Πως θα γίνει το Κούρεμα των Καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες … 2018 Το ξέσπασμα της Κατάρας
Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπήρξε πρόταση για επιβολή οριζοντίου τέλους, σε όλες τις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών η οποία απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου και όχι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δήλωσε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιθυμούσε τη λύση, που τελικά επικράτησε και η οποία ως γνωστόν οδήγησε και στην εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας, διευκρινίζοντας ότι στο τέλος η Λευκωσία συναίνεσε στην απόφαση που οδήγησε στο «κούρεμα».
Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «υπήρχε μια πολύ ισχυρή αίσθηση στο Eurogroup ότι μια προσέγγιση κουρέματος των καταθέσεων ήταν αναπόφευκτη ήδη από την αρχή των συζητήσεων», σημειώνοντας πάντως ότι «με πάσα ειλικρίνεια, ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, που δεν ήθελε αυτή την προσέγγιση, και για αυτό φτάσαμε σε εκείνη την πρώτη απόφαση που είχε δεχθεί τόσο βαριά κριτική, το πρώτο εκείνο πλάνο που προέβλεπε ένα οριζόντιο τέλος στους λογαριασμούς, σε όλες τις τράπεζες και για όλους.
Ήταν ένας «φόρος», που στόχευε να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κύπρο, ανέφερε ο Ολλανδός αξιωματούχος, σημειώνοντας πάντως ότι η εν λόγω απόφαση είχε δεχθεί κριτική, καθώς δεν είχε λάβει υπόψη τις εγγυημένες καταθέσεις (σ.σ. κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ).
Επί του προκειμένου πάντως, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η εγγύηση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες τότε, «ήταν κατά φαντασία», παραπέμποντας στο τεράστιο μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα και στις καταθέσεις που είχαν οι τράπεζες, «χωρίς κανένα διαθέσιμο αποτελεσματικό σχήμα εγγυήσεων».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι «η προσέγγιση του bail in δεν υποστηρίχθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση και καταλήξαμε σε μια διαφορετική λύση, τον φόρο. Ήταν το κυπριακό κοινοβούλιο και όχι η ΕΚΤ που απέρριψε εκείνη τη λύση και επιστρέψαμε στο δωμάτιο και διαπραγματευτήκαμε εκ νέου τη λύση του bail in, που ήταν προτιμητέα από μια μεγάλη μερίδα κρατών και θεσμών στο Εurogroup, ήδη από την αρχή», υπογράμμισε.
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε στη συνέχεια, απάντησε: «Φυσικά, αλλιώς δεν θα λαμβάναμε αυτή την απόφαση. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι, ενδεχόμενη αντίθετη προσέγγιση ενός bail out των τραπεζών, με πλήρη προστασία των καταθέσεων, θα είχε οδηγήσει την Κύπρο σε χρεοκοπία. Το bail in, μείωσε τον όγκο του πακέτου για την Κύπρο και ως εκ τούτου περιόρισε το πρόγραμμα στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ», κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Οπως αντιλαμβάνεστε, αγαπητοί αναγνώστες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού, οΓερούν Ντάισεμλπουμ στην πραγματικότητα περιγράφει τι θα συμβεί στην Ελλάδα του 2018 με τις καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες.
Για τη Κατάρα του 2018 κάνει λόγο στο εκρηκτικά αληθινό άρθρο του στο Capital. gr οΓιώργος Κράλογλου.
Αυτό που δεν θα ζήσουμε το 2018 είναι επιστροφή της οικονομίας και της πολιτικής στην κανονικότητα. Αυτό που θα ζήσουμε θα μοιάζει με “κατάρα”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει. Αλλά δεν θα παραδώσει, αυτό που συνηθίζαμε στη μεταπολίτευση να χαρακτηρίζουμε “καμένη γη”. Θα παραδώσει μια Ελλάδα που όχι δεν θα ανορθώνεται. Δεν θα διορθώνεται. Ούτε οικονομικά. Ούτε και πολιτικά.
Τον Ιανουάριο του 2018 το ψέμα “επισημοποιείται” με πλήρη νομοθετική κάλυψη.
Θα το καταλάβουμε με προσεκτική ανάγνωση των πολυνομοσχεδίων που θα ψηφίσουν οι 153 διατεταγμένοι του “Ναι σε όλα”. Επαναλαμβάνουμε. Με προσεκτική ανάγνωση.
Στην τρίτη αξιολόγηση (μαζί με τα “προσύμφωνα”, για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης) θα φανούν οι λόγοι για τους οποίος αποκλείεται να επανέλθει η αποταμίευση στις Τράπεζες (αποκρατικοποίηση-απολύσεις-, εργασιακά, ασφαλιστικά, αφορολόγητο, επιδόματα, αποπολιτικοποίηση του Δημοσίου).
Θα φανούν οι λόγοι για τους οποίους η αγορά ακινήτων που ξέραμε είναι παρελθόν για την Ελλάδα (μέγεθος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, διατήρηση ΕΝΦΙΑ, διατήρηση αντικειμενικών αξιών, έλευση φόρων μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κόκκινα δάνεια) .
