Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Σφαλιάρα από ΗΠΑ για ΑΟΖ - "Ξεχάστε μονομερείς ενέργειες - Μιλήστε με Τουρκία"

Σφαλιάρα από ΗΠΑ για ΑΟΖ - "Ξεχάστε μονομερείς ενέργειες - Μιλήστε με Τουρκία" Εκτύπωση E-mail
28-07-2012 19:36:45

143

"Πάγο" βάζουν οι ΗΠΑ στα όποια ελληνικά σχέδια για μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ και επιβεβαιώνουν πλήρως της πληροφορίες που είχε παρουσιάσει το defencenet.gr, για προώθηση της γραμμής συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με την Τουρκία!
Σε δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, ουσιαστικά "θάφτηκε" η ΑΟΖ (αλήθεια οι διακηρύξεις Σαμαρά περί "άμεσης ανακήρυξης ΑΟΖ" τι έγιναν;) καθώς ο Αμερικανός αξιωματούχος εμφανίστηκε αντίθετος με οποιαδήποτε "μονομερή ενέργεια" εκ μέρους της Ελλάδος για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) – θέση που περιλαμβάνεται στο κείμενο αρχών της κυβέρνησης συνεργασίας.
«Όλες οι εμπλεκόμενες (σ.σ.: δηλαδή και η Τουρκία!) πλευρές πρέπει να καταλάβουν τις περίπλοκες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και καλό θα ήταν τα όποια βήματα να γίνουν συντονισμένα. Άλλωστε, υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στις 28/03/2012 ο υφιστάμενος του Φ.Γκόρντον, ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ για θέματα ενέργειας Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ σε ομιλία του στην Αθήνα δήλωσε ευθέως ότι "από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι (σ.σ. και η Τουρκία, δηλαδή). Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όμως από τους πόρους που θα προκύψουν ο Μόρνινγκσταρ πιστεύει ότι θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι" δικαιώνοντας τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Επεσήμανε δε ότι "Οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα". Ουσιαστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που οι τρείς χώρες διαθέτουν είναι πολύ πολύτιμο και σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία για να το διαχειριστούν μόνοι τους!
Όπως δήλωσε υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αποδεχόμενος εμμέσως τις τουρκικές ενστάσεις όσον αφορά την περιοχή.
Επεσήμανε ότι "θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων", στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την πιθανή απώλεια αυτών των ενεργειακών πόρων λόγω προστριβών τονίζοντας όμως και την θέση των ΗΠΑ ως ισορροπιστή του γεωπολιτικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην περιοχή.
Την θέση αυτή σφράγισε και ο Φ.Γκόρντον και η υπόθεση ΑΟΖ θεωρείται οριστικά κλεισμένη εκτός και αν εκχωρηθούν κυριαρχικά δικαιώματα στην Τουρκία και προχωρήσουμε σε συνεκμετάλλευση. Απλά πράγματα.
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.
Μετά την Ελλάδα, ο αμερικανός αξιωματούχος μεταβαίνει στην Τουρκία...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Zorba the Greek! Του Γιώργου Λοβέρδου

Zorba the Greek! Του Γιώργου Λοβέρδου

Αναρτήθηκε από τον/την epikairos στο Ιουλίου 29, 2012
Λέγανε πως μία φιλομνημονιακή κυβέρνηση θα έφερνε κάποιο τέλος στα διάφορα σενάρια περί εξόδου και αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Τελικά το ένα επετεύχθη, το άλλο όμως όχι.
Αν και το θέμα ήταν επείγον, λίγο το ένα, λίγο η ασθένεια του πρωθυπουργού, όλα κύλησαν αργά, πολύ αργά όταν πρόκειται για την οικονομία.
Μας έλεγαν ότι είναι επείγον, αλλά παρά τις καθυστερήσεις όλα κυλούν όπως πριν ή κάπως χειρότερα…
Κάθε ώρα, αν παρακολουθείς το διαδίκτυο, εμφανίζεται και μία δήλωση, μία έρευνα, μία εκτίμηση…
Παίζει το σενάριο της επιμήκυνσης…
Επειδή, όπως λένε,  τα μέτρα σε τόσο μικρό διάστημα δεν είναι εφικτά, μία επιμήκυνση είναι αναγκαία ώστε να έχουμε βάθος χρόνου. Επιμήκυνση όμως δεν σημαίνει μικρότερο συνολικό κόστος, αλλά μικρότερο κόστος ανά έτος. Απλά θα μας επιμηκύνουν το δάνειο και θα πληρώνουμε…Αν και το σενάριο αυτό «παίζει» θα τεθεί στις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες μετά τον Αύγουστο, όταν θα έχουν αποφασιστεί τα νέα μέτρα…
Εδώ βλέπουμε μία πλήρη αντίφαση. Μήπως μας δουλεύουν;
Είτε το αναφέρουν ως επαναδιαπραγμάτευση, είτε ως επιμήκυνση, φαίνεται πλέον πως ταυτίζονται… Τώρα το ονομάζουν «παράταση»!
Και πως θα «επαναδιαπραγματευθούν» όταν υπόσχονται πλήρη τήρηση των συμφωνηθέντων;
Και αν ο Πρωθυπουργός, λόγω υγείας δεν μπορεί να πάει, γιατί δεν χρήζει αναπληρωτή Πρωθυπουργό τον κύριο Βενιζέλο ή τον κύριο Κουβέλη που θέλουν να μας σώσουν, για να κάνει τις επαφές;
Έτσι για να μην εμφανιστεί ο ένας ή ο άλλος στο Βερολίνο και δεν έχει την αρμοδιότητα, όπως συνέβη με τη Σύνοδο Κορυφής…
Παίζει το σενάριο του νέου κουρέματος…
Δεν τα λέω εγώ, μην παρεξηγούμαι… Να, το Reuters μιλάει σήμερα για επιπλέον κούρεμα 30%(ή, όσο χρειάζεται), που επεξεργάζονται οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες ώστε το χρέος να μειωθεί στο 100% του ΑΕΠ…
Βγαίνει και από το ΔΝΤ ο Ρουμελιώτης και λέει πως εξ αρχής το πρόγραμμα δεν ήταν βιώσιμο… αφού (εξάλλου) δεν υπήρχε κανένα προηγούμενο επιτυχίας…(που να υπάρχει; Όπου πήγε το ΔΝΤ τα διέλυσε όλα…)
Με λίγα λόγια,  είτε ήξεραν το μέλλον, είτε όχι… λένε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο…
Προς τι τότε οι πανηγυρισμοί για το προηγούμενο PSI;
Παίζει το σενάριο της εξόδου από το ευρώ…
Καθημερινή καραμέλα μας θέλει εκτός ευρώ γιατί τους είμαστε βάρος. Το ινστιτούτο Ifo μάλιστα ασχολήθηκε με την πτώχευσή μας εντός ή εκτός ευρώ και βρήκε ότι συμφέρει τη Γερμανία πτώχευση εκτός ευρώ αφού θα έρθει πιο φτηνά κατά επτά δις…
Περιττό να πω πως σε μία Ευρώπη του πνεύματος, δεν μπορεί όλα να προσμετρώνται με νούμερα…
Μέσα σε όλα αυτά, έχουμε τον ερχομό του κυρίου Μπαρόζο, την τρόικα να πηγαινοέρχεται σε Μαξίμου, υπουργεία και Ιπποκράτους, τον αμερικανό υφυπουργό οικονομικών να έρχεται από τη Ρώμη και τον Κλίντον να χαμογελά δημοκρατικά.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να κάνουμε πράξεις τα λόγια. Και όταν λένε πράξεις εννοούν κυρίως «ελάφρυνση του Δημοσίου», ότι ζήτησαν στην Κύπρο. Και εκεί ζήτησαν πωλήσεις κερδοφόρων οργανισμών…
Μέσα σε όλα αυτά θέλει και ο Σκοπιανός να δει τον Σαμαρά για την ονομασία…
Δεν  ξέρω αλλά όλα αυτά μου θυμίζουν τη σκηνή του θανάτου της μαντάμ Ορτάνς στο Ζορμπά, μιας γυναίκας «ελευθερίων ηθών» για την εποχή, όπου γύρω από το νεκροκρέβατο οι γείτονες-κοράκια της τα παίρνουν όλα…
L1Γ.Λ.
Υ.Γ. Τυχαίο;
Ο πραγματικός Γιώργης Ζορμπάς από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Καζαντζάκης, μετά την Κρήτη πήγε στα Σκόπια, όπου ξαναπαντρεύτηκε, έκανε και άλλα παιδιά και νέα οικογένεια. Εκεί ασχολήθηκε με ορυχεία που τα κατέσχεσαν οι  Γερμανοί κατακτητές…
Η πείνα και η ναζιστική σκλαβιά τον έστειλαν στον τάφο το 1941. Ο τάφος του βρίσκεται στο νεκροταφείο των Σκοπίων.

Το σκάνδαλο του αιώνα: χαρίζουν την “καλή” ΑΤΕ στην Τρ. Πειραιώς! – Ομερτά στο σύνολο του Κυριακάτικου τύπου!

