Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

 

Η Σ. Βούλτεψη αποκαλύπτει: Ο Σαμαράς, η "νέα Φρειδερίκη", ο Γιούνκερ και ο Τσίπρας
 -  23:44
Συγχαρητήρια στον Σαμαρά, κλειστά αυτιά στις βρισιές Τσίπρα για τη «νέα Φρειδερίκη»
Έτσι οι υποψίες έγιναν εφιάλτης
*Της Σοφίας Βούλτεψη
Ήταν και τότε Ιούνιος. Ιούνιος του 2014. Σύνοδος Κορυφής και πάλι με την Ελλάδα να παίρνει τα εύσημα για την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης και «πέραν του τυπικού» προεδρίας – στην έναρξη της οποίας, στο Ζάππειο, ο κ. Τσίπρας είχε αρνηθεί να παρευρεθεί. Ρομπάι και Μπαρόζο δίνουν τα συγχαρητήριά τους και ο Γιουνκέρ δηλώνει συγκινημένος για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Επιτροπής.
Έχουμε φύγει από την Αθήνα «αρματωμένοι». Ο Σαμαράς ελέγχει έναν έναν τους φακέλους προσωπικά και συνεχίζει τα ίδια μέσα στο αεροπλάνο. Ανοίγει χαρτοφύλακες, επιβεβαιώνει, ψαχουλεύει χαρτιά, «δεν είμαστε για ρεζιλίκια», προειδοποιεί έναν – έναν υπουργούς και συνεργάτες.
«Κάναμε και οικονομία», λέει στο τέλος. Μόνο 19 εκ. ξοδέψαμε από τα 50 του προϋπολογισμού για την προεδρία. Αν καταφέρουμε να τους πείσουμε να ασχοληθούν σοβαρά και με το θέμα της μετανάστευσης θα έχουμε κάνει καλή δουλειά. Αυτό είναι το πρόβλημα τώρα».
Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα διάφορες ΜΚΟ, σε κοινή τους έκθεση, έχουν καταγγείλει πως «οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία και η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex είναι “συνεργός” στις καταχρήσεις τους». Μιλούν για ομαδικές απελάσεις, «συχνά με βίαιο τρόπο, χωρίς να αναγνωρισθεί η ταυτότητα των προσφύγων».
«Μας κατηγορούν ότι το 2012 είχε αποτραπεί η είσοδος 3.307 μεταναστών από τη θάλασσα και το 2013 είχε αποτραπεί η είσοδος σε 10.427», του λέω συμβουλευόμενη τα χαρτιά μου. «Και ότι η αναλογία εισερχομένων – εξερχομένων είναι 1 προς 2».
«Και τι έπρεπε να είναι;», ρωτάει ο Σαμαράς. «Ένας να φεύγει δύο να μπαίνουν;».
«Και βάλε» του απαντάω. «Αυτά λέει και ο Τσίπρας. Ότι οι λιμενικοί είναι κυνικοί εγκληματίες και ότι πρέπει να τους δεχόμαστε όλους και να τους δίνουμε χαρτιά να πηγαίνουν όπου θέλουν».


«Ναι, βέβαια», απαντά ο Σαμαράς. «Θυμάσαι με το Φαρμακονήσι; Είχε γκρεμιστεί η Κεφαλονιά από τον σεισμό και αυτοί δεν είχαν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση. Τέλος πάντων, εμείς όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πιέσει. Ίδωμεν».
Στις Βρυξέλλες συναντήσεις, επαφές, συνεννοήσεις. Και τελικά, για πρώτη φορά, στα Συμπεράσματα της Συνόδου περιλαμβάνονται οι αρχές της «αλληλεγγύης» και της «δίκαιης κατανομής ευθυνών» για μια αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης, ασύλου και συνόρων στην Ευρώπη και για πρώτη φορά υιοθετείται ο όρος «παράνομη μετανάστευση».
Ενώ βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες, στις 27 Ιουνίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει μεγάλη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο, με τον δείκτη του οικονομικού κλίματος να διαμορφώνεται στις 103,7 μονάδες από 99,1 μονάδες τον Μάιο, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο δείκτη για το σύνολο της Ευρωζώνης που μειώθηκε στις 102 μονάδες από 102,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
«Έχουμε ανακοίνωση της Επιτροπής», του λέω σε ένα διάλειμμα των συνεδριάσεων, που περνάει σαν σίφουνας από το γραφείο της αποστολής. «Λένε πως αξίζει να τονισθεί η αύξηση κατά 4,6 μονάδες στην Ελλάδα, που φέρνει τον δείκτη πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2008. Για πρώτη φορά πάνω από το 100, δηλαδή».
