Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Το 2006 το 10ετές ομόλογο ήταν 3,90% και το XA στις 4.300 μον. - Γιατί η αγορά δεν τραβάει και το Marshall σορτάρει;

 

Το 2006 το 10ετές ομόλογο ήταν 3,90% και το XA στις 4.300 μον. - Γιατί η αγορά δεν τραβάει και το Marshall σορτάρει;
Τελικά περισσότερο έχει επηρεάσει το χρηματιστήριο οι short θέσεις των ξένων παρά το ράλι των ομολόγων.
Ένα άκρως ενδιαφέρον φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες.
Από την μια σημειώθηκε ένα εντυπωσιακό ράλι κερδοσκοπίας στα ελληνικά ομόλογα και από την άλλη οι έχοντες short θέσεις με έμφαση στον Marshall Wace επιμένουν αυξάνοντας τα short.
Από την μια μεριά μειώνεται το ρίσκο χώρας, μειώνονται ο ελληνικός κίνδυνος, η Ελλάδα δανείζεται πολύ φθηνότερα αλλά αυτή η βελτίωση δεν μεταδόθηκε στο χρηματιστήριο.
Εάν πάμε πίσω στο παρελθόν…στο 2006 οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων κυμαινόντουσαν μεταξύ 3,90% με 4,18% ενώ αντίστοιχα το ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματευόταν στις 4300 μονάδες.
Τα ομόλογα δεν είναι μια απλή απόδοση, αντικατοπτρίζουν με όρους τιμολόγησης τον κίνδυνο και το ρίσκο μιας χώρας άρα όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα έχει μειούμενο κόστος δανεισμού αυτό σημαίνει βελτίωση.
Αποτελεί πάγια θέση ότι ομόλογα και μετοχές λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία η μια αγορά επηρεάζει την άλλη.
Όμως τέλη Δεκεμβρίου 2017….ενώ έχει σημειωθεί ένα ιστορικών διαστάσεων ράλι στα ομόλογα το χρηματιστήριο δεν τραβάει και το Marshall σορτάρει.
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση.
Στα ελληνικά ομόλογα μετά το ξέφρενο ράλι υπερβολής, οι επενδυτές ανέκοψαν τον φρενήρη ρυθμό.
Οι αποδόσεις έχουν σταθεροποιηθεί στα υψηλά ετών και αυτό που πρέπει να κρατήσουμε στα ομόλογα δεν είναι οι αιτίες του ράλι που έχουν αναλυθεί διεξοδικώς – επιτυχημένο swaps, ανατιμητική κερδοσκοπία από hedge funds, χειραγώγηση κ.α. – αλλά εάν διατηρηθούν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα 10ετίας οι αποδόσεις των ομολόγων.
Υπάρχει εξόφθαλμη στρέβλωση στα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο η μεγάλη δοκιμασία που θα επηρεάσει την χρηματιστηριακή αγορά είναι εάν τελικώς διατηρηθούν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Το πιθανότερο σενάριο είναι την πλειοψηφία των κερδών να την διατηρήσουν τα ελληνικά ομόλογα και μια μικρή υποχώρηση στις τιμές με άνοδο αποδόσεων κρίνεται λογική.
Πρέπει να απαντηθεί το βασικό ερώτημα γιατί είμαστε στις 780 μονάδες και όχι 4300 μονάδες όταν το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο στο 3,90% βρίσκεται στα επίπεδα του 2006…και το προεξοφλητικό επιτόκιο – στηρίζεται στο 10ετές ομόλογο – βρίσκεται σε χαμηλά 10ετίας;
Η απάντηση είναι η εξής
Οι αγορές δεν λειτουργούν αυτόνομα, όντως λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και η ισορροπία μεταξύ των δύο αγορών κρίνει το εύρος του gap μεταξύ της τιμολόγησης των δύο αγορών.
Το 2006 υπήρχε ανάπτυξη στην Ελλάδα, το χρηματιστήριο μεσουρανούσε και η Ελλάδα δανειζόταν στο 4%.
Το 2017 η Ελλάδα δίνει μάχη για την ανάπτυξη, το χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει κατεστραμμένες αξίες ενώ το κόστος δανεισμού στο 3,90% είναι απόρροια κερδοσκοπικών κινήσεων παρά αντικατοπτρισμός της ουσίας.
Φτιάχτηκε ένα τεχνικό ράλι από hedge funds που στηρίχθηκε σε  ια απλή λογική.
Οι επενδυτές σχεδιάζουν στα μοντέλα ανάλυσης τους πόση πρέπει να είναι η διαφορά spread μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας ή Γερμανίας.
Αν υποθέσουμε ότι σε ένα καλό σενάριο η διαφορά Ελλάδος – Πορτογαλίας στα 10 χρόνια πρέπει να είναι 2% με 1,5% θα πρέπει να δούμε πως η Πορτογαλία έφθασε στο 2,76% που βρίσκεται σήμερα στην 10ετία.
Εάν δεν υπήρχε QE ποσοτική χαλάρωση ποια θα ήταν η απόδοση του 10ετούς Πορτογαλικού ομολόγου σίγουρα όχι 2,76%.
Άρα η σύγκριση με όρους spread θα πρέπει να συμπεριλάβει και την επίδραση – την θεαματική – επίδραση του QE στις αγορές ομολόγων.
Αυτό που έχουμε δει στα ομόλογα είναι ένα εξόφθαλμο ράλι ακραίας ανατιμητικής κερδοσκοπίας και τίποτε άλλο.

Γιατί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολουθεί το ράλι στα ομόλογα;

Οι αιτίες είναι σύνθετες αλλά κατηγοριοποιούνται σε
1)Στον προβληματισμό για την τύχη των τραπεζών
2)Στην ασάφεια για το μέλλον της Ελλάδος μετά το μνημόνιο και οι ανεπίσημες πληροφορίες για ένα υβριδικό πρόγραμμα μετά το 2018.
3)Στο χρηματιστήριο έχουμε επίσης μια μεγάλη στρέβλωση.
Οι τραπεζικές μετοχές στο ναδίρ και οι μη τραπεζικές στο ζενίθ σε επίπεδα ακραίας αποτίμησης.
4)Η Ελλάδα μετά από 7 χρόνια καταστροφής χρειάζεται χρόνο προσαρμογής σε αυτή την μεταβατική φάση επιστροφής στην σχετική κανονικότητα.

Γιατί σορτάρει το Marshall;

Το hedge funds Marshall όπως και όλα τα funds που έχουν short θέσεις στις τράπεζες ποντάρουν ότι ενόψει των stress tests θα υπάρξει αποσταθεροποίηση.
Μπορεί να υπάρξει 2ετής περίοδος για να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες αλλά η ουσία είναι ότι ποντάρουν στην…αδυναμία των τραπεζών.
Η επιμονή του Marshall είναι αξιοσημείωτη.
Πάντως εάν δει κανείς την κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς από τις 720 μονάδες έχει βρεθεί στις 780 μονάδες ή άνοδος 8% έναντι βελτίωσης 30% στα ομόλογα.
Συν τοις άλλοις το Marshall που είναι θυγατρική του KKR έχει χτίσει μια στρατηγική ότι μια τράπεζα στην Ελλάδα θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες.

Συμπέρασμα

Τελικά περισσότερο έχει επηρεάσει το χρηματιστήριο οι short θέσεις των ξένων παρά το ράλι των ομολόγων.
Το ράλι των ομολόγων δεν είναι fake news αλλά οι αιτίες που οδήγησαν στο ράλι συνηγορούν ότι είναι επίπλαστη αυτή η βελτίωση.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...