Στην Ελλάδα και εν έτει 2014, όποιος συζητάει το ενδεχόμενο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, είναι ή παρανοϊκός, ή πράκτορας ανθελληνικών συμφερόντων, ή γραφικός.
Το θέμα απλά ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ. Το ευρώ για το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι και θρησκεία και δόγμα, και φυσικά μονόδρομος. Η έξοδος μας απ'αυτό (κατά τους εξουσιαστές και τους πολιτικάντηδες εντός βουλής βεβαίως) είναι ο ορισμός της απόλυτης καταστροφής...
Ελάτε όμως που η Ολλανδία εξετάζει και συνυπολογίζει το λεγόμενο worst case senario.
Στη χειρότερη δηλαδή, στην περίπτωση που η κρίση φτάσει στο ζενίθ, η Ολλανδία προετοιμάζεται για έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα.
Κι επειδή αυτό αποσιωπάται εσκεμμένα και κανονικά, και μπορεί να μην το πιστέψετε, ιδού και το σχετικό άρθρο από την euobserver που λέει ακριβώς αυτό. Ότι δηλαδή η Ολλανδία είχε (από καιρό) σχέδιο ευρω-εξόδου
συγκεκριμένα το άρθρο λέει τα εξής: (μεταφρασμένο)
Βρυξέλλες: Ανέκυψαν λεπτομέρειες που καταδεικνύουν ότι και η Ολλανδική και η Γερμανική κυβέρνηση, προετοίμαζαν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, για την επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα, στο απόγειο της ευρω-κρίσης.
Στις αρχές του 2012, λίγους μίνες μετά την παραίτηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Γ. Παπανδράου και του ιταλού ομόλογού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το υπουργείο οικονομικών της Ολλανδίας προετοιμάστηκε για το σενάριο της επιστροφής της Ολλανδίας στο εθνικό της νόμισμα.
Το ολλανδικό τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ Argos Medialogica- ανέφερε την Τρίτη (18 Νοεμβρίου) , βασισμένο σε ανώνυμες πηγές ότι το υπουργείο είχε ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, που ονομοζόταν Florijn, - αναφορά στο αρχικό-αυθεντικό όνομα του guilder, το νόμισμα δηλαδή της Ολλανδίας, προ ευρώ.
Ο σημερινός υπουργός οικονομικών της χώρας, Jeroen Dijsselbloem, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του σχεδίου την Τρίτη στην εβδομαδιαία συνέντευξή του στο RTLZ.
“Είναι αλήθεια ότι το υπουργείο οικονομικών και η τότε κυβέρνηση είχαν προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο”, είπε ο Ντάισελμπλουμ.
“Οι ηγέτες των κυβερνήσεων συμπεριλαμβανομένου και του ηγέτη της ολλανδικής κυβέρνησης, πάντα έλεγαν ότι θέλουμε να κρατήσουμε την ευρωζώνη, αλλά η κυβέρνησή μας υπολόγιζε και την περίπτωση αποτυχίας της, γι'αυτό και προετοιμάστηκε γι'αυτό το ενδεχόμενο..”
Αυτή η προετοιμασία συμπεριλάμβανε "πρακτικά ζητήματα", αλλά η κυβέρνηση δεν τύπωσε νέα χαρτονομίσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.