Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ, ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ
(Κυρ. 02/10/11 – 15:50)
Η ΔΥΣΗ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΗ ΜΕΓ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ
Όσοι θεωρούν ότι οι Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν ένα ευκαιριακό και παροδικό «τσαμπουκά» της Τουρκίας, μάλλον αυταπατώνται. Ήδη το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας με επίσημη ανακοίνωση του συμπεριέλαβε στις περιοχές που θα αναπτύξει θαλάσσιες δραστηριότητες όχι μόνο την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Αιγαίο.
Αν κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι τα πολύπλευρα εξωτερικά προβλήματα της Τουρκίας και ειδικότερα ο «βραχνάς» του Κουρδικού κινήματος, θα εμποδίσουν την Τουρκία να εκδιπλώσει την προκλητική τηςενέργεια με πιο δυναμικό τρόπο το επόμενο διάστημα στις θάλασσες δυτικά και νότια, πιθανότατα, θα πέσουν έξω.
Αντίθετα, αυτά τα «εσωτερικά» και «εξωτερικά» προβλήματα μπορεί να παρωθήσουν έτι περαιτέρω το καθεστώς της Άγκυρας σε επιθετικότερη διάταξη.
Η ΔΥΣΗ ΠΙΕΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Την ίδια ώρα η Κύπρος αδυνατεί να βρει αποτελεσματική στήριξη απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα εντός των Δυτικών "συμμαχικών" της πυλώνων.
ΗΠΑ, ΕΕ και Μεγ. Βρετανία περιορίζονται περισσότερο σε υποτονικές φραστικές και μόνο «στηρίξεις» προς την Κύπρο, χωρίς έμπρακτο αποτέλεσμα, ενώ η Μεγ. Βρετανία, παίζει ανοικτά, σχεδόν, το ρόλο του «Δούρειου ίππου» προς την Κύπρο.
Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα όλο και περισσότερες μεγάλες Δυτικές χώρες αντί να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ, πιέζουν κυρίως την Κύπρο να προβεί σε «χειρονομίες καλής θέλησης» προς την Τουρκική πλευρά! Και ως τέτοιες «χειρονομίες» θεωρούνται ρυθμίσεις διαμοιρασμού των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες ανάμεσα στις «δύο κοινότητες», που θα διακανονιστούν τώρα, ενώ θα εφαρμοσθούν είτε πριν είτε κυρίως μετά από μια επίλυση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα δεν είναι λίγες οι μεγάλες Δυτικές χώρες που απευθύνονται στην Κυπριακή κυβέρνηση και την καλούν να επανέλθει στις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες, λόγω τηςΤουρκικής προκλητικότητας, θα πρέπει, τάχα, να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα και να αναζητηθεί τάχιστα λύση.
Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Την πλέον βρώμικη στάση σε βάρος τη Κύπρου αναλαμβάνει, ως συνήθως, η Μεγ. Βρετανία. Τούτες τις δύσκολες ώρες για την ελεύθερη Κύπρο, το Λονδίνο βυσσοδομεί κυριολεκτικά προκειμένου να αδειασθεί η απόφαση της Λευκωσίας, με την οποία μπαίνουν στο ψυγείο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ενώ προηγουμένως εμπόδισε με τη βοήθεια Σουηδίας, Φινλανδίας, κ.λπ. διάβημα διαμαρτυρίας της ΕΕ προς την Άγκυρα.
Ταυτόχρονα, η Μεγ. Βρετανία, δια του ιδίου του Κάμερον, αμφισβητεί ευθέως την ύπαρξη Κυπριακής υφαλοκρηπίδας πριν την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος!
ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μέσα σε αυτό το δυσμενέστατο για την Κύπρο Δυτικό Πλαίσιο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη θεωρεί ότι η κύρια στήριξη που μπορεί να έχει είναι από γείτονες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Φυσικά, υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των χαρακτηριστικών του Ισραήλ και της Αιγύπτου, με το πρώτο να αντιπροσωπεύει μια ακραία κατοχική αντίληψη και πολεμοκάπηλη στάση.
Όμως, και οι δύο αυτές χώρες είναι ενταγμένες στο Δυτικό μπλόκ, με το Ισραήλ, ιδιαίτερα, να μετέχει στο σκληρό ιμπεριαλιστικό αντιδραστικό πυρήνα του τελευταίου.
Μια «συμμαχία» της Κύπρου με το Ισραήλ θα καθιστούσε την πρώτη, ήδη, σχεδόν, την έχει καταστήσει,δορυφόρο του Ισραηλινού καθεστώτος και ίσως αυριανό θύμα του Ισραηλινό-Τουρκικούανταγωνισμού για περιφερειακή επικράτηση στην περιοχή και των διευθετήσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν ανάμεσα σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ.
Από την άλλη μια προσέγγιση Κύπρου-Αιγύπτου (με παρέα το Ισραήλ ,άλλοθι για την Αίγυπτο και για να θερμάνει τις Αιγυπτο-ισραηλινές σχέσεις σε βάρος του αραβομουσουλμανικού κόσμου), στο βαθμό που θα είναι προσανατολισμένη στενά σε Δυτική κατεύθυνση, θα είναι πολύ ασταθής και ίσως αποδειχθεί τελείως αναποτελεσματική.
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ
Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να δουν χωρίς αυταπάτες τους επερχόμενους κινδύνους, οι οποίοι είναι μείζονες. Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί σε καμμιά περίπτωση «τετελεσμένα» στην Κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία, εφ΄όσον χρειαστεί, θα τα αμφισβητήσει έμπρακτα το επόμενο διάστημα, κλιμακώνοντας έξυπνα τη δική της επιθετικότητα με συγκεκριμένες ενέργειες και «συμμαχίες» τόσο στην Ανατ. Μεσόγειο όσο, πιθανότατα και στο Αιγαίο. Η περίπτωση εγκατάστασης Τουρκικής πλατφόρμας στηνΚυπριακή ΑΟΖ και οι έρευνες στο Αιγαίο και ειδικότερα στο Καστελόριζο, δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν άμεσα, πριν είναι πολύ αργά, να προετοιμαστούν πλήρως για μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία-Κατεχόμενα.
Αυτή η προετοιμασία, πέραν των πολλών άλλων, απαιτεί νέους προσανατολισμούς στην εξωτερική πολιτική και νέα περιφερειακά και διεθνή ερείσματα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης μιας στρατηγικήςασφάλειας και προάσπισης κυριαρχικών δικαιωμάτων που εδράζονται αυστηρά στο διεθνές δίκαιο.
Είναι σχεδόν προφανές ότι τόσο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου όσο και η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη, παραδομένες οικονομικά και πολιτικά στα μνημόνια και στην αμερικανο-ΕΕ κηδεμονία, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε μείζονες προκλήσεις σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς, όσο και αν δεν θα έχει, ίσως, χρόνο προετοιμασίας και νέων σχεδιασμών, είναι απαραίτητη ακόμα για εθνικούς λόγους.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ
Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.