Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα: Ένταση μεταξύ Τσίπρα και ΚΚΕ λίγο πριν την ψηφοφορία (video)

 

Video1

Ένταση μεταξύ Τσίπρα - ΚΚΕ

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναφέρθηκε σε πρόταση του κόμματός του να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, για απόρριψη τόσο της πρότασης των θεσμών όσο και της ελληνικής κυβέρνησης και για αποδέσμευση από τα μνημόνια και την ΕΕ.
«Σας πετάνε έξω με κλοτσιά και εσείς χαϊδεύετε το παπούτσι που σας κλοτσάει. Να τολμήσετε να βάλετε τα ερωτήματα που σας προτείνουμε. Εμείς διλήμματα δεν είχαμε και δεν έχουμε» ειπε ο κ. Παφίλης.
Τον λόγο ζήτησε ο κ. Τσιπρας απαντώντας «κατανοώ την αμηχανία σας. Επι πέντε μήνες είχατε προεξοφλήσει ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποδεχθεί μνημόνια . Δεν σας κάνουμε την χάρη ούτε σε εσάς ούτε στην άλλη πλευρά.
Αναλογιστείτε και την ιστορία του κόμματός σας και μην κάνετε μικροπολιτικά παιχνίδια. Αποφασίστε και μην ταυτίζεστε με την άλλη πλευρά με ποιον είστε: με τον εργάτη ή με το κεφάλαιο;».
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Κουτσούμπας: «Εσείς κάνετε μικροπολτικά παιχνίδια. Την δική σας πρόταση προς την τρόικα λέμε να βάλετε προς δημοψήφισμα. Γιατί η δική σας πρόταση είναι μνημόνιο. Αρμαγεδόνας και καρμανιόλα είναι το δικό σας μνημόνιο» και πρόσθεσε «πολλοί δικοί σας βουλευτές έβγαιναν στις τηλεοράσεις και υποστήριζαν την πρόταση και τώρα μιλάνε για ρήξη… Μην μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Δικό σας το πρόβλημα και η μικροπολιτική διάθεση».
Ο πρωθυπουργός επανήλθε και σημείωσε «το πρόβλημα δεν είναι δικό μας ή δικό σας είναι του λαου. Σέβομαι την διάθεση σας να διαφοροποιηθείτε. Χαίρομαι που παραδεχθήκατε ότι την άλλη Κυριακή θα ψηφίσουμε μαζί το ίδιο».
Η διαπίστωση προκάλεσε την έκρηξη του κ. Κουτσούμπα: «Κάνετε λάθος. Εμείς θα ψηφίσουμε την δική μας πρόταση εντός και εκτός εκλογικών κέντρων.. Εσείς δεν ξέρουμε που θα είστε την άλλη Δευτέρα» ενώ η κυρία Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε πως «είναι πλαστογραφία αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός. Δεν προτείνουμε το ίδιο».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/601019/entasi-metaxy-tsipra-kai-kke-sxetika-me-tin-protasi-toy-dimopsifismatos#ixzz3eKy1JpPR

Επικό τέλος για Ζαμπίδη

 Επικό τέλος για Ζαμπίδη

Εν μέσω αποθέωσης ο Iron Mike Ζαμπίδης επικράτησε του Στιβ Μόξον τερματίζοντας με επικό τρόπο την καριέρα του μπροστά στο ελληνικό κοινό!
Περίπου 7.000 Έλληνες αποθέωσαν τον Μιχάλη Ζαμπίδη στην τελευταία του «μάχη» στα ρινγκ του Kickboxing. Το ΣΕΦ γέμισε για να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο Έλληνα αθλητή ο οποίος δικαίωσε τους πάντες για την παρουσία τους εκεί.
Διαβάστε περισσότερα στο onsports.gr


Read more: http://www.newsbomb.gr/sports/spor/story/601008/epiko-telos-gia-zampidi#ixzz3eKx9pzFf

Μετά την υπερψήφιση για το δημοψήφισμα από τη Βουλή η "μπάλα" βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών

ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤ ΣΗΜΕΡΑ - ΤΟ ΔΝΤ ΒΛΕΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
 
08:20
28/06/2015
 
Προς την ευρεία αποδοχή της διενέργειας δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι της πρότασης των δανειστών οδεύει η Ελλάδα, ρίχνοντας την μπάλα πλέον στο γήπεδο των δανειστών.
 
