
Ωστόσο, το όνειρο για τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» είναι ακόμα αρκετά μακριά από την πραγματικότητα.
Η ΕΕ δεν μπορεί να κηρύξει πόλεμο ως μια οντότητα δεν έχει ανεξάρτητη εξουσία π.χ. να επιβάλλει φόρους καθολικά στην ΕΕ. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη αισθάνονται μεγαλύτερη αφοσίωση προς τις χώρες καταγωγής τους από ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.
Οι πολίτες της ΕΕ είναι αγανακτισμένοι από το βαθμό του ελέγχου των Βρυξελλών.
Αυτό κάνει την σημερινή ευρωπαϊκή ισορροπία ασταθή…
Εάν η Ευρώπη δεν καταστεί πιο ολοκληρωμένη - με μια ισχυρότερη κεντρική κυβέρνηση και μια κοινή πολιτική κουλτούρα - τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι εθνικιστικές εντάσεις να διαλύσουν την ΕΕ.
2) Γιατί η Βρετανία θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ;
Η Βρετανία ανέκαθεν είχε στους κόλπους της πολλούς ευρωσκεπτικιστές που ήταν αντίθετοι με την βαθύτερη ενσωμάτωση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτή η τάση των ευρωσκεπτικιστών έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η ΕΕ έδωσε μάχη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Η Βρετανία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1973 και στην ΕΕ στη δεκαετία του 1990.
Αλλά η Βρετανία ποτέ δεν αποδέχθηκε πλήρως τη νομιμότητα των ευρωπαϊκών ελέγχων στις βρετανικές τράπεζες και άλλους οργανισμούς και θεσμούς όπως έκαναν άλλα μέλη της ΕΕ.
Αρνήθηκε, για παράδειγμα, να ενταχθεί είτε στο χώρο Σένγκεν είτε στο κοινό νόμισμα.
Από το 2008, ο ευρωσκεπτικισμός στην Βρετανία έχει ενισχυθεί από τις κακές επιδόσεις των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Η μετά το 2008 ύφεση ήταν κακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ήταν πραγματικά επώδυνη για την ζώνη του ευρώ.
Η ευρωζώνη εγκλωβίστηκε στην ύφεση λόγω ακριβώς του κατακερματισμού της.
Οι κεντρικές τράπεζες έπρεπε να αντιδράσουν ώστε να αντιμετωπίσουν την ύφεση με την προσφορά χρήματος με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η οικονομική κρίση του 2008 έπιασε απροετοίμαστες τις κεντρικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Αλλά η Κεντρική τράπεζα της Αμερικής, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η FED, τελικά αντέδρασε δυναμικά στην οικονομική ύφεση.
Αντίθετα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια το 2011.
Το αποτέλεσμα: Ενώ η αμερικανική οικονομία άρχισε να θεραπεύεται στην ευρωζώνη η ύφεση υπό την μορφή W επανεμφανιζόταν.
Τα πράγματα έγιναν τόσο άσχημα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όταν φάνηκε ότι ολόκληρο το σύστημα της ευρωζώνης θα μπορούσε να καταρρεύσει.
Αυτή η κατάσταση δεν επηρέασε το Ηνωμένο Βασίλειο άμεσα, δεδομένου ότι χρησιμοποιεί τη λίρα και όχι το ευρώ.
Αλλά μερικοί Βρετανοί αξιολόγησαν την κατάσταση και αποφάσισαν ότι η ένταξη στην ΕΕ ήταν επικίνδυνη.
Αν η Βρετανία ήταν συνδεμένη με το ευρώ θα ήταν καταστροφή ή θα πιεζόταν να συνεισφέρει για τις διασώσεις χωρών απόρροια καταστροφικών οικονομικών πολιτικών της ευρωζώνης.....
Το επιχείρημα αυτό έδωσε νέα δύναμη στον ευρωσκεπτικισμό της Βρετανίας.
Μέχρι τα μέσα του 2012, μετά από τρία χρόνια της κρίσης στην ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός Cameron ήταν υπό σημαντική πίεση από τα μέλη του δικού του Συντηρητικού Κόμματος να διενεργήσει ένα δημοψήφισμα για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει ή να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Τον Ιανουάριο του 2013, Cameron ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές του 2015.
