Της Δήμητρας Καδδά
Στο μεδούλι της διαπραγμάτευσης για την γ' αξιολόγηση εισέρχονται από σήμερα η κυβέρνηση και οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών. Το πρώτο θέμα που θα ξεδιπλωθεί είναι αυτό της αγοράς ενέργειας που για κάποιους θεωρείται και το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, ενώ ακολουθεί το θέμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού, των τραπεζικών θεμάτων, αλλά και της μεγάλης επισκόπησης των δυο Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία αναφορικά με την τύχη της τρίτης αξιολόγησης και της δυνατότητας να υπάρξει συνολική συμφωνία, αν όχι τον Δεκέμβριο τουλάχιστον τον Ιανουάριο, συνδέεται με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει εγκαίρως τις εκκρεμότητες. Το ποσοστό επίτευξης φτάνει ακόμη στο 20% αναφορικά με την αξιολόγηση του ευρωπαϊκού μνημονίου (MoU) και μόλις στο 10%για το μνημόνιο με το ΔΝΤ.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, τα καλά νέα της χθεσινής ημέρας είναι ότι σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών προχωρά η εκταμίευση της υπόδοσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται και τυπικά - σύμφωνα με τον ίδιο - να εγκριθεί την Πέμπτη ή έστω το πρωί της Παρασκευής, ούτως ώστε να φτάσει στα ελληνικά κρατικά ταμεία μέσα στον Νοέμβριο. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες έχουν μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου (κατά 300 εκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε θέσει ο ESM).
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η ίδια πηγή οι θεσμοί δέχονται υπέρβαση στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, αν και δεν συζητήθηκε χθες η πιθανότητα διανομής μερίσματος. Παραδέχθηκε επίσης ότι ακόμα παραμένουν ανοιχτά ζητήματα αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2018.
Οι αποκλίσεις που βλέπουν ακόμα οι θεσμοί για το 2018 θα τεθούν ξανά επί τάπητος την Πέμπτη, ενώ η ίδια πηγή ανέφερε ότι αισιοδοξεί πως μπορεί να κλείσει το ζήτημα έως την Παρασκευή (σ.σ. για τότε σύμφωνα με πηγές των θεσμών έχει προγραμματιστεί το τελευταίο ραντεβού των επικεφαλής στην Αθήνα). Ωστόσο άφησε και ένα παράθυρο να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έως τις 21 Νοεμβρίου που θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή στην τελική του μορφή, υπάρχει το χρονικό περιθώριο ώστε να στείλει περισσότερα στοιχεία η ελληνική πλευρά.
Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών προβλέπει για σήμερα μία σειρά από διαδοχικά ραντεβού:
* 09.30 Ενέργεια -Γ. Σταθάκης
* 11.00 Στρατηγική ανάπτυξης/Αναπτυξιακή Τράπεζα -Δ. Παπαδημητρίου
*12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός)- Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Σ.Κοντονής, Ε.Αχτσιόγλου
* 14:30 Επισκόπηση προγράμματος -Ε.Τσακαλώτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου, Δ.Λιάκος
* 11.00 Στρατηγική ανάπτυξης/Αναπτυξιακή Τράπεζα -Δ. Παπαδημητρίου
*12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός)- Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Σ.Κοντονής, Ε.Αχτσιόγλου
* 14:30 Επισκόπηση προγράμματος -Ε.Τσακαλώτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου, Δ.Λιάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.