Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Το παρασκήνιο για τη νέα κυβέρνηση


Το παρασκήνιο για τη νέα κυβέρνηση

  • 0
     
 Το παρασκήνιο για τη νέα κυβέρνηση
 
Η ρητή απόφαση των τριών πολιτικών ηγετών να μην οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές, που θα αποτελούσαν καταστροφή για την οικονομία και τη χώρα, ήταν αυτή που έδωσε λύση στο πολιτικό αδιέξοδο. Η πορεία όμως προς την οριστικοποίηση της πολιτικής συμφωνίας είχε αρκετές διακυμάνσεις σε επίπεδο κλίματος, αλλά, όπως βεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, ουδέποτε ετέθη σε κίνδυνο. Προβλήματα ωστόσο ανέκυψαν στη διαμόρφωση των κοινών θέσεων που έλαβαν το μεσημέρι της Πέμπτης μορφή κειμένου.
Το πρωί της προηγούμενης Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ τηλεφώνησε στον Γ.Στουρνάρα για να κρατήσει «ζωντανή» την επικοινωνία.
Λίγες ώρες νωρίτερα, μάλιστα, είχε «κλειδώσει» το όνομα του κ. Βασίλη Ράπανου για το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που θα διευκόλυνε την είσοδο και του κ. Στουρνάρα στο επίσης σημαντικό υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής ο κ. Σαμαράς, παρά τις αρχικές του τοποθετήσεις, κωλυσιεργούσε, γεγονός που αποδείκνυε ότι δεν ήθελε πραγματικά έναν δεύτερο τεχνοκράτη στην κυβέρνηση.
Ο κ. Κουβέλης ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ την Τετάρτη τι σκέφτεται να κάνει, όταν πληροφορήθηκε ότι δεχόταν εισηγήσεις να ενοποιήσει τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών. «Θα βάλεις τον Στουρνάρα τελικά;», τον ρώτησε. «Θα δούμε», απάντησε ο κ. Σαμαράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του και στις οποίες δεν συμπεριλαμβανόταν πια ο κ. Στουρνάρας.
Η συζήτηση έληξε εκεί χωρίς αντίλογο από τους συνομιλητές του. Το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε την απόφασή του στους πρόεδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. «Θα ενοποιήσω τα δύο υπουργεία και νομίζω ότι ο Κ. Χατζηδάκης είναι η καλύτερη επιλογή», τους είπε και πάλι δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Οι διάλογοι για το υπουργείο Δικαιοσύνης
«Θα ήθελα να τοποθετηθεί στο Δικαιοσύνης ο Αθανασίου», επανέρχεται για τρίτη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ. «Σου είπα ότι διαφωνώ. Να αναζητήσουμε άλλη λύση», του απαντά και πάλι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Σαμαράς λέει ότι θα το σκεφτεί και δεσμεύεται να επικοινωνήσει και πάλι μαζί του αργότερα. Ο χρόνος περνά και ο κ. Κουβέλης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία αυτήν τη φορά και ρωτά ο ίδιος τον κ. Σαμαρά τι θα γίνει.
Α. Σαμαράς: «Λέμε να βάλουμε τον Κ.Τζαβάρα. Είναι νομικός, ξέρει τα θέματα, έχει θητεύσει σε εξεταστικές επιτροπές…», λέει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Φ. Κουβέλης: «Νομίζω ότι δικαιούται η ΔΗΜΑΡ να τοποθετήσει δικό της στέλεχος. Ο Αντ. Ρουπακιώτης νομίζω ότι είναι η καλύτερη περίπτωση», τον διακόπτει ο Φ.Κουβέλης και το… θρίλερ με το υπουργείο Δικαιοσύνης τελειώνει εκεί.
Ο κ. Ρουπακιώτης ορκίζεται υπουργός και ο κ. Τζαβάρας μετακινείται στο υπερυπουργείο Πολιτισμού, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού.

Το tweet του Άδωνι για την κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους


Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Το tweet του Άδωνι για την κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους

ΩΡΑΙΟΣ Ο ΑΔΩΝΙΣ
Την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους πάνω από τα χωρικά ύδατα της Συρίας σχολίασε μέσω Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο βουλευτής της Ν.Δ. έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: «Η κατάρριψις του αεροσκάφους που παρεβίασε τον....





Συριακό εναέριο χώρο, μήπως μας δείχνει τί κάνουν οι χώρες που σέβονται τον εαυτό τους;»,

ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ..


ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ...

Αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μόνο σε Μακεδονία και Θράκη προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Οι Ανεμοι θα είναι βόρειοι τοπικά στα 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο θα...
φθάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 39 βαθμούς κελσίου και σε μικρή πτώση στα βόρεια.