Τέθηκε ένα όριο να γίνει δημοψήφισμα έως τον Δεκέμβριο του 2017 και ο Cameron το προσδιόρισε για τις 23 Ιουνίου του 2016.
3) Υπάρχει περίπτωση για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ;
Τα επιχειρήματα για την έξοδο από την ΕΕ διαφέρουν ανάλογα με το τι υποστηρίζει ο κανένας.
Αλλά τα δύο πιο κοινά επιχειρήματα επικεντρώνονται στους φιλελεύθερους κανόνες της ΕΕ για την εσωτερική μετανάστευση και για τους επαχθείς οικονομικούς κανονισμούς της ευρωζώνης.
Ο Μπόρις Τζόνσον, ένας συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος του Λονδίνου, τάχθηκε υπέρ του Brexit τον περασμένο Φεβρουάριο του 2016, με επίκεντρο την αυξανόμενη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια των μη εκλεγμένων γραφειοκρατών των Βρυξελλών:
Μερικές φορές αυτοί οι κανόνες της ΕΕ φαντάζουν απλά γελοίοι, όπως ο κανόνας ότι δεν μπορείτε να ανακυκλώσετε ένα φακελάκι τσαγιού ή ότι τα παιδιά κάτω των 8 ετών δεν μπορούν να σκάσουν μπαλόνια ή τα όρια για τις ηλεκτρικές σκούπες.
«Το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για οποιαδήποτε χώρα» λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος Douglas Murray.
Μετά από δύο δεκαετίες, ισχυροποίησης των Βρυξελλών ο Murray θέλει να επιστρέψει η εξουσία στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των λαών στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Ενώ τα επιχειρήματα για την πολιτική κυριαρχία και τους οικονομικούς κανόνες κυριαρχούν στους επιχειρηματολογούντες υπέρ του Brexit, ωστόσο ο πυρήνας είναι η μετανάστευση.
Η Βρετανία αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συμφωνία του Σένγκεν και να αποδειχθεί την πλήρη άρση των ελέγχων στα σύνορα με άλλες χώρες της ΕΕ.
Αλλά το δίκαιο της ΕΕ εξακολουθεί να απαιτεί από τα μέλη να αποδέχονται έναν απεριόριστο αριθμό μεταναστών από άλλες χώρες της ΕΕ.
Με την ευρωζώνη που πάσχει από φτωχές οικονομικές επιδόσεις, πολλοί εργαζόμενοι που προέρχονται από λιγότερο εύπορα κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Πολωνία και η Πορτογαλία έχουν μετακινηθεί προς το Ηνωμένο Βασίλειο σε αναζήτηση εργασίας.
Ένας υπέρμαχος επικριτής των κανόνων μετανάστευσης της ΕΕ είναι Nigel Farage, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ισχυρίζεται ότι η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση των εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς από την Ευρώπη έχει συρρικνώσει τους μισθούς στους Βρετανούς.
Ο Farage έχει επίσης αναφέρει ότι η απεριόριστη μετανάστευση από την Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό για δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι κίνδυνοι σεξουαλικής βίας έχουν αυξηθεί.
Ο Farage είναι ένα ακραίο παράδειγμα - κάτι σαν τον Pat Buchanan του Ηνωμένου Βασιλείου –
Αλλά, όπως στις ΗΠΑ, έτσι και στην Βρετανία ισχυροποιούνται τα εθνικιστικά ιδεώδη.
4) Υπάρχει περίπτωση για το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην ΕΕ;
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Cameron είναι ο βασικός υποστηρικτής της εκστρατείας ώστε να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ.
Και το επιχείρημά του, όπως και το επιχείρημα των περισσότερων υποστηρικτών είναι επικεντρωμένο στην οικονομία.
Η Βρετανία έχει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη καθώς είναι μέρος μιας από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.
Οι υπέρμαχοι της παραμονής στην ΕΕ αναφέρουν ότι η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο σοκ βραχυπρόθεσμα.
