του Ian Bond
Τι γίνεται αν η Βρετανία ψηφίσει αποφασιστικά στις 23 Ιουνίου να παραμείνει στην ΕΕ. Κανένα από τα άλλα προβλήματα της ΕΕ -η οικονομία, η σύγκρουση στη Συρία, η προσφυγική κρίση ή η διαμάχη με την Ρωσία- δεν θα επιλυθεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron, θα μπορούσαν να προσποιηθούν ότι το δημοψήφισμα δεν συνέβη ποτέ και να συνεχίσουν την πυρόσβεση. Οι Βρετανοί υπουργοί θα έχουν την εντολή να επαναδιαπραγματευτούν με την ΕΕ. Αλλά θα είναι αυτό μια εντολή να παραμείνει το στραβόξυλο της Ευρώπης ή για να είναι πιο φιλόδοξοι;
Η υπουργός Εσωτερικών Theresa May, μέχρι πρότινος ευρωσκεπτικίστρια αν και τώρα υποστηρίζει την παραμονή, δήλωσε τον Απρίλιο "έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να είμαστε διαρκώς σε άμυνα που η Βρετανία έχει ξεχάσει πως είναι να ηγείται και να αντιστέκεται”. Αυτό είναι μια υπερβολή. Αλλά από την στιγμή που ο πρωθυπουργός πρότεινε ενα δημοψήφισμα οι υπουργοί έχουν πραγματικά υπάρξει λιγότερο ενεργοί στην ΕΕ, ακόμη και σε παραδοσιακούς τομείς επιρροής τη Βρετανίας, όπως η εξωτερική πολιτική.
Ορισμένα κράτη-μέλη μπορεί να δυσανασχετούν για το ότι η Βρετανία προσπαθεί να ηγηθεί στην ΕΕ με το ζήλο του νεοφώτιστου. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι μια δύναμη για το καλό της ΕΕ όταν δεσμεύεται σε ένα project -όπως με την ενιαία αγορά στη δεκαετία του 1980. Επομένως υπάρχουν 10 τομείς στους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φέρει ένα νέο αισιόδοξο τόνο για την ένταξη στην ΕΕ.
Ασφάλεια και αντιτρομοκρατία
Στην εκστρατεία, o Cameron έχει τονίσει την συμβολή της ΕΕ στην ασφάλεια της Βρετανίας. Τα άλλα κράτη-μέλη μπορεί να έχουν ενοχληθεί από το ότι η Βρετανία αποχώρησε από τα μέτρα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, και επέλεξε μόλις τα πιο σημαντικά. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας ζωτικής σημασίας εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Η εξειδίκευση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να οικοδομήσει ένα καθεστώς ανταλλαγής δεδομένων και προστασίας προσωπικών δεδομένων, ικανό να αντέξει τις προκλήσεις στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Μετανάστευση
Αν και έξω από την Σένγκεν, η Βρετανία δεν μπορεί να ξεφύγει από τον αντίκτυπο της κρίσης των προσφύγων. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστηρίξει ότι το να δοθούν νομικές δίοδοι σε όσους αιτούνται ασύλου να έρθουν στην Ευρώπη, θα κατέστρεφε το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων. Θα πρέπει και ΟΙ δύο να αποτελέσουν παράδειγμα επαναγκαθιστώντας πρόσφυγες στην Βρετανία, και να πείσουν τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να αναλάβουν περισσότερους.
άμυνα
Η Βρετανία δεν θα υποστηρίξει έναν στρατό της ΕΕ. Αλλά θα πρέπει να υποστηρίξει περισσότερη συνεργασία της ΕΕ στην ανταλλαγή πληροφοριών (για παράδειγμα, με στόχο λαθρέμπορους στη Λιβύη), logistics (συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης των tankers ανεφοσιασμού αέρος) και την έρευνα στην άμυνα (συμπεριλαμβανομένου ενός αυξημένου προϋπολογισμού για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.
Η ενιαία αγορά
Η ισχύς της Βρετανίας στον κλάδο των υπηρεσιών της δίνει ένα ιδιαίτερο κίνητρο να πιέσει ώστε η ενιαία αγορά να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου των υπηρεσιών. Με το δημοψήφισμα πίσω της, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι περισσότερη ενιαία αγορά σημαίνει περισσότερη ρύθμιση σε επίπεδο ΕΕ, και να υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις που προάγουν την ανάπτυξη.