Μάλιστα, όπως όλοι οι ξένοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την κίνηση αυτή της ελληνική κυβέρνησης, δίνοντας έτσι άλλη πνοή στο ελληνικό ζήτημα που πολύ πιθανό πλέον να πυροδοτήσει εξελίξεις, καθώς οι δανειστές βρίσκονται μπροστά στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας.
Με 178 "ναι", 120 "όχι" και δύο απόντες, υπερψηφίστηκε η πρόταση της Κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα εάν εγκρίνεται ή όχι η πρόταση των δανειστών.
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις, καθώς ως αναμενόταν την πρόταση της Κυβέρνησης υπερψήφισε και η Χρυσή Αυγή, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση στοιχήθηκε πίσω από το "Όχι".
Η ψηφοφορία αυτή και οι πληροφορίες (ότι πιθανό να υπάρξει μια σύνοδος κορυφής ακόμα και μέσω τηλεδιάσκεψης) δείχνει τη σοβαρότητα που βλέπουν οι ξένοι τις ελληνικές κινήσεις και που κάνει, ίσως, σταδιακά να μεταστρέφει την άποψή τους για το αν θα πρέπει να αλλάξουν στάση για να μην γνωρίσει κανένας το τι μπορεί να σημαίνει μια μη πληρωμή αρχικά του ΔΝΤ και στη συνέχεια της ΕΚΤ των ομολόγων που λήγουν.
Ήδη, αναφέρθηκε ότι ήταν ο απόλυτος αιφνιδιασμός για την κ. Lagarde, τον κ. Poul Thomsen και τους υπόλοιπους αξιωματούχους του ΔΝΤ, που ασχολούνται με την Ελλάδα. Η ίδια φαίνεται ότι πληροφορήθηκε το δημοψήφισμα τα ξημερώματα του Σαββάτου. 
Η "πιστολιά" που μπορεί να γίνει πραγματικότητα στις 30 Ιουνίου και οι ανεξέλεγκτες εξελίξεις που μπορεί να φέρει, κάνει τη διευθύντρια του ΔΝΤ να δηλώνει στο CNBC ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
«Σε ό,τι αφορά το Ταμείο, η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Όταν είναι έτοιμοι να μιλήσουν και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup απουσία του Γιάννη Βαρουφάκη.
Μάλιστα, ήδη, υπάρχουν πληροφορίες για μια σειρά νέων δεδομένων όπου σύμφωνα με τις πηγές:
Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας το οποίο πρέπει να λύσουν οι Θεσμοί μεταξύ τους αλλά δεν είναι του παρόντος.
Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι υπήρξαν καινούργιες προτάσεις και έλαβε σοβαρά υπόψιν του το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία
Το Ταμείο πιστεύει ότι τα μέτρα έπρεπε να είναι στο 1% του ΑΕΠ και δεν ήταν, οπότε δεν μπορούσαν να τα δεχθούν. 
Η γερμανική "Bild" επικαλούμενη δηλώσεις πρωθυπουργού κεντρικής ευρωπαϊκής χώρας, ο οποίος μάλιστα αναφέρει ότι θα γίνει μια προσπάθεια να υπάρξει σήμερα ένα πρώτο βήμα μέσω τηλεδιάσκεψης ώστε να συγκληθεί άμεσα μια έκτακτη σύνοδος κορυφής, με τη συμμετοχή όλων των ηγετών της ΕΕ.
Σήμερα πάντως τα βλέμματα στρέφονται στην ΕΚΤ καθώς θα γίνει η κρισιμότερη ίσως τηλεδιάσκεψή της για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών που αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 11 σήμερα το πρωί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται και οι τραπεζίτες.
Οι τελευταίοι έχουν προγραμματίσει για σήμερα, το πιθανότερο πριν από την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ, συνάντηση (μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε οριστικοποιηθεί αν θα γίνει συνάντηση ή τηλεφωνική επαφή) με το διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να εξετάσουν τα σενάρια για τις τράπεζες μετά τις αποφάσεις που αναμένονται από την ΕΚΤ.
Ίσως, και παρά το αρνητικό κλίμα αρχικά στο Eurogroup ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ,  έκρινε σήμερα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο η Αθήνα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση.
«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμένει μέλος της ευρωζώνης», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά την άρνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χθες, να παρατείνουν τη δανειακή σύμβαση ενόψει της ενδεχόμενης αθέτησης ή καθυστέρησης πληρωμών της Ελλάδας την Τρίτη.
«Βρίσκομαι σε επαφή με ηγέτες για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης των 19 χωρών μελών», πρόσθεσε ο Τουσκ μετά τη συνάντηση των 18 υπουργών Οικονομικών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δημοψήφισμα: Την Κυριακή 5 Ιουλίου «μιλάει» ο λαός!

 

Δημοψήφισμα: Την Κυριακή 5 Ιουλίου «μιλάει» ο λαός!

Ή ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Η Βουλή αποφάσισε: Την επόμενη Κυριακή, ο ελληνικός λαός αποφασίζει για το μέλλον των παιδιών του και το μέλλον των επόμενων γενεών.
Αποφασίζει για την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία, το δικαίωμα η χώρα να αποφασίζει μόνη της για την δημοσιονομική πολιτική της, για τα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής Πρόνοιας.
Τα ψευτοδιλήμματα «ευρώ ή δραχμή», «μέσα ή έξω από την Ε.Ε.», δεν πείθουν πλέον κανέναν.
Μέχρι σήμερα δεν μας ταΐζει κανένας, ούτε η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, ούτε το ΔΝΤ. Αντίθετα μας έχουν στραγγίξει οικονομικά και εξακολουθούν να επιθυμούν την αποστέωση μας.
Εδώ που φτάσαμε πρέπει να πούμε την αλήθεια. Το πραγματικό δίλημμα του δημοψηφίσματος είναι: «Πατριώτης ή προδότης».
Κάθε πολίτης πρέπει να αναλογιστεί το βάρος των ευθυνών του. Να πάρει ο καθένας ξεκάθαρη θέση χωρίς μετέωρες αοριστολογίες και μεσοβέζικες λύσεις.
Ή θα προστατεύσουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι τη χώρα των πατέρων μας και τον τόπο που θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας αξιοπρεπώς ή θα την εγκαταλείψουμε οριστικά και θα τη χαρίσουμε στους τοκογλύφους των Βρυξελλών δημιουργώντας ένα ακόμα προτεκτοράτο στη λεκάνη της Μεσογείου.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο από την παγκόσμια Ιστορία πως τίποτα δεν άλλαξε με την εθελοδουλία και με τα «ΝΑΙ».
Το ρολόι της Ιστορίας γύριζε με τα «ΟΧΙ» των λαών. Με τον πόνο, το αίμα και τα βάσανα των πολιτών.
Ο ελληνικός λαός στο πέρασμα της Ιστορίας απέδειξε ότι όχι μόνο ξέρει να λέει «ΟΧΙ», αλλά και να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων με το κεφάλι ψηλά.
Στις 25 Ιανουαρίου οι πολίτες ήξεραν τι έκαναν, όπως ξέρουν και τι θα κάνουν στις 5 Ιουλίου.
Ο ελληνικός λαός θα πει και πάλι περήφανα το ΟΧΙ που θα αλλάξει την ιστορία του έθνους μας...