Ο Jacob Funk Kirkegaard, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κερδίζει πολλά από το να είναι μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση.
Για παράδειγμα, η εναρμόνιση των νόμων και των κανονισμών σε ολόκληρη την ΕΕ σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να διατηρήσουν μια ενιαία εταιρική έδρα για όλη την Ευρώπη.
Επειδή τα αγγλικά είναι η ευρύτερα ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο, πολλές ξένες εταιρείες έχουν μεταφέρει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες τους στο Λονδίνο.
Επιπλέον, ο Cameron υποστηρίζει ότι η ένταξη στην ΕΕ κάνει τους Βρετανούς πιο ασφαλείς, επιτρέποντας την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών οργανισμών για να επιβληθεί ο νόμος.
Υποστηρίζει επίσης ότι η ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ ενισχύει την επιρροή της Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή και ότι έξοδο από την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει την Βρετανία στο περιθώριο.
5) Μπορεί η Βρετανία να διαπραγματευτεί ευνοϊκή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την έξοδο από την ΕΕ;
Θεωρητικά, μια ανεξάρτητη Βρετανία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την ΕΕ.
Πράγματι, η Νορβηγία έχει αυτό το είδος της συμφωνίας:
Δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά η χώρα έχει συμφωνήσει να συμμορφωθεί οικειοθελώς με τους περισσότερους κανόνες της ΕΕ, και σε αντάλλαγμα να απολαμβάνει τα περισσότερα από τα οικονομικά προνόμια της ένταξης στην ΕΕ.
Ένα πρόβλημα είναι ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορεί να είναι επιεικής μετά από ένα αρνητικό για την ΕΕ δημοψήφισμα στην Βρετανία.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ευρωσκεπτικιστές και οι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι μια επιτυχημένη βρετανική έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να τους ενθαρρύνει να ξεσπάσει ένα ντόμινο αποχωρήσεων.
Έτσι, η ΕΕ μπορεί να αρνηθεί να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια ευνοϊκή συμφωνία ως προειδοποίηση προς άλλες χώρες που εξετάζουν την έξοδο από την ΕΕ.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η Βρετανία δεν μπορεί να θέλει μια συμφωνία τύπου Νορβηγίας .
Π.χ. η Νορβηγία οφείλει να υιοθετήσει πολλούς κανονισμούς της ΕΕ.
Μια πρόσφατη έκθεση στην Βρετανία διαπίστωσε ότι «η Νορβηγία έχει υιοθετήσει τα τρία τέταρτα των κανόνων και της νομοθεσίας της ΕΕ»
6) Τι θα συμβεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ;
Φεύγοντας από την ΕΕ δεν είναι απλά μια δήλωση "Παραιτούμαι!"
Το άρθρο 50, η διάταξη της νομοθεσίας της ΕΕ που θέτει κανόνες εξόδου, επιτρέπει για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματευτούν τους όρους εξόδου της Βρετανίας.
Επίμαχο θέμα είναι αν οι τυχόν συνθήκες και η νομοθεσία της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση από την ΕΕ.
Βρετανία και ΕΕ θα έχουν ένα περιθώριο δύο ετών για να κλείσουν μια συμφωνία.
Αν τελειώσει ο χρόνος, χωρίς μια συμφωνία (ή χωρίς τα συμβαλλόμενα μέρη ομόφωνα να συμφωνήσουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις) η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ θα λήξει αυτόματα.
Αυτό θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες.
Οι πολίτες της ΕΕ στη Βρετανία και οι Βρετανοί που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ενημερώσουν τις αρχές στο πλαίσιο της μετανάστευσης.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την ΕΕ θα πρέπει να επαληθεύσουν αν είναι συμβατές με τις νομοθεσίες.
Και τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν άσχημη τροπή αν και οι δύο πλευρές δεν ήταν σε θέση να συμβιβαστούν.
«Αν είστε η Nissan ή κάποιο άλλο αυτοκίνητο μεγάλης παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, σήμερα, τα ίδια πρότυπα ασφάλειας και τα περιβαλλοντικά πρότυπα επιτρέπουν να πωλούνται παντού στην ευρωπαϊκή αγορά».
