Του Δημήτρη Κατσαγάνη
 
Βαρύ θα είναι το τίμημα το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από τον ερχόμενο Αύγουστο- Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του 2016 για τη διάσωση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης. 
Αυτό γιατί από την 1η Αυγούστου ή το αργότερο από την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτος, 2,3 εκατομμύρια μισθωτοί του ιδιωτικού αλλά και του δημοσίου τομέα θα κληθούν να συνεισφέρουν το 0,5% των αποδοχών τους στο ΕΤΕΑ, ενώ 260.000 συνταξιούχοι θα κληθούν να δώσουν έως και το 40% των επικουρικών συντάξεων τους για τον ίδιο λόγο. Επειδή, όμως, το μέτρο της αύξησης κατά 0,5% της εργατικής εισφοράς υπέρ του ΕΤΕΑ αλλά και η αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων (που μαζί με τις αντίστοιχες κύριες) ξεπερνούν τα 1300 ευρώ, θα ισχύσει αναδρομικά από 1.6.2016 (και από 12.5.2016 για τις επικουρικές), η συνολική επιβάρυνση για το μήνα Αύγουστο θα φτάσει ακόμα και το 1,5% για τους μισθωτούς (για τον Αύγουστο του 2016) και το 70% για τις επικουρικές συντάξεις (για το διάστημα Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου 2016).
Πώς προκύπτει αυτό; Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει αύξηση 0,5% στις εργατικές εισφορές υπέρ του ΕΤΕΑ από 1.6.2016, η οποία οδηγεί σε αντίστοιχη μείωση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων.
Αν το μέτρο αυτό επιβληθεί από 1.8.2016, τότε στην έμμεση μείωση 0,5% που θα επιβληθεί στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων για το μήνα Αύγουστο από αντίστοιχη αύξηση της εισφοράς υπέρ του ΕΤΕΑ (σ.σ. οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πληρώνονται "έναντι" κάθε μήνα) θα έλθει να προστεθεί και η μείωση 0,5% για τον Ιούνιο, αλλά και τον Ιούλιο. Έτσι θα προκύψει μία σωρευτική μείωση 1,5% στις καθαρές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων τον ερχόμενο Αύγουστο. Η μείωση στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θα είναι μικρότερη και συγκεκριμένα 1%, μιας οι αποδοχές τους καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα. Φυσικά, αν το μέτρο αυτό εφαρμοστεί από Σεπτέμβρη (αντί για Αύγουστο), τότε η έμμεση μείωση στις καθαρές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάσει το 2% και 1,5% για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Εξάλλου, το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει αναπροσαρμογή  -και μάλιστα "κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου" (σ.σ. 12.5.2016) των ήδη καταβαλλόμενων  επικουρικών συντάξεων "εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει  το ποσό των 1300 ευρώ".
Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω νόμος προβλέπει ότι "το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε ποσοστό 0.45% υπολογιζόμενου επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης".
Με άλλα λόγια πάνω από τις αναμενόμενες μειώσεις έως 40% στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πρέπει να επιβληθούν σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο της 7.6.2016 "το αργότερο στις πληρωμές του μηνός Σεπτεμβρίου 2016", θα έλθουν να... προστεθούν  και οι μειώσεις που δεν εφαρμόστηκαν τον Ιούνιο (μιας αναπροσαρμογή εφαρμόζονται από "έναρξη ισχύος του νόμου" δηλαδή μετά τις 12.5.2016), τον Ιούλιο ή ακόμα και τον Αύγουστο του 2016. Έτσι για παράδειγμα, αν μία επικουρική σύνταξη έπρεπε να μειωθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2016 κατά 40% και τελικά η μείωση αυτή ξεκινήσει από Σεπτέμβρη, τότε οι μειώσεις που δεν έγιναν στο διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου και οι οποίες σωρευτικά φτάνουν το...120%, θα πρέπει -όπως ορίζει και η σχετική απόφαση- να "παρακρατούνται σε ισόποσες δόσεις το αργότερο μέχρι και τις πληρωμές του μηνός Δεκεμβρίου 2016".
Έτσι, σ' αυτήν περίπτωση η σωρευτική μείωση 120% θα πρέπει να "μοιραστεί" σε 4 ισόποσες μηνιαίες παρακρατήσεις από τις επικουρικές συντάξεις που θα καταβληθούν στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016. Με άλλα λόγια στη μείωση 40% που θα υποστούν ορισμένες επικουρικές συντάξεις από την 1η Σεπτεμβρίου θα έλθει να "κάτσει" μία επιπλέον παρακράτηση 30% (1/4 της σωρευτικής μείωσης 120% του τριμήνου Ιουνίου –Αυγούστου 2016 που δεν εφαρμόστηκε έγκαιρα). Συνεπώς οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αποκλειστικά για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016 θα φτάσουν ακόμα και το 70%.