07:40
09/06/2016
Μετά από πολύ καιρό φαίνεται να υπάρχουν κάποια σημάδια φωτός στην άκρη του τούνελ στο οποίο βρίσκεται εδώ και χρόνια η ελληνική οικονομία. Αυτό προκύπτει όχι από την κυβέρνηση, αλλά από Ευρωπαίους αξιωματούχους που εμπλέκονται με το ελληνικό πρόγραμμα. Κανείς βέβαια δεν περιμένει θαύματα. Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και αυτά που θα έρθουν έχουν ήδη καταδικάσει την κοινωνία σε φτώχεια και εξαθλίωση για πολλά χρόνια ακόμη.
Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τοποθετήθηκε δημοσίως για το ελληνικό χρέος και υποστήριξε πώς η ελάφρυνση του είναι αναγκαία, καθώς δεν είναι βιώσιμο. Το έπραξε μέσω του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Μπενουά Κερέ.
Για όσους γνωρίζουν πώς λειτουργεί η ΕΚΤ θεωρείται πώς αν δεν υπήρχε κάποια συμφωνία για το χρέος αυτή η δήλωση δεν θα γινόταν. Πρόκειται προφανώς για τη απόφαση που ελήφθη στο τελευταίο Eurogroup και σιγά σιγά θα παίρνει σάρκα και οστά προκειμένου να υπάρξει ένα συγκεκριμένο και όχι ασαφές χρονοδιάγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Το Βερολίνο δέχεται πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται πλέον σφοδρές επικρίσεις για την οικονομική της πολιτική, η οποία δεν είναι άλλη από την πολιτική της λιτότητας, κάνοντας τους Ευρωπαίους να έχουν αρνητική άποψη για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη με το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία να επίκειται.
Σύμφωνα λοιπόν με το Βloomberg ο Μπανουά Κερέ σε δηλώσεις του στο γαλλικό κανάλι France 24, υποστήριξε ότι «ένας ακόμη γύρος ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, παρόλο που αυτό έχει αναδιαρθρωθεί δύο φορές μέχρι τώρα, κρίνεται αναγκαίος».
Ο ίδιος επίσης μιλώντας πάντα στην γαλλική τηλεόραση εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι οι τελικές λεπτομέρειες στη νέα συμφωνία της Ελλάδος με τους δανειστές της ολοκληρώνονται, γεγονός που θα «ανοίξει την πόρτα για την καταβολή της δόσης προς της χώρα».
Κι αυτή η δήλωση έγινε μετά την απόφαση του Γερμανικού Κοινοβουλίου να ολοκληρώσει πρώτα η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις και μετά να λάβει τα χρήματα. Σήμερα πάντως το EuroWorkingGroup θα αποφασίσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Και σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε επίσης ο Ευρωπαίος Τραπεζίτης στέλνοντας το μήνυμα ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις χρήματα δεν δίδονται. «Όσο πιο γρήγορα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο το καλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε δε ότι με τον τρόπο αυτό είναι πολύ πιθανό η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε ένα «θετικό σπιράλ εμπιστοσύνης».
Είναι ο δεύτερος αξιωματούχος από της ΕΚΤ που μιλάει μέσα σε λίγες ώρες για αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά πλέον με επίσημο τρόπο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ΕΚΤ έχει δεχθεί να επαναφέρει το waiver έτσι ώστε να δέχεται κρατικά χρεόγραφα ως εγγύηση και να παρέχει φθηνή χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Αυτό είναι μία σημαντική εξέλιξη, αφού θα μπορέσει να πέσει χρήμα στην αγορά και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις μετά από αρκετά χρόνια που παραμένει κλειστή η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.
Αν ταυτόχρονα με ένα χρονοδιάγραμμα ελάφρυνσης του χρέους, επανέλθει το waiver, αρθούν πλήρως τα capital controls από Σεπτέμβριο, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Ελλάδα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε μπορεί να υπάρχει ένα θετικό κλίμα μετά από πολύ καιρό στη χώρα.
Και όπως είπαμε δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών. Ξαφνικά να μπουν χρήματα στις τσέπες τους. Η φτώχεια είναι δεδομένη για αρκετά χρόνια ακόμη. Το γεγονός ωστόσο ότι μπορεί κάποιος να μιλήσει, επιτέλους, για πάτο στο βαρέλι είναι σίγουρα μία θετική εξέλιξη.
Η Ελλάδα θα ξεφύγει από την ύφεση που την κυνηγάει εδώ και 8 συνεχή χρόνια και θα μπει σε ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει κάποιες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας, αν και με μισθούς πείνας. Όχι όμως από τη μία στιγμή στην άλλη και βεβαίως με τη χώρα να βρίσκεται σε διαρκεί επιτήρηση και με υποθήκη τα περιουσιακά της στοιχεία, αφού φρόντισαν οι τελευταίες κυβερνήσεις, μαζί με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να υπογράψουν τα μνημόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.