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/600989/dimopsifisma-tin-kyriaki-5-ioylioy-milaei-o-laos#ixzz3eKf4EV34

Politico: Μια εβδομάδα στο… καθαρτήριο, μετά… κόλαση - Τα 5 σενάρια για την τύχη της Ελλάδας


 27/06/2015 - 14:49

Politico: Μια εβδομάδα στο… καθαρτήριο, μετά… κόλαση - Τα 5 σενάρια για την τύχη της Ελλάδας
Περισσότερο από αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, σημειώνεται
Στην απρόσμενη απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να ανακοινώσει την πρόθεσή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την πρόταση των πιστωτών, αναφέρεται δημοσίευμα του Politico, στο οποίο παρουσιάζονται τα πέντε πιθανά σενάρια για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα.
Όπως σημειώνεται αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι οι επόμενες λίγες ημέρες θα είναι ταραχώδεις για την Ελλάδα και την Ε.Ε.
Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας λήγει στις 30 Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου.
Η Ελλάδα, σημειώνεται, δεν θα είναι σε θέση να λάβει ούτε ένα σεντ από το τρέχον πρόγραμμα, η τελευταία δόση του οποίου ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ.
Επίσης την 30ή Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ το 1,6 δισ. ευρώ, διαφορετικά θα βρεθεί στον δρόμο της χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με το Politico πέντε είναι τα σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό το σαββατοκύριακο και μετά: 

1. Ακόμη μια συνάντηση στις Βρυξέλλες
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνέλθουν σήμερα στις 15:00, μια συνεδρίαση που αναμένεται ότι θα είναι σύντομη και ανώφελη, αν τελικά συμβεί.
Ο Τσίπρας με το διάγγελμά του σημείωσε ότι θα ζητήσει μια μικρή επέκταση του προγράμματος διάσωσης μέχρι να διεξαχθεί σε σταθερό κλίμα το δημοψήφισμα, έτσι στη συνεδρίαση του Eurogroup αυτό που θα μπορούσε να γίνει, είναι να αναγνωριστεί ότι δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουν με την Ελλάδα και να σκεφθούν πώς θα αντιμετωπίσουν το επικείμενο χάος.
Ο χρόνος των διαπραγματεύσεων έχει σταματήσει για λίγο, σημειώνεται.

2. Απόφαση για επέκταση του προγράμματος
Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι το Eurogroup θα προσπαθήσει να επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας για μερικές ημέρες, ώστε να γλιτώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, μια τέτοια απόφαση απαιτεί την έγκριση μιας σειράς εθνικών κοινοβουλίων, μεταξύ των οποίων της Φινλανδίας και της Γερμανίας, χώρες που πάντα τηρούσαν σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας.
Θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο μέχρι την 30ή Ιουνίου.

3. Τα ΑΤΜ στην Αθήνα
Το παράθυρο για την απόσυρση των κεφαλαίων που έχουν απομείνει στις ελληνικές τράπεζες κλείνει.
ΟΙ καταθέσεις των τραπεζών είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, με τους έλληνες να έχουν αποσύρει τις τελευταίες εβδομάδες περίπου 1 δισ. ευρώ.
Με τις προσδοκίες για μια πολιτική συμφωνία στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αυξήσει το όριο του ELA αρκετές φορές, στο συνολικό ποσό ρεκόρ των περίπου 89 δισ. ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, με τους Merkel και Hollande να δίνουν ένα ακόμη τελεσίγραφο στον Τσίπρα την Παρασκευή, στο οποίο ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε με την ανακοίνωση – έκπληξη για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Αμέσως μετά το διάγγελμα, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Politico, ουρές σχηματίστηκαν στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ), ενώ υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι δεν κατάφεραν να πάρουν μετρητά.