Αττική

Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Σαρωνικό θα πνέουν βόρειοι – βορειοδυτικοί έντασης 4- 5 μποφόρ.

Θεσσαλονίκη

Γενικά αίθριος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το μεσημέρι και μετά αναμένουμε τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα δείξει τους 34 βαθμούς Κελσίου.


Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Ζεστός αναμένεται ο καιρός με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 ως 38 και τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχοπτώσεων στα ορεινά της ηπείρου. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.

Κυκλάδες, Κρήτη

Στα νησιά του Αιγαίου η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και τους 34 στην Κρήτη, ενώ οι τα μελτέμια θα αγγίξουν τα 5 με 6 μποφόρ.

Επεισόδιο για την πλαστική κούκλα-Μέρκελ σ τις κερκίδες!


Επεισόδιο για την πλαστική κούκλα-Μέρκελ σ τις κερκίδες!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουνίου 23, 2012
2.jpg
Επεισόδιο για την πλαστικη κούκλα-Μέρκελ στις κερκίδες! [PHOTOS] Μια ξανθιά πλαστικη κούκλα με φανέλα της Γερμανίας και το όνομα της μερκελπροκάλεσε ένταση στις κερκίδες. Δείτε φωτογραφίες!Η Uefa έσωσε εντολή να κατέβει από την εξέδρα καθώς ήταν σαφέστατο το …σεξουαλικό μήνυμα εις βάρος της Καγκελαρίου.Έτσι ένας σεκιούριτι του γηπέδου πλησίαζε στο μέρος που ήταν η κουκλα και την τράβηξε παρά την προσπάθεια των Ελλήνων να την κρατήσουν στην εξέδρα.Αποτέλεσμα η κουκλα να …ξεφουσκώσει!Δείτε φωτογραφίες2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg
OXI ALLO KAPBOYNO

Πανικός στη ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ! Φυγαδεύτηκε η Προεδρος, πέταξαν και μπουγέλα!!


Πανικός στη ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ! Φυγαδεύτηκε η Προεδρος, πέταξαν και μπουγέλα!!

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Ιουνίου 24, 2012
20120624-040228.jpgΠρωτοφανής ένταση επικράτησε στη γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ (του Ασφαλιστικού Οργανισμού των Δημοσιογράφων και των Διοικητικών Υπαλλήλων που εργάζονται στον Ημερήσιο Τύπο, την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο), η οποία ξεκίνησε στις 14:00 και τελείωσε λίγο μετά τις 23:00 του Σαββάτου!
Η πρόεδρος του Ταμείου, Ελένη Σπανοπούλου, φυγαδεύτηκε άρον άρον εν μέσω γενικής κατακραυγής, όταν, μετά από περισσότερες από έξι ώρες συνεδρίασης, δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε ψηφοφορία επικαλούμενη θέμα απαρτίας.
Κατηγορήθηκε ότι σε όλη τη διάρκεια της συνέλευσης προσπάθησε να καθυστερήσει τις διαδικασίες, προκειμένου τελικά οι παρόντες, μετά από τις πολλές ώρες αναμονής, να αποχωρήσουν.
Επικράτησε ένταση από τους οργισμένους δημοσιογράφους οι οποίοι απαίτησαν να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία. Η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ προπηλακίστηκε, ενώ μια παραβρισκόμενη της πέταξε νερό.
Από την αρχή της διαδικασίας το προεδρείο του Ταμείου δέχθηκε σφοδρή κριτική για το θέμα της ρευστοποίησης ομολόγων. Η θέση της διοίκησης του Ταμείου ήταν ότι τα χρήματα που είχε καταθέσει στην ΤτΕ ήταν μετρητά και ότι δεν γνώριζε μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι οι εκταμιεύσεις που έκανε μετά το PSI οδηγούσαν σε «σπάσιμο ομολόγων» από την μερίδα του ΕΔΟΕΑΠ στην ΤτΕ.
Όπως δήλωσε προσφεύγει νομικά κατά της ΤτΕ ζητώντας τα χρήματα.
Οπως υποστηρίζει η διοίκηση του Ταμείου, πληροφορήθηκε το ότι τα κεφάλαια είχαν μετατραπεί σε ομόλογα μόνο όταν ζήτησε να της παρασχεθούν 6 εκατ. ευρώ και της γνωστοποιήθηκε ότι στο λογαριασμό υπάρχουν πλέον μόνο 5,5 εκατ. ευρώ.
Ομιλητές αμφισβήτησαν την συγκεκριμένη θέση, υποστηρίζοντας ότι από ανακοίνωση του Ταμείου προκύπτει πως γνώρισε ότι μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που είχαν υποχρεωτικά κατατεθεί στην ΤτΕ έχει μετατραπεί σε ομόλογα.
Πολλοί από τους ομιλητές κατηγόρησαν την διοίκηση για την πρακτική που ακολούθησε, η οποία είχε ως συνέπεια το σπάσιμο ομολόγων από την οποία υπήρξε απώλεια περίπου 25 εκατ. ευρώ (επιπλέον των απωλειών από τo PSI) δεδομένου ότι οι εκταμιεύσεις που ζήτησε να γίνουν οδήγησαν εντέλει στην πώληση ομολόγων σε τιμές της τάξης του 20% της ονομαστικής αξίας. Σκληρή ήταν η κριτική και για την πολιτική μειώσεων στις παροχές του Ταμείου.
Από πολλούς ομιλητές ζητήθηκε η παραίτηση του Δ.Σ. του ταμείου. Η μόνη που έθεσε την παραίτηση της στη διάθεση του σώματος ήταν η Ελένη Δελβινιώτη.
Αναφορικά με τα αποθεματικά, η κριτική αφορούσε στο γεγονός ότι η διοίκηση όφειλε να γνωρίζει ότι τα κεφάλαια που έχει το ταμείο στην ΤτΕ επενδύονται σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου και έτσι μετά το κούρεμα, που οδήγησε στην μείωση των αποθεματικών κατά 53,5%, αντικαταστάθηκαν ως επί το πλείστον με τα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου των οποίων η τρέχουσα τιμή είναι πολύ χαμηλή.
Μετά την αποχώρηση της Ε. Σπανοπούλου η διαδικασία συνεχίστηκε με την προεδρία της συνέλευσης να αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος. Εγινε τελικά ψηφοφορία με την οποία καταψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία όλα τα θέματα που τέθηκαν σε ψηφοφορία (απολογισμός πεπραγμένων, προϋπολογισμός 2012 κ.τλ.). Οι ψήφοι ήταν 250 έως 300 κατά και λίγο περισσότεροι από 10 υπέρ σε κάθε θέμα. Το θέμα για αύξηση των εισφορών από το 3% στο 6% δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία.
Τέλος, τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε ομόφωνα και ψήφισμα το οποίο καλεί την διοίκηση να παραιτηθεί και την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τα αποθεματικά των ταμείων τα οποία κουρεύτηκαν μέσω του PSI.
Euro2day.gr