Το σκάνδαλο του αιώνα: χαρίζουν την “καλή” ΑΤΕ στην Τρ. Πειραιώς! – Ομερτά στο σύνολο του Κυριακάτικου τύπου!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουλίου 29, 2012
20120729-081714.jpgΠηγές Iskra – Διακυβερνηση
ΑΘΛΙΟ ΙΟΥΛΙΑΝΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
Η κυβέρνηση-οπερέτα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποφάσισε Παρασκευή το βράδυ του “φονιά”, με θεοσκότεινες διαδικασίες και με όργανα τους εγκάθετους της Τράπεζας Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να ανακοινώσει το διαχωρισμό της ιστορικής Αγροτικής Τράπεζας σε “καλή” και “κακή” και να χαρίσει κυριολεκτικά την πρώτη, ως μέγα-φιλέτο, στα γνωστά συμφέροντα που κυριαρχούν στην Τράπεζα Πειραιώς.
Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα πελώριο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο του αιώνα, το οποίο συντελέσθηκε στο σκοτάδι
και στο παρασκήνιο.
Στην πραγματικότητα οι σκοτεινές αυτές διαδικασίες εκχώρησης της δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας θα έπρεπε να καταγραφούν ως σύγχρονο Ιουλιανό οικονομικό-πολιτικό πραξικόπημα.
ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!
Οι συνοπτικές ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και της Τράπεζας Πειραιώς που έκαναν γνωστές τις εξελίξεις στην ΑΤΕ, δεν αναφέρουν τίποτα για τα κριτήρια και τις διαδικασίες που έγινε ο διαχωρισμός σε “υγιές” και “μη-υγιές” κομμάτι της ΑΤΕ και ακόμα χειρότερα οι σχετικές ανακοινώσεις δεν λένε απολύτως τίποτα για το πώς και με ποιές διαδικασίες έγινε η επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς ούτε από ποιούς και με ποιά κριτήρια έγινε η επιλογή.
Ακόμα χειρότερα, οι σχετικές ανακοινώσεις δεν αναφέρουν ούτε λέξη για το πώς θα γίνει η μεταβίβαση, αν υπάρχει εξαγορά και ποιό είναι το τίμημα ή αν υπάρχει ανταλλαγή μετοχών και σε ποιά βάση!!!
Κύκλοι γνωρίζοντες απ’αυτές τις μεταβιβάσεις τόνιζαν ότι τέτοιου είδους μεταβίβαση, την οποία όλως περιέργως η Τράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίζει “απορρόφηση”, διεκδικούν το βραβείο Γκίνες σκοτεινής συναλλαγής , που δεν θα μπορούσε να συντελεστεί ούτε σε χώρα “μπανανία” και παράδεισο για “off-shore” εταιρείες.
ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ!
Αν η εκχώρηση της “καλής” ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς δεν ματαιωθεί, κινδυνεύει άμεσα όλη, σχεδόν, η αγροτική γη, που είναι υποθηκευμένη κάτω από ειδικούς προνομιακούς όρους στην ΑΤΕ, ενώ κινδυνεύει άμεσα και το μέλλον της εναπομείνασας αγροτικής οικονομίας και αγροτικής παραγωγής, πράγματα που συνιστούν μέγα εθνικό κεφάλαιο!
Ειδικότερα από το ξεπούλημα της ΑΤΕ κινδυνεύουν άμεσα όχι μόνο δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες αγρότες και η γη τους αλλά και χιλιάδες μικρομεσαίες συνεταιριστικές, κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές, αλιευτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, αφήνοντας στο δρόμο πολλές χιλιάδες εργαζόμενους.
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ!
Την ίδια ώρα στον “αέρα” μένουν όλοι οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ. Και μένουν στον “αέρα” διότι η σχετική ανακοίνωση για τη συνέχιση της απασχόλησής τους στην Τρ. Πειραιώς δεν έχει καμιά αξιοπιστία, ενώ αυτή η ανακοίνωση δεν λέει απολύτως τίποτα για το είδος των εργασιακών σχέσεων και των απολαβών των εργαζομένων στην ΑΤΕ.
Ειδικά ως προς το τελευταίο, κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς έλεγαν ότι αφού ανακαλείται η άδεια της ΑΤΕ, λύνονται, κατά το νέο νομοθετικό πλαίσιο που τροποποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, αυτόματα οι υφιστάμενες Συμβάσεις Εργασίας και θα χρειασθεί η υπογραφή νέων συμβάσεων, πράγμα που δείχνει τις βρώμικες προθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς για μισθούς ξευτίλας!
Την ίδια ώρα όλες οι τεράστιας σημασίας και αξίας θυγατρικές και συνδεδεμένες με την ΑΤΕ συνεταιριστικές επιχειρήσεις όπως η ΔΩΔΩΝΗ, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης , η ΣΕΚΑΠ κλπ οδεύουν για ξεπούλημα ή για κλείσιμο στο αμαρτωλό Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, με τους εργαζόμενους στο δρόμο και τους παραγωγούς στον “αέρα”!
ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ!
Μόνο ειρωνικά σχόλια, προκαλεί, επίσης, η ανακοίνωση περί απορρόφησης της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ακριβώς το αντίστροφο θα έπρεπε να συμβεί. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν αυτή η απορρόφηση γίνεται με δάνεια του “χρεοκοπημένου” ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση-ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτών μεγαλομετόχων της Τρ. Πειραιώς. Αίσχος!
Στην πραγματικότητα η «κακή» ΑΤΕ με τα αρνητικά κεφάλαια και τα επισφαλή δάνεια θα κοστίσει στο Δημόσιο πάνω από 7 δις, ενώ η «καλή» ΑΤΕ που θα κατευθυνθεί στην Τρ. Πειραιώς θα χρηματοδοτηθεί επιπλέον από το ΤΕΚΕ (μέσω δανείου που θα λάβει από το ΤΧΣ!) με περίπου 7 δις, ενώ, ταυτόχρονα, η «καλή» ΑΤΕ επιπροσθέτως θα ανακεφαλαιοποιηθεί στο πλαίσιο του ομίλου της Τρ. Πειραιώς. Το σκάνδαλο δεν έχει προηγούμενο!
Έτσι, με λεφτά των φορολογουμένων όχι μόνο θα διασωθούν οι μέτοχοι της Τρ. Πειραιώς αλλά και θα “απορροφήσουν” την στρατηγική δημόσια ΑΤΕ, η οποία σκανδαλωδώς εξαιρέθηκε της ανακεφαλαίωσης! Όμορφος κόσμος…
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ DEAL ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΧΩΡΟ!
Πέραν αυτών, το δώρο της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς είναι μόνο ένα μέρος του μεγάλου deal που συνομολογήθηκε στο χώρο των τραπεζών και περιλαμβάνει διάφορες κινήσεις για να παραμείνουν μόνο δυόμιση τράπεζες στον ελληνικό χώρο, ολιγοπωλώντας και καθιστώντας πολύ πιο αντιδραστική και κερδοσκοπική την τραπεζική αγορά, η οποία σε δεύτερη φάση θα παραδοθεί πλήρως στο πολυεθνικό τραπεζικό κεφάλαιο!
Αυτήν την ώρα χρειάζεται να ορθωθεί ένα μεγάλο πολιτικο-κοινωνικό μέτωπο, το οποίο μπορεί να ματαιώσει την εκχώρηση -δώρο της ΑΤΕ σε ιδιωτικά συμφέροντα και αντίθετα θα στηρίξει μια δημόσια ανασυγκροτημένη ΑΤΕ με ένα εθνικό ρόλο προοδευτικής παραγωγικής και ειδικότερα αγροτικής ανασυγκρότησης της χώρας.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα και δεν διαθέτει καμιά νομιμοποίηση για να δωρίσει την ΑΤΕ!
Ο Α. Σαμαράς και οι δύο ξεπουληματοφύλακές του, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, δεν μπορούν να κρύβονται και να μετατρέπουν δια του Προβόπουλου την Ελλάδα σε επονείδιστη μπανανία.
Δεν είναι δυνατόν ο Στουρνάρας να απορρίπτει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (όχι όμως της παραδομένης ΔΗΜΑΡ) να συγκαλέσει την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις στην ΑΤΕ.
Ο Α. Σαμαράς οφείλει να έλθει στη Βουλή τη Δευτέρα και να συγκληθεί η Ολομέλειά της για να δώσει εξηγήσεις και για να ακουστεί η φωνή της αντιπολίτευσης.
Το κυριότερο, αυτή είναι η ώρα για ένα μεγάλο μέτωπο της Αριστεράς και ένα ενωμένο αγωνιστικό εργατικό και λαϊκό μέτωπο που θα ματαιώσει το πακέτο-σοκ των 15 δις , θα ματαιώσει το ξεπούλημα της ΑΤΕ και το ξεπούλημα της Ελλάδας, ανοίγοντας μια νέα προοδευτική προοπτική για τη χώρα!
Η Iskra προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην ΑΤΕ από διάφορες ιστοσελίδες:
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ!
Πραγματοποιήθηκε η διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Όπως ανακοινώθηκε, η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς κατόπιν σχετικής πρότασης της τελευταίας.
Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει:
«Στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπει ο σχετικός νόμος 4021/2011, διερευνήθηκε το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων τραπεζών για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων καθώς και το σύνολο των καταθέσεων.
“Η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και της εν γένει χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προχώρησε στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς κατόπιν σχετικής πρότασης της τελευταίας, που έχει εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.
“Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα. Επίσης, οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο.
“Με την λύση που δρομολογήθηκε διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της».
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Τράπεζα Πειραιώς:
«Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοινώνει την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας.
»Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαδικασιών που όρισαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με σκοπό την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
»Η προσφορά πού έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, πράγμα που αποτελεί και δέσμευση της Διοίκησης, η οποία καλωσορίζει τους νέους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς.
»Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία “ATEbank”. Όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.
»Από κοινού οι δύο δυνάμεις, στελέχη και εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς και της Αγροτικής Τράπεζας, δημιουργούν έναν ισχυρό εγχώριο τραπεζικό οργανισμό, που παρέχει απόλυτη προστασία στον αγροτικό κόσμο, καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών, καταθετών και δανειοληπτών, ποιότητα υπηρεσιών και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας, με σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ.
»Το προσωπικό του Ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας».
Σημαντικό βήμα για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά χαρακτήρισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών την απορρόφηση του υγιούς κομματιού της Αγροτικής από την Τράπεζα Πειραιώς.
Η ανακοίνωση του Τ.Χ.Σ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησαν σε οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, με την μεταβίβαση του υγιούς τμήματός της στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η μεταβίβαση περιλαμβάνει το δίκτυο καταστημάτων, το σύνολο των καταθέσεων, το υγιές ενεργητικό, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητές της. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, καθώς και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού.
Η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τη διασφάλιση των καταθετών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην κρίσιμη περίοδο που διανύει σήμερα η χώρα.
Με το εγχείρημα αυτό, διασφαλίζονται οι καταθέσεις των πελατών της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και οι θέσεις απασχόλησης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη λειτουργία και εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών.
Σημειώνεται ότι οι καταθέτες, πελάτες και γενικά οι συναλλασσόμενοι με την τράπεζα, θα μπορούν να συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έπρατταν μέχρι σήμερα.
Σύμβουλοι του ΤΧΣ ήταν η BNP Paribas και η Moelis & Co.
Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, για μείζον έγκλημα που επιχειρείται σε βάρος της Τράπεζας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτός, ο οποίος ελέγχει την Αγροτική Τράπεζα, στην πραγματικότητα θα ελέγχει ως ιδιοκτήτης το 40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σε αυτήν και μπορεί, να τους ‘κατευθύνει’ σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μην συμφέρουν τον ελληνικό λαό. Σε μορφές παραγωγής, οι οποίες στην πραγματικότητα συμφέρουν τους ‘επενδυτές’ της τράπεζας» αναφέρει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα επιδιώξει να διερευνηθεί η ύπαρξη σοβαρών ευθυνών από την κυβέρνηση, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία και οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε εκκαθάριση.
Τέλος, καλεί την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να:
• Απαντήσει πώς γίνεται αποδεκτή προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το ΤΧΣ, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας.
• Κοινοποιήσει τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι 4 τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, τις εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business plans και τα capital plans, όπως επιβάλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια, η περίφημη Βασιλεία ΙΙ.
• Δημοσιοποιήσει τα στοιχεία όλων των βιώσιμων τραπεζών ειδικά όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταχώρησης έκτακτων προβλέψεων και να καταγραφούν αναλυτικά οι επισφάλειες που έχουν καταγράψει οι 4 τράπεζες.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ
Η κυβερνητική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα τις υποθηκευμένες περιουσίες τους.
Η πώληση των συνεταιριστικών βιομηχανιών ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησης είναι εγκληματική ενέργεια για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των ζαχαρότευτλων, αλλά και κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Από την άλλη, η πώληση της Δωδώνης θα σηματοδοτήσει την απορρόφησή της από τις μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο των γαλακτοκομικών και την πλήρη κυριαρχία τους, με αποτέλεσμα να επιβάλλουν ακόμα πιο μονοπωλιακές τιμές, αυξημένες για τον καταναλωτή και συντριπτικά χαμηλές για τους παραγωγούς. Ανάλογες συνέπειες θα έχει και η πώληση της ΣΕΚΑΠ.
Οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να δώσουν συντονισμένα τον αγώνα τους για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.
Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012