4. Το παιχνίδι μετακινείται στη Φρανκφούρτη
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αναμένεται να επισκεφθεί τον Mario Draghi στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να του ζητήσει τη βοήθεια της ΕΚΤ ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με πηγή στην ΕΚΤ, το αίτημα για τη συνάντηση μπορεί να μην γίνει αποδεκτό και είναι απίθανο να υπάρξει συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΚΤ με έλληνες εκπροσώπους στη Φρανκφούρτη.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη, που θεωρούνται υπεράνω των πολιτικών, πιέζονται να λάβουν μια υψηλή πολιτική απόφαση: είτε να διατηρήσουν τη ροή κεφαλαίων είτε να αρνηθούν περαιτέρω δάνεια και να αφήσουν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να καταρρεύσει.
Αν η ΕΚΤ αποφασίσει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, θα οδηγήσουν την τράπεζα σε αχαρτογράφητες περιοχές.
Εντολή της ΕΚΤ είναι μόνον να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη και όχι κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κυβερνητική χρηματοδότηση.
Αν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι «νεκρό» και δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία, η ΕΚΤ θα έπρεπε να δικαιολογήσει την κάλυψη του κενού ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα μπορούσε να ειδωθεί ως γέφυρα στο πουθενά.
Από την άλλη, βέβαια, ο Draghi είχε δώσει την γνωστή απόφαση το 2012 να κάνει ό,τι μπορεί για τη διατήρηση του ευρώ, αν και σε εκείνη την ομιλία δεν είχε αναφερθεί στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απόφαση, σημειώνεται.

5. Μια εβδομάδα στο… καθαρτήριο, μετά… κόλαση
Το μέλλον της Ελλάδας είναι περισσότερο από αβέβαιο.
Προς το παρόν, στο ελληνικό εκλογικό σώμα δεν του έχει παρασχεθεί πολλή σαφήνεια.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 80% των Ελλήνων επιθυμεί η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Μια πλειοψηφία εναντίον της πρότασης των πιστωτών της Ελλάδας θα ανανέωνε την εντολή διακυβέρνησης στον Τσίπρα ώστε να προωθήσει μια διαφορετική συμφωνία με τους πιστωτές, όμως προς το παρόν η Ελλάδα το πιθανότερο είναι ότι θα ωθηθεί προς τη χρεοκοπία και ίσως στην έξοδο από το ευρώ.
Στην αντίθετη περίπτωση, που οι Έλληνες ψήφιζαν υπέρ της πρότασης, τότε ο έλληνας πρωθυπουργός θα οδηγούνταν στην παραίτηση, ενώ θα προκηρύσσονταν νέες εκλογές και πιθανώς να καταγραφόταν πολιτική παράλυση.
Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Τσίπρας δεν έχει πλέον τον έλεγχο της μοίρας της χώρας του…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το ELA σήμερα το απόγευμα, κρίνουν capital controls και αν θα ανοίξουν Δευτέρα τράπεζες, ΧΑ

 

28/06/2015 - 04:09
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το ELA σήμερα το απόγευμα,  κρίνουν capital controls και αν θα ανοίξουν Δευτέρα τράπεζες, ΧΑ
Σήμερα αργά το απόγευμα....με βάση την απόφαση της ΕΚΤ θα αποφασιστεί αν θα επιβληθούν capital controls και αν θα ανοίξουν την Δευτέρα τράπεζες και χρηματιστήριο....
Το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου θα αποφασιστεί από τις ελληνικές τράπεζες, την ΤτΕ, τις αρχές του χρηματιστηρίου και την κυβέρνηση αν θα ανοίξουν οι τράπεζες και το χρηματιστήριο την Δευτέρα 29 Ιουνίου.
Μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ το μεσημέρι σήμερα 28 Ιουνίου θα συνεδριάσουν εκτάκτως όλα τα επιτελεία των τραπεζών, σε συνεργασία με την ΤτΕ και την κυβέρνηση να συναποφασίσουν αν θα επιβληθούν capital controls και αν θα ανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα. 
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης μας δήλωσε «όλα είναι ανοικτά αλλά οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ, υπάρχουν προγραμματισμένες έκτακτες συναντήσεις»
Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. 
Η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Draghi της ΕΚΤ ότι δεν θα παγώσει σήμερα Κυριακή το όριο αύξησης του ELA, ούτε θα λάβει καμία απόφαση για τα collaterals. 
Πηγή όμως στην Γερμανία αναφέρει ότι η Bundesbank πιέζει η ΕΚΤ να παγώσει οριστικά το ELA να μην το αυξήσει άλλη φορά ώστε οι τράπεζες να οδηγηθούν υποχρεωτικά σε capital controls. 

Πριν παρουσιάσουμε όλες τις παραμέτρους θα γράψουμε εν συντομία την θέση μας. 
Η ΤτΕ και η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσουν ότι για τις επόμενες 5 ημέρες πρέπει να υπάρξει έκτακτη τραπεζική αργία και οι τράπεζες να μείνουν κλειστές. 
Οι τράπεζες πρέπει να κλείσουν και το χρηματιστήριο πρέπει να παραμείνει κλειστό, εκτός λειτουργίας όχι μόνο λόγω θέματος εκκαθαρίσεων συναλλαγών. 
Οι τράπεζες αν ανοίξουν την Δευτέρα σε 2-4 ώρες θα βρεθούν ακάλυπτες θα εξαντλήσουν το απόθεμα ρευστότητας που διαθέτουν και ανέρχεται στα 2 με 2,1 δισεκ. και αν η ΕΚΤ έχει αποφασίσει πάγωμα στην αύξηση του ορίου του ELA, οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν. 
Το χρηματιστήριο επίσης θα κλειδώσει στο limit down καθώς θα καταρρεύσουν οι μετοχές, θα καταρρεύσει ο δείκτης, θα καταρρεύσουν όλη αγορά από τις επιθετικές πωλήσεις αν και οι ψύχραιμοι δεν θα πανικοβληθούν. 
Για να αποτραπεί το χάος, θα ήταν σκόπιμο να μην ανοίξουν οι τράπεζες και το χρηματιστήριο. 
Με πολιτικούς όρους κλειστές τράπεζες και κλειστό χρηματιστήριο σημαίνει λιγότερη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση....αρκεί να διαχειριστεί τις κοινωνικές αντιδράσεις. 
Οι πιθανότητες να υπάρξει ανατροπή σκηνικού ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ελάχιστες, το βασικό σενάριο θέλει το OXI στην πρόταση των δανειστών θα κερδίσει στο δημοψήφισμα με ποσοστό 57% με 60%. 
Με αυτό το ΟΧΙ η ελληνική κυβέρνηση....θα νομιμοποιήσει στο τέλος το μνημόνιο. 