Τον Μάιο-Ιούλιο του 2018, (με την τέταρτη αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα που θα έλθουν –πακεταρισμένα – από τις Βρυξέλλες και θα περάσουν στη Βουλή χωρίς καν να τα ανοίξουμε…) θα φανούν και οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους (ακόμη και σε επίπεδο μικρού εργαστηρίου) δεν θα δούμε επέκταση, εκσυγχρονισμό ή πρόσληψη έστω και με μαύρα (φορολογικά, εισφορές, κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ, φορολογικές απαλλαγές).
Ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε να ακούμε για νούμερα ανάπτυξης το 2018 και για πλήθος επενδυτών και επενδύσεων που θα έχουμε χρέος να πιστέψουμε γιατί έτσι λέει η κυβέρνηση.
Αλλά πόσες επενδύσεις και πόσους επενδυτές έταξε ο Αλέξης Τσίπρας από το καλοκαίρι του 2016 έως και το Φθινόπωρο του 2017 μετά από τρία ταξίδια (δικά του και αρμοδίων υπουργών) στην Αμερική, στην Αυστραλία και στη Γαλλία.
Πόσες Αμερικανό-ελληνικές Επιτροπές για επενδύσεις θα άνοιγαν δρόμους στους επενδυτές (ομογενείς και Αμερικανούς) ανακοινώθηκαν αλλά κανείς δεν έμαθε τι απέγιναν μέχρι σήμερα;
Τι βλέπουμε; Επενδυτές να φεύγουν από την Ελλάδα του 2017, να μετακομίζουν στην Τουρκία και τον Τσακαλώτο, ξανά στην Αμερική να ξαναφέρει…, από το 19ο Ετήσιο Συνέδριο Invest in Greece, τους επενδυτές του 18ου Συνεδρίου… που μάλλον χάθηκαν στον δρόμο…
Η τρίτη αξιολόγηση της 22ας Ιανουαρίου 2018 μαζί με την τέταρτη του Μαΐου- Ιουλίου είναι αυτές που θα δέσουν “οπισθάγκωνα” την οικονομία της Ελλάδας, μέχρι το τέταρτο μνημόνιο ή μέχρι και το 2023 εκτός μνημονίου. Μετά βλέπουμε…
Εμείς όμως οφείλουμε να πιστέψουμε (γιατί έτσι διατάζει ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι έρχονται οι άσπρες ημέρες και νέα έκρηξη ανάπτυξης.
Τον Μάιο του 2018 θα κληθούμε να πιστέψουμε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισε την κρίση από την Ελλάδα. Σκίζει (σε τρεις μήνες) τα μνημόνια. Μείωσε την ανεργία. Έφερε επενδύσεις και επενδυτές. Και δικαίωσε την πρώτη φορά αριστερά στην Ελλάδα…
Εάν τα πιστέψουμε και άρα δείξουμε έτσι… πως θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ άλλη μια τετραετία έχει καλώς.
Εάν, όμως, δεν τα πιστέψουμε και κάνουμε του κεφαλιού μας, βλέποντας λύση στην Ν.Δ. με σύμπραξη ίσως και των (εκτός ΣΥΡΙΖΑ) προοδευτικών δυνάμεων… την πάθαμε. Και καλά να πάθουμε αφού πάμε γυρεύοντας…
Από τον Μάιο θα λουστούμε τόσες αποκαλύψεις για σκάνδαλα και πολιτικές βρωμιές (μαζεμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ για επίθεση και για άμυνα στις παρόμοιες επιθέσεις της αντιπολίτευσης) που θα νομίζουμε πως είμαστε, υπό κατοχή, στην Κόζα Νόστρα. Όχι την σημερινή αλλά εκείνη του 1992…
Σκάνδαλα με ξετύλιγμα του κουβαριού της διαπλοκής που θα εξευτελίσουν (για μία ακόμη φορά) τη χώρα σε όλο τον πλανήτη (τηλεοπτικές άδειες, πόθεν εσχές, εκκρεμότητες υποθέσεων στη δικαιοσύνη, εξοπλισμοί, αναθέσεις έργων σε κρατικοδίαιτους, αλλαγές –ετοιμάζονται– στην πολιτική κρατικών προμηθειών).
Και μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό σκανδάλων, καταγγελιών, και πολιτικής ξεγύμνωσης η αντιπολίτευση θα αρθρώνει λόγο πολιτικής βούλησης για επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα… Για επιστροφή στην Ελλάδα των επενδυτών που έφυγαν… Επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων της διασποράς… Των εκατοντάδων χιλιάδων νέων που έριξαν μαύρη πέτρα. Των ανέργων σε δουλείες τους .. Είναι ή δεν είναι “κατάρα” να αναζητάς , ανάμεσα σε όλα αυτά, ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο; Μακάρι να μην συμβούν αλλά θα συμβούν.
Πηγή : kourdistoportocali.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.