Βρε τι μου θυμίζει, εμένα τον...απόγονο! Δείτε ένα πολύ καλό άρθρο περί δανείων και ΔΝΤ!

Βρε τι μου θυμίζει, εμένα τον...απόγονο! Δείτε ένα πολύ καλό άρθρο περί δανείων και ΔΝΤ!




Γράφει ο Δημήτρης.
Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει.
Έχουμε και λέμε:


Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος.
(Μας θυμίζει τίποτα;)

Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του...

ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Μήπως κάτι αρχίζει να μας θυμίζει;)

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να ...συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κοίτα κάτι συμπτώσεις...)

Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (απ νάτο!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Αυτό σίγουρα κάτι μας θυμίζει;)

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Ε όχι, δεν γίνεται, πλάκα μας κάνουν...)

Για να μην τα πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου.
Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας, είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού που τα κατέγραψε:
1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν. (όπα...)
2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες. (αμάν...)
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια. (και όχι τα βουνά...).
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή. (από τότε έ...)
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.(ΦΠΑ δεν είχε τότε...)
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα. (έλα...)
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους. (είχε ο Λοβέρδος προ-προπάππου τότε;)
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου. (πιθανόν να έφερναν ξένους...)
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό. (ε, όχι, αυτό όχι...)
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης. (ερχόμαστε δεύτεροι...)
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού. (αθάνατη Ελλάδα...)

(Είναι να τρελλαίνεσαι, είναι δυνατόν να αντέγραψαν οι τωρινοί ένα τόσο παλιό σχέδιο, μια που δεν είχαν άλλες ιδέες;)

Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; για ποιούς;
Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε "τι πέτυχαν με όλα αυτά;", σας απαντώ:
Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλήρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το "Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη, το 1893.
Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.

Μήπως πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά οι εντός και εκτός αρμόδιοι, τι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με το τωρινό μνημόνιο...
Έτσι για να ταιριάξει κι' αυτό με το τότε...

Δημήτριος Μπότσαρης (απόγονος)
http://www.epirus-ellas.gr 
You might also like:

Καρατζαφέρης: Όταν ξεκινούσαν οι Ολυμπιακοί στην Ελλάδα, στη χώρα του Ρογκ έτρωγαν βελανίδια!

Καρατζαφέρης: Όταν ξεκινούσαν οι Ολυμπιακοί στην Ελλάδα, στη χώρα του Ρογκ έτρωγαν βελανίδια!


Με μια σκληρή δήλωση σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης τη φράση του Ζακ Ρογκ περί «επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στο σπίτι τους».
«Οι σνομπ λιγούρηδες του διεθνούς τζετ σετ, όταν διευθύνουν οργανισμούς, τουλάχιστον πρέπει να ξέρουν την ιστορία του θέματος που καλούνται να καλύψουν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στην Ελλάδα τον 8ο αιώνα π.Χ., όταν στη χώρα του Ρογκ έτρωγαν βελανίδια, όταν δεν έτρωγαν ο ένας τον άλλον. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους, την Αρχαία Ολυμπία, και να πάψουν να είναι περιοδεύων θίασος ανά τετραετία» κατέληξε.

Στην Μύκονο η Ευα Καιλή..

Στην Μύκονο η Ευα Καιλή..

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ
Τώρα που δεν έχει βουλευτικές υποχρεώσεις (μηνύματα στο facebook, twitter), η Ευα Καιλή το "ρίχνει έξω". Η πρώην βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, αφού μας έσωσε ψηφίζοντας το μνημόνιο 1 & 2, είπε να ξεκουράσει λίγο το κορμί τις στις παραλίες της....


κοσμοπολίτικης Μυκόνου. Έτσι κάνουν οι σωτήρες του Έθνους. Τώρα οι φωτογραφίες με μαγιο που βλέπουν το φως της δημοσιοτητας, δηλώνουν πως το κορίτσι είναι μόνο και ψάχνει αμόρε.. Καλή αναζήτηση και καλή επιτυχία Ευα!!

ΔΕΝ '' ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ '' ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ..

ΔΕΝ '' ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ '' ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ...

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA , το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δις ευρώ δεν πρόκειται να '' κλειδώσει '' στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας.
Αντίθετα, στη σύσκεψη που θα γίνει στις 6 το απόγευμα, ...
οι τρεις άντρες θα προσπαθήσουν να βρουν σημεία σύγκλισης, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν τις προσεχείς κρίσιμες ημέρες.
Όπως αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου, υπάρχει πολιτικός χρόνος ως τον Σεπτέμβρη, οπότε και αναμένεται η έκθεση της Τρόικας.

Κωδικός «Αθηνά»: Καταργούν εκατοντάδες σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ!

Κωδικός «Αθηνά»: Καταργούν εκατοντάδες σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ!

Σχέδιο με την κωδική ονομασία «Αθηνά» έρχεται να σαρώσει ΑΕΙ και ΤΕΙ, από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά.

Κωδικός «Αθηνά»: Καταργούν εκατοντάδες σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ!
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, θα κλείσει άμεσα, τουλάχιστον τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και περισσότερες από 150 σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, καθώς αυτό επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία, την τρόικα, αλλά και από τις ακαδημαϊκές συνθήκες που φαίνονται ώριμες για κάτι τέτοιο. Τα πρώτα λουκέτα στα ΑΕΙ θα μπουν εντός του 2013.
Στη κορυφή της λίστας φαίνεται να βρίσκονται τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα χρειαστεί να συγχωνευθούν σχολές και στα πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.
Επίσης, περισσότερα από 150 τμήματα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους, τα οποία παρουσιάζουν και μια φθίνουσα πορεία στην «παραγωγή πτυχιούχων» την τελευταία πενταετία, θα κλείσουν. Η σάρωση θα αφορά όλα τα ΑΕΙ αλλά και τα ΤΕΙ, για τα οποία το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει εκλείψει εδώ και χρόνια.
Σήμερα, λειτουργούν 24 ΑΕΙ σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις. Συνολικά, υπάρχουν περισσότερα από 590 τμήματα. Από το 1999 έως το 2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, λόγω της χρηματοδότησης από την Ε.Ε.
Πολλά εξ' αυτών όμως δεν έχουν γνωστικό αντικείμενο.

Καντίνες... by night

Καντίνες... by night

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012, 20:15


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος-Παναγιώτης Σαγκούρης

Έντονο παρασκήνιο που όζει από παρανομίες, αυθαιρεσίες, καταπατήσεις και εκβιασμούς κρύβεται πίσω από τη λειτουργία των πολυσύχναστων -ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες- καντινών που είναι εγκατεστημένες στην παραλιακή ζώνη.

Μια απλή βόλτα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Κυκλώματα έχουν μετατρέψει τα συγκεκριμένα καταστήματα σε night club, beachbars και εστιατόρια, καταπατώντας επανειλημμένως τους νόμους.

Όλα αυτά κάτω από τη μύτη των Δήμων, οι οποίοι τηρώντας ρόλο παρατηρητή σιωπούν μπροστά στο όργιο αυθαιρεσίας και παρανομίας που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Στάση που, κάποιοι επιχειρηματίες που μίλησαν στη zougla.gr, την αποδίδουν στο γεγονός ότι οι δήμοι έχουν... λαμβάνειν αρκετά χρήματα από τους ιδιοκτήτες των καντινών.

Το -καταπατημένο- νομικό πλαίσιο

Το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους είναι σαφές και δεν επιδέχεται παρερμηνείες και ασάφειες. Παρ’ όλα αυτά, παραβιάζεται συνεχώς και κατ’ εξακολούθηση.

Βάσει του νόμου, οι καντίνες πρέπει να είναι τροχήλατες (να μην είναι σταθερές ή προσωρινά σταθερές επί του αιγιαλού), να είναι περίπου 12,5 τετραγωνικά και να φέρουν αριθμό πλαισίου.

Παράλληλα, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να διαθέτει άδεια λιανικού υπεύθυνου εμπορίου και να υπογράψει μια σύμβαση με τον εκάστοτε Δήμο, στην οποία να αναφέρεται το τι ακριβώς θα εμπορεύεται.