Ποια είναι τα γεγονότα;

Το Eurogroup κατέληξε σε αδιέξοδο για την Ελλάδα.
Αποφάσισαν να διακόψουν την χρηματοδότηση προς την χώρα και ταυτόχρονα προσδιόρισαν ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν παρατείνεται αλλά λήγει 30 Ιουνίου δηλαδή την Τρίτη. 
Ταυτόχρονα το Eurogroup σε δεύτερο ανακοινωθέν τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για την προστασία των τραπεζών δηλαδή capital controls. 
Ο Δραγασάκης και ο Τσακαλώτος συναντήθηκαν χθες 27 Ιουνίου με τον Draghi της ΕΚΤ και έλαβαν διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ δεν θα προβεί μέχρι τις 30 Ιουνίου σε κίνηση που θα επιδείνωνε δραματικά την ρευστότητα των τραπεζών.
Αυτά αναφέρονται από ελληνικές πηγές, γιατί πηγές στο εξωτερικό επιμένουν ότι η ΕΚΤ σήμερα το μεσημέρι Κυριακή 28 Ιουνίου θα παγώσει το ELA θα ανακοινώσει ότι δεν θα αυξήσει άλλη φορά το όριο του ELA καθώς η Ελλάδα την 1η Ιουλίου θα τεθεί εκτός προγράμματος. 
Ακόμη και αν δεχθούμε το καλό σενάριο που η ΕΚΤ δεν παγώσει το όριο αύξησης του ELA, τα capital controls θα εξαρτηθούν από την εκροή καταθέσεων. 
Μόνο το Σάββατο η εκροή έφθασε το 1 δισεκ. ευρώ από τα ATMs που σημειώθηκαν πολύ μεγάλες ουρές σε πολλά σημεία της Αθήνας και μεγάλων πόλεων. 
Το απόθεμα ρευστότητας των τραπεζών είναι 2 με 2,1 δισεκ. δηλαδή οι τράπεζες μπορεί να χάσουν 2 με 2,1 δισεκ. και να μην καταρρεύσουν. 
Αν όμως την Δευτέρα 29 Ιουνίου ανοίξουν οι τράπεζες και υπάρχει μαζική προσέλευση του κόσμου να αποσύρει τις καταθέσεις του, τα 2 με 2,1 δισεκ. μπορεί να τελειώσουν σε 2 με 4 ώρες και οι τράπεζες συνολικά να καταρρεύσουν. 

Ο ρόλος της ΕΚΤ και ο κίνδυνος κατάρρευσης των τραπεζών ελλείψει ρευστότητας από το bank run 

H EKT χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες με 125 δισεκ. ρευστότητα εκ των οποίων 89 δισεκ. ELA και 36 δισεκ. απευθείας από το ευρωσύστημα.
Η ΕΚΤ για τα 125 δισεκ. που χορηγεί έχει λάβει εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες περίπου 220-222 δισεκ. ευρώ. 
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων περίπου 17-18 δισεκ.
Το ελληνικό banking έχει ανάγκες ρευστότητας 245 δισεκ. 
Θέλει δηλαδή για να χρηματοδοτηθεί 245 δισεκ. ευρώ ρευστότητα 
Τα 245 δισεκ. προέρχονται από 121 δισεκ. καταθέσεις και 125 δισεκ. ρευστότητα από το ευρωσύστημα ELA 89 δισ και απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ 36 δισ. 
Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες εφόσον η Ελλάδα, βρίσκεται σε πρόγραμμα ή υπάρχουν πολιτικές διαπραγματεύσεις
Με βάση την λογική η ΕΚΤ δεν μπορεί να ανακαλέσει το ELA αλλά έχει δύο τρόπους να οδηγήσει σε capital controls.
1)Να διακόψει οριστικά την αύξηση του ορίου του ELA, να μην αυξήσει άλλη φορά το ELA. 
Αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε capital controls. 
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να ζητήσει να επιστρέψουν το ELA γιατί απλά οι τράπεζες δεν μπορούν να το επιστρέψουν. 
Η ΕΚΤ σήμερα 28 Ιουνίου θα αποφασίσει μόνο για το ELA. 
2)Να αυξήσει τα haircuts στα ελληνικά collaterals κατά 50% εξέλιξη που επίσης θα οδηγήσει άμεσα σε capital controls. 
Τέτοια απόφαση η ΕΚΤ δεν θα λάβει σήμερα 28 Ιουνίου αλλά 1η Ιουλίου που η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός προγράμματος. 

