Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Οι διαθήκες των ομογενών στο εξωτερικό

 
Από τον Ορέστη Σειμένη φοροτεχνικό-συγγραφέα, συνεργάτη του Forologikanea.gr
29 Ιαν 2015 - 10:51
Picture 0 for Οι διαθήκες των ομογενών στο εξωτερικό
Από τον Ορέστη Σειμένη φοροτεχνικό-συγγραφέα, συνεργάτη του Forologikanea.gr

Ε: ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΗΚΗ
Α: Διαθήκη λέγεται η διάταξη της τελευταίας βούλησης του κληρονομουμένου. Η διαθήκη είναι μια δικαιοπραξία με την οποία ο κληρονομούμενος ρυθμίζει κατά τη διάρκεια της ζωής του τα θέματα της κληρονομικής διαδοχής του. Σκέπτεται λοιπόν και ορίζει ποια άτομα θα γίνουν κύριοι της περιουσίας του μετά τον θάνατό του. Λέγεται και διαθέτης.
Την διαθήκη δεν μπορεί να την κάνει δια αντιπροσώπου ο διαθέτης αλλά αυτοπροσώπως. Επίσης μπορεί να την ανακαλέσει ελεύθερα.
Ε: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΜΙΜΗ ΜΟΙΡΑ, ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ;
Α: Σε ορισμένες περιπτώσεις ο κληρονομούμενος δεν θέλει κάποιους από τους πλησιέστερους συγγενείς του ως κληρονόμους του π.χ. τα παιδιά του, τους γονείς του, ή τον/την επιζώντα σύζυγο. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται από τον Αστικό Κώδικα μια αναγκαστική κληρονομική διαδοχή υπέρ των παραπάνω προσώπων . Έτσι έχομε την έννοια της «νόμιμης μοίρας». Η νόμιμη μοίρα είναι το μισό της εξ αδιαθέτου μερίδας. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δικαιούται από την εξ αδιαθέτου διαδοχή μια περιουσία η οποία αξίζει 1.000.000€ με την νόμιμη μοίρα θα πάρει 500.000€ εάν ο θανών–κληρονομούμενος τον αποκληρώσει με διαθήκη.

Ε: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΜΟΙΡΑ;
Α: Υπάρχουν περιπτώσεις που ο διαθέτης – κληρονομούμενος μπορεί να αποκλείσει από την νόμιμη μοίρα, κάποιο κληρονόμο του (π.χ. το παιδί του) και συγκεκριμένα εάν ο μεριδιούχος κληρονόμος :
  • επιβουλεύτηκε τη ζωή του διαθέτη, του συζύγου ή άλλου κατιόντος του διαθέτη
  • προκάλεσε με πρόθεση σωματικές κακώσεις στο διαθέτη ή στη σύζυγό του
  • έγινε ένοχος κακουργήματος ή σοβαρού πλημμελήματος με πρόθεση κατά του διαθέτη ή του συζύγου του,
  • αθέτησε κακόβουλα την υποχρέωση που είχε από το νόμο να διατρέφει το διαθέτη,
  • ζει βίο άτιμο ή ανήθικο, παρά τη θέληση του διαθέτη.

Ε: ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΔΙΑΘΗΚΗ;
Α: Δεν έχουν την ικανότητα να συντάσσουν διαθήκη :
  • Οι ανήλικοι
  • Όσοι τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση
  • Όσοι κατά την στιγμή που συντάσσουν τη διαθήκη δεν έχουν συνείδηση των πράξεων τους
  • Όσοι έχουν μειωμένη τη χρήση του λογικού τους
  • Όσοι έχουν κάποια πνευματική ασθένεια
  • Όσοι δεν έχουν συνείδηση των πράξεών τους

Ε: ΠΟΣΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΘΗΚΕΣ ΕΧΟΜΕ;
Α: Οι διαθήκες ανάλογα με τον τύπο (που ορίζει ο νόμος) διακρίνονται σε κοινές και σε έκτακτες.

