Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, 00:02 - Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 10/06/2018, 23:35
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Όχι σήμερα αλλά στο ορατό μέλλον. Και για το λόγο αυτό εμποδίζεται από το καταστατικό του να μας δανείσει και άλλο. Προτείνει λοιπόν το ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μας έχουν δανείσει να «διευθετήσουν» τις απαιτήσεις τους έτσι ώστε να μπορεί η Ελλάδα να τις εξυπηρετήσει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το ΔΝΤ θα μπορέσει να συνεχίσει να μας δανείζει.
Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να παραμείνει το ΔΝΤ διότι έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις εποπτικές ικανότητες του ΔΝΤ από ό,τι στις αντίστοιχες της Κομισιόν. Αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν το τίμημα που είναι η ρύθμιση των απαιτήσεών τους.
Και εμείς; Εμείς θεωρούμε ότι κατά κάποιο τρόπο είναι υποχρέωση των Eυρωπαίων να ρυθμίσουν τις απαιτήσεις τους ώστε να μπορούμε να πληρώσουμε.
Για παράδειγμα και κατ' αναλογία: Χρωστάμε ΕΝΦΙΑ; Είναι υποχρέωση του κράτους να ρυθμίσει την απαίτηση του ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε. Δανειστήκαμε για ν' αγοράσουμε διαμέρισμα και δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις δόσεις. Είναι υποχρέωση της τράπεζας να ρυθμίσει την απαίτησή της ώστε να μπορούμε να πληρώσουμε.
Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή με τη στρεβλή αντίληψη ότι είναι υποχρέωση των άλλων να ρυθμίσουν το χρέος μας προς όφελός μας και σε βάρος τους. Ομολογώ ότι με εκπλήσσει η ανοχή που επιδεικνύει απέναντι μας η Ευρώπη. Φανταστείτε μια Ευρώπη με ηγέτη τύπου Τραμπ που δεν θα δίσταζε ένα δευτερόλεπτο να μας αδειάσει.
Οι Eυρωπαίοι, επειδή δεν είναι Τραμπ, για να προστατευθούν στήνουν μηχανισμούς μεταμνημονιακής παρακολούθησης, θέτουν στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και επιβεβαιώνουν τις παρεμβάσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο. Στο τέλος ενδεχομένως να ρυθμίσουν κάπως το χρέος ώστε να ξεπεράσουμε ανωδύνως τα πρώτα χρόνια.
Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο 4ο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση είναι αδιόρθωτη. Το πρόβλημά μας είναι η πλήρης διάλυση της δημόσιας διοίκησης. Οι νόμοι και τα διατάγματα και τα ...μνημόνια γράφονται ή έστω μεταφράζονται από τη δημόσια διοίκηση για να γίνουν μνημεία ασάφειας και ακατ-ανοησίας. Στη συνέχεια ερμηνεύονται από αμετάθετους και μη αξιολογούμενους υπαλλήλους που ταλαιπωρούν και ξοδεύουν τον πολύτιμο χρόνο των πολιτών.
Πρέπει να μάθουμε να κυβερνιόμαστε σωστά, αποτελεσματικά. Αφήστε το πολύπλοκο μνημόνιο και τους θλιβερούς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ψηφίσουν σε όλα ναι και συγκεντρωθείτε στα ζητήματα της παιδείας και της δημόσιας διοίκησης.
Θυμηθείτε επίσης την παλαιότερη πρόταση μου για το συνταξιοδοτικό που σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ: 700 Ευρώ σε όποιον ή όποια συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας χωρίς εισφορές εργαζόμενου ή εργοδότη. Θυμηθείτε επίσης ότι πρότεινα την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση όλων των επιχορηγήσεων προς τους Δήμους και την επιβολή ανταποδοτικού δημοτικού τέλους για τη χρηματοδότηση των δήμων. Θα κυβερνηθούμε καλύτερα με νόμους απλούς και κατανοητούς.
Για να αναπτυχθούμε θα χρειαστούν να γίνουν πολλές παραγωγικές επενδύσεις. Οι επενδύσεις χρειάζονται κεφάλαια. Κεφάλαια ντόπια έχουν μείνει ελάχιστα. Πρέπει λοιπόν οπωσδήποτε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές. Τους ίδιους επενδυτές προσπαθούν όμως να προσελκύσουν δεκάδες άλλες χώρες. Για να διαλέξουν την Ελλάδα οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι, αν χρειαστεί, θα μπορούν να στηριχθούν σε γρήγορη, αποτελεσματική και δίκαιη δικαιοσύνη. Ακόμα και μηδενικοί φορολογικοί συντελεστές δεν είναι ικανοί να προσελκύσουν επενδυτές που ακούνε τις ιστορίες του αεροδρομίου Ελληνικού, ή του Ελληνικού Χρυσού στη Χαλκιδική, ή του Α. Γεωργίου της Στατιστικής.
Προέχει συνεπώς, κατά τη γνώμη μου, η μόνιμη (διαρκής) βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης και η εξασφάλιση ότι η εξουσία ασκείται με βάση κανόνες δικαίου (rule of law).
Το 2016 με τους Αλιβιζάτο, Βουρλούμη, Γεραπετρίτη, Κτιστάκι και Σπυρόπουλο κυκλοφορήσαμε "Ένα Καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα" που δημοσιεύτηκε από την Καθημερινή. Το κείμενο της πρότασης μας για το Σύνταγμα είναι διαθέσιμο στο site της "Κ". Αξίζει να μελετηθεί με προσοχή. Οι μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα θα συμβούν όταν μάθουμε να κυβερνιόμαστε σωστά, αποτελεσματικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.