Ο θάνατος του εμποράκου… made in Greece


Ο θάνατος του εμποράκου… made in Greece

ΕκτύπωσηPDF
euro-hellas«Aνήκωμεν εις την Δυση» είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο μυθικό πλέον απόσπασμα μιας συζήτησης στη βουλή μεταξύ του ιδίου και του Ανδρέα Παπανδρέου που ακόμη και σήμερα συγκεντρώνει χιλιάδες κλικ στο Youtube«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» ανταπάντησε ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αείμνηστος Ανδρέας για να δεχθεί ένα ακόμα από τα χιλιάδες ένθερμα χειροκροτήματα που  απόλαυσε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Αρκετά χρόνια αργότερα η Ελλάδα κατόρθωσε μ’ έναν μαγικό τρόπο να μην ανήκει ούτε στη δύση, τη Μέκκα του καπιταλισμού, αλλά ούτε και στους Έλληνες καθώς είναι πια υποθηκευμένη σε μια απροσδιόριστη ομάδα πιστωτών.
Το ότι δεν ανήκουμε πια στην δύση είναι προφανές από τα συνεχόμενα πανό με την ένδειξη ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ και τα κλειστά καταστήματα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες που πριν από μερικά χρόνια έσφυζαν  από ζωή και για να βρει κάποιος ένα γραφείο ή ένα μαγαζί έπρεπε να «λαδώσει» τον παρακείμενο θυρωρό.
Ανεβαίνοντας προχθές αργά το μεσημέρι στη λεωφόρο Συγγρού ένιωσα ένα απροσδιόριστο ρίγος που άγγιζε τα όρια του πανικού: Παντού κλειστά καταστήματα και άδεια κτίρια γραφείων να νοικιάζονται. Η κίνηση ήταν τόσο χαμηλή που μπορούσα να αναπτύξω ταχύτητες που μου θύμιζαν τα ομολογουμένως εκρηκτικά νιάτα μου.
Έβλεπα μπροστά μου ολοζώντανο έναν εφιάλτη που πολλές φορές έχω περιγράψει στα πλαίσια της δουλειάς μου, αλλά πάντα η εικόνα του προκαλεί ασύγκριτα μεγαλύτερη ταραχή: Tη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ εντός της Ευρωζώνης εμφάνισε πέρυσι η Ελλάδα, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Αυτό που δεν υπολόγιζαν  όλοι όσοι  δικαίως ή αδίκως  οδήγησαν τη χώρα  στη σημερινή της κατάσταση  είναι το θυμικό του Έλληνα. Είναι αυτό που αισθανόμαστε κάθε πρωί  όταν ξεκινάμε  να πάμε  στη δουλειά ,  όσοι ακόμα έχουμε,  και λίγα φανάρια  πριν φτάσουμε  αναλογιζόμενοι το τι μας περιμένει  και αυτή την ημέρα  αποκτάμε έναν κόμπο  στο στομάχι που αρχίζει σιγά-σιγά να ανεβαίνει προς το στέρνο.
Η μικρομεσαία επιχείρηση μαζί με την οικοδομή ήταν πάντα ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτούς τους δύο κλάδους στηρίχθηκε η ανοικοδόμηση της χώρας έστω με τον στραβό τρόπο με τον οποίο έγινε, από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και μετά.  Η κατάσταση αυτή πέρασε βαθιά μέσα στο DNA του Έλληνα καθώς η έννοια«το μαγαζί μου» απέκτησε ίδια και ίσως μεγαλύτερη βαρύτητα από τις έννοιες «το αυτοκίνητό μου, η γυναίκα μου», αφού οι δύο τελευταίες συχνά για διάφορους λόγους άλλαζαν.
Η  πρώτη όμως παρέμενε σταθερή και τελικά κατέληξε να είναι η βροχή, και ο καιρός που μας ορίζει κατά τον Καββαδία.Με την βροχή όταν έπρεπε να καλύψεις τις επιταγές «του μαγαζιού» ακόμα και αν χρειάζονταν να καταφύγεις σε τοκογλύφους που αργότερα θα έπαιρναν το σημαντικότερο μέρος των κερδών σου κάτι όμως που δεν είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς το τέλος της ημέρας «το μαγαζί» παρέμενε δικό σου και άρα έπεφτες στο κρεβάτι και είχες κάτι να σκεφτείς για την επόμενη μέρα.  Και με τον καιρό που όταν «άνοιγε» που μπορούσες με κάποια μικρά κέρδη που έβγαζες να ζήσεις για να απολαύσεις ένα δύο πράγματα έχοντας την ηθική ικανοποίηση ότι αυτά τα είχε δώσει το «μαγαζάκι σου».
Μέσα από αυτή τη διαδικασία τελικά «το μαγαζάκι» δεν ήταν αυτό που έκανες αλλά αυτό που ήσουν και αυτό δεν το υπολόγισαν σωστά όσοι μας έφεραν εδώ.
Και τώρα θα έρθει ο λογαριασμός και πιστέψτε με θα είναι αδύνατον να εξοφληθεί… γιατί πια ο θάνατος του εμποράκου είναι προ των πυλών και έτσι πολλοί δεν θα σκεφτούν  ότι δεν έχουν πια τίποτα , θα σκεφτούν όμως ότι δεν είναι πια τίποτα… Και εκείνη την στιγμή καμία εκλογική η άλλη διαδικασία δεν θα έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα…

Η Ελλάδα, η δίδυμη κρίση της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και τα νομικά προβλήματα της Μέρκελ


Η Ελλάδα, η δίδυμη κρίση της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και τα νομικά προβλήματα της Μέρκελ