Ε: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΘΗΚΕΣ;
Α: Οι κοινές διαθήκες είναι εκείνες που συντάσσονται οπουδήποτε. Οι κοινές διαθήκες διακρίνονται σε :
  • Ιδιόγραφες
  • Δημόσιες
  • Μυστικές
Για κάθε μιά από τίς παραπάνω διαθήκες έχομε και διαφορετικές νομικές ρυθμίσεις.

Ε: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΟΓΡΑΦΗ ΔΙΑΘΗΚΗ;
Α: Ιδιόγραφη είναι η διαθήκη που γράφεται ολόκληρη από το χέρι του διαθέτη, έχει χρονολογία και υπογραφή από τον διαθέτη. Με την διαθήκη αυτή ο διαθέτης εκφράζει την τελευταία του θέληση με έναν απλό τρόπο.
Εάν χρησιμοποιηθεί κάποιο μηχανικό μέσο όπως γραφομηχανή ή υπολογιστής, τότε η ιδιόγραφη διαθήκη είναι άκυρη.
Το μειονέκτημα της ιδιόγραφης διαθήκης είναι ότι δημιουργεί πολλές φορές ενδοιασμούς και αμφισβητήσεις για την γνησιότητά της αλλά και φόβους μήπως η διαθήκη αυτή έχει συνταχθεί κάτω από απειλή ή πίεση.

Ε: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ;
Α: Είναι η διαθήκη που συντάσσεται ενώπιον συμβολαιογράφου και τριών μαρτύρων ή ενώπιον δύο συμβολαιογράφων κι ενός μαρτύρα.
Στην διαθήκη αυτή ο διαθέτης γράφει την επιθυμία του για την διάθεση της περιουσίας του σε κάποια πρόσωπα που εκείνος θέλει.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την σύνταξη αυτής της διαθήκης είναι :
  • Οποιοδήποτε στοιχείο αποδεικνύει την ελληνική υπηκοότητα του διαθέτη (Ελληνικό διαβατήριο ή ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή πιστοποιητικό εγγραφής σε Δήμο ή κοινότητα του Ελληνικού Κράτους, ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης)
  • Τρείς μάρτυρες (Έλληνες πολίτες, κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων ή ελληνικών δελτίων αστυνομικής ταυτότητος, ουδεμία συγγενική σχέση έχοντες μεταξύ τους ή με τον διαθέτη.)

Ε: ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΩ NA ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΤΗΝ ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ;
Α: Θα πρέπει να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία για την ελληνική σας ιθαγένεια (πχ Ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή Ελληνικό διαβατήριο ή πιστοποιητικό γεννήσεως από Δήμο ή κοινότητα της Ελλάδος χωρίς να ενδιαφέρει η ημερομηνία εκδόσεώς τους).
Στο Προξενείο πρέπει να έχετε μαζί σας και τρεις μάρτυρες οι οποίοι όμως να μην έχουν καμία συγγένεια με σας ή μεταξύ τους. Οι μάρτυρες αυτοί πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες και να έχουν μαζί τους ελληνικό διαβατήριο ή ελληνική αστυνομική ταυτότητα.

Ε: ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΗΝ ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΓΙΑ ΦΥΛΑΞΗ;
Α: Οποιοσδήποτε μπορεί να καταθέσει  τη  διαθήκη  του  προς  φύλαξη  στο  Γενικό Προξενείο  της  Νέας Υόρκης.  (Για  να  είναι  νομικά  ισχυρή  η  διαθήκη,  ο  διαθέτης  πρέπει να  έχει  συνείδηση  των  πράξεών  του  και τη  νόμιμη ηλικία.  Για  τη  σύνταξη  διαθήκης  στο  Προξενείο,  ο  διαθέτης  θα  πρέπει  να  εμφανισθεί ο ίδιος ενώπιον του αρμόδιου προξενικού  υπαλλήλου και να προσκομίσει  έγγραφα  που να αποδεικνύουν την ταυτότητά του και την ελληνική του ιθαγένεια. Τα έγγραφα  που  γίνονται  δεκτά   είναι: ελληνικό  διαβατήριο  σε  ισχύ  ή  ελληνική  ταυτότητα  ή  πιστοποιητικό γεννήσεως  από Δήμο ή Κοινότητα  της  Ελλάδος.