Τέλος, ο ιδιοκτήτης μιας καντίνας έχει την δυνατότητα να την ανοίγει με την ανατολή του ηλίου, αλλά υποχρεούται να την κλείνει με τη δύση αυτού, ενώ αποκλειστικός σκοπός του μαγαζιού είναι να εξυπηρετεί αποκλειστικά τους λουόμενους.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Παρασάγγας απέχουν όμως αυτά που κανονικά θα έπρεπε να τηρούνται από τα όσα λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην παραλιακή ζώνη.

Οι ιδιόκτητες των καντινών, αγνοώντας τους νόμους που κανονικά θα έπρεπε να διέπουν τα καταστήματα τους, τα έχουν μετατρέψει σε νυχτερινά κέντρα, τα οποία προσφέρουν αλκοόλ, μουσική και διασκέδαση στους χιλιάδες επισκέπτες που καταφθάνουν καθημερινά.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, νυχτερινά καταστήματα τα οποία είναι καθ’ όλα νόμιμα να μαραζώνουν και να οδηγούνται σε «λουκέτο». Ιδιόκτητες νυχτερινών μαγαζιών, μιλώντας στη zougla.gr, κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, ο οποίος ενισχύεται από την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών.

Μάλιστα, υπάρχουν ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών που ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν ακόμα και απειλές για την σωματική τους ακεραιότητα, προκειμένου να σταματήσουν να αντιδρούν στο «καθεστώς παρακράτους» που έχει διαμορφωθεί.

Για του λόγου το αληθές...


(Εύκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει την καντίνα από το... beachbar. O χορός και το γλέντι κρατούν μέχρι το πρωί)


(Τα ψυγεία των εταιρειών αναψυκτικών είναι εμφανή. Σερβίρεται όμως και αλκοόλ)


(Βeach bar μια ανάσα από το... κύμα)


(Κοσμοσυρροή στις καντίνες...by night)

«Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει»

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σαρωνικού, κ. Μιχάλη Φωκά, ο οποίος δήλωσε γνώστης της κατάστασης.

«Δεν υπάρχει βούληση από το Δήμο. Υπάρχει ολόκληρη καντίνα που δεν έχει καν άδεια. Δεν έχουμε αντιδικία με τις καντίνες. Έχουμε με τον τρόπο λειτουργίας τους. Πρέπει κάποια στιγμή να μπουν τα πράγματα στην θέση τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Φωκά

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος εγκλήματος, όπου οι δράστες ενοχοποίησαν τα θύματα

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος εγκλήματος, όπου οι δράστες ενοχοποίησαν τα θύματα

Global Research Television
27 Ιουλίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο παρουσιαστής Dylan Ratigan της δημοφιλούς εκπομπής "Τhe Dylan Ratigan Show" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου MSNBC είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία σε
ζωντανή σύνδεση με τον γνωστό βετεράνο ρεπόρτερ και συγγραφέα Greg Palast. Η συζήτηση αφορούσε την κρίση στην Ελλάδα και τα πραγματικά αίτιά της.

Κάποιες από τις έρευνες που έχει κάνει ο Palast έχουν συζητηθεί ευρέως, ιδιαίτερα σήμερα, που συνεχίζεται η οικονομική κρίση, και το ΔΝΤ έχει να επιδείξει μια πλούσια δράση στον τομέα των επιθέσεων εναντίον χωρών και της αφαίμαξης των λαών τους. Ενδεικτικά, το 1991 ο οικονομολόγος Joseph Stiglitz, πρώην διοικητικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Greg Palast και την βρετανική εφημερίδα The Observer, περιέγραψε το σχέδιο με τα 4 προβλέψιμα στάδια που το ΔΝΤ εφαρμόζει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου με τις οποίες υπογράφει συμβόλαια δανεισμού.

Eισαγωγή Greg Palast

Mια πραγματικά αποτρόπαια και μεγάλης κλίμακας απάτη έστησαν από κοινού η τράπεζα Goldman Sachs και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, απάτη για την οποία ο ελληνικός λαός θα πληρώσει με το χαμένο μέλλον του.

Η πολιτική τάξη της Ε.Ε. γνώριζε εκείνη την εποχή ότι τα ελληνικά λογιστικά βιβλία είχαν πειραχθεί, αλλά παρ' όλα αυτά επέτρεψαν στη χώρα να μπει στην ευρωζώνη. Όλα δείχνουν ότι η Goldman Sachs έστησε ένα δικό της είδος Περλ Χάρμπορ, το οποίο επέτρεψε στην τωρινή ηγεσία της Ε.Ε. να εκμεταλλευθεί κατάλληλα την περίσταση με σκοπό να τρομοκρατήσει, μέσω της εξαθλίωσης, οποιαδήποτε χώρα θα της στεκόταν εμπόδιο στο να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος ολοκληρωτισμού.


Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της εκπομπής

Dylan Ratigan (παρουσιαστής): "Τεμπέλικος λαός, μη εξυπηρετικές δημόσιες υπηρεσίες, ανεξέλεγκτος δανεισμός"... Με αυτό τον τρόπο περιγράφονται σήμερα οι Έλληνες. Η ελληνική οικονομία έχει μέγεθος κατά τι μικρότερο από αυτό της οικονομίας του Ντάλλας στην πολιτεία του Τέξας, αλλά το ελληνικό δημόσιο χρέος, δεδομένου του μεγέθους της οικονομίας της χώρας, ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Αλλά όπως και στην Γουώλ Στρητ, οι δρόμοι της Αθήνας είναι σήμερα θέατρα επεισοδίων, αφού ο ελληνικός λαός είναι προφανώς το θύμα μιας συγκεκαλυμμένης απάτης.

Ο σημερινός μας καλεσμένος, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι η Goldman Sachs είναι αυτή που προκάλεσε όλη την κρίση που βλέπουμε να ξεδιπλώνεται σήμερα. Τον γνωρίζετε όλοι. Είναι ο Greg Palast, ο γνωστός ρεπόρτερ και συγγραφέας του βιβλίου "Vultures' Picnic" (To πικ νικ των όρνεων"), στο οποίο περιγράφει πώς οι πετρελαιάδες, οι πειρατές της εξουσίας και άλλα "σαρκοβόρα", όπως τα ονομάζει, έχουν μετατρέψει τη ζωή στις κοινωνίες μας σε μυθιστορηματικό θρίλερ.
Greg, πώς γίνεται μια τράπεζα να είναι σε θέση να δανείζει ποσά σε μια χώρα που έχει μια οικονομία λίγο μικρότερη από αυτή της πόλης του Ντάλλας, και μάλιστα ποσά αυτού του μεγέθους;
Greg Palast: Δεν μιλάμε για δάνειο στην περίπτωση της Ελλάδας. Μιλάμε για έγκλημα. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος εγκλήματος, Dylan. H αλήθεια της υπόθεσης είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν λαό που δεν κάνει τίποτε άλλο εκτός από το να πίνει ούζο και να φτύνει κουκούτσια από ελιές, ή έναν λαό που βγαίνει στη σύνταξη από τότε που είναι στην εφηβεία, ή είναι τόσο τεμπέλης που δεν πατάει στη δουλειά του πάνω από μισή ώρα την ημέρα. Αυτά όλα είναι το παραμύθι που μας πουλάνε. Οι Έλληνες είναι τα θύματα αυτή τη στιγμή και θέλουν να τους τιμωρήσουν και να τους φορτώσουν το φταίξιμο. Είναι τα θύματα του εγκλήματος οι Έλληνες! Και το έγκλημα έγινε ως εξής:
Η Goldman Sachs, ήδη από το 2001-2002 έκανε ένα "ντηλ" με την άρχουσα τάξη της Ελλάδας. Η συμφωνία ήταν να αρπάξει ευρώ από τα ταμεία του κράτους, να τα μετατρέψει σε γιεν, να τα ξαναμετατρέψει σε ευρώ και άλλα τέτοια κόλπα. Η Goldman υφίσταται απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ελληνική κυβέρνηση βγάζει κέρδος και δεν φαίνεται έλλειμμα στα ταμεία του κράτους παρά μόνο ένα 3%. Η ελληνική οικονομία φαίνεται να είναι μια χαρά.
Αλλά στην πραγματικότητα η Goldman δεν υφίσταται απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι όλα μια απάτη! Υπήρχε ήδη μια μυστική συμφωνία ότι το ποσό αυτό θα το έπαιρνε πίσω στο ακέραιο και όχι μόνο. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η Goldman, μόνο για να οργανώσει την όλη απάτη, τους χρέωσε 300 - 400 εκατομμύρια δολάρια.
Dylan Ratigan (παρουσιαστής): Θα σε διακόψω, Greg. Να μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει εδώ μαζί μας κάποιος από την Goldman για να εκπροσωπήσει την τράπεζα στον διάλογο αυτό. Αυτές τις κατηγορίες που μας αναφέρεις εδώ τις έχεις απευθύνει σε αυτούς άμεσα;

Greg Palast: Aν έχω λέει... Μην ξεχνάς ότι εργάζομαι στο ρεπορτάζ έρευνας του τηλεοπτικού σταθμού του BBC. Ο τομέας του ρεπορτάζ έρευνας είναι καθ' όλα νόμιμος στη Βρετανία, αλλά το άρθρο 4 του νομοσχεδίου "Patriot Act" που φηφίστηκε επί γιού Μπους ποινικοποίησε το είδος αυτό ρεπορτάζ στις ΗΠΑ και δεν επιτρέπονται πια τέτοιου είδους δημοσιογραφικές έρευνες. Αλλά όταν κάποιος απευθυνθεί στην ίδια την Goldman Sachs, η εταιρεία έχει δικαίωμα να απαντήσει.
Επικοινώνησα μαζί τους τηλεφωνικά και πήγα μέχρι το κατώφλι της κεντρικής εισόδου τους με την ελπίδα ότι κάποιον θα πετύχαινα. Αρνούνται να απαντήσουν σε αυτές τις κατηγορίες. Μου έδωσαν μια δήλωση γεμάτη με ανακρίβειες. Δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι έκαναν ανταλλαγές συναλλάγματος για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ανταλλαγές συναλλάγματος εμπίπτουν στα οικονομικά εγκλήματα απάτης και στο παρελθόν έχουν ήδη γίνει τέτοιες ανταλλαγές για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το ζήτημα είναι ότι όταν έβγαιναν στις αγορές κρατούσαν αυτές τις συναλλαγές μυστικές και έφτιαξαν ένα σκηνικό τέτοιο ώστε να φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία δεν αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Αυτό συνιστά απάτη. Παλιότερα, θα θυμάσαι, ότι όταν ανακαλύπταμε ένα παρόμοιο σενάριο που είχε παιχτεί εδώ στις ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι συλλαμβάνονταν αμέσως, τους βγάζαμε από το κτίριο της τράπεζάς τους και τους προφυλακίζαμε. Σήμερα τι βλέπουμε να γίνεται; Σήμερα οι τύποι αυτοί δεν θεωρούνται πια "όρνεα". Σήμερα η Goldman το παίζει θεός και δεν την αγγίζει κανείς.
Και όμως αυτό που έγινε είναι έγκλημα. Είναι μια τεράστια απάτη, η οποία όταν αποκαλύφθηκε, ήταν φυσικό να τιναχθεί η ελληνική οικονομία στον αέρα, αφού κανείς δεν δάνειζε χρήματα στους Έλληνες λόγω της απάτης που είχε διαπραχθεί.