ΕκτύπωσηPDF
greek-bondsΌλα καλά λοιπόν, από χτες η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να βυθίζει τη χώρα στο θανάσιμο σπιράλ της λιτότητας και της ύφεσης. Αναμένουμε επίσης την επίσκεψη της τρόικας των δανειστών που θα συνεχίσει να παριστάνει πως η εφαρμοζόμενη πολιτική θα οδηγήσει κάποια στιγμή την Ελλάδα στην ανάκαμψη. Δεν αμφιβάλλουμε ακόμη ότι θα δούμε κάποιες κινήσεις χαλάρωσης του ελληνικού μνημονίου που θα θολώσουν τα νερά αλλά δεν θα πρόκειται για κάτι με ουσία. Και τα πράγματα θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα ως το σημείο εκείνο που θα πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει στη γωνία σαν ώριμο φρούτο να πάρει την εξουσία. Το ποτέ ακριβώς δεν το γνωρίζουμε,  ίσως να γίνει το 2013, ίσως και ως τα τέλη του έτους. Γιατί δυστυχώς τίποτα ουσιαστικό δεν θα αλλάξει στην Ελλάδα.
Η χώρα είναι ήδη αποκομμένη από την Ευρώπη, η ουσιαστική διακοπή των κεφαλαίων κίνησης έχει οδηγήσει σε κατάρρευση ή έξοδο πολλών επιχειρήσεων και αναμένεται να έρθουν κι άλλες καταρρεύσεις, ακόμη και υγιών, παραγωγικών και κερδοφόρων επιχειρήσεων που έχουν αποκοπεί από τις κεφαλαιαγορές. Τι άλλο να περιμένει κανείς σε μια χώρα όπου όλες οι εισαγωγές γίνονται εδώ και καιρό με μετρητά, πλέον δεν ασφαλίζονται και όλα τα κόστη, εκτός του εργατικού, αυξάνονται; Μέχρι να λυθεί η κρίση της Ευρωζώνης – αν βεβαίως λυθεί και δεν πάμε σε διάρρηξη – πολλές θα είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα έχουν πουληθεί σε ξένα χέρια. Μετά η χρηματοδότηση θα αποκατασταθεί αλλά η καταστροφή θα έχει ήδη γίνει.
Η Ευρωζώνη έχει πρόβλημα φερεγγυότητας και ελλιπούς συνολικής ζήτησης
Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως η Ελλάδα δεν έχει άπειρες εσωτερικές παθογένειες.  Όμως το βασικό πρόβλημα αυτού που ζει η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με την Ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη έχει πρόβλημα φερεγγυότητας και κρίση ελλιπούς συνολικής ζήτησης. Δυστυχώς μέσα στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, αυτές οι δίδυμες κρίσεις εμπίπτουν πλήρως στο πεδίο του εκδότη του νομίσματος – την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – και όχι στους χρήστες του – τα κράτη μέλη του ευρώ. Επομένως, αν δεν εγγυηθεί η ΕΚΤ εμμέσως ή ευθέως τη νομισματική ένωση, η φερεγγυότητα θα παραμένει πάντα ζήτημα είτε για την Ελλάδα, είτε για την Πορτογαλία, είτε για την Ισπανία, είτε για την Ιταλία είτε ακόμη και για τη Γερμανία. Παρομοίως η ελλιπής αγοραστική δύναμη που ως ένα βαθμό οφείλεται στη μονοδιάστατη αντιπληθωριστική εντολή της ΕΚΤ – ένας πληθωρισμός στόχος κάτω του 2% ίσως είναι υπερβολικά αυστηρός για μια συγκυρία παγκόσμιας κρίσης – επιδεινώνεται από τη λιτότητα που επιβάλλεται σε όλους σαν όρος για να παράσχει η ΕΚΤ τη βοήθειά της. Μοιάζει κάπως σαν να νοσηλεύουμε έναν ασθενή και μόλις ανακάμψει να του σπάμε το πόδι για να τον ξαναρίξουμε στο κρεβάτι.
Κι αυτό περιλαμβάνει το τραπεζικό σύστημα που για να μπορεί να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να έχει αξιόπιστες εγγυήσεις καταθέσεων κι αυτό σημαίνει επίσης στήριξη από τον εκδότη του νομίσματος. Για να είμαστε βεβαίως ειλικρινείς πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ΕΚΤ έχει εγγυηθεί μέχρι στιγμής τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών – μολονότι δεν είναι νομικά υποχρεωμένη. Και με την εξαίρεση του ελληνικού PSI, που σήμαινε διαγραφές 100 δις ευρώ, η ΕΚΤ είτε εμμέσως δια του τραπεζικού συστήματος είτε ευθέως δια της αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, έχει φροντίσει κατά βάθος ώστε να μην υπάρξει καμία στάση πληρωμών από τις κυβερνήσεις – στηρίζοντας ουσιαστικά τη φερεγγυότητα τους.