Ε: ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΗΝ ΙΔΙΟΓΡΑΦΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΟΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ;
Α: Η  ιδιόγραφη  διαθήκη  γράφεται  με το χέρι από το διαθέτη  ευκρινώς, χωρίς  διορθώσεις και ξύσματα, χρονολογείται και υπογράφεται από τον  ίδιο. Από τη  χρονολογία πρέπει  να  προκύπτει η ημέρα, ο μήνας και το έτος. Από την  υπογραφή πρέπει να  συνάγεται κατά τρόπο  σαφή  η ταυτότητα του  διαθέτη. Ο  διαθέτης δικαιούται να παραδώσει τη διαθήκη του προς φύλαξη στην Προξενική Αρχή. Η κατάθεση γίνεται με την ταυτόχρονη σύνταξη από τον συμβολαιογραφ
ούντα προξενικό υπάλληλο πράξης κατάθεσης  ιδιόγραφης  διαθήκης.
Σημειώνεται ότι η ιδιόγραφη διαθήκη  μπορεί  να  αναληφθεί  από το  Προξενείο  από το διαθέτη  προσωπικά, οποτεδήποτε, χωρίς να  αναιρείται η  ισχύς  της.

Ε: ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΩ ΔΙΑΘΗΚΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩ ΜΟΝΙΜΑ;
Α: Μπορείτε να συντάξετε τη Δημόσια Διαθήκη ενώπιον του Προξενικού υπαλλήλου . Στην περίπτωση αυτή χρειάζονται και τρεις μάρτυρες οι οποίοι δεν  πρέπει να έχουν συγγένεια με το διαθέτη ή μεταξύ τους. Στην περίπτωση που ο διαθέτης δε γνωρίζει  την ελληνική  γλώσσα, είναι  απαραίτητη η παρουσία  διερμηνέα.
Ε: ΖΩ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΙΔΙΟΓΡΤΑΦΗ, ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΗΚΗΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ;

Α: Για  να  κατατεθεί  ιδιόγραφη, μυστική  διαθήκη  στο  Προξενείο της Νέας Υόρκης, αυτή πρέπει να  είναι  κλεισμένη  σε σφραγισμένο  φάκελο.  Απαραίτητη είναι η  παρουσία  τριών μαρτύρων  που δεν πρέπει να έχουν συγγένεια με το διαθέτη ή μεταξύ τους.
Δικαιολογητικά για να κατατεθεί ιδιόχειρη μυστική διαθήκη (δηλαδή διαθήκη γραμμένη εξ ολοκλήρου από το διαθέτη, υπογεγραμμένη από αυτόν και κλεισμένη σε φάκελο) στην Προξενική Αρχή:
1.    Οποιοδήποτε στοιχείο αποδεικνύει την ελληνική υπηκοότητα του διαθέτη (Ελληνικό διαβατήριο ή Ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή πιστοποιητικό εγγραφής σε Δήμο ή Κοινότητα του Ελληνικού Κράτους, ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης).
2.     Τρεις μάρτυρες (Έλληνες πολίτες, κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων ή ελληνικών δελτίων αστυνομικής ταυτότητος, ουδεμία συγγενική σχέση έχοντες μεταξύ τους ή με τον διαθέτη).

Ε: ΠΩΣ «ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ» Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΤΗ? ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ;

Α: Μετά το θάνατο του διαθέτη το περιεχόμενο της διαθήκης πρέπει να γνωστοποιηθεί επίσημα. Η γνωστοποίηση της διαθήκης ονομάζεται δημοσίευση Η δημοσίευση γίνεται από το αρμόδιο δικαστήριο το οποίο λέγεται ‘’ δικαστήριο της κληρονομιάς’’. Το δικαστήριο της κληρονομιάς είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε την κατοικία του και τη διαμονή του . Σε περίπτωση που η κατοικία του κληρονομούμενου δεν είναι γνωστή τότε αρμόδιο είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους.