Ενέργεια
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ωθήσει μια προσέγγιση με βάση την αγορά για την μεταρρύθμιση του ενεργειακού κλάδου της ΕΕ, αλλά θα πρέπει να αποδεχθεί ότι μόνο η αγορά δεν θα προστατεύσει τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο, και να εργαστεί με την Κομισιόν ώστε να διασφαλίσει πως οι χώρες έχουν και την υποχρέωση και τις υποδομές για να προμηθεύσουν τους γείτονές τους σε μια κρίση.
Γειτονιά
Η γειτονιά της ΕΕ, στα ανατολικά και στα νότια, είναι ένα χάος. Η διεύρυνση, η οποία σταθεροποίησε την Κεντρική Ευρώπη μετά από το 1989, είναι όλο και περισσότερο αντί-δημοφιλής στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, τον παραδοσιακό της πρωταθλητή), δεν προσφέρεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ. Η Βρετανία θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλα κυρίαρχα κράτη-μέλη για να εκπονήσουν ένα συνολικό σχέδιο των λειτουργιών ασφάλειας, της πολιτικής δέσμευσης και του ελεύθερου εμπορίου για να σταθεροποιηθεί η γειτονιά.
Εξωτερική πολιτική
Ο βρετανικός ακτιβισμός στις συγκρούσεις των Βαλκανίων στη δεκαετία του 1990 έρχεται σε οξεία αντίθεση με την αποχώρηση της Βρετανίας από τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μπορεί να είναι πολύ αργά για να πειστεί η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ουκρανία για να συμπεριλάβουν το Ηνωμένο Βασίλειο στον "σχηματισμό της Νορμανδίας”. Αλλά το Λονδίνο θα πρέπει να πιέσει ώστε η ΕΕ να κάνει περισσότερα εκεί που οι διεθνείς εντάσεις απειλούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ασίας.
Εμπόριο
Οι υποστηρικτές του Brexit δεν έχουν εντελώς λάθος όταν υποστηρίζουν πως ο προστατευτισμός αλλού στην Ευρώπη μπορεί να επιβραδύνει τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με σημαντικούς εταίρους. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συντονίσει το ελεύθερο εμπόριο της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης για να πιέσουν για ταχύτερη πρόοδο. Θα πρέπει να ενθαρρύνει τους φίλους της στο Πεκίνο και στο Τόκιο να κινηθούν προς τα εμπρός με την διμερή επενδυτική συνθήκη ΕΕ-Κίνας και την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Ιαπωνίας.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο Cameron θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του να βγάλει το Συντηρητικό Κόμμα από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (ΕΡΡ). Δεν είναι όλα τα κόμματα στο ΕΡΡ ανεπανόρθωτα φεντεραλιστικό. Ο Cameron θα πρέπει να ενισχύσει τη συμμαχία του με την Angela Merkel ενώ παράλληλα εργάζεται για να καταστήσει το ΕΡΡ περισσότερο οικονομικά φιλελεύθερο και πολιτικά ευέλικτο.
Η ανοικοδόμηση της ειδίκευσης της Βρετανίας στην ΕΕ
Το Ηνωμένο Βασίλειο τώρα υποεκπροσωπείται πολύ στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια για να βάλει τους καλύτερους νέους δημοσίους υπαλλήλους της να εργαστούν με την Κομισιόν και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, και να αμφισβητήσει την προκατάληψη ότι οι Βρετανοί ευρωκράτες έχουν προδώσει το Ηνωμένο βασίλειο για μισθούς και προνόμια. Και θα πρέπει ταυτόχρονα να αυξήσει τις διμερείς διπλωματικές προσπάθειες στην Ευρώπη για την ανοικοδόμηση της επιρροής του Ηνωμένου Βασιλείου στους εταίρους του.
Τέτοιοι φιλόδοξοι στόχο θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του ηνωμένου Βασιλείου. ΤΟ ερώτημα είναι εάν ο Cameron θα τους επιδιώξει με τόλμη και θα αντιμετωπίσει τους ευρωσκεπτικιστές που ήδη ετοιμάζονται για άλλο ένα δημοψήφισμα για συμμετοχή στην ΕΕ. Για το εθνικό συμφέρον, πρέπει να κάνει και τα δύο.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.cer.org.uk/publications/archive/bulletin-article/2016/eu-after-bremain-kiss-and-make
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.