Ενώ λοιπόν η ΕΚΤ συνεχίζει να εγγυάται το ελληνικό – πλέον και το ισπανικό – τραπεζικό  σύστημα μέσα από τα διάφορα προγράμματά της – LTRO, ELA, κλπ. – αρνείται να προβεί σε ρητή δέσμευση ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το σύστημα και άρα να διασφαλίζει τη φερεγγυότητά του – πρόκειται για το επί μακρόν συζητούμενο ‘μπαζούκα’. Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι αυτός είναι ένας ‘δημοσιονομικός ρόλος’ που ανήκει στις κυβερνήσεις και δεν μπορεί να αναληφθεί από την κεντρική τράπεζα.  Όμως αυτό δεν ισχύει: η ΕΚΤ είναι ο εκδότης του νομίσματος και ο μοναδικός θεσμός που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει απεριόριστες ποσότητες ευρώ. Παραδόξως αν η ΕΚΤ έκανε τη δέσμευσή της πιο ρητή, θα χρειαζόταν λιγότερο να χρησιμοποιήσει το ‘μπαζούκα’, γιατί οι αγορές θα την έπαιρναν στα σοβαρά. Τώρα όμως η ΕΚΤ παίζει πόκερ με τις αγορές και στην πραγματικότητα ενθαρρύνει τους κερδοσκόπους να αμφισβητούν αυτό που θεωρούν ως μπλόφα της κεντρικής τράπεζας.
Αλλά βέβαια κανείς στις Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην προβληματική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, δηλαδή στο ότι δεν υπάρχει μια υπερεθνική δημοσιονομική αρχή για το κοινό νόμισμα – και άρα όλοι τους συνεχίζουν να κατηγορούν τις ‘σπατάλες κυβερνήσεις’ που απολύτως φυσιολογικά έχουν μεγάλα ελλείμματα εξαιτίας της κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2008.
Αυτή είναι η πραγματικότητα για την Ελλάδα και τα άλλα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τώρα όμως βλέπουμε την ασθένεια να απλώνεται και στον πυρήνα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι λιανικές πωλήσεις στην Ολλανδία έπεσαν τον Απρίλιο κατά 11% σε ετήσια βάση. Άρα δεν έχουμε πια ένα πρόβλημα ‘πυρήνα έναντι περιφέρειας’ και μόνο. Κανείς δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της αύξησης των δημοσίων ελλειμμάτων με στήριξη της ΕΚΤ. Όλα αυτά απορρίπτονται τη στιγμή που το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να κλυδωνίζεται από τις μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων. Και τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών δεν το αλλάζουν αυτό.
Τα νομικά προβλήματα της Μέρκελ
Ενάντια στα επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει καταλάβει τίποτα, είναι πολύ πιο πιθανό ότι η Αγγέλα Μέρκελ κατανοεί τη φύση του προβλήματος. Εξάλλου είναι σχετικά απίθανο οι οικονομικοί σύμβουλοί της να μην της έχουν επισημάνει την έκταση της φυγής καταθέσεων της Ευρωζώνης που αποκτά πλέον τρομακτικές διαστάσεις και ίσως να μετράται σε τρις ευρώ. Υποψιαζόμαστε  ωστόσο ότι η Μέρκελ αποφεύγει την αναγνώριση του προβλήματος γιατί αν το αναγνωρίσει ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με το νομικό αίνιγμα της Γερμανίας που ήδη συζητιέται στη διεθνή βιβλιογραφία.
Το νόημα της γνωμοδότησης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστήριο για την ελληνική διάσωση του 2010 ήταν ότι ο μηχανισμός εκκαθάρισης συναλλαγών του ευρωσυστήματος TARGET2 και οι διάφοροι άλλοι τύποι δανεισμού εσχάτου καταφυγίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι αντισυνταγματικοί, επειδή ενέχουν μια απροσδιόριστη και χωρίς ορατό τέλος έκθεση για το γερμανικό λαό σε ζημιές από τις διασώσεις των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ναι, αυτές οι ζημιές ήταν ενδεχόμενες, αλλά η ειρωνεία είναι πως όσο πιο πολύ λέει ‘όχι’ η Αγγέλα Μέρκελ σε κάθε πραγματική πρόταση που θα μπορούσε να αποτρέψει μια κρίση φερεγγυότητας, τόσο πιο πιθανό γίνεται ότι αυτά τα ρίσκα αντισυμβαλλομένου θα γίνουν πραγματικές ζημίες αντί για ενδεχόμενες. Αλλά το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν έχει λόγο στις εκταμιεύσεις π.χ. του TARGET2.