Ε: ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΟΣ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΘΗΚΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Α: Εφόσον είστε κληρονόμοι του πατέρα σας και επιθυμείτε την δημοσίευση της ήδη καταχωρημένης διαθήκης του πατέρα σας στο Προξενείο πρέπει να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο υπάλληλο του Προξενείου ο οποίος θα σας δώσει οδηγίες για να μπορέσετε να διευθετήσετε το αίτημά σας. Πριν από το άνοιγμα της διαθήκης όμως πρέπει να έχει συνταχθεί ληξιαρχική πράξη θανάτου του αποβιώσαντα πατέρα σας.

Ε: ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΠΟΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;

Α: Χρειάζονται αποδεικτικά στοιχεία θανάτου για να δημοσιευθεί η διαθήκη. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω :
  • Εάν ο διαθέτης πέθανε στην Ελλάδα θα πάρουμε πιστοποιητικό από Ελλάδα (ληξιαρχική πράξη θανάτου)
  • Εάν ο διαθέτης πέθανε στο εξωτερικό θα πάρουμε ληξιαρχική πράξη θανάτου την οποία θα εκδώσει το προξενείο της περιοχής.

Ε: ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΙΝΗΣΩ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΦΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ;

Α: Το  πιστοποιητικό  πλησιέστερων  συγγενών  εκδίδεται προκειμένου να βεβαιωθεί η εξ αδιαθέτου κληρονομική  ιδιότητα των κληρονόμων του  αποθανόντος Έλληνα  πολίτη,  εγκατεστημένου μονίμως, από πενταετίας  τουλάχιστον, στην περιφέρεια  δικαιοδοσίας του Γενικού Προξενείου (π.χ. Νέας Υόρκης).
Το  πιστοποιητικό  αυτό  εκδίδεται  στο  Προξενείο,  βάσει  ένορκης  βεβαίωσης  τριών (3) Ελλήνων  πολιτών εγκατεστημένων στην ίδια περιφέρεια και της  ληξιαρχικής πράξης  θανάτου του/της αποβιώσαντος/βιούσης. Αυτή τη διαδικασία θα ακολουθήσετε για να πάρετε το πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών από το προξενείο της Νέας Υόρκης.

Ε: ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΣΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ;

Α: Για να εγκριθεί η άδεια μεταφοράς της  σορού, ή των οστών ή της τέφρας του πατέρα σας στην Ελλάδα  πρέπει να έχετε τα παρακάτω  δικαιολογητικά:
1.    Πιστοποιητικό θανάτου εκδόσεως Αρχών ΗΠΑ  επικυρωμένο (apostille) και  μεταφρασμένο στα  ελληνικά.
2.    Διαβατήριο ελληνικό σε ισχύ και δελτίο ελληνικής αστυνομικής  ταυτότητας, εάν υπάρχουν, ή πρόσφατο ελληνικό πιστοποιητικό  γεννήσεως του  θανόντος
3.    Βεβαίωση του ταριχευτή για την ορθή περαίωση  της  ταρίχευσης.
4.    Φωτοτυπία της  άδειας  του  ταριχευτή.
5.    Επιστολή του αρμόδιου Department of Health and Mental Hygiene επικυρωμένο (apostille), με την οποία να  πιστοποιείται  ότι ο θάνατος δεν  επήλθε  από  μεταδοτική  ασθένεια.
6.   ΄Αδεια  διάθεσης  ή  μεταφοράς  σορού (Permit to dispose or transport of human remains)  από  το αρμόδιο  Department of Health and Mental Hygiene  επικυρωμένη (apostille).
7.   Αίτημα  συγγενούς  προς  το Γραφείο Τελετών ή  βεβαίωση του Γραφείου Τελετών με  αναλυτικά  τα στοιχεία του ατόμου που  ζήτησε τη μεταφορά  της  σορού στην  Ελλάδα.
8.  Βεβαίωση της αεροπορικής εταιρείας που αναλαμβάνει τη μεταφορά της σορού, στην οποία να αναγράφονται η ημερομηνία, ο αριθμός  πτήσης  και τα  στοιχεία του/της θανόντος/ούσης.
Ε: ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΖΩ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΤΕ ΑΝ Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Α: Στην περίπτωση που η διαθήκη έχει συνταχθεί στο εξωτερικό πρέπει να γίνει καταρχήν η δημοσίευσή της στο εξωτερικό και μετά θα πρέπει να γίνει η μετάφρασή της και ύστερα η καταχώρησή της στο Πρωτοδικείο στην Ελλάδα. Προσοχή όμως, επειδή οι νομικοί όροι είναι δυσνόητοι, πρέπει η μετάφραση να γίνεται από έμπειρο μεταφραστή-ειδικό, ο οποίος θα αποτυπώσει σωστά την ερμηνεία των φραστικών προτάσεων της διαθήκης κι έτσι θα αποφευχθούν νομικίστικες παρερμηνείες και άλλα εμπόδια.
Ε: ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΖΩ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ. Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΣΥΝΤΥΑΞΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΚΑΘΙΣΤΟΥΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ. Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΣΤΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΜΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΗΝ ;