«Τέλεια!», απαντάει και ξαναφεύγει τρέχοντας.
«Δεν θέλεις να μάθεις με τι ασχολούνται στην Αθήνα;», του φωνάζω.
«Ξέρω», απαντά βγαίνοντας από την πόρτα. «Με τη ΔΕΗ και τις φυλακές υψίστης ασφαλείας»!
Την προηγουμένη, 26 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας είχε ξεκινήσει την «μάχη της ΔΕΗ». Είχε απευθύνει κάλεσμα «για ένα πλατύ ανοιχτό παλλαϊκό μέτωπο» και είχε δηλώσει ότι «σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας, απέναντι στους πολίτες, να επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, σε μια ενιαία επιχείρηση» – για να μην ξεχνιόμαστε! Είχε μιλήσει για «μπανανία» και είχε διαβεβαιώσει ότι «εμείς υπογραφές που αφορούν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου ή υπογραφές που αφορούν την άρση της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε»!
Και εκείνη την ημέρα, 27 Ιουνίου, την ώρα που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις Βρυξέλλες, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η κυβέρνηση Σαμαρά παρουσιάζεται στις συνόδους Κορυφής μόνο για να στηρίξει τις πιο αντικοινωνικές πολιτικές που εκφράζονται από την κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του κ. Γιούνκερ, του οποίου οι θέσεις είναι συνώνυμες με το μηχανισμό των μνημονίων και της σκληρής επιτήρησης της χώρας και ο οποίος σε κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το μνημόνιο, διαψεύδοντας έτσι τους εγχώριους συμμάχους του.
Ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία πρόταση για την έξοδο από την κρίση που να μην ταυτίζεται με την ακραία πολιτική λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ υποκρίνεται όταν στο εσωτερικό της χώρας μιλά για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και έξοδο από το μνημόνιο. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να εκπροσωπείται από τους φίλους των κκ Γιούνκερ και Μέρκελ».
Μπαίνω στο Συμβούλιο και τη δείχνω στον Σαμαρά. «Δεν έχουν ιερό και όσιο», μου ψιθυρίζει. «Φτύνουν εκεί που γλείφουν και γλείφουν εκεί που φτύνουν. Ο Τσίπρας δεν είχε ταχθεί υπέρ του Γιούνκερ και κατά της Μέρκελ; Αυτός είναι ικανός να ταχθεί και υπέρ της Μέρκελ. Μεγάλοι τυχοδιώκτες, παιδί μου! Άσε με τώρα μπας και δεν διαλυθούμε με το μεταναστευτικό».
Έναν χρόνο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και τέσσερα χρόνια αργότερα θα έκανε τεμενάδες στη Μέρκελ, δεχόμενος επιστροφή μεταναστών από την Γερμανία έναντι εξάμηνης παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία στο μεταξύ είχε καταστρέψει πλήρως.
Στέλνω αμέσως την απάντηση:
«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
Την ώρα που ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και λαμβάνει τα συγχαρητήρια όλων των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι, παραμερίζοντας τις όποιες επιμέρους διαφωνίες τους, συμφώνησαν ότι η χώρα μας έφερε σε πέρας μια από τις πιο επιτυχημένες προεδρίες, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει μονότονα να επιτίθεται στους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Επανερχόμενος σε προσωπικές αναφορές και πριν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα το Κείμενο των Συμπερασμάτων, που περιλαμβάνει σημαντικές πρόνοιες για τα μεγάλα κοινωνικά θέματα της ανάπτυξης, της ανεργίας και της παράνομης μετανάστευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τις ίδιες μονότονες και άνευ περιεχομένου «καταγγελίες».
Αυτή τη φορά μάλιστα, τάσσεται και κατά του κ. Γιουνκέρ, συντασσόμενος με τους επικριτές ενός πολιτικού που έχει σταθερά σταθεί στο πλευρό της χώρας μας.
Προφανώς εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνούν ότι δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε ταχθεί υπέρ… της υποψηφιότητας Γιούνκερ.
Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη τους, όταν στις 3 Ιουνίου ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε πως, αν και ο ίδιος παραμένει κάθετα αντίθετος με τις θέσεις του κ. Γιούνκερ, «θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».
Και ότι ο «σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία» ορίζει πως ο Ζ. Κ. Γιούνκερ έχει το δικαίωμα να λάβει διερευνητική εντολή και να επιζητήσει την πλειοψηφία της Ευρωβουλής για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής.