Το πρόγραμμα εγγύησης καταθέσεων που υποτίθεται ότι συζητήθηκε στη σύνοδο των G20  στο Μεξικό αντιπροσωπεύει μια νέα πρωτοβουλία. Μπορεί να αμφισβητηθεί πολύ πιο καθαρά από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο από ό,τι το πολύπλοκο και άκρως τεχνοκρατικό σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών της Ευρωζώνης TARGET2. Η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί και να το συνειδητοποιεί. Μπορεί κάλλιστα να συνειδητοποιεί ότι η απόρριψη της πρωτοβουλίας πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να φέρει στο φως και το ζήτημα της συνταγματικότητας του TARGET2 και άρα να οδηγήσει σε ακόμα πιο εντατική φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Επομένως, ας εξετάσουμε το ακόλουθο σενάριο: έστω ότι το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίπτει την προσπάθεια της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τη φυγή καταθέσεων στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας μέσω ενός σχήματος πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων. Δυστυχώς, με το που θα γίνει αυτό και μάλιστα θα γίνει ευρύτερα γνωστό, η φυγή των καταθέσεων θα επιταχυνθεί ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα. Ο καταθέτης των ελληνικών, ιταλικών και ισπανικών τραπεζών, αν δει ότι υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα ένα σχήμα εγγύησης των καταθέσεων να μην προχωρήσει εξαιτίας της απόφασης ενός γερμανικού δικαστηρίου, θα σπεύσει άρον - άρον να αποσύρει τα χρήματά του. Ας μην απορεί κανείς που έχουν αρχίσει – στα μουλωχτά ακόμη – συζητήσεις για το θέμα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Ευρωζώνη.
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίον η Αγγέλα Μέρκελ μας λέει ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει η Γερμανία και που κράτησε σκληρή γραμμή απέναντι στην Αθήνα το διάστημα πριν τις ελληνικές εκλογές. Βεβαίως η Γερμανίδα καγκελάριος  απορρίπτει τις άλλες εναλλακτικές λύσεις γιατί δεν μπορεί να τις στηρίξει πολιτικά, εν μέρει επειδή δεν υπήρξε έντιμη και η ίδια με το εκλογικό σώμα της λέγοντάς του καθαρά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τη Γερμανία σε περίπτωση διάρρηξης της Ευρωζώνης. Η Αγγέλα Μέρκελ βρίσκεται τώρα πολύ στριμωγμένη. Κι αυτό εξηγεί γιατί οι Γερμανοί επιδιώκουν  μετά μανίας τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ευρωπαϊκές υποθέσεις: τους βοηθά να ξεπεράσουν τα νομικά προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πάντως, φαίνεται απίθανο ότι το οικονομικό βασανιστήριο της μαζικής ανεργίας μπορεί να κρατήσει για πάντα και με τις ελληνικές εκλογές αποκτήσαμε  σοβαρές ενδείξεις ότι θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού. Υπάρχουν όμως εδώ και κάποιες βδομάδες και ορισμένα σημάδια ότι τα δημόσια ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζουν τη ζήτηση ως ένα βαθμό – τόσο όσο χρειάζεται για να αποτραπεί η κατάρρευση  της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.
Αλλά οι ενέργειες της τρόικας δεν είναι ούτε επιθυμητές πολιτικά ούτε βιώσιμες μακροπρόθεσμα, όπως έδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Ας κρατήσουμε στο νου μας τη μεγάλη πλειοψηφία που πέτυχαν οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής η οποία επίσης δείχνει ότι οι Γάλλοι κουράστηκαν με την πολιτική λιτότητας του Βερολίνου.