Α: Το ιδανικό είναι να βρείτε τα συμβόλαια με τα οποία ο θείος σας έχει αποκτήσει ένα- ένα τα περιουσιακά του στοιχεία. Εάν αυτό είναι αδύνατο τότε θα πρέπει ο δικηγόρος σας στην Ελλάδα να πάρει ένα αντίγραφο του συμβολαίου από τα οικεία υποθηκοφυλακεία των τριών πόλεων. Εάν στα περιουσιακά σας στοιχεία περιλαμβάνονται οικόπεδα, αγροτεμάχια, μονοκατοικίες θα χρειαστείτε και ένα τοπογραφικό για καθένα από τα στοιχεία αυτά Αυτό είναι απαραίτητο επειδή βρίσκεστε στο εξωτερικό.
Ε: ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΡΗΤΗΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΙΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ. Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ (ψυχική ασθένεια) ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ. ΕΓΩ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΟΤΙ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ. ΈΜΑΘΑ ΟΜΩς ΟΤΙ ΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΜΙΑ ΙΔΙΟΓΡΑΦΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΦΗΝΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΑΥΤΑ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΜΥΝΘΩ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΩ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΜΟΥ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΙΔΙΟΓΡΑΦΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΑ , ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΩ;
Α: Εάν αμφισβητείτε την γνησιότητα της ιδιόγραφης διαθήκης της μητέρας σας μπορείτε να κάνετε αγωγή ακυρώσεως της διαθήκης αυτής στο δικαστήριο. Το δικαίωμα αυτό το έχετε επειδή έχετε άμεσο συμφέρον. Στην αγωγή μπορείτε να ισχυριστείτε ότι η μητέρα σας ήταν ανίκανη για δικαιοπραξία και δεν είχε την πνευματική διαύγεια να συντάξει και να υπογράψει μια ιδιόγραφη διαθήκη. Το άλλο επιχείρημα που έχει μεγάλη σημασία στην περίπτωσή σας είναι εάν η διαθήκη αυτή έχει συνταχθεί με τα χέρια της μητέρας σας ή αν έχει γίνει πλαστογραφία. Σε κάθε περίπτωση δικαιούστε να πάρετε την νόμιμη μοίρα, όπως γράφουμε και σε άλλα σημεία του βιβλίου, η οποία αντιστοιχεί στο ήμισυ της αξίας που θα δικαιούσασταν αν δεν υπήρχε η διαθήκη.
Ε: ΕΙΜΑΙ 92 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΩ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΔΙΑΘΗΚΗ (ιδιόγραφη) ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ ΟΤΑΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ.

Α: Εφόσον η διαθήκη σας θα είναι ιδιόγραφη θα πρέπει να την γράψετε εσείς ο ίδιος με το χέρι σας και να μην την γράψει το χέρι κάποιου άλλου τρίτου προσώπου. Θα βάλετε τη χρονολογία με προσοχή και θα υπογράψετε με τον γνωστό τρόπο που υπογράφετε τα έγγραφά σας. Έτσι η διαθήκη σας θα είναι γραμμένη ολόκληρη από εσάς, με το γραφικό σας χαρακτήρα και δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα στο μέλλον.
ΕΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΠΙΟΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΔΙΑΘΗΚΗ. ΈΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ;.
ΑΣύμφωνα με το άρθρο 1719 Α.Κ. ανίκανοι να συντάσσουν διαθήκη είναι
  • Οι ανήλικοι
  • Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση με πλήρη στέρηση της δικαιοπρακτικής τους ικανότητος, ή με ρητή στέρηση της ικανότητος τους να συντάσσουν διαθήκη.
  • Όσοι κατά τον χρόνο της σύνταξης της διαθήκης δεν έχουν συνείδηση των πράξεων τους ή βρίσκονται σε ψυχική ή διανοητική διαταραχή που περιορίζει αποφασιστικά και σημαντικά τη λειτουργία της βούλησης τους
Πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποδεικνύονται τα παραπάνω. Θα χρειαστείτε την βοήθεια ειδικών συμβούλων.
ΕΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ;.
ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ :
Ο συμβολαιογράφος, ο οποίος έχει στην κατοχή του δημόσια διαθήκη, οφείλει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση μόλις πληροφορηθεί το θάνατο του διαθέτη, να στείλει αντίγραφο της διαθήκης αυτής στο γραμματέα του αρμόδιου Πρωτοδικείου.Η δημόσια διαθήκη, που έχει σταλεί στο γραμματέα των πρωτοδικών, δημοσιεύεται στην πρώτη συνεδρίαση.
ΘΥΜΙΖΟΜΕ ότι Δημόσια Διαθήκη είναι εκείνη που γίνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου ή του Προξενείου με 3 μάρτυρες, οι οποίοι δεν πρέπει να είναι συγγενείς του διαθέτη ή μεταξύ τους.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΥΣΤΙΚΗΣ Ή ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ:
Συμβολαιογράφος, ο οποίος έχει μυστική ή έκτακτη διαθήκη, πρέπει να την παραδώσει αυτοπροσώπως (το πρωτότυπο) στο πρωτοδικείο σε δημόσια συνεδρίαση. Αρμόδιο είναι το Πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου εδρεύει ο συμβολαιογράφος. Αν όμως ο συμβολαιογράφος εδρεύει στην έδρα Ειρηνοδικείου που βρίσκεται έξω από την έδρα πρωτοδικείου, η παράδοση αυτή μπορεί να γίνει και στον Ειρηνοδίκη.

ΕΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΩ ΤΗΝ ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΚΑΤΙ;.
ΑΠρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι η διαθήκη αυτή θα ακολουθήσει το Ελληνικό Δίκαιο κι επομένως είναι απαραίτητο να μάθετε τους κανόνες του Ελληνικού Δικαίου για τις διαθήκες. Ένα καλό γραφείο στην Ελλάδα, πλαισιωμένο από έμπειρους συνεργάτες και δικηγόρους, θα σας είναι χρήσιμο πριν να συντάξετε τη διαθήκη σας για να μάθετε τις διαδικασίες και τις υποχρεώσεις των κληρονόμων σας στο βάθος του χρόνου.

ΕΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΔΙΑΘΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΔΙΑΘΗΚΗ;.
ΑΗ περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο. Επομένως όταν θα συντάξω μι’α διαθήκη στο εξωτερικό, πρέπει να λάβω υπ όψη μου τίς συμβουλές ενός ενημερωμένου και έμπειρου γραφείου στην Ελλάδα. Δεν ενδιαφέρει εάν ο διαθέτης είναι ξένος ή έλληνας υπήκοος, ή αν ζεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Γι αυτό είναι απαραίτητο πρίν την σύνταξη της διαθήκης να ξεκαθαρίζονται ορισμένα πράγματα , τί συμβαινει στο ελληνικό δίκαιο κλπ για να μήν ταλαιπωρηθεί αργότερα ο κληρονόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...