Μήνυμα προς τους υπηκόους χωρών - μελών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μέσω ανοιχτής επιστολής που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.
"Ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, είμαι περήφανη που περισσότερα από τρία εκατομμύρια από εσάς, πολίτες της ΕΕ, έχετε επιλέξει να φτιάξετε τα σπίτια και τη ζωή σας στη χώρα μας" αναφέρει η Τερέζα Μέι δηλώνοντας ευγνωμοσύνη για τα όσα έχουν προσφέρει οι πολίτες της ΕΕ και καλώντας τους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά το Brexit.
"Εκτιμώ πολύ το βάθος των συνεισφορών που κάνετε - εμπλουτίζοντας κάθε κομμάτι της οικονομίας μας, της κοινωνίας μας, του πολιτισμού μας και της εθνικής μας ζωής. Ξέρω ότι η χώρα μας θα είναι φτωχότερη αν φύγετε και θέλω να μείνετε. Έτσι, από την αρχή των διαπραγματεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερα σταθερά ότι η προστασία των δικαιωμάτων σας - μαζί με τα δικαιώματα των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν σε χώρες της ΕΕ - ήταν η πρώτη μου προτεραιότητα. Πήρατε την απόφαση να ζήσετε εδώ χωρίς καμία προσδοκία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ. Γι`αυτό έχω πει ότι θέλω να είστε σε θέση να συνεχίσετε να ζείτε τη ζωή σας όπως πριν. Γνωρίζω όμως ότι σε ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για εσάς και τις οικογένειές σας υπήρξε μια υποκείμενη ανησυχία, η οποία μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο όταν είχαν εξεταστεί οι λεπτομέρειες μερικών πολύ περίπλοκων και τεχνικών ζητημάτων και είχαν εξασφαλιστεί τα θεμέλια μιας επίσημης συμφωνίας. Γι 'αυτό χαίρομαι που ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων είναι ακριβώς αυτό που επιτύχαμε" γράφει η πρωθυπουργός και εξηγεί:
"Όταν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχετε τα δικαιώματά σας γραμμένα στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα γίνει μέσω του Συμφωνητικού Αποχώρησης και του Σχεδίου Εφαρμογής, το οποίο θα προωθήσουμε αφού ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για την ίδια τη Συμφωνία Απόσυρσης.
Τα δικαιώματά σας θα εφαρμοστούν τότε από τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπου ενδείκνυται, τα δικαστήριά μας θα λάβουν δεόντως υπόψη τη σχετική νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και συμφωνήσαμε επίσης ότι για περίοδο οκτώ ετών - όπου η υπάρχουσα νομολογία δεν είναι σαφής - τα δικαστήρια μας θα μπορούν να επιλέξουν να ζητήσουν από το Δικαστήριο μια ερμηνεία πριν από τη λήψη της δικής τους απόφασης. Έτσι, καθώς αναλαμβάνουμε τον έλεγχο των νόμων μας, μπορείτε να είστε σίγουροι όχι μόνο ότι τα δικαιώματά σας θα προστατευθούν στα δικαστήρια μας, αλλά ότι θα υπάρξει συνεκτική ερμηνεία αυτών των δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συμφωνήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα εισαγάγουμε ένα νέο καθεστώς διακανονισμού κατά το βρετανικό δίκαιο για τους πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους που καλύπτονται από τη Συμφωνία Απόσυρσης.
Αν έχετε ήδη πενταετή συνεχή διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν θα φύγουμε από την ΕΕ - στις 29 Μαρτίου 2019 - θα έχετε δικαίωμα μόνιμης παραμονής. Και αν είστε εδώ για λιγότερο από πέντε χρόνια, θα είστε σε θέση να μείνετε μέχρι να φτάσετε στο κατώφλι των πέντε ετών.
Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτύχαμε στις διαπραγματεύσεις, τα στενά μέλη της οικογένειάς σας θα είναι ελεύθερα να έρθουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει τους υπάρχοντες συζύγους, τους ανύπαντρους συντρόφους, τα παιδιά, τους εξαρτώμενους γονείς και τους παππούδες τους καθώς και τα παιδιά που γεννήθηκαν ή υιοθετήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις 29 Μαρτίου 2019.
Τα δικαιώματά σας σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης, σύνταξης και άλλων παροχών θα παραμείνουν τα ίδια με αυτά που ισχύουν σήμερα.
Συμφωνήσαμε επίσης να προστατεύσουμε τα δικαιώματα εκείνων που βρίσκονται σε διασυνοριακή κατάσταση τη στιγμή της αποχώρησής μας και έχουν δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τους τουρίστες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, τους σπουδαστές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.
Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε περιλαμβάνει αμοιβαίους κανόνες για την προστασία των υφιστάμενων αποφάσεων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων - για παράδειγμα, για τους γιατρούς και τους αρχιτέκτονες. Επίσης, σας επιτρέπει να απουσιάζετε από το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως πέντε ετών χωρίς να χάσετε το καθεστώς που έχετε εξασφαλίσει- περισσότερο από το διπλάσιο της περιόδου που επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.
Θα υπάρξει μια διαφανής, ομαλή και εξορθολογισμένη διαδικασία που θα σας επιτρέψει να υποβάλετε αίτηση για μόνιμη διαμονή (settled status) από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Δεν θα κοστίσει τίποτα περισσότερο από την αίτηση για διαβατήριο. Και αν έχετε ήδη ένα έγκυρο έγγραφο μόνιμης διαμονής, θα έχετε τη δυνατότητα να μετατρέψετε την κατάστασή σας σε "settled status" χωρίς χρέωση.
Συνεργαζόμαστε επίσης στενά με τα κράτη μέλη της Ελβετίας και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επωφεληθούν επίσης από αυτές τις ρυθμίσεις.
Έχω περάσει πολλές ώρες συζητώντας τα θέματα αυτά με όλους τους υπόλοιπους 27 ηγέτες της ΕΕ τους τελευταίους 18 μήνες καθώς και με τον κ. Juncker, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ και τον κύριο διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπάρνιερ. Είμαι πεπεισμένη ότι όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συναντηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα προχωρήσει σε αυτή τη βάση. Και θα κάνω ό, τι μπορώ για να διασφαλίσω ότι θα κάνουμε το ίδιο.
Έτσι, τώρα δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Μπορείτε να κοιτάξετε μπροστά, ασφαλείς, γνωρίζοντας ότι τώρα υπάρχει μια λεπτομερής συμφωνία στο τραπέζι, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν αναφέρει πώς σκοπεύουμε να διατηρήσουμε τα δικαιώματά σας - καθώς και τα δικαιώματα των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν σε χώρες της ΕΕ. Γιατί έχουμε εξασφαλίσει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θέτουν πρώτα τους ανθρώπους. Αυτό υποσχέθηκα να πράξω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω σε κάθε στάδιο αυτής της διαδικασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.