Ο τουρκικός πύργος ελέγχου κάλεσε τους πιλότους του ελικοπτέρου CH-47D Chinook στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, να απομακρυνθούν από τον «τουρκικό εναέριο χώρο», ενώ το ελικόπτερο πετούσε μεταξύ Στρογγύλης και Ρω, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014.
«So what?», θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς.
Η τουρκική πρόκληση (ή καλύτερα «μπλόφα») ήταν τόσο κενή περιεχομένου που όπως ήταν αναμενόμενο και φυσικό αγνοήθηκε από τους πιλότους του Chinook που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και το οποίο συνέχισε την πορεία του πετώντας μεταξύ των νησιών του ελληνικού αρχιπελάγους της Μεγίστης. Ακόμα και να μην ήταν βέβαια, τον λόγο θα αναλάμβαναν ελληνικά μαχητικά που παρακολουθούσαν πανέτοιμα την κατάσταση.
Αν η Άγκυρα είχε «γερά» χαρτιά να στηρίξει τις αιτιάσεις της και το κυριότερο, το νεύρο (βλ. κότσια) δεν θα έπρεπε να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για κάθε αεροπορικό ίχνος που δεν συμμορφώνεται με τις εντολές του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας;
Φυσικά, η απάντηση είναι θετική, αν και προφανώς (θα ήταν τραγικά αφελές να θεωρούν κάποιοι το αντίθετο) η παρουσία ελληνικών εναέριων «μαντρόσκυλων» στην ευρύτερη εναέρια περιοχή θα έκοβε τον τουρκικό βήχα προτού καν αυτός εκδηλωθεί.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://www.defence-point.gr, αν στο τελευταίο περιστατικό, προστεθεί και αυτό με το αεροσκάφος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που πρόσφατα είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, και οι (χωρίς έμπρακτο αποτέλεσμα) πλόες τουρκικών μονάδων επιφανείας, είναι προφανές ότι η Άγκυρα συστηματικά, με «φθηνές» μπλόφες, επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις και να εξασκήσει πίεση στην ελληνική πλευρά, πέραν της πάγιας καταγραφής – κοινοποίησης των διεκδικήσεών της σε όλο το μήκος των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αγνοήσει τα ανωτέρω περιστατικά ή να υποβαθμίσει τη σημασία τους.
Το αντίθετο μάλιστα.
Θα πρέπει να είναι απόλυτα προετοιμασμένη, γιατί είναι σφόδρα πιθανό τους επόμενους μήνες η Άγκυρα να συνεχίσει και ίσως να εντείνει περαιτέρω την ίδια πρακτική. Για παράδειγμα, θα πρέπει να εκπλαγούμε αν το «Barbaros» αρχίσει να «κόβει βόλτες» σε μία κρίσιμη περιοχή, για παράδειγμα δυτικά του Καστελορίζου, ή ακόμα και σε άλλες περιοχές ενδιαφέροντος του Αιγαίου;
Όμως το ερώτημα στο οποίο θα έπρεπε να έχουν ήδη απαντήσει οι υπερφίαλοι νεο-Οθωμανοί, είναι πόσο έτοιμοι αισθάνονται οι «εντυπώσεις» να κλιμακωθούν σε επεισόδιο και κρίση; Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι όταν καπνίζεις αρειμανίως, ωσάν ανεγκέφαλος, σε αποθήκη καυσίμων, είναι βέβαιο ότι η έκρηξη που θα γίνει δεν πρόκειται να σε αφήσει απρόσβλητο. Περισσότερα περιττεύουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.