Αλλά αν η Βρετανία αφήσει την ΕΕ, «θα πρέπει να περάσει από ένα σύνολο πιστοποιήσεων ασφαλείας»
Οι οικονομικές συνέπειες θα μπορούσαν να είναι μεγάλες.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι την έξοδο από την ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει επίδραση στην βρετανική οικονομία 3,8% έως 7,5% του ΑΕΠ από το 2030 - ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν –
Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρότερες οικονομικές συνέπειες.
Το Brexit θα μπορούσε επίσης να αλλάξει το Ηνωμένο Βασίλειο με θεμελιώδη τρόπο.
Ονομάζεται το Ενωμένο Βασίλειο επειδή είναι άθροισμα από τέσσερις «χώρες» - Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.
Αν αποχωρήσει από την ΕΕ, δεν μπορεί να μείνει ενωμένη για πολύ καιρό η Βρετανία.
Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ.
Και οι Σκωτσέζοι ιδίως που ποτέ δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι με την αγγλική κυριαρχία, όπως φαίνεται από το 44% που ψήφισαν υπέρ ενός ανεξάρτητου κράτους το 2014.
Τους αρέσει που υπάρχει το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς είναι μέρος της ΕΕ εν μέρει διότι παρέχει αντίβαρο στην Αγγλία εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αφήσει την ΕΕ παρά τις αντιρρήσεις των ψηφοφόρων στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, θα αυξήσει τους αυτονομιστές σε εκείνα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανεξάρτητη Σκωτία (η οποία πιθανότατα αιτηθεί την είσοδο της στην ΕΕ από μόνη της) και την επανένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία (που ήδη μέλος της ΕΕ).
Αλλά οι υποστηρικτές του Brexit αμφισβητούν αυτή την ανάλυση. Σημειώνουν ότι στην Σκωτία οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας έχουν εξασθενίσει.
Έχει επιδράσει η πτώση των τιμών του πετρελαίου που μείωσε την αξία των υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου της Σκωτίας.
Το Brexit θα μπορούσε να ενισχύσει την πίστη της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
7) Ποιος θα κερδίσει το δημοψήφισμα;
Για το μεγαλύτερο μέρος της μακράς εκστρατείας, οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ είχαν ένα άνετο προβάδισμα.
Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, ο αγώνας καταστεί πολύ οριακός, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Επίσης οι εταιρίες στοιχημάτων προβλέπουν ότι οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ είναι 40%.
Οι ηγέτες των δύο πολιτικών κομμάτων οι εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες - είναι σταθερά υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, ενώ οι Συντηρητικοί είναι βαθιά διχασμένοι.
Εάν οι ψηφοφόροι ήταν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τους αρχηγούς των κομμάτων τους, το δημοψήφισμα θα ήταν άνετα υπέρ της ΕΕ.
8)Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;
Το απόλυτο χάος κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις με χαρακτηριστικότερη την δημοσκόπηση της BMG στις 18 Ιουνίου.
Η εταιρία στην Βρετανία πραγματοποίησε δύο παράλληλες δημοσκοπήσεις μια τηλεφωνική και μια διαδικτυακή.
Στην τηλεφωνική δημοσκόπηση προηγείται η παραμονή στην ΕΕ με 53% έναντι 47% του Brexit.
Στην Online όμως το Remain η παραμονή είναι στο 45% και το Brexit 55%.
Στο 49% διαμορφώνεται μέχρι τώρα το ποσοστό που λαμβάνει το Brexit στις συνεχείς δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στην Βρετανία ενόψει του ιστορικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου του 2016.
Στο δημοψήφισμα, που είναι και το ερώτημα των δημοσκοπήσεων οι βρετανοί καλούνται να αποφασίσουν αν θα φύγουν από την ΕΕ leave (brexit) ή αν θα παραμείνουν στην ΕΕ remain.
Με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 20 δημοσκοπήσεων το Brexit λαμβάνει 49% και η παραμονή στην ΕΕ 42,8%.
Πηγή FT
www.bankingenws.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.