Για να επιβληθούν capital controls στις ελληνικές τράπεζες πρέπει ο Βαρουφάκης ο έλληνας ΥΠΟΙΚ με νομοθετική πράξη να δώσει εντολή στην ΤτΕ να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και ATMs. 
Αν δεν το πράξει...και σημειωθεί bank run οι τράπεζες θα καταρρεύσουν σε λίγες ώρες και θα κλείσουν ελλείψει ρευστότητας. 

Κίνδυνος bail in 
O κίνδυνος bail in είναι ορατός για τις τράπεζες καθώς αν καταρρεύσουν θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια που σημαίνει ότι πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Επειδή οι μέτοχοι δεν θα καλύψουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in. 

Κίνδυνος με τις θυγατρικές στο εξωτερικό 
Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν τις θυγατρικές στο εξωτερικό. 
Ότι συνέβη με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. 
Οι θυγατρικές έχουν κεφαλαιακή αυτονομία και θεωρητικά δεν μπορεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, ή της Κύπρου ή της Ρουμανίας να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν τις θυγατρικές τους. 
Όμως ο κίνδυνος είναι ορατός, οι ελληνικές τράπεζες να χάσουν ένα μέρος των θυγατρικών τους

www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Η ώρα της αλήθειας για τα σενάρια για τις τράπεζες

 0

lefta2-656x410.jpg
Τις επιλογές που υπάρχουν για τις ελληνικές τράπεζες αναλύουν οι Financial Times. Σε εκτενές δημοσίευμα της η εφημερίδα τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και κάθε ευρώ που αποσύρεται από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές καλύπτεται από έκτακτη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χωρίς την παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, τα έκτακτα αυτά δάνεια από την ΕΚΤ τίθενται εν αμφιβόλω.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει προκηρύξει δημοψήφισμα για την επόμενη Κυριακή και έχει επιλογές για να περιορίσει την πίεση στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αλλά κάθε μέτρο έχει σοβαρά μειονεκτήματα.
Τα σενάρια για τις τράπεζες
Πως μπορούν οι αρχές να ενισχύσουν τις ελληνικές τράπεζες;
Αν η ΕΚΤ αποσύρει ή περιορίσει τα 89 δισ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης, η Ελλάδα έχει δύο βασικές επιλογές: τραπεζική αργία ή επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Μια τραπεζική αργία θα περιόριζε την εκροή χρημάτων από τις τράπεζες, αλλά με ένα προφανές κόστος για την οικονομία. Οι φυσικές τραπεζικές συναλλαγές θα διακόπτονταν.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι αντίθετα θα επέτρεπαν αναλήψεις από αυτόματες ταμειακές μηχανές και κάποιες πληρωμές, μέσα σε κάποια όρια. Οι περιορισμοί αυτοί είναι δύσκολο να επιβληθούν, χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ημέρες για να τεθούν σε ισχύ και οι τράπεζες χρειάζονται κάποια χρήματα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις, ακόμα και αν είναι πιο περιορισμένα.
Ποιος θα αποφασίσει αν θα υπάρξει τραπεζική αργία ή κεφαλαιακοί έλεγχοι;
Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η αυστηρότητα των περιορισμών είναι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, είπε στο Reuters ότι θέλει οι τράπεζες να παραμείνουν ανοιχτές μέχρι το δημοψήφισμα. Αλλά ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι τείνουν προς την επιλογή της τραπεζικής αργίας αν αυτό καταστεί αναγκαίο, καθώς είναι πιο προσωρινό και πιο εύκολο να επιβληθεί γρήγορα.
Πρόσωπο με γνώση του ζητήματος ανέφερε ότι στην τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Κυριακής ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδας και την ΕΚΤ για να συζητήσουν την πιθανή επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων από την Δευτέρα.
- See more at: http://arouraios.gr/2015/06/h-ora-ths-alitheias-gia-ta-senaria-gia-tis-trapezes/#sthash.UPHlN8p9.dpuf