Σήμερα, λοιπόν, αντί να πληρώνει η Ελλάδα 3% επιτόκιο για ένα δάνειο, πληρώνει 9, 12, 15%. Είναι σκέτη παράνοια αν το σκεφτείς. Η μέση ελληνική οικογένεια σήμερα καλείται να πληρώσει 14.000 δολάρια το χρόνο μόνο για τους τόκους αυτού του χρέους. Και όλα αυτά έγιναν μόλις αποκαλύφθηκε η απάτη!

Susan Del Percio (Συμπαρουσιάστρια): Συγνώμη. Να σας διακόψω μια στιγμή. Παρουσιάζετε το γεγονός αυτό με τέτοιο τρόπο που θα νόμιζε κανείς ότι οι Έλληνες δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη στην υπόθεση. Αν κατηγορείτε την Goldman, δεν έχω λόγους να διαφωνήσω, αλλά θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι οι Έλληνες έχει κάποιο μέρος της ευθύνης και μόνοι τους αναμίχθηκαν σε αυτή την υπόθεση.

Greg Palast: Τι εννοείτε με το "μόνοι ΤΟΥΣ"; Ποιοί είναι αυτοί; Τον λαό που διαδηλώνει σήμερα στους δρόμους εννοείτε; Τους Έλληνες οδηγούς τρόλεϊ; Τους δασκάλους;

Susan Del Percio (Συμπαρουσιάστρια): Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, είναι επίσης υπεύθυνη για ό,τι έγινε.

Greg Palast: Διαπράχθηκε ένα έγκλημα! Όταν διαπράττεται ένα έγκλημα εναντίον ενός λαού…

Susan Del Percio (Συμπαρουσιάστρια): Μα τι λέτε…

Dylan Ratigan (παρουσιαστής): Αυτό που εννοούσε η Susan είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν και αυτή συνεργός στο έγκλημα. Πράγμα που σημαίνει ότι η Goldman Sachs δεν θα μπορούσε να μπει στην Ελλάδα και να αναμιχθεί στα οικονομικά της χώρας αν δεν υπήρχε η συνέργεια της συμμετοχής της ελληνικής ηγεσίας, η οποία ήθελε να δείξει ότι επιτελεί το έργο της θαυμάσια για το συμφέρον του ελληνικού λαού, σε σημείο που συνήργησε με τις τράπεζες για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι παρήχθηκε έργο υπέρ του λαού. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί μιας κυρίαρχης χώρας συνεργούν με τους τραπεζίτες και οργανώνουν μια οικονομική απάτη, έτσι ώστε και οι τράπεζες να βγάζουν κέρδος, και οι κυβερνήσεις να διατηρούνται στην εξουσία, ενώ ο λαός πληρώνει όλο τον λογαριασμό στο τέλος.

Greg Palast: Αντίθετα, στην Ισλανδία είδαμε να συλλαμβάνεται ο πρωθυπουργός μόλις αποκαλύφθηκε ένα παρόμοιο colpo grosso της κυβέρνησης με τις τράπεζες. 'Οταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συλλαμβάνονται οι εγκληματίες και όχι να καταγγέλλονται τα θύματα. Στην Ελλάδα σήμερα χρεοκοπούν τα θύματα και επιτρέπουν στους εγκληματίες να διαφεύγουν. Η Goldman έχει ακόμα στις τσέπες της μισό εκατομμύριο από όσα χρέωσε για αυτή την απάτη στην Ελλάδα. Άρα ενοχοποιούνται τα θύματα. Διαφωνώ μαζί σας. Αυτοί που θα πρέπει να κατηγορούνται σήμερα είναι οι δράστες, τα "όρνεα".

Dylan Ratigan (παρουσιαστής): Συμφωνώ μαζί σου σ' αυτό. Ενδιαφέρουσα η "παρτίδα πινγκ πονγκ" που είχαμε σήμερα εδώ ανάμεσα στην πλευρά που λέει "φταίνε οι τράπεζες" και την άλλη που λέει "φταίει η κυβέρνηση", αλλά όπως βλέπουμε και εδώ στις ΗΠΑ, αυτές οι δύο πλευρές υπάρχουν πάντα. Και η ουσία είναι ότι φταίνε και οι δύο.

Susan Del Percio (Συμπαρουσιάστρια): Δεν νοείται διαφορετικά…

Dylan Ratigan (παρουσιαστής): Τόσο οι τραπεζίτες όσο και το πολιτικό σύστημα βρίσκονται πάντα πίσω από κάθε τέτοια υπόθεση.

Greg Palast: Ναι, αλλά στην Ελλάδα ασκείται δίωξη εναντίον των θυμάτων!

Dylan Ratigan (παρουσιαστής): Φυσικά, αφού οι τράπεζες και η κυβέρνηση έχουν το επάνω χέρι.

Greg Palast:
Τώρα μίλησες!

Dylan Ratigan (παρουσιαστής): Τουλάχιστον βρήκαμε μια άκρη... Ανυπομονώ να διαβάσω το βιβλίο σου, Greg.



Σχόλιο ιστολογίου: Τα όσα καταθέτει στην συνέντευξή του αυτή ο Greg Palast φυσιολογικά θα πρέπει να εξαναγκάσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να προχωρήσουν σε ποινικές και άλλες διώξεις. Αυτό, μπορεί φυσικά να γίνει σε ένα κράτος στο οποίο λειτουργεί το Σύνταγμα και που οι θεσμοί προστατεύουν την χώρα και τους πολίτες από πιθανές δράσεις συμμοριών οι οποίες επιχειρούν κατά των συμφερόντων (όχι μόνο οικονομικών) του κράτους. Στην Ελλάδα, αυτή η πιθανότητα έχει εκλείψει, τουλάχιστον όσο στην εξουσία και στο Κοινοβούλιο συνεχίζουν να βρίσκονται μετέχοντες της λεηλασίας που υπέστη η Ελλάδα. Οι πραγματικοί ένοχοι, δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Ελληνική Δικαιοσύνη να διαλευκάνει το τι πραγματικά συνέβη και ποιοί ήταν εκείνοι που ενεπλάκησαν και που συνεργάστηκαν σαν κανονική συμμορία, για να εξυπηρετήσουν άνομα συμφέροντα και κατά της χώρας που -υποτίθεται- πως οι ίδιοι προστάτευαν. Εάν δεν γίνει πραγματική αλλαγή, εκ θεμελίων, στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, όχι μόνο θα συνεχίζουν να παραμένουν ατιμώρητοι όσοι συμμετείχαν στο έγκλημα που συνετελέσθη κατά της χώρας, αλλά θα συνεχίζουν να χαμογελούν εις βάρος των κορόιδων, των Ελλήνων πολιτών δηλαδή, οι οποίοι επωμίστηκαν σε βάθος δεκαετιών τα οικονομικά (και όχι μόνο) βάρη που τους φόρτωσαν οι χθεσινοί κυβερνώντες και οι σημερινοί διασώστες τους. Ο καταγγελτικός λόγος του Greg Palast φυσιολογικά θα πρέπει να εγείρει όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στερούνται συστηματικά όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και οδηγούνται μεθοδικά στην εξαθλίωση και την φτώχεια, προκειμένου οι "ταγοί" να συνεχίζουν να απολαμβάνουν την "πρέζα της εξουσίας" που τους την προσφέρει απλόχερα μία διεθνής τραπεζική συμμορία.

Το ΧΩΝΙ της Κυριακής

 

Το ΧΩΝΙ της Κυριακής


Ένα χρόνο χωρίς τον Θανάση Βέγγο

 

Ένα χρόνο χωρίς τον Θανάση Βέγγο

Αντί για ένα απόσπασμα του πλούσιου βιογραφικού του, σας παραθέτουμε μερικά λόγια του μεγάλου μας ηθοποιού ως φόρο τιμής για τον ένα χρόνο που συμπληρώνεται χωρίς τον.. καλό μας άνθρωπο

Ένα χρόνο χωρίς τον Θανάση Βέγγο
Έπρεπε να γεράσω, αγόρι μου, για να μάθω τι...είναι ευτυχία...
Τελικά ευτυχία είναι ένα ζευγάρι χέρια, δύο χέρια σφιχτά δεμένα... Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμήσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια. Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν... Χάσιμο χρόνου... Θα το δεις και συ όσο μεγαλώνεις...
Θανάσης Βέγγος

Ένα χρόνο χωρίς τον Θανάση Βέγγο

Ένα χρόνο χωρίς τον Θανάση Βέγγο

Αντί για ένα απόσπασμα του πλούσιου βιογραφικού του, σας παραθέτουμε μερικά λόγια του μεγάλου μας ηθοποιού ως φόρο τιμής για τον ένα χρόνο που συμπληρώνεται χωρίς τον.. καλό μας άνθρωπο

