Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Goldman Sachs: Τα τρία "κλειδιά" για την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

 

43
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Goldman Sachs: Τα τρία "κλειδιά" για την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο, σημειώνει η Goldman Sachs η οποία επισημαίνει τις τρεις προϋποθέσειςπου είναι απαραίτητες για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει με βιώσιμο τρόπο στις αγορές.
Πρώτον, η Ελλάδα χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα. Ακόμα κι αν ο σχεδιασμός αυτής της ελάφρυνσης έχει σημαντικές προκλήσεις τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, η ανάλυση της Goldman Sachs καταλήγει στο ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι απίθανο να είναι βιώσιμο χωρίς αυτήν. Χωρίς την ελάφρυνση του χρέους και με ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα αυξηθούν ταχύτατα πάνω από το επίπεδο που το ΔΝΤ προσδιορίζει ως απαραίτητο για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μιας άλλης κρίσης.
Δεύτερον, η G.S. πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώσει ένα ουσιαστικό ταμειακό απόθεμα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα, μεγαλύτερο των 20 δισ. ευρώ. Τα μεγάλα cash buffers αύξησαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και έχουν ενισχύσει την επιστροφή στις αγορές στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Σε αντίθεση με αυτές τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, η Ελλάδα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική κατά τα επόμενα χρόνια. Ένα μεγάλο cash buffer μπορεί να δημιουργηθεί εάν οι επίσημοι πιστωτές συμφωνήσουν να εκταμιεύσουν ένα επίπεδο κεφαλαίων ίσο με το πλήρες όριο του προγράμματος, κατά την άποψη της G.S.
Τρίτον, η συμφωνία εξόδου πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισχυρό σύστημα κινήτρων το οποίο θα ενθαρρύνει τη δημοσιονομική ευρωστία στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα. Το να βασιστεί η χώρα εξ ολοκλήρου στην πειθαρχία που θα επιβάλουν οι αγορές αναγκαστικά, μπορεί να μην είναι αρκετό. Ένα σύνολο δημοσιονομικών προϋποθέσεων με ενισχυμένη παρακολούθηση σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να είναι το πιο ικανοποιητικό αποτελέσματα για όλες τις πλευρές. 
Μόνο εάν πληρούνται αυτές οι τρεις προϋποθέσεις η Goldman Sachs εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα ελληνικά assets να συσχετιστούν ξανά με τα assets της ευρωπεριφέρειας στο εγγύς μέλλον. Εάν δεν ικανοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, η αμερικάνικη τράπεζα θα εξακολουθήσει να βλέπει την Ελλάδα ως μια "ειδική περίπτωση" ευάλωτη σε απρόβλεπτες κρίσεις, με τις εγχώριες δημοσιονομικές συνθήκες να οδηγούν τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και των ελληνικών ομολόγων. Οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα παραμείνουν ευάλωτες και το χρέος της μη βιώσιμο.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν αυτές οι τρεις συνθήκες. Από τη μια πλευρά, οι επίσημοι πιστωτές επιθυμούν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με ελάφρυνση του χρέους. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιαιτερότητες της δομής της ιδιοκτησίας του ελληνικού δημόσιου χρέους και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης δημιουργεί de facto seniority του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα "χέρια" του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τους πιστωτές του επίσημου τομέα. Σε αυτή την περίπτωση, η αποτροπή του ηθικού κινδύνου από τους επενδυτές και τις ελληνικές κυβερνήσεις είναι η πρόκληση-κλειδί που πρέπει να αντιμετωπιστεί, τονίζει η τράπεζα.
Τέλος, όπως επισημαίνει, η προοπτική των πρόωρων εκλογών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, θέτει πολιτικούς  κινδύνους για τη  συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, ιδίως εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι δύσκολος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...