Όπως φαίνεται, για τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του, ο «σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία» ισχύει κατά περίπτωση και όποτε βολεύει τις δικές τους κομματικές επιδιώξεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μια έκφραση πρωτοφανούς πολιτικού καιροσκοπισμού».
Την ίδια ώρα, ο Σαμαράς έκανε την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχε έλθει και η δήλωση των ΑΝΕΛ, αλλά αυτήν ούτε που του την έδειξα:
«Απόψε η Ευρώπη που δυναστεύει η κ. Μέρκελ αποφασίζει να ψηφίσει Γιούνκερ που είναι συνένοχος στα δεινά τα οποία υφίσταται ο ελληνικός λαός. Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ομολόγησε πως έβλεπε να έρχεται η καταιγίδα, αλλά δεν μιλούσε για να μη χαλάσει τις γερμανικές και γαλλικές εξαγωγές στη χώρα μας. Δοξάστε τον», έλεγε ο εκπρόσωπος κ. Κουίκ, σήμερα υπουργός του Τσίπρα.
Την επομένη, 28 Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει: «Αν και ηττήθηκε στις εκλογές, ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να παριστάνει τον πρωθυπουργό πηγαίνοντας στις Συνόδους Κορυφής για να υποστηρίξει τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως της ΔΕΗ. Λογαριάζει, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, και δεν θα αργήσει η ώρα της ανατροπής της πολιτικής και της κυβέρνησής του».
Και ο Καμμένος την ίδια μέρα: «Με σταθερούς ρυθμούς αυξάνεται η ανεργία, με απόλυτη ασφάλεια οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τη βαριά φορολογία και σύντομα οι τράπεζες και το δημόσιο θα αποκτήσουν το σύνολο της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών».
Και απόσπασμα από τη δική μου απάντηση:
«Ας το καταλάβουν μια για πάντα: Στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έλαβε τα συγχαρητήρια για την ελληνική προεδρία και τις προσπάθειες της Ελλάδας, από 27 πρωθυπουργούς κάθε πολιτικής προέλευσης και όλους τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ. Κάτι περισσότερο γνωρίζουν αυτοί από τον κ. Τσίπρα, που παριστάνει ότι κρατά τα κλειδιά ενός ξενοδοχείου, όπου άλλος ξηλώνει τις πόρτες και άλλος τα παράθυρα».
Σήμερα, τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά, με τους Ευρωπαίους να συγχαίρουν τον κ. Τσίπρα – για το υπερταμείο, τη συμφωνία με τα Σκόπια και την παράδοση της Μακεδονίας, τη συμφωνία με τη Γερμανία για επιστροφή μεταναστών από το έδαφός της στην Ελλάδα – με τις διαρκείς τεχνητές αναπνοές προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πολλές σκέψεις χορεύουν στο μυαλό όλων μας για κίνητρα και συναλλαγές.
Αυτοί που έβριζαν εμάς ως «μερκελιστές» και αποκαλούσαν την Μέρκελ «νέα Φρειδερίκη» τα δίνουν όλα για την καρέκλα τους.
Η αλήθεια είναι πως προσωπικά μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η αταραξία με την οποία πληροφορούνταν τις ύβρεις του Τσίπρα. Μόλις έναν μήνα νωρίτερα, τον Μάιο του 2014, ο Τσίπρας είχε στηρίξει όλη του την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές στις βρισιές που εκτόξευε κατά της Μέρκελ, του Γιούνκερ, του Σουλτς. Στις 22 Μαΐου, είχε αποκαλέσει την Μέρκελ «νέα Φρειδερίκη»! «Με την Μέρκελ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;», ήταν το κεντρικό σύνθημα. «Go back madam Merkel», είχε βροντοφωνάξει από τη Μυτιλήνη ο Τσίπρας στις 2 Μαΐου 2014.
Αλλά όταν πηγαίναμε έξω, διαπιστώναμε πως δεν ίδρωνε το αυτί τους. Περίπου το… διασκέδαζαν! Τα γνώριζαν όλα, τα μάθαιναν, αλλά έκαναν σα να μην άκουγαν!
Οι υποψίες που μας είχαν γεννηθεί τότε, όταν οι Ευρωπαίοι μας έλεγαν πως ο Τσίπρας δεν θα είναι πρόβλημα γι’ αυτούς διότι έχουν τον τρόπο να τον συντρίψουν – και μαζί μ’ αυτόν και τον ελληνικό λαό, που θα έχει πιστέψει τα ψέματά του και θα τον έχει ψηφίσει – έχουν εξελιχθεί σε ένα εφιαλτικό παρόν.
Πράγματι! Κάτι περισσότερο γνώριζαν…

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β΄ Αθηνών Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...