Ένα χρόνο χωρίς τον Θανάση Βέγγο
Έπρεπε να γεράσω, αγόρι μου, για να μάθω τι...είναι ευτυχία...
Τελικά ευτυχία είναι ένα ζευγάρι χέρια, δύο χέρια σφιχτά δεμένα... Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμήσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια. Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν... Χάσιμο χρόνου... Θα το δεις και συ όσο μεγαλώνεις...
Θανάσης Βέγγος

Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

Αναρτήθηκε από τον/την isnogood03 στο Ιουλίου 28, 2012
 Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της οσίας Ειρήνης, της ηγουμένης της μονής Χρυσοβαλάντου, στις 28 Ιουλίου.Στα μέσα του 9ου αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο εικονομάχος Θεόφιλος και σύζυγός του η εικονολάτρισσα Θεοδώρα, όταν η περίοδος της Εικονομαχίας, που για περισσότερο από 100 χρόνια ταλάνισε την αυτοκρατορία, βρισκόταν στην τελευταία φάση της, στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, γεννήθηκε και έζησε την πρώτη της νεότητα η οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου. Πατέρας της οσίας ήταν ο πατρίκιος Φιλάρετος ο Καππαδόκης. Ήταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, ευνοούμενος του αυτοκράτορα Θεόφιλου και έμπιστος της συζύγου του Θεοδώρας. Ήταν ο στρατιωτικός διοικητής του εξαιρετικής σημασίας θέματος της Καππαδοκίας. Μητέρα της η πατρικία Ζωή, γυναίκα όμορφη και σεβαστή σε όλη την Καισαρεία για τον ενάρετο βίο της. Το ανδρόγυνο είχε αποκτήσει δυο κόρες, την Καλλινίκη και την Ειρήνη. Η Καλλινίκη γεννήθηκε το 825 μ.Χ. Οφείλει το όμορφο όνομά της στις θριαμβευτικές νίκες που πέτυχε ο πατέρας της εναντίον των Σαρακηνών τη χρονιά που γεννήθηκε. Τρία χρόνια αργότερα, το 828, γεννήθηκε η Ειρήνη. Ο Φιλάρετος όμως έχασε τη γυναίκα του, όταν εκείνη ήταν ακόμη πολύ νέα. Έτσι, η ανατροφή των δύο κορών τους ανατέθηκε στην πατρικία Σοφία, τη μεγαλύτερη αδερφή του στρατηγού.

Η Ειρήνη υποψήφια σύζυγος του αυτοκράτορα [Επεξεργασία]

Την άνοιξη του 839 μ.Χ., ο Φιλάρετος φιλοξένησε στο ανάκτορό του το νεαρό καίσαρα Βάρδα, αδερφό της Αυγούστας Θεοδώρας, ο οποίος είχε μεταβεί στην Καισαρεία για κρατική υπόθεση, απεσταλμένος του αυτοκράτορα Θεόφιλου. Εκεί γνώρισε τη δεκατετράχρονη Καλλινίκη, γοητεύτηκε από την καλλονή της και τη ζήτησε σε γάμο. Λίγους μήνες αργότερα, ολόκληρη η Καππαδοκία παρέστη στους υπέρλαμπρους γάμους της Καλλινίκης και του Βάρδα, όπου ο ίδιος ο αυτοκράτορας Θεόφιλος συμμετείχε ως παραγαμπρός του γυναικαδερφού του.
Το χειμώνα του 843, η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, χήρα πια και επίτροπος του γιου της Μιχαήλ Γ΄, κάλεσε τον πατρίκιο Φιλάρετο στην Κωνσταντινούπολη. Είχε αποφασίσει να θέσει οριστικό τέλος στην Εικονομαχία και γι’ αυτό το εγχείρημα χρειαζόταν τη βοήθεια και του στρατού και των ιερέων. Εμπιστεύτηκε λοιπόν το Φιλάρετο και τον Ομολογητή Μάξιμο (μετέπειτα Πατριάρχη). Όταν επιτεύχθηκε ο σκοπός της και οι ιερές εικόνες αναστηλώθηκαν (19 Φεβρουαρίου 843 μ.Χ.), ζήτησε από το Φιλάρετο να φέρει στην Κωνσταντινούπολη την όμορφη θυγατέρα του, προκειμένου να την παντρέψει με το γιο της Μιχαήλ. Έψαχνε κατάλληλη νύφη, η οποία θα συνέτιζε το νεαρό αυτοκράτορα από τα ξέφρενα γλέντια και θεωρούσε ότι η φημισμένη για την ενάρετη ζωή της καλλονή θα εξυπηρετούσε το σκοπό της. Ο Φιλάρετος μήνυσε αμέσως στην αδερφή του να στείλει την Ειρήνη, που τότε ήταν 15 χρονών, στη Βασιλεύουσα με τη συνοδεία του πατρικίου στρατηγού Νικηφόρου, αδερφού της μακαρίτισσας συζύγου του. Τα νέα ότι η Ειρήνη θα παντρευόταν τον αυτοκράτορα και θα φορούσε το στέμμα της αυτοκρατορίας διαδόθηκαν σαν αστραπή σε όλη την Καππαδοκία.
Η μόνη που έμεινε παγερά αδιάφορη σε όλη αυτήν την αναστάτωση ήταν και η άμεσα ενδιαφερόμενη: η Ειρήνη. Από πολύ νωρίς είχε ποθήσει το μοναχικό βίο και οι λόγοι που δέχτηκε με χαρά αυτό το ταξίδι προς τη Βασιλεύουσα απείχαν πολύ από αυτό που όλοι νόμιζαν: Ταξίδευε στην Πόλη για να αποχαιρετήσει την πολυαγαπημένη της αδερφή, την οποία δεν είχε ξαναδεί από την ημέρα των λαμπρών γάμων της (είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε) και για να αποσπάσει την ευχή του πατέρα της, ώστε να αποσυρθεί στη μονή που τόσο διακαώς ποθούσε.
Η Ειρήνη και οι συνοδοί της έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη ένα ανοιξιάτικο πρωινό, για να πληροφορηθούν εκεί ότι μόλις πριν λίγες μέρες είχαν τελεστεί οι γάμοι του αυτοκράτορα με την Ευδοκία τη Δεκαπολίτισσα. Ο πατέρας της, η αδερφή της, ο θείος της με δυσκολία έκρυβαν την απογοήτευσή τους. Η Ειρήνη αντίθετα αισθανόταν αγαλλίαση για την τροπή των γεγονότων και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία να μιλήσει του πατέρα της και να πάρει την ευχή του, καθώς δεν ήθελε να τον λυπήσει με κρυφή της αναχώρηση.
Η ευκαιρία δεν άργησε να παρουσιαστεί. Ο Φιλάρετος γνώρισε σε μια αποστολή του στην Αδριανούπολη το γιο του Έπαρχου της πόλης Νικήτα, πατρίκιο Φωτεινό. Ο Φιλάρετος θεώρησε ότι ήταν ο πιο κατάλληλος για να ευτυχίσει στο πλευρό του η Ειρήνη και αμέσως μίλησε στον πατέρα του νέου. Οι δύο πατεράδες έδωσαν λόγο να αρραβωνιάσουν τα παιδιά τους. Η Ειρήνη όμως, όταν ο πατέρας της ανακοίνωσε τους προαποφασισμένους αρραβώνες της, τον πληροφόρησε για την αμετάκλητη απόφασή της να λάβει το μοναχικό σχήμα. Ακολούθησε έντονη συναισθηματική σύγκρουση πατέρα και κόρης, έπειτα από την οποία η ευαίσθητη Ειρήνη ασθένησε σοβαρά και κινδύνεψε ακόμη και η ζωή της. Όταν η υγεία της αποκαταστάθηκε, ο πατρίκιος Φιλάρετος, συνειδητοποιώντας ότι η Ειρήνη είχε λάβει μια απόφαση ζωής, την οδήγησε ο ίδιος στη γυναικεία κοινοβιακή μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ & Γαβριήλ του Χρυσοβαλάντου, η οποία βρισκόταν στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης.

Μοναχή και Ηγουμένη της μονής Χρυσοβαλάντου [Επεξεργασία]

Στη μονή αυτή, σε ηλικία περίπου 15 ετών, η Ειρήνη εκάρη μοναχή και έξι χρόνια αργότερα Ηγουμένη της μονής Χρυσοβαλάντου. Οι συναξαριστές αναφέρουν πολλά θαύματα τα οποία επιτέλεσε η Ειρήνη ως Ηγουμένη, τρία όμως από αυτά θεωρήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά, ώστε επηρέασαν άμεσα την ορθόδοξη αγιογραφία.

Ο άγγελος-οδηγός [Επεξεργασία]

Η Ειρήνη έδινε πολύ μεγάλη σημασία στην εξομολόγηση. Κάθε πρωί προσκαλούσε τις αδελφές στον ιερό ναό των Αρχαγγέλων και τις εξομολογούσε, ενώ πολλές φορές πήγαιναν και λαϊκοί να την επισκεφθούν και να ζητήσουν την καθοδήγησή της. Η Ειρήνη ζήτησε στην προσευχή της το διορατικό χάρισμα, για να γνωρίζει τι κρύβει ο εξομολογούμενος στην καρδιά του.
Ένα πρωί λοιπόν, όταν η Ειρήνη έμπαινε στο ναό για να προσκυνήσει και να αρχίσει το ποιμαντικό έργο της, βλέπει μπροστά της έναν άγγελο και τον ακούει να της απευθύνει τον εξής χαιρετισμό: «Χαίρε δούλη του Υψίστου, Ειρήνη. Εκείνος μ’ έστειλε να σε διακονώ χάρις εκείνων που μέλλουν δια μέσου εσού να σωθούν. Έχω διαταγή, σύμφωνα με την αίτησή σου, να βρίσκομαι πάντα πλησίον σου και να σου αποκαλύπτω τα μυστικά που κρύβουν οι ανθρώπινες καρδιές».
Από εκείνη τη στιγμή ο άγγελος ήταν πάντα πλάι της και της φανέρωνε μύχιες σκέψεις των ανθρώπων που κατέφευγαν στη συμβουλή της. Μάλιστα, με τόση λεπτότητα διόρθωνε τα σφάλματα και συμβούλευε, που όλοι, μοναχές και λαϊκοί, από όλες τις κοινωνικές τάξεις της Πόλης, την αποζητούσαν συνεχώς, ώστε να διδαχθούν και να διορθωθούν. Για τον Άγγελο τούτο που την καθοδηγούσε (σύμφωνα με μαρτυρίες του τότε, και τους βιογράφους της), λέγεται ότι είναι ο ‘Αρχων Φιλάρετος ένας Αρχάγγελος από τις τάξεις των Σεραφείμ.

