Της Νίκης Ζορμπά

Ολοκληρώθηκε το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό από τις 17:00 στον απόηχο του Eurogroup και εν όψει της νέας "μάχης" που δίνει η κυβέρνηση την Δευτέρα, για την λίστα των μεταρρυθμίσεων που καλείται να κομίσει στους δανειστές.

Όπως είπε κορυφαίος υπουργός στο Capital.gr, "τελειώσαμε, όλα είναι έτοιμα" εκτιμώντας πως δεν θα χρειαστούν περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους εταίρους.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δήλωσε κατά πληροφορίες ότι «η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τη Δευτέρα θα σταλθεί».

Το στίγμα της διαδικασίας έδωσε πριν από την έναρξη του κυβερνητικού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας: "δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια εύκολη διαδικασία".

Αν πουν όχι...

Εξερχόμενος της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως εάν οι εταίροι πουν όχι την Δευτέρα, τότε θα συγκληθεί νέο Eurogroup την Τρίτη.

Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Δήλωσε χαρακτηριστικά "είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το ναι από τους θεσμούς" , ενώ πρόσθεσε πως η σύνταξη της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθεί αύριο και θα σταλεί. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές από κανέναν, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα για τα οποία θα δεσμευτεί η κυβέρνηση δια λίστας, της Δευτέρα,  αφορούν:
 
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
  • Πάταξη διαφθοράς
  • Ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης 
  • Μέτρα ανάσχεσης της ανρωπιστικής κρίσης

Κυβερνητικές πηγές: Οι υπουργοί επικρότησαν το σημαντικό βήμα που έγινε

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου: " Οι υπουργοί στις τοποθετήσεις τους επικρότησαν το σημαντικό βήμα που έγινε με τη χθεσινή απόφαση, όπου για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και κερδίζει σημαντικά οφέλη".

Ίδιες πηγές σημείωσαν: "Το κυβερνητικό συμβούλιο ασχολήθηκε εκτενώς και με το ζήτημα του σχεδίου μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθεί προς το Eurogroup από την κυβέρνηση. Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στη λαϊκή εντολή. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπειά του".

Γ. Σακελλαρίδης: Εκτενής συζήτηση

Το κυβερνητικό συμβούλιο για όσα διημείφθησαν στο Eurogroup ενημέρωσαν αναλυτικά ο Πρωθυουργός και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο κ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε ότι συζητώνται με τους εταίρους αποκλειστικά διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα και πως μετά την αποστολή της λίστας τη Δευτέρα, εάν χρειαστεί θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Γ. Σταθάκης: Οι βασικοί στόχοι παραμένουν

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας Γ. Σταθάκης, διαμήνυσε από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στις εργασίες της παρευξείνιας τράπεζας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ:

1. Οτιδήποτε δεν έχει αυστηρά δημοσιονομικό κόστος θα προχωρήσει κανονικά

2. Υπάρχει σαφής αναφορά και στο κείμενο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής συνοχής, με μέτρα τα οποία μπορεί να είναι συμβατά με αυτό το μεταβατικό στάδιο. Επ αυτού, διευκρίνισε: «Νομίζω ένα μεγάλο μέρος αντιμετώπισης των ακραίων προβλημάτων της φτώχιας, καθώς και ένα σύστημα ρυθμίσεων που θα αυξάνει τα έσοδα στο ταμείο, αντί να τα μειώνει, καθώς και πολλά από τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, νομίζω ότι είναι συμβατά και θα προχωρήσουμε σε συμφωνία πάντα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το οποίο έτσι κι αλλιώς ήταν δεδομένο, για τα «κόκκινα» δάνεια, για παράδειγμα, πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο να είναι συμβατό και με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο».

3. Παραμένουν οι βασικοί στόχοι, το να μην υπάρχουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, το να υπάρξει μια διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με επίκεντρο τα φτωχότερα στρώματα».  
Capital