Θριάμβευσε η Παραγουάη απέναντι στη Βραζιλία

 08:00 - 28 Ιουνίου 2015 - Αθλητισμός

  •  0
025907-656x410.jpg
Αμ, δε που συνήλθε η Βραζιλία απ’ την περσινή επτάρα στο Μουντιάλ!
Παρουσιάζοντας νέα απογοητευτική εικόνα στο Κόπα Αμέρικα, η μαχητική Παραγουάη την βρήκε μπόσικη κι αφού έστειλε το ματς στα πέναλτι (με τον Γκονζάλες να ξεδιπλώνει το… δώρο του Τιάγκο Σίλβα και να ισοφαρίζει το γκολ του Ρομπίνιο), εκεί επικράτησε 4-3 (1-1 κανονική διάρκεια), παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά, όπου θα παίξει με την Αργεντινή!
Οι μετέπειτα θριαμβευτές «ανέβηκαν» στο δεύτερο μέρος και δικαιώθηκαν, πιάνοντας στον ύπνο την… αλλού ντ” αλλού ομάδα του Ντούνγκα (χωρίς κάποιον να την… τραβήξει), η οποία δεν κατάφερε να ξεπλύνει την ντροπή του περασμένου καλοκαιριού. Μοιραίοι στη «ρώσικη ρουλέτα» οι Ριμπέιρο και Ντάγκλας Κόστα.
Το ματς
Όποιος δεν ήταν Βραζιλία ή Παραγουάη και δεν είχε… πίεση, τότε σίγουρα θα διέκρινε τα ενθαρρυντικά μηνύματα. Διότι η δεύτερη –παρά ένα μίνι μούδιασμα στην αρχή- έδειξε διάθεση να παίξει ανοιχτά. Να βάλει την μπάλα κάτω και να προκαλέσει «ερωτηματικά» στη σελεσάο. Κι εκεί που το ματς ήταν ανοιχτό (με τον Τζέφερσον να ‘χει ήδη επέμβει μια φορά), η πεντάκις παγκόσμια πρωταθλήτρια «πάγωσε» την αντίπαλό της. Με τον Ρομπίνιο (που εκμεταλλεύτηκε τη νέα ευκαιρία απ’ τον Ντούνγκα) στο 15’ να ξεκινά την φάση και να την τελειώνει, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα από κοντά κι ενώ ενδιάμεσα οι συμπαίκτες του την έκρυψαν!
Οι Βραζιλιάνοι από νωρίς είχαν πετύχει το στόχο τους. Και είναι αλήθεια πως δεν πίεσαν πολύ τους εαυτούς τους για να πετύχουν κι άλλο τέρμα. Παρέμεναν πάντα επικίνδυνοι σε κάθε απόπειρα να επιτεθούν, αλλά είναι αλήθεια πως παράλληλα είχαν δώσει χώρο. Περίμεναν πίσω κι έδιναν μέτρα στους Παραγουανούς. Οι τελευταίοι, όμως, ήταν πραγματικά ανήμποροι στο να δημιουργήσουν έστω μια φάση. Κάπως έτσι, λοιπόν, ο ρυθμός του ματς είχε… εξανεμιστεί, επικίνδυνες καταστάσεις για τους δύο τερματοφύλακες δεν υπήρχαν και το 1-0 παρέμενε άνετα για την –υποφερτή- σελεσάο απέναντι σε έναν «μπλοκαρισμένο» αντίπαλο.
- See more at: http://arouraios.gr/2015/06/thriambeuse-h-paragouah-apenanti-sth-brazilia/#sthash.y14RlGlF.dpuf

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ – Τι θα συμβεί με τα δάνεια, τις καταθέσεις και…τα μετρητά σε περίπτωση Ελληνικής Χρεοκοπίας;;

 


Μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, ένα ερώτημα βασανίζει τους Έλληνες: Τι θα συμβεί… στις οικονομικές μας δοσοληψίες, σε περίπτωση που η χώρα…χρεοκοπήσει;

Μέσω της απελευθέρωσης νέας βοήθειας προς την ελληνική οικονομία θα δοθεί η απαραίτητη ρευστότητα για να μην έρθουν …τα χειρότερα.
Απογευματινή εφημερίδα -που παραδοσιακά στηρίζει το κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης -αναφέρει σε ρεπορτάζ, με τι μορφή ερωταπαντήσεων, τι θα γίνει σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει.

Αναλυτικότερα:

1) Τι θα συμβεί σε περίπτωση Grexit;
Σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος είναι δεδομένη, και μάλιστα υπολογίζειται στο 30-50% τις πρώτες ώρες κι όλας. Όλα θα εξαρτηθούν όμως από τις συνθήκες που θα επικρατούν μετά από ένα τέτοιο γεγονός, τους όρους της αποχώρησης και τις πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της κρίσης.
2)Σε περίπτωση Grexit, το νέο νόμισμα θα συνδεθεί με άλλο ξένο ή θα διαπραγματεύεται ελεύθερα στην αγορά συναλλάγματος;
Το πρώτο σενάριο είναι και το πιθανότερο, κι αυτό για να αποφευχθεί η εκτόξευση του πληθωρισμού και η εκθετική υποτίμησή του. Αβγούμε απυτό το “δίχτυ βοήθειας” θα μπορούσε να είναι ένα άλλο νόμισμα, που θα βοηθούσε στη διατήρηση των επιτοκίων και θα έλεγχε την υποτίμηση.
3)Τι θα συμβεί στις καταθέσεις, αν βγούμε από το ευρώ;
Ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Μια μαζική απόσυρση καταθέσεων θα έφερνε αναγκαστικά capital controls. Για να τηρηθούν οι ισορροπίες, καταθέσεις και δάνεια θα μπορούσαν να διατηρηθούν σε ευρώ. Το Δημόσιο θα μπορούσε να πληρώνει μισθούς, συντάξεις κλπ. χρησιμοποιώντας το εθνικό νόμισμα, ενώ στις εξωτερικές συναλλαγές του θα πλήρωνε με ευρώ.
4) Θα μπορούμε να σηκώσουμε τις καταθέσεις μας;
Με περιορισμούς. Ήδη έχει κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για περιορισμό στις τραπεζικές συναλλαγές και την κίνηση κεφαλαίων. Αυτό θα ενεργοποιήσει μια σειρά από απαγορεύσεις, όπως περιορισμός στις αναλήψεις.
5) Θα αλλάξουν τα επιτόκια;
Οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώσουν δόσεις με βάση επιτόκια της τάξης του 15%, αφού αλλάζει το νόμισμα.
6) Τι θα συμβεί στα δάνεια;
Το δάνειο θα παραμείνει σε ευρώ, αλλά με τη μορφή συναλλάγματος. Με την αλλαγή της ισοτιμίας, οι δανειολήπτες θα πληρώνουν περισσότερα.
7) Πόσο πιο ακριβό θα είναι το δάνειο, σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή;
Μια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα μπορούσε να καταστήσει πολλά δάνεια αδύνατον να αποπληρωθούν.
8) Τι θα γίνει με το ρευστό που έχουμε στα χέρια μας;
Θα υπάρξει παράλληλη κυκλοφορία νομισμάτων για λίγο καιρό. Μέχρι να προσκομιστούν τα χαρτονομίσματα στις τράπεζες και να αλλαχθούν με το νέο εθνικό νόμισμα.
Γραφήματα: Πόσα θα χάσουν οι δανειστές αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα
Ο χρόνος τελειώνει και σε περίπτωση που οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν για την Ελλάδα και δεν υπάρξει χρηματοδότηση τότε θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian μια τέτοια εξέλιξη δε θα σημαίνει και την αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Αυτό όμως που θα συμβεί και στις δυο πλευρές θα είναι να κληθούν να μετρήσουν τις πληγές και τις οικονομικές ζημίες που θα υποστούν. Στους υπολογισμούς που γίνονται δε πρέπει να εξεταστεί μόνο το μέγεθος του Ελληνικού χρέους αλλά και οι πιθανή μετάδοση του πανικού στις αγορές και η εξάπλωση σε άλλες χώρες.
Στο τέλος του 2014, οι τρεις βασικοί δανειστές της Ελλάδας κρατούσαν το 75% του χρέους της, το μεγαλύτερο από το οποίο βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

FT: Οι πλούσιοι Έλληνες ανησυχούν καθώς βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού
Με πούρα και σαμπάνιες προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες της η εύπορη ελίτ της Ελλάδας, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο «Affluent Greeks fret as they teeter on the edge» (Οι πλούσιοι Έλληνες ανησυχούν καθώς ταλαντεύονται στο χείλος του γκρεμού).
«Ένα πρόσφατο βράδυ στο ξενοδοχείο Σεμίραμις στα εύπορα βόρεια προάστια της Αθήνας, βατόμουρα επέπλεαν στη σαμπάνια και άνδρες με λινά πουκάμισα κάπνιζαν πούρα δίπλα στην πισίνα, καθώς η ελίτ της πόλης προσπαθούσε να προσποιηθεί ότι η χώρα δεν ήταν στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης» αναφέρεται στο κείμενο.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη, εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες και συμπληρώνεται ότι «επιχειρηματίες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και socialites μιλούσαν χαμηλόφωνα σχετικά με το πότε οι τράπεζες μπορεί να κλείσουν ή να επιβάλουν περιορισμούς στις αναλήψεις. Επίσης, έριχναν θυμωμένα “καρφιά” εναντίον μιας κυβέρνησης την οποία κατηγορούν για επιδείνωση της κρίσης και εξέφραζαν μία απελπισμένη, παραπαίουσα αισιοδοξία ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης μπορεί να σπεύσουν σε διάσωσή τους».
Τουλάχιστον από τον εμφύλιο και μετά, η ελληνική κοινωνία παρουσιάζει σαφείς διαχωρισμούς μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς. «Η οικονομική κατάντια τώρα ξανανοίγει παλιές πληγές που είχαν αποθεραπευτεί με το πέρασμα των γενεών. Για τους πλούσιους, η ζωή χωρίς το ευρώ είναι αδιανόητη.




Το κοινό νόμισμα έκανε ευκολότερο για αυτούς να στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό και να αγοράζουν περιουσία και πολυτελή αγαθά από αλλού στην Ευρώπη. Επίσης, ξεχώρισε την Ελλάδα από τους φτωχούς γείτονές της στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνοντας τη θέση ςτης στο κέντρο μιας ακμάζουσας Ευρώπης. Αλλά καθώς η κρίση συνεχίζεται, άλλοι Έλληνες- ειδικά υποστηρικτές του αριστερού πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα – όλο και πιο πολύ εξισώνουν τη συμμετοχή στο κοινό νόμισμα με τρομερές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και κοινωνική ανισότητα».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο συγκεκριμένο πάρτι των βορείων προαστίων, αρκετοί διαπίστωναν ότι πολλοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν πως δεν έχουν τίποτα να χάσουν, και ως εκ τούτου είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα άλμα στο άγνωστο, με μια πιθανή πτώχευση. Όπως συμπληρώνεται, οι φόβοι για το τι μέλλει γενέσθαι έχουν κάνει πολλούς πλούσιους Έλληνες να βγάλουν τον μεγαλύτερο όγκο της προσωπικής τους περιουσίας στο εξωτερικό ή να μαζέψουν μεγάλα ποσά σε μετρητά στο σπίτι τους.
«Ο καθένας έχει το σχέδιό του» δήλωσε στους FT ο Δημήτρης Παρασκευάς, που έχει δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα. «Οι άνθρωποι έχουν βγάλει τα λεφτά τους από τις τράπεζες και έχουν κάνει κάτι με αυτά…έχω έναν φίλο που έχει πετύχει, αγόρασε μετοχές. Άλλοι αγοράζουν τρόφιμα». «Αν επιβληθούν μηχανισμοί ελέγχου ροής κεφαλαίων, θα είναι εφιάλτης» πρόσθεσε.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...