Τα λυγισμένα κυπαρίσσια και η αιώρηση της αγίας [Επεξεργασία]

Το δεύτερο θαύμα, η συναξαριστική παράδοση μας το μεταφέρει ως εξής: Τις έναστρες νύχτες, η οσία Ειρήνη στεκόταν έξω από το κελί της και προσευχόταν. Μία από τις βραδιές αυτές, κάποια αδελφή αγρυπνούσε έξω από το κελί της και είδε το εξής παράδοξο: Τα δύο πανύψηλα κυπαρίσσια, τα οποία ορθώνονταν αριστερά και δεξιά στην είσοδο του Καθολικού, λύγιζαν μπροστά στην προσευχόμενη αγία σαν να την προσκυνούσαν και η ίδια η Ειρήνη δεν πάταγε στη γη αλλά αιωρούνταν περίπου ένα μέτρο πάνω από το έδαφος. Όταν η οσία ολοκλήρωσε την προσευχή της, σταύρωσε τα δυο κυπαρίσσια και εκείνα επανήλθαν στη φυσιολογική τους θέση. Η μοναχή κατάπληκτη, με ανάμειχτα συναισθήματα φόβου και θαυμασμού, συγκρατήθηκε και δεν είπε τίποτα στην υπόλοιπη αδελφότητα. Το επόμενο βράδυ παραφύλαξε πάλι έξω από το κελί της και το ίδιο παράδοξο γεγονός επαναλήφθηκε˙ και ξανά το ίδιο, το τρίτο κατά σειρά βράδυ. Την επόμενη νύχτα, η μοναχή, χωρίς να την αντιληφθεί η Ηγουμένη της, έτρεξε στα λυγισμένα κυπαρίσσια, έδεσε από ένα λευκό μαντήλι στις κορυφές τους και επέστρεψε στο κελί της.
Το επόμενο πρωί, η ήρεμη ατμόσφαιρα του κοινοβίου αναστατώθηκε, όταν οι μοναχές είδαν τα δεμένα μαντήλια και κατάπληκτες ρωτούσαν η μια την άλλη ποιος ήταν αυτός που έδεσε τόσο ψηλά δέντρα, για ποιο λόγο το έπραξε και προπάντων με ποιο τρόπο. Η αδελφή που υπήρξε μάρτυρας στα θαυμάσια αυτά περιστατικά αποκάλυψε όλη την αλήθεια και τότε όλες έκλαιγαν από χαρά και συγκίνηση και παραπονιόντουσαν γιατί δεν τις ξύπνησε να δουν και εκείνες το θαύμα της Ηγουμένης τους. Πάνω στην ώρα κατέφθασε και η Ειρήνη. Όταν κατάλαβε τι συνέβη και πώς μαθεύτηκε ένα μυστικό που εκείνη κρατούσε επτασφράγιστο για χρόνια ολόκληρα, επέπληξε αυστηρά την αδελφή που το μαρτύρησε με τα παρακάτω λόγια: «Αν με έβλεπες να αμαρτάνω σαν άνθρωπος, θα εφανέρωνες την αμαρτία μου»; Έθεσε λοιπόν βαρύ επιτίμιο για όποια τολμούσε να φανερώσει οτιδήποτε παράδοξο έβλεπε, όσο ήταν η ίδια εν ζωή. Έτσι, πολλά από τα θαύματα της αγίας εξαφανίστηκαν στη σιωπή της συνοδείας της.

Τα θεόσταλτα μήλα [Επεξεργασία]

Κάποια χρονιά, ξημερώνοντας η γιορτή του μεγάλου Βασιλείου και μετά την τέλεση του εσπερινού, η αγία ξαγρυπνούσε προσευχόμενη. Πλησίαζε η ώρα του όρθρου και τότε η Ειρήνη ακούει κάποια φωνή να της λέει: «Υποδέξου το ναυτικό που σου φέρνει τα εσπεριδοειδή και φάε να ευφρανθεί η ψυχή σου». Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, η αγία λέει στην πορτάρισσα να ανοίξει την πόρτα της μονής και να οδηγήσει τον άνθρωπο που περιμένει εκεί στον ξενώνα, όπου θα πήγαινε και η ίδια να τον συναντήσει.
Πράγματι, η οσία Ειρήνη του Χρυσοβαλάντου συνάντησε τον άνθρωπο και τον ακούει να της εξιστορεί την εξής θαυμάσια ιστορία: Ήταν ναυτικός, πλοιοκτήτης ενός καραβιού, από την Πάτμο. Απέπλευσε με το πλοίο του από το βόρειο τμήμα του νησιού για την Πόλη και βρισκόταν λίγα μέτρα από τη στεριά, όταν βλέπει εκείνος και οι ναύτες κάποιον σεβάσμιο γέροντα να τους φωνάζει να σταματήσουν. Αυτό όμως ήταν αδύνατο, καθώς ο ισχυρός άνεμος έσπρωχνε το πλοίο στο ανοιχτό πέλαγος. Τότε ο γέροντας φωνάζει με όλη τη δύναμή του και προστάζει το πλοίο να σταματήσει. Το καράβι ακινητοποιείται και ο ίδιος αρχίζει να βαδίζει πάνω στα ύδατα. Μπροστά στους κατάπληκτους ναύτες, επιβιβάζεται στο πλοίο και δίνει στον καπετάνιο τρία μήλα και του λέει: «Όταν πας στη Βασιλεύουσα, δώσε τα στον Πατριάρχη και πες του πως του τα στέλνει ο Πανάγαθος Θεός με τον δούλο Του Ιωάννη, από τον Παράδεισο». Έπειτα δίνει στο ναύκληρο άλλα τρία μήλα προσθέτοντας: «Αυτά να τα πας της Ειρήνης, της Ηγουμένης του Χρυσοβαλάντου και να της πεις: φάγε από τους καρπούς του Παραδείσου που η αγνή ψυχή σου επεθύμησε». Λέγοντας αυτά, ο γέροντας ευλόγησε το πλήρωμα και το πλοίο ξεκίνησε και πάλι το ταξίδι του, ενώ ο ίδιος εξαφανίστηκε.
Ολοκληρώνοντας τη διήγησή του, ο ναυτικός προσκύνησε την Ειρήνη και της πρόσφερε τα μήλα. Η αγία τα δέχτηκε με δάκρυα ευλάβειας και ευγνωμοσύνης ευχαριστώντας τον άγιο ευαγγελιστή και απόστολο Ιωάννη. Στο κελί της γονάτισε και ευχαρίστησε τον Χριστό για αυτό το δείγμα της εύνοιάς Του προς τη δούλη Του.
Η αγία Ειρήνη, με την έμφυτη ευφυΐα της και τη χάρη του αγίου Πνεύματος, εννόησε ότι το θείο αυτό δώρο ήταν ουράνια πρόσκληση. Όταν έφτασε η μεγάλη Τεσσαρακοστή, έκοψε το ένα μήλο σε λεπτά κομματάκια και έτρωγε ένα κομμάτι κάθε μέρα, απέχοντας από οποιαδήποτε άλλη τροφή, ακόμη και από το νερό. Τη Μεγάλη Πέμπτη, ύστερα από τη θεία λειτουργία και αφού όλες οι μοναχές κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, η Ειρήνη έκοψε και το δεύτερο μήλο και έδωσε σε κάθε αδελφή από ένα κομμάτι. Τότε τους αποκάλυψε και την ιστορία του θείου δώρου. Το τρίτο μήλο η Ειρήνη το φύλαξε για τις τελευταίες μέρες της επίγειας ζωής της.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι αδελφές έψαλαν τα άγια Πάθη και η Ειρήνη, μόνη της μέσα στο ιερό βήμα, γονατισμένη, είχε παραδοθεί σε προσευχή. Δίπλα της βρισκόταν μόνο ο άγγελος-οδηγός της, που τόσες φορές την είχε διακονήσει: «Γίνου έτοιμη» της είπε απλά και εκείνη κατάλαβε ότι πλησίαζε η ώρα να εγκαταλείψει τα επίγεια.

Η οσιακή της κοίμηση [Επεξεργασία]

Το σύντομο διάστημα από το ουράνιο αυτό μήνυμα μέχρι και την οσιακή της κοίμηση, η αγία προετοίμαζε την ακολουθία της για το μεγάλο γεγονός. Στον ιερό ναό τον Αρχαγγέλων τις δίδασκε για το μυστήριο του θανάτου, τη μελλοντική κρίση και την αιωνιότητα. Ο θάνατος είναι δύσκολο για κάθε ανθρώπινο πλάσμα και όσο πλησίαζε η ώρα, τόσο η ψυχή της αγίας ένιωθε την επιθανάτια αγωνία.
Τακτοποίησε τις υποθέσεις του μοναστηριού και υπέδειξε την άξια διάδοχό της. Μια εβδομάδα πριν τη μεγάλη ημέρα, νήστεψε τρώγοντας μόνο από το παραδεισένιο μήλο και καθημερινά κοινωνούσε των Αχράντων Μυστηρίων. Ξημέρωσε τέλος η Κυριακή, όπου για τελευταία φορά η Ειρήνη παρακολούθησε τη θεία λειτουργία, απάγγειλε το σύμβολο της πίστης (το πιστεύω), κοινώνησε, αγκάλιασε τις αδελφές και τους ζήτησε συγγνώμη και τέλος γονάτισε μπροστά στην Ωραία Πύλη, ύψωσε τα χέρια της και προσευχήθηκε για τελευταία φορά με αυτά τα λόγια: «Δέσποτα, Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού του Ζώντος. Συ ο Ποιμήν ο Καλός που με το Πανάγιο και Πολύτιμο Αίμα Σου μας ελύτρωσες από τα δεσμά της αμαρτίας, άκουσε την τελυταία δέησι της ταπεινής Σου δούλης. Στην κραταιά Σου χείρα παραδίδω σήμερα το μικρό τούτο ποίμνιο. Σκέπασε το με τη θεία σκέπη Σου και διαφύλαξέ το από τις επιθέσεις του αοράτου εχθρού. Διότι Συ είσαι ο αγιασμός μας και η απολύτρωσις και Σε θα δοξάζουμε αιωνίως. Αμήν».
Στη συνέχεια, σιωπηλά και ήρεμα, αποσύρθηκε στο κελί της και πλάγιασε στην ασκητική της κλίνη. Οι μοναχές της, με ευλαβική σιωπή, την περικύκλωσαν και την έβλεπαν να χαμογελά. Με αυτό το ουράνιο χαμόγελο, το οποίο αποδείκνυε την απόλυτη μακαριότητα και γαλήνη της ψυχής της, παρέδωσε το πνεύμα της η οσία Ειρήνη, Ηγουμένη της μονής Χρυσοβαλάντου, σε ηλικία 104 χρόνων.
Η οσιακή της κοίμηση διαδώθηκε σε όλη τη Βασιλεύουσα αστραπιαία και χιλιάδες κόσμου συνέρευσαν στο μοναστήρι, για να προλάβουν να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα της πνευματικής τους μητέρας. Επικεφαλής ήταν ο πατριάρχης, ο οποίος με το πλήθος του λαού από όλες τις κοινωνικές τάξεις και των αρχιερέων και λοιπών κληρικών συνόδευσαν τη μακαριστή Ηγουμένη στην τελευταία της κατοικία, στο παρεκκλήσι του μεγαλομάρτυρος αγίου Θεοδώρου.

Η οσία Ειρήνη στην αγιογραφία [Επεξεργασία]

Στην ορθόδοξη αγιογραφία, η αγία απεικονίζεται με το ένδυμα της ηγουμένης, να κρατάει στο δεξί χέρι της τα τρία θεόσταλτα μήλα. Ο άγγελος, ο οποίος την βοηθούσε στο δύσκολο έργο της σωτηρίας των ψυχών, στέκεται μπροστά της κρατώντας ειλητάριο με τμήμα του χαιρετισμού που της απηύθυνε («Χαίρε δούλη του Υψίστου, Ειρήνη…»). Ειλητάριο κρατεί και η αγία στο αριστερό της χέρι, το οποίο αναγράφει παραινέσεις της οσίας (συνήθως, διαβάζεται η φράση: «Φως μοναχών, άγγελοι˙ φως κοσμικών, μοναχοί…»). Δίπλα στην αγία, αγιογραφείται το κυπαρίσσι που λύγιζε, όταν εκείνη προσευχόταν με δεμένο το λευκό πανί στην κορυφή του, ενώ στο βάθος φαίνεται η μονή του Χρυσοβαλάντου. Συχνά, σε μια από τις θύρες της μονής, απεικονίζεται η καλόγρια που είδε την αγία να αιωρείται προσευχόμενη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της οσίας Ειρήνης, της ηγουμένης της μονής Χρυσοβαλάντου, στις 28 Ιουλίου.

Ολυμπιακοί αγώνες 2012: Οι ελληνικές συμμετοχές την Κυριακή

Ολυμπιακοί αγώνες 2012: Οι ελληνικές συμμετοχές την Κυριακή

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Ιουλίου 28, 2012

Πλούσια σε ελληνικές συμμετοχές είναι η 2η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Στο Ιτον Ντόρνεϊ ρίχνεται στη μάχη μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες της χώρας μας για μετάλλιο στη φετινή διοργάνωση. Η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου, οι επί τριετία πρωταθλήτριες κόσμου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας, αγωνίζονται στις 12:50 στη δεύτερη προκριματική σειρά, με αντιπάλους τα πληρώματα της Ολλανδίας, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά. Οι δύο πρώτοι προκρίνονται απευθείας στους ημιτελικούς της Πέμπτης (2/8), ενώ οι υπόλοιποι πάνε στα ρεπεσάζ της Τρίτης.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, οι Λευτέρης Κόνσολας και Παναγιώτης Μαγδάνης αγωνίζονται στις 13:30 στην τρίτη σειρά, μαζί με τις βάρκες της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Κούβας και της Νορβηγίας, με στόχο επίσης την απευθείας πρόκριση στους ημιτελικούς της Πέμπτης.

Στις 12 το μεσημέρι αρχίζει τις προσπάθειές της στο Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών. Η μόνη εκπρόσωπος της χώρας μας σε ομαδικό άθλημα αντιμετωπίζει στη «Γουότερ Πόλο Αρίνα», στο πλαίσιο του Α΄ ομίλου την πανίσχυρη Κροατία, σε ένα ματς που είναι ευκαιρία για τον Ντράγκαν Αντριτς να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα. Μία ήττα δεν θα είναι καταστροφή, όμως μία καλή εμφάνιση και -πολύ περισσότερο- ένα θετικό αποτέλεσμα, θα βελτιώσει θεαματικά την ψυχολογία της ομάδας ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Ο Μανώλης Μυλωνάκης ταλαιπωρήθηκε από πυρετό, αλλά λογικά θα βρίσκεται στη διάθεση του ομοσπονδιακού τεχνικού, ενώ στον αντίποδα οι Κροάτες δεν θα έχουν στον πάγκο τους τον Ράτκο Ρούντιτς, ο οποίος είναι τιμωρημένος λόγω της αποβολής του στον τελικό του World League, τον Ιούνιο.

Περίπου στις 13:15 θα αγωνιστεί αύριο ο Αρης Γρηγοριάδης, στην 5η προκριματική σειρά (6η διαδρομή) των 100μ. ύπτιο. Ο Ελληνας κολυμβητής, με την 11η επίδοση ανάμεσα στους συμμετέχοντες, έχει ως ελάχιστο στόχο την πρόκριση στους βραδινούς (22:28) ημιτελικούς, όπου θέλει να διεκδικήσει την είσοδό του στον τελικό.

Στις 11:30 αρχίζει στη «Νορθ Γκρίνουιτς Αρίνα» ο προκριματικός γυναικών της ενόργανης γυμναστικής, με τη συμμετοχή της Βάσως Μιλλούση. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θα αγωνιστεί το πρωί, στο πρώτο από τα συνολικά πέντε γκρουπ, με διπλό στόχο: αφενός θα κυνηγήσει την καλύτερη δυνατή συνολική βαθμολογία, ώστε να διεκδικήσει θέση στον τελικό του σύνθετου ατομικού, που θα γίνει την Πέμπτη, αφετέρου θα εκτελέσει ένα αρκετά απαιτητικό πρόγραμμα στη δοκό, όπου έχει ελπίδες να προκριθεί στον τελικό της 7ης Αυγούστου.

Στη μάχη ρίχνεται αύριο και ο Χρήστος Τσακμάκης, που συμμετέχει στον προκριματικό του C1 στο κάνοε/καγιάκ σλάλομ, οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στο «Lee Valley White Water Centre». Ο Ελληνας πρωταθλητής, που ήταν έβδομος στο ίδιο αγώνισμα στο Πεκίνο, θέλει αρχικά να περάσει στον ημιτελικό της Τρίτης (31/7) και στη συνέχεια να διεκδικήσει πρόκριση στον τελικό. Ο Τσακμάκης θα κάνει την πρώτη του κούρσα στις 15:51 και τη δεύτερη στις 18:08.

Ακόμη, η Αθηνά Δούκα αγωνίζεται στις 11:00 στον προκριματικό των 10μ. αεροβόλου πιστολιού (ο τελικός γίνεται στις 13:45 στην εγκατάσταση «Royal Artillery Barracks»), ενώ στον δεύτερο γύρο του απλού ανδρών στο πινγκ πονγκ αγωνίζονται ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (15:30) και ο Παναγιώτης Γκιώνης (17:30), με αντιπάλους που θα μάθουν απόψε, μετά την ολοκλήρωση του 1ου γύρου.

Τέλος, αρχίζει αύριο στο Γουέιμαουθ και η ιστιοπλοϊα, με δύο κατηγορίες που έχουν ελληνική συμμετοχή. Πιο συγκεκριμένα, στα Finn ξεκινά τις προσπάθειές του ο Γιάννης Μιττάκης και στα Star οι Αιμίλιος Παπαθανασίου και Αντώνης Τσότρας. Και στις δύο κλάσεις είναι προγραμματισμένες για αύριο από δύο ιστιοδρομίες (καιρού επιτρέποντος φυσικά).

Σε ό,τι αφορά τους τελικούς της ημέρας, η προσοχή στρέφεται και πάλι στο «Ακουάτικς Σέντερ» και στην κολύμβηση, όπου θα αναδειχθούν οι Ολυμπιονίκες σε τέσσερα αγωνίσματα: ο Ιάπωνας Κοσούκε Κιτατζίμα στοχεύει στο τρίτο σερί χρυσό του στα 100μ. πρόσθιο, η Αμερικανίδα Ντέινα Βόλμερ έχει μόνο αντίπαλο το χρονόμετρο στα 100μ. πεταλούδα, οι ΗΠΑ είναι το μεγάλο φαβορί στα 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών, ενώ μεγάλη μάχη αναμένεται στα 400μ. ελεύθερο γυναικών, με τη Ρεμπέκα Αντλινγκτον να θέλει να επαναλάβει, μέσα στην πατρίδα της αυτή τη φορά, το θρίαμβο του Πεκίνου, την Ιταλίδα Φεντερίκα Πελεγκρίνι να «διψά» για εκδίκηση και τη Γαλλίδα Καμίλ Μουφά να… φωνάζει ότι έχει τον καλύτερο χρόνο.

Τελικοί υπάρχουν επίσης στην τοξοβολία (ομαδικό γυναικών), την ποδηλασία δρόμου (αγώνας αντοχής γυναικών), τις καταδύσεις (συγχρονισμένες γυναικών από τραμπολίνο 3μ.), το τζούντο (-66κ. ανδρών και -52κ. γυναικών), τη σκοποβολή (10μ. αεροβόλο πιστόλι γυναικών και σκητ γυναικών) και την άρση βαρών (56κ. ανδρών και 53κ. γυναικών).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

...όρκος υποταγής!

Αδιάβαστε & ασεβή κύριε Ζακ Ρογκ... Χοντρομαλάκα μιζαδόρε άντε και πηδήξου... λέμε εμείς!

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...