«Οι Έλληνες σπεύδουν μαζικά στα Σκόπια να αγοράσουν φάρμακα»


«Οι Έλληνες σπεύδουν μαζικά στα Σκόπια να αγοράσουν φάρμακα»

Σε δημοσίευμά της η σκοπιανή εφημερίδα Βέτσερ αναφέρεται στις κατά χιλιάδες επισκέψεις Ελλήνων σε νότιες πόλεις του κρατιδίου προκειμένου να αγοράσουν ...

φάρμακα για τη θεραπεία τους.


Κυρίως επισκέπτονται περιοχές όπως είναι η Γευγελή, η Δοϊράνη, η Στρώμνιτσα και το Μοναστήρι.

Αλλά δεν είναι μόνο φαινόμενο μόνο των Ελλήνων « πολίτες γειτονικών κρατών, από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία, διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα και κυριολεκτικά αδειάζουν τα σκοπιανά φαρμακεία», γράφει η εφημερίδα.

Σχετική επιβεβαίωση των κατά χιλιάδες επισκεπτών για αγορά φαρμάκων έκανε ο επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου των Σκοπίων Ίλκο Ζαχάριεφ, ο οποίος τόνισε ότι λόγω της κρίσης χιλιάδες επισκέπτες φθάνουν καθημερινά στα φαρμακεία τόσο στο βορρά όσο και στο νότο.

Ο Ζαχάριεφ τόνισε ότι ευτυχώς δεν έχει παρουσιαστεί έλλειψη φαρμάκων για τους πολίτες της χώρας και στην αγορά διατίθενται 3.700 επώνυμα φάρμακα τα οποία είναι καλής ποιότητας και πωλούνται σε χαμηλές τιμές.

--

Ποια επαναδιαπραγμάτευση; Η τρόϊκα ετοιμάζει το «αναθεωρημένο» μνημόνιο.


Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

Ποια επαναδιαπραγμάτευση; Η τρόϊκα ετοιμάζει το «αναθεωρημένο» μνημόνιο.


Μας είχαν πάρει τα μυαλά προεκλογικά τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) για δήθεν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και άλλα χαρωπά. Πριν όμως «αλέκτωρ λαλήσει τρις» ήρθε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ και δήλωσε πως η τρόικα θα προετοιμάσει το "αναθεωρημένο" μνημόνιο, προσθέτοντας και το....
 «σε συνεργασία με την Ελλάδα», προφανώς για να μην ξεσηκωθεί το σύμπαν.

Είναι φανερό πως θα υπάρξει μια χρονική επιμήκυνση και κάποιες άλλες δευτερεύουσες τροποποιήσεις ως «δώρο» από την πλευρά της τρόϊκας στην νέα κυβέρνηση και τίποτε άλλο.  Δεν πρόκειται φυσικά να γίνει λόγος για κατάργηση του Αγγλικού Δικαίου, για ανάκτηση της Εθνικής Κυριαρχίας και άλλες τέτοιες σημαντικές αλλαγές.

Επιπλέον ο κ. Γιούνκερ, μας προσγείωσε  στην σκληρή πραγματικότητα λέγοντας πως «Η τρόικα των δανειστών της Ελλάδας θα επισκεφθεί την Αθήνα τη Δευτέρα», για να μην ξεχνιόμαστε ότι είμαστε προτεκτοράτο δηλαδή.

Valerie Cormier ζέστη.....


Valerie Cormier ζέστη...........

You might also like:

Και τα γήπεδα στόχος διαρρήξεων


Και τα γήπεδα στόχος διαρρήξεων

Οι αφύλακτοι αθλητικοί χώροι αποτελούν εύκολο πεδίο δράσης για τους διαρρήκτες, που δεν διστάζουν να εισβάλλουν για να κλέψουν ό,τι μπορούν. Το κυλικείο του Δημοτικού Σταδίου Τρικάλων ήταν ο τελευταίος τους στόχος, από τον οποίο άρπαξαν όσα χρήματα υπήρχαν στην ταμειακή μηχανή, αλλά και έναν υπολογιστή και έναν αποκωδικοποιητή. Ο ιδιοκτήτης του κυλικείου αντιλήφθηκε τη διάρρηξη όταν πήγε να ανοίξει και ειδοποίησε την Αστυνομία που αναζητά τους δράστες.
***Πλούσια ήταν η λεία για τους δράστες τριών ακόμη διαρρήξεων που αναστάτωσαν την Κω, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Η πρώτη έγινε στην περιοχή Ζηπάρι, όπου οι δράστες τρύπωσαν σε μια μονοκατοικία και άρπαξαν μετρητά και κοσμήματα αξίας 6.000 ευρώ.
Η δεύτερη διάρρηξη έγινε σε διαμέρισμα στην πόλη της Κω, από το οποίο οι άγνωστοι δράστες άρπαξαν κοσμήματα αξίας 15.000 ευρώ, σύμφωνα με την καταγγελία της ιδιοκτήτριας. Η Ασφάλεια Κω διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που, όπως όλα δείχνουν, κρύβονται πίσω από μια σειρά διαρρήξεων.

Στο κόκκινο ο υδράργυρος και σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση της εβδομάδας


Στο κόκκινο ο υδράργυρος και σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση της εβδομάδας

Από το απόγευμα αναμένεται μικρή πτώση στα βόρεια όμως και σήμερα Κυριακή το θερμόμετρο θα δείχνει 39 βαθμούς κελσίου.
Αναλυτικά η πρόγνωση για την Κυριακή
                      
Μακεδονία, Θράκη
καιρός: αρχικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία και πιθανώς τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Θράκης.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 36 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά της ηπείρου.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 38 και τοπικά 39 βαθμούς κελσίου.
 
Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρους όμβρους στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 38 και τοπικά 39 βαθμούς κελσίου.
 
Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 30 και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς κελσίου .
 
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 34 βαθμούς κελσίου.
 
αττική
καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 38 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Θεσσαλονίκη
καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 34 βαθμούς κελσίου.
 
Δευτέρα 25-06-2012
καιρός: στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανώς να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια.
 
Τρίτη 26-06-2012
καιρός: γενικά αίθριος και μονο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στη Μακεδονία και τη Θράκη κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή πρόσκαιρη άνοδο στα ανατολικά ηπειρωτικά.
 
Τέταρτη 27-06-2012
καιρός: στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση από το βραδυ .
Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.
 
Πέμπτη 28-06-2012 και Παρασκευή 29-06-2012
καιρός: στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.
Άνεμοι: στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
 

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...