Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Το χρέος, ρε! Το χρέος!

  
Το έχουν υποσχεθεί από τον καιρό του Σαμαρά. Οι δανειστές οφείλουν να ρυθμίσουν το θέμα του χρέους. Η Ελλάδα θα πεθάνει, αν δεν υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους. Πολύ σωστά, η κυβέρνηση μπορεί να τους πει ότι η ίδια υλοποίησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Είναι καιρός να κάνει και η άλλη πλευρά την δουλειά της.
Το χρέος δεν ήταν το κυρίαρχο θέμα το 2015. Τότε ακόμη μπορούσαμε να πούμε ότι ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων θα κάλυπτε το πρόβλημα. Ένα μεγάλο ΑΕΠ θα έκανε την εξυπηρέτηση του χρέους  να μοιάζει με μία συνηθισμένη διαδικασία. Αλλά δεν είναι πλέον έτσι. Οι επενδύσεις δεν ήρθαν (για λόγους που ευθυνόμαστε εμείς) και το θέμα της διευθέτησης του χρέους έρχεται αυτόματα στην πρώτη γραμμή.
Δεν υπάρχει πιθανότητα να επενδυθεί ένα ευρώ στην χώρα, αν οι επενδυτές δεν γνωρίζουν προηγουμένως τι θα γίνει με την χώρα. Γι' αυτό χρειάζεται να γίνει κάτι με το χρέος και μάλιστα… χτες! Με αυτή την κυβέρνηση; Με αυτή την κυβέρνηση! Πριν τελειώσει η τρίτη δανειακή σύμβαση; Προφανώς!
Σε διαφορετική περίπτωση θα μας οδηγήσουν σε ασφυξία! Άλλα λεφτά δεν πρόκειται να δώσουν, άλλη δανειακή σύμβαση, δηλαδή, δεν πρόκειται να δούμε. Το ξέρουμε αυτό. Ας αρκεστούμε σε μία ουσιαστική ρύθμιση του χρέους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πειστούν οι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Οι δανειστές δεν θα μας δώσουν άλλα λεφτά και δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε γι αυτό. Ας μας δώσουν, όμως, το δικαίωμα να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.
Άλλωστε, το έχουν υποσχεθεί! Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του κ. Τσίπρα τους επέτρεψε να κάνουν ότι δήθεν ξέχασαν όσα υποσχέθηκαν στον Αντώνη Σαμαρά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το είπαν. Είπαν ότι θα κάνουν κάτι για το χρέος. Τι θα είναι αυτό; Το πιο σωστό είναι να προχωρήσουν σε ένα νέο κούρεμα. Για να μπορεί να εξυπηρετηθεί στην συνέχεια το χρέος. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πάρουν κάτι. Εμείς θα έχουμε στο μεταξύ καταστραφεί. Αλλά κι αυτοί θα έχουν χάσει τα λεφτά τους. Όχι γιατί είναι αυτή η πρόθεσή μας. Ποιος θα ήθελε να χαθεί από προσώπου γης για να γλιτώσει λίγα λεφτά; Εμείς έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Αρκεί να μπορούμε! Όπως είναι,  όμως, τα πράγματα, δεν θα μπορούμε.
Ο κ. Τσίπρας μου είναι αντιπαθής. Δεν είναι από τους πολιτικούς εκείνους που εμπιστεύομαι. Πιστεύω ότι είναι υπεύθυνος για την σημερινή κακή κατάσταση της Οικονομίας. Από την άλλη πλευρά είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. Όταν αρνούνται την ρύθμιση το χρέους δεν την αρνούνται σε αυτόν. Την αρνούνται στην χώρα και στους Έλληνες.
Θανάσης Μαυρίδης

Ο Γαβρόγλου ανοίγει θέμα εκλογής μουφτή στη Θράκη

 

  • Ο Γαβρόγλου ανοίγει θέμα εκλογής μουφτή στη Θράκη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Στον απόηχο της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Αθήνα και Θράκη, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνέντευξη του στο Κανάλι της Βουλής ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης του μουφτή, και αντί να διορίζεται από το ελληνικό κράτος να εκλέγεται.
Η συνέντευξη του Κώστα Γαβρόγλου θα μεταδοθεί απόψε στις 21:00.
«Θα πρέπει να ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων», είπε ο Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος τόνισε ότι τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα αλλά τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Και συμπλήρωσε ότι πάντα στην εκλογή θρησκευτικών ηγετών υπάρχει ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα, και το ίδιο θα πρέπει να προσδιοριστεί και σε αυτή την περίπτωση. «Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί, και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», εξήγησε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα είχε πει ότι ο διορισμός του αρχιμουφτή στη δυτική Θράκη «είναι σοβαρή πληγή». Ωστόσο, είχε σπεύσει να συμπληρώσει ότι είναι ένα θέμα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση.
Αποτιμώντας την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε Ευρωπαίους εταίρους. «Είναι καλό να σπάνε οι πάγοι», είπε απαντώντας στο εάν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας.

Ξεχάστε το ευρώ, έρχεται το bitcoin!

Εκτακτη Ειδηση

 

To αποδέχεται η Ευρωπαική Ενωση!

H Cboe ανακοίνωσε ότι τα αναμενόμενα από πάρα πολλούς “Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης Bitcoin” (Bitcoin Futures) έχουν ξεκινήσει ήδη να διαπραγματεύεται από την ερχόμενη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου.
H διαπραγμάτευση για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα είναι δωρεάν καθ’όλη την διάρκεια του Δεκεμβρίου.
Γράφει ο Βασίλης Τζάνογλος [bitcoinnews.gr]
Με αυτή την κίνηση η Cboe μπαίνει μπροστά από την CME στον αγώνα δρόμου που επιδόθηκαν για το ποιός θα είναι ο πρώτος που θα καταφέρει να φέρει προς διαπραγμάτευση Bitcoin Futures.
H CME από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την διαπραγμάτευση αντίστοιχων Bitcoin Futures στις 18 Δεκεμβρίου.
Η Commodity Futures Trading Commission μόλις την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε επίσημα ότι θα επιτρέψει στις CME και Cboe να ξεκινήσουν την διάθεση και διαπραγμάτευση Bitcoin Futures.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin της Cboe θα διαπραγματεύονται με το σύμβολο “XBT” και θα διακανονίζονται σε μετρητά έναντι της τιμής δημοπρασίας από την Gemini Trust, τo ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων που έχουν δημιουργήσει οι δίδυμοι Cameron και ο Tyler Winklevoss.
Αντίθετα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της CME τα οποία  θα διαπραγματεύονται με το σύμβολο “CMC” θα διακανονίζονται σε μετρητά έναντι ενός δείκτη που επί του παρόντος θα σταθμίζεται στις τιμές από τέσσερα ανταλλακτήρια: Bitstamp, GDAX, itBit και Kraken.
Τα συμβόλαια αυτά, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές,  θα βοηθήσουν τους επενδυτές να αισθάνονται πιο άνετα με την αγορά bitcoin καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να προστατεύονται από μεγάλες -πιθανές- απώλειες.
Ο Nikolaos Panigirtzoglou, ο οποίος κατέχει την θέση του global markets strategist στην JPMorgan, είπε την Παρασκευή ότι “η  αναμενόμενη εισαγωγή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης από [μεγάλες] χρηματιστηριακές εταιρείες έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τα κρυπτονομίσματα σε μια αναδυόμενη κλάση περιουσιακών στοιχείων που θα προσελκύσει τόσο τους θεσμικούς όσο και τους μικρούς επενδυτές”
 Στο μεταξύ ο φρενήρης ρυθμός ανόδου της αξίας του Bitcoin οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα χαρακτηριστεί επισήμως ως νόμισμα και οι κάτοχοί του θα φορολογούνται κανονικά. Σε αυτή την αποκάλυψη, η οποία αλλάζει πολλά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προχώρησε ο πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αντιστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης.Η -επίσημη πλέον- εμπλοκή των κρυπτονομισμάτων στα συναλλακτικά ήθη δημιουργεί νέα πεδία εντός της ΕΕ και ο έμπειρος αξιωματικός, είπε πως σε 20 μέρες θα παρουσιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο μέσω του οποίου το περίφημο bitcoin θα αποτελεί νόμισμα και θα χρησιμοποιείται επισήμως πλέον στις συναλλαγές.
Ο αξιωματικός προσπάθησε πρόσφατα να εξηγήσει τη λειτουργία του bitcoin λέγοντας πως είναι ένας αλγόριθμος επιβράβευσης που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα: “Το bitcoin  φτιάχτηκε από έναν Ιάπωνα το 2008 (αγνώστων στοιχείων) και η αρχική αξία του ήταν 0,001 δολάρια. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας πίστας αντί 10.000 bitcoin. Σήμερα η άξια του αγγίζει τα 12.500 δολάρια το ένα. Σε 20 μέρες η ΕΕ θα δημοσιοποιήσει το πλαίσιο στο οποίο το bitcoin θα είναι νόμισμα. Οι κάτοχοί του θα ονομαστικοποιηθούν και θα φορολογούνται”.

«Κύρο τον Μέγα» αποκαλούν τον Τραμπ οι ευαγγελικοί, την «ευλογία του Ιησού του Ναυή» του δίνουν οι ραβίνοι

 
Περίπου 250 επιφανείς ισραηλινοί ραβίνοι χαιρέτησαν την απόφαση του Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ εκδίδοντας μια «βιβλική ευλογία» που ο Θεός έδωσε στον Ιησού του Ναυή, τον ηγέτη που διαδέχθηκε τον Μωυσή και οδήγησε τους Εβραίους στην γη του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Σαμάρειας, Yossi Dagan, έστειλε μια «επιστολή ευλογίας» στον Λευκό Οίκο, που ανέφερε από τον Ιησού του Ναυή 1: 9: "Σε προστάζω: Ίσχυε και γίνε δυνατός και αποφασισμένος, μην είσαι τρομοκρατημένος ή απογοητευμένος, γιατί ο Χασέμ ο Θεός σου είναι μαζί σου οπουδήποτε και να πηγαίνεις".

Οι θρησκευτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο αρχιραββίνος του Ισραήλ ραβίνος Yitzchak Yosef και ο κορυφαίος θρησκευτικός σιωνιστής κοσμήτορας Yeshiva ραβίνος Chaim Druckman, έγραψαν στην ευχαριστήρια επιστολή τους:

"Έχετε ένα σπάνιο προνόμιο τώρα να είστε ο πρώτος πρόεδρος που θα πρωτοστατήσει στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως αιώνιας πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ και αξίζουμε να ζούμε σε μια γενιά στην οποία πληρούνται οι προφητείες, η μια μετά την άλλη.

"Οι πρόεδροι της Αμερικής έχουν το προσόν να στέκονται κοντά στο Ισραήλ για να πραγματοποιήσουν την προφητεία της επιστροφής στη Σιών και την οικοδόμηση του κράτους του Ισραήλ".

Η επιστολή κατέληξε στο συμπέρασμα: "Είμαστε βέβαιοι ότι θα μείνετε στην ιστορία του εβραϊκού λαού για πάντα ως ένας που βρισκόταν στο προσκήνιο και δεν φοβόταν." Είθε η υπόσχεση του Θεού προς τον Ιησού του Ναυή, να εκπληρωθεί επάνω σας".
"Ήταν η άποψη της κύριας γραμμής για δεκαετίες", δήλωσε ο Nathan Diament, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ορθοδόξων Ιουδαϊκών Συσκέψεων της Αμερικής, "επειδή η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού ... Οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούν τις πρεσβείες τους στις πρωτεύουσες και είναι άδικο και διακριτικό να λέμε ότι θα ξεχωρίσουμε το Ισραήλ ως τη μία χώρα όπου δεν θα βάλουμε την πρεσβεία μας [στην πρωτεύουσα] ".

"Δηλώνοντας την αλήθεια για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ, ο Πρόεδρος Trump, υποστήριξε τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο των Η.Π.Α. στον τερματισμό μιας μακρόχρονης, ανόητης ανωμαλίας", δήλωσε ο David Harris, διευθύνων σύμβουλος της American Jewish Committee.

Υπήρχαν όμως και επιφυλάξεις από ορισμένες εβραιο-αμερικανικές ομάδες. Το Εβραϊκό Κίνημα Μεταρρύθμισης, που αντιπροσωπεύει σχεδόν 900 συνάξεις, σημείωσε ότι υποστηρίζει από καιρό την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αλλά πιστεύει επίσης ότι η μετακίνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ θα έπρεπε να συμβεί μόνο "την κατάλληλη στιγμή". Χωρίς ένα συνολικό σχέδιο ειρήνης, το κίνημα δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την απόφαση του προέδρου να μετακινήσει την πρεσβεία τώρα.
"Συντηρητικοί" ευαγγελικοί χριστιανοί ηγέτες είχαν λιγότερους ενδοιασμούς.

"Η απόφαση αυτή θα επιτευχθεί με πολιτικό έπαινο και θεολογική πεποίθηση", δήλωσε ο Johnnie Moore, ένας άτυπος εκπρόσωπος της ευαγγελικής συμβουλευτικής ομάδας του Trump. «Οι Ευαγγελικοί σε κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι εκστατικοί», είπε.

Οι Ευαγγελικοί των ΗΠΑ αισθάνονται μια ιδιαίτερη «συγγένεια» με την Ιερουσαλήμ ως την πόλη όπου ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε και αναλήφθηκε (η αλήθεια είναι ότι πρόκειται περί χριστιανούς σιωνιστές). Κάποιες αιρέσεις λαμβάνουν ακόμη μια εσχατολογική άποψη, υποστηρίζοντας ότι ο Ιησούς θα επιστρέψει στη Γη στην Ιερουσαλήμ, μόλις συγκεντρωθούν όλοι οι Εβραίοι εκεί.

Ο Mike Evans, ένας εξέχων χριστιανός σιωνιστής, ιδρυτής του Friends of Zion και ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του Donald Trump στην ευαγγελική κοινότητα, συνάντησε τον αμερικάνο πρόεδρο τη Δευτέρα ως μέλος του ευαγγελικού συμβουλευτικού του οργάνου και του είπε τρεις λέξεις: «Είσαι ο Κύρος».
Ο Evans, ο οποίος ήταν υπεύθυνος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Trump τον Μάιο για την κάλυψη της Ιερουσαλήμ με πινακίδες που τον καλούσαν να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να μετακινήσει την Πρεσβεία των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συγχαρεί το Trump για την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει την πρεσβεία. «Και θα του πω ότι είναι ο Κύρος ο Μέγας», είπε, «ακριβώς όπως ο Τρούμαν».

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν βρισκόταν στην εξουσία το 1948 και αναγνώρισε το Κράτος του Ισραήλ μόλις λίγα λεπτά μετά την επίσημη διακήρυξή του.

Ο Evans ξεκίνησε επίσης μια νέα εκστρατεία μετά την ανακοίνωση του Trump ότι θα μετακινήσει την πρεσβεία - με ένα τεράστιο "God Bless Trump" να απλώνεται σε πινακίδες ύψους τεσσάρων ορόφων από τη γέφυρα μπροστά από την Κνεσέτ στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Μετά την αποχώρησή του το 1953, ο Τρούμαν τιμήθηκε από το Εβραϊκό Θεολογικό Σεμινάριο στη Νέα Υόρκη. Όταν ένας φίλος του και πρώην επιχειρηματικός συνεργάτης του, ο Eddie Jacobson τον παρουσίασε ως κάποιον που «συνέβαλε στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ», ο Τρούμαν τον διόρθωσε και είπε: «Τι εννοείς» συνέβαλε στη δημιουργία; «Είμαι ο Κύρος». Η αναφορά του ήταν στον Πέρση βασιλιά Κύρο τον Μέγα που επέτρεψε στους εξόριστους Ιουδαίους στη Βαβυλώνα που βρέθηκαν εκεί μετά την καταστροφή του πρώτου Ναού - να επιστρέψουν στην Ιερουσαλήμ για να την ανοικοδομήσουν.

Ο Trump είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που δηλώνει δημοσίως ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και λέει στο υπουργείο Εξωτερικών να σχεδιάσει την κίνηση της πρεσβείας, δήλωσε με ενθουσιασμό ο Evans. Ως εκ τούτου, είπε, και ο Τραμπ είναι ο Κύρος.

Ο Evans είπε ότι δεν εξεπλάγη από την ανακοίνωση. "Όχι, ήξερα ποιο ήταν το σχέδιό του", είπε. «Ήξερα ότι έδωσε τον λόγο του και θα αναγνώριζε την Ιερουσαλήμ».

Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν για αυτή την απόφαση του Trump είναι η επιθυμία να απευθυνθεί στη βάση των ψηφοφόρων του, η οποία περιλαμβάνει εκατομμύρια ευαγγελικούς για τους οποίους το θέμα αυτό είναι σημαντικό.

"Πολλοί πρόεδροι υποσχέθηκαν να μετακινήσουν την πρεσβεία και να δηλώσουν την Ιερουσαλήμ ως την αιώνια πρωτεύουσα, αλλά δεν έκαναν τίποτα", λέει ο γνωστός χριστιανός υπερ-σιωνιστής πάστορας από το Τέξας John Hagee.

"Ο Πρόεδρος Τραμπ, όταν του μίλησα στο Λευκό Οίκο για αυτό πριν από αρκετές εβδομάδες, είπε πολύ εμφατικά:" Άλλοι Πρόεδροι σας απογοήτευσαν, αλλά εγώ δεν θα απογοητεύσω τη χριστιανική κοινότητα σε αυτό το θέμα. Κάποια στιγμή θα μετακινήσουμε στην πρεσβεία», δήλωσε ο Hagee.


Επίσης, μίλησε με τον Τραμπ για τη σημασία της μετακίνησης της πρεσβείας με αυτό που ονομάζει "Jubilee Year" (Ιωβηλαίο Έτος).
"... Του είπα ότι ο Θεός μετρά τα πάντα σε ενότητες 50 ετών", εξηγεί ο Hagee στο CBN News. "Και είπα ότι αυτή είναι μια αρχή που βλέπουμε στο Λευιτικό και στο 25ο κεφάλαιο."

"Είπα:" Αν κοιτάξετε το 1917, ήταν ένα έτος ιωβηλαίο και ήρθε η Διακήρυξη του Balfour και στη συνέχεια σε 50 χρόνια ήταν το 1967 και η Ιερουσαλήμ επανασυνδέθηκε με το Ισραήλ", συνέχισε.


"Και προσθέτετε 50 έως το 1967 και είστε στο 2017." Είπα: «Είναι η χρονιά για να μετακινήσετε την πρεσβεία και να κάνετε αυτή τη δήλωση γιατί είναι ένα βιβλικό χρονοδιάγραμμα απόλυτης ακρίβειας», είπε ο Hagee

Ωστόσο, ορισμένοι ευαγγελικοί ηγέτες που υποστηρίζουν γενικά την απόφαση του Προέδρου για την Ιερουσαλήμ, φοβούνται τις επιπτώσεις στους Παλαιστίνιους χριστιανούς. Οι μουσουλμάνοι ηγέτες στα παλαιστινιακά εδάφη προειδοποίησαν ότι θα υπάρξει αντίδραση στην ανακοίνωση του προέδρου. Οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Τουρκίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση του Trump, όπως και οι μουσουλμάνοι ηγέτες στις ΗΠΑ

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνέστησε να μην προστεθούν νέα στοιχεία εντάσεως σε έναν κόσμο που ήδη έχει κλονιστεί και εκραγεί από πολλές σκληρές συγκρούσεις. Οι επικεφαλής πολλών χριστιανικών εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, σε κοινή επιστολή προς τον Τραμπ, δήλωσαν ότι μια μονομερής αλλαγή στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ από την αμερικανική κυβέρνηση "θα οδηγήσει σε αυξημένο μίσος, σύγκρουση, βία και πόνο στην Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους ... [και] θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη".

Μια παρόμοια προειδοποίηση προήλθε από την Elizabeth Eaton, την προεδρεύουσα επίσκοπο της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας στην Αμερική, της μεγαλύτερης λουθηρανικής ομάδας στις Η.Π.Α.

"Αυτή η ανακοίνωση," δήλωσε η Eaton, "έχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει σε βία και αιματοχυσία και όχι ... να βοηθήσει ώστε τα δύο μέρη να έρθουν ξανά στο τραπέζι".

ΚΟ / Πηγές: εδώ, εδώεδώ κ

ΕΚΤ – ΔΝΤ θέλουν 4ο μνημόνιο, αρνείται η Ελλάδα – Παγώνει η αξιοποίηση των τελευταίων 25 δισ – Τριπλό χτύπημα στις τράπεζες

 
ΕΚΤ – ΔΝΤ θέλουν 4ο μνημόνιο, αρνείται η Ελλάδα – Παγώνει η αξιοποίηση των τελευταίων 25 δισ – Τριπλό χτύπημα στις τράπεζες
Η έξοδος της Ελλάδος από το μνημόνιο έχει πολιτικό πλεονέκτημα αλλά αποτελεί τεράστιο ρίσκο για τις τράπεζες
Η μάχη του 4ου μνημονίου μεταξύ Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού που δεν το θέλει και του Draghi EKT που έμμεσα το υποστηρίζει έχει προκαλέσει έντονες ζυμώσεις στο εσωτερικό των δανειστών.
Παραδόξως δεν είναι ο Schaeuble ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας που ζητάει 4ο μνημόνιο ο οποίος έχει φύγει από την ευρωπαϊκή κεντρική πολιτική σκηνή αλλά ο Draghi της ΕΚΤ που αγγίζει λόγω θεσμικής αρμοδιότητας τις τράπεζες.
Ο Draghi τόνισε ότι επαφίεται στην Ελλάδα εάν θέλει να ζητήσει 4ο μνημόνιο – ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα πιστωτική γραμμή ECCL ή PCCL με κεφαλαιακό απόθεμα 10-20 δισεκ. – ωστόσο προειδοποίησε ότι σε οποιαδήποτε κρίση εάν η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα ή σε είναι συνεπείς στις μεταρρυθμίσεις…τότε θα υποστεί σοβαρά πλήγματα με τις τράπεζες λόγω ρευστότητας να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Ωστόσο με βάση ορισμένες πηγές άπαξ και το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, φαίνεται ότι διάκειται θετικά στην ύπαρξη ενός 4ου μνημονίου.
Η Ελλάδα είναι πιθανό να πιεστεί να αποδεχθεί ένα 4ο μνημόνιο, ωστόσο στηρίζεται στην θεαματική βελτίωση των ομολόγων, στο liquidity buffer στο απόθεμα ρευστότητας 16 με 18 δισεκ. που θα δημιουργήσει μέσα στο 2018 για την 2ετία 2018 με 2019 και στα πρωτογενή πλεονάσματα λόγω ανάπτυξης.
Η Ελλάδα στηρίζεται στο καλό σενάριο αλλά τι θα συμβεί εάν υπάρξει κάποια ξαφνική κρίση;
Η στάση της Ελλάδος να αρνείται σχέδιο 4ου μνημονίου είναι βέβαιο ότι θα παγώσει την αξιοποίηση των 25 δισεκ. που απομένουν από το τρίτο πρόγραμμα από το τρίτο μνημόνιο.
Μετά τις δόσεις από την 3η και 4η αξιολόγηση θα έχουν απομείνει από τα συνολικά έως 86 δισεκ. περίπου 25 δισεκ. ευρώ.
Εφόσον μέρος των 25 δισεκ. δεν χρησιμοποιηθεί για την Ελλάδα θα πληγούν οι τράπεζες για τους εξής λόγους
Α)Θα μπορούσαν μέρος των κεφαλαίων αυτών να χρησιμοποιηθεί ως capital buffer για πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 στις ελληνικές τράπεζες.
Εάν δεν δοθούν στην Ελλάδα και επιστραφούν στον ESM τα 25 δισεκ. οι τράπεζες δεν θα έχουν διαθέσιμα κεφάλαια για αυξήσεις κεφαλαίου.
Β)Θα μπορούσε μέρος των κεφαλαίων από τα 25 δισεκ. από το τρίτο πρόγραμμα να χρησιμοποιηθούν σε bad bank.
Εάν δεν δοθούν στην Ελλάδα και επιστραφούν στον ESM τα 25 δισεκ. οι τράπεζες δεν θα έχουν διαθέσιμα κεφάλαια για μια bad bank που θα αποδειχθεί αναγκαία…όταν το 2019 οι τράπεζες φθάσουν στον πυρήνα του προβλήματος των NPLs και NPEs.
Γ)Υπάρχει και ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα που δεν σχετίζεται με την αξιοποίηση των κεφαλαίων του τρίτου μνημονίου αλλά με την ύπαρξη του 3ου μνημονίου.
 Το πρόβλημα ρευστότητας έχει δύο ερμηνείες
1)Εφόσον η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο θα χάσει το waiver λόγω έλλειψης επενδυτικού βαθμού, δεν έχει την απαραίτητη πιστοληπτική ικανότητα.
2)Εφόσον η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο θα είναι έρμαιο των αγορών και εάν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή….οι πρώτες που θα πληγούν θα είναι οι ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ το waiver δηλαδή τα ελληνικά assets να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ για πράξεις νομισματικής πολιτικής και εν προκειμένω παροχής ρευστότητας.
Η Ελλάδα λόγω πιστοληπτικής ικανότητας τα ομόλογα είναι υψηλού ρίσκου και η χώρα δεν διαθέτει investment grade δηλαδή βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-.
Εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα στήριξης καμία ελληνική τράπεζα δεν θα μπορούσε να δανειστεί απευθείας από το ευρωσύστημα.
Η ύπαρξη του μνημονίου ή τρίτου προγράμματος στήριξης επιλύει το πρόβλημα της πιστοληπτικής ανεπάρκειας της χώρας.
Με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και επειδή μέχρι τότε είναι αδύνατο η Ελλάδα να έχει καταστεί investