Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Μετά το κοινωνικό πακέτο ο Τσακαλώτος δεσμεύτηκε για μειώσεις συντάξεων - Οι δανειστές ζητούν ισοδύναμα 150 εκ. του ΦΠΑ

 

27/12/2016 - 01:58
Μετά το κοινωνικό πακέτο ο Τσακαλώτος δεσμεύτηκε για μειώσεις συντάξεων - Οι δανειστές ζητούν ισοδύναμα 150 εκ. του ΦΠΑ
Μέσα σε αυτό το «πακέτο» θα είναι και ο διευρυμένος «κόφτης», μέσω του οποίου θα διασφαλίζονται οι στόχοι για  πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά (πιθανότατα για μια πενταετία).
Μέτρα αξίας 100 με 150 εκατ. ευρώ που θα αποτελέσουν τα ισοδύναμα για την  «τρύπα» που δημιουργείται στο ελληνικό πρόγραμμα από την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τα οποία πλήττονται από την προσφυγική κρίση, ζητούν οι δανειστές. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ θα πρέπει να τα βρει και να τα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στο κουαρτέτο των θεσμών τον Ιανουάριο που θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα ανοικτά μέτωπα της β΄ αξιολόγησης (εργασιακά, δημοσιονομικό «κενό» 2018 - 2020, «κόκκινα» δάνεια, πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις κ.α).
Μέσα σε αυτό το «πακέτο» θα είναι και ο διευρυμένος «κόφτης», μέσω του οποίου θα διασφαλίζονται οι στόχοι για  πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά (πιθανότατα για μια πενταετία). 
Ο μηχανισμός αυτός θα ισοδυναμεί με μνημόνιο διαρκείας και θα προβλέπει ότι, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, θα επιβάλλονται συγκεκριμένα μέτρα που θα περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων, μειώσεις μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυξήσεις φόρων. 
Όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ απαιτεί όλα αυτά να καθοριστούν από τώρα με πάσα λεπτομέρεια και να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή.
Άλλωστε μόνο με σκληρά ανταλλάγματα, όπως ο «κόφτης» στις συντάξεις αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος 0,53% για το 2016, κατάφερε η κυβέρνηση να ξεπεράσει την κρίση με τους θεσμούς που προκάλεσε το «πακέτο» παροχών Τσίπρα και να ηρεμήσει τα πνεύματα σε επίπεδο ευρωζώνης. 
Οι δεσμεύσεις της Αθήνας αποτυπώνονται στη μονοσέλιδη επιστολή που απέστειλε το Σάββατο το μεσημέρι -παραμονή Χριστουγέννων- ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Αν και το πλήρες κείμενο της επιστολής Τσακαλώτου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό αναφέρει τα εξής: 

*Το μέτρο, που αφορά τις συντάξεις που δόθηκαν σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να συμπεριληφθεί στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. 

* Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά το 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017. 

Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 0,53% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018, ενώ υπενθυμίζεται η «ρήτρα» για τον δημοσιονομικό «κόφτη», ο οποίος καραδοκεί πάνω από τους μισθούς και τις συντάξεις στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος. 

Ειδικά για το 2016, όπου μέρος του υπερβάλλοντος πλεονάσματος η κυβέρνηση το διένειμε με τη μορφή παροχών, η επιστολή αναφέρει ότι «σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκε το συμφωνηθέν πλεόνασμα (0,5%) τότε «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο». 
Μολονότι πρόκειται για γνωστές δεσμεύσεις, εντούτοις αίσθηση προκάλεσε η πρώτη επίσημη αναφορά για μελλοντικό «κόφτη» στις συντάξεις και όχι στους μισθούς ή σε άλλα κρατικά κονδύλια, όπως αυτά που κατευθύνονται για Υγεία, Παιδεία και Άμυνα. 
Άλλη «πηγή» από την οποία θα μπορούσε κάλλιστα η κυβέρνηση να εξοικονομήσει πόρους και η οποία είναι γνωστή στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου για την προσφορά της σε τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο τα τελευταία χρόνια συνθλίβεται σταθερά από τα μνημόνια. 
Αντί αυτών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε στον ΕSM τις συντάξεις, «τζογάροντας» εκ του ασφαλούς με αυτές, χάριν του πλεονάσματος-μαμούθ που έχει αυτή τη στιγμή στα δημόσια ταμεία (7,5 δισ. ευρώ στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016). 
Στην ίδια επιστολή, η κυβέρνηση αφήνει «παράθυρο» με το υπερβάλλον πλεόνασμα του 2017 για νέες φιλολαϊκές παροχές, μειώσεις φόρων ακόμη και υποσχέσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της -δυνατότητα την οποία σύμφωνα με τους θεσμούς είχε από το 2016 αλλά δεν ήταν μέσα στις επιλογές της. 
Ωστόσο στο κείμενο υπογραμμίζει ότι η όποια κίνηση-ενέργεια θα γίνει σε συνεννόηση με τους δανειστές. 
Το «mail» Τσακαλώτου κατάφερε πάντως να μεταβάλει το κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και να κλείσει το μέτωπο με τις παροχές που η ίδια δημιούργησε. 
Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στα άλλα «αγκάθια» που έχει, αυτά της β' αξιολόγησης .

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...