Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Πολιτική σούπα και μία προσχώρηση στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου - «Πυρά» από παντού ενάντια στον Τσίπρα

 

Πολιτική σούπα και μία προσχώρηση στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου - «Πυρά» από παντού ενάντια στον Τσίπρα
Ο Τσίπρας ξεδίπλωσε το πολιτικό και επικοινωνιακό αφήγημά του και παράλληλα επιχείρησε να αποδομήσει το αντίστοιχο αφήγημα του Μητσοτάκη
Δίχως τις εντάσεις άλλων εποχών όταν ψηφίζονταν δύσκολα μνημονιακά νομοσχέδια, ψηφίστηκε χθες (15/1) στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση.
Αντί για τις διαρροές άλλων εποχών αυτή την φορά είχαμε μία προσχώρηση στην κυβερνητική πλειοψηφία που έχει συμβολική περισσότερο σημασία.
Εκτός από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο ψήφισε και η ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων, βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου -κάτι που ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο όπως είχε πράξει και στον προυπολογισμό-, η οποία αμέσως μετά ανακοίνωσε και την προσχώρησή της.
O πρωθυπουργός μίλησε πρώτος για να πάει στην κηδεία του Θεόδωρου Μιχόπουλου κάτι που επηρέασε τη συζήτηση αφού δεν ήταν εκεί για να ακούσει και να απαντήσει στις αιτιάσεις των πολιτικών του αντιπάλων.

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ο Τσίπρας  

Κατά την χθεσινή συζήτηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών άπό τα δεξιά και από τα αριστερά του, ενώ και εκείνος απάντησε με διμέτωπο βάλλοντας κυρίως κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και δευτερευόντως κατά του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έβγαλε από την φαρέτρα του και το Σκοπιανό, ανεβάζοντας τους τόνους για να ικανοποιήσει το κομματικό του ακρωατήριο, αλλά και γιατί η Πειραιώς από την αρχή έχει ποντάρει στο ότι ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός στο εθνικό ζήτημα είτε δεν θα τελεσφορήσει, είτε θα κλείσει με σημαντικό κόστος για τον κυβερνητικό συνασπισμό και φυσικά θα δοκιμάσει την συνοχή του.
Όποια και αν είναι η εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, με την σκληρή γραμμή που επιπλέον ενώνει όλες τις τάσεις της ΝΔ –καραμανλικούς και σαμαρικούς- θεωρεί ότι βγαίνει κερδισμένο.
Ενώ όμως για το πολυνομοσχέδιο και γενικότερα για την οικονομική πολιτική η κυβέρνηση δέχθηκε πυρά, αν και με διαφορετικές στοχεύσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης, το Σκοπιανό φάνηκε ότι τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα.
Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε επίθεση για το Σκοπιανό τόσο από τη ΝΔ, όσο και από την Ένωση Κεντρών και φυσικά από την Χρυσή Αυγή.
Αντίθετα πιο χαμηλούς τόνους με εμφανή διάθεση επιδίωξης ενός συμβιβασμού εμφανίστηκαν όλες οι συνιστώσες του Κινήματος Αλλαγής και φυσικά το Ποτάμι.
Ο πρωθυπουργός πάντως απέφυγε να αναφερθεί στο Σκοπιανό, δείχνοντας ότι κατά την εξέλιξη των διπραγματεύσεων επιθυμεί χαμηλούς τόνους και ή δυνατόν συναίνεση σε συμβιβαστική λύση.
Ο κ. Τσίπρας ξεδίπλωσε το πολιτικό και επικοινωνιακό αφήγημά του και παράλληλα επιχείρησε να αποδομήσει το αντίστοιχο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προέβλεψε μάλιστα ότι μέχρι τις εκλογές του 2019, δεν θα έχει κανένα αφήγημα αφού οι καταστροφολογικές του προβλέψεις διαψεύδονται και θα συνεχίσουν να διαψεύδονται.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι τον Αύγουστο θα τελειώσει μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια η εποχή των μνημονίων με την έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές. Υπερασπίστηκε τα «επιτεύγματα της κυβέρνησής του», την ανάπτυξη του 2018, τις θετικές προοπτικές δανεισμού όπως δείχνει η πτώση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων, τη μείωση της ανεργίας και την αλλαγή της σχέσης μεταξύ μερικής και πλήρους απασχόλησης στις νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα θέλησε να διορθώσει το λάθος του οικονομικού του επιτελείου όσον αφορά την περικοπή στα επιδόματα των τρίτεκνων και των πολύτεκνων υποσχόμενος αναπλήρωση των απωλειών τους για το 2018. Εκτεταμένη ήταν η απάντησή του και στα πυρά που δέχθηκε από τα αριστερά του για την αλλαγή του τρόπου λήψης της απόφασης για απεργία.
Στην ατάκα του Δημήτρη Κουτσούμπα ότι «λερώσατε τα χέρια σας για την εξουσία», ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι με την επιλογή να λερώσουν τα χέρια τους τον Ιούλιο του 2015 απέδειξαν ότι ο ρόλος της αριστεράς δεν είναι μόνο να μένει στο περιθώριο και να να περιμένει χιλιαστικά να ωριμάσουν οι συνθήκες.
Αν και ο κ. Τσίπρας απέφυγε σχετικά αναφορά οι υπουργοί του επισήμαναν ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν είναι αυτές που θα έφερναν δίχως την πίεση των δανειστών.
Αντίθετα πάνω στην απαραίτητη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οικοδόμησε το επόμενο αφήγημα της ρύθμισης του χρέους με σκοπό την έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο που θα σηματοδοτήσει το τέλος της ασφυκτικής επιτροπείας.
Φραστικά πυροτεχνήματα επέλεξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «κάνατε διεθνή όρο την κωλοτούμπα,  είπατε και συνεχίζετε να λέτε ψέμματα, εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό, είσαστε κυβέρνηση οπερέτα.
Ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε την καθαρή έξοδο στις αγορές συνδέοντάς την με την δική του προοπτική, λέγοντας ότι για να μας εμπιστευτούν οι αγορές απαιτείται ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που όμως η κυβέρνηση δεν διαθέτει αλλά αντίθετα το διαθέτει το δικό του κόμμα.
Πάντως αυτή την φορά ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να μιλήσει για πρόωρες εκλογές και περιορίστηκε να πει ότι όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο το καλύτερο για την χώρα.
Πιο ουσιαστικός ήταν στο Σκοπιανό όπου έθεσε σαν κόκκινη γραμμή την θέση του Βουκουρεστίου και την απόσυρση των αλυτρωτικών δηλώσεων των παραγόντων των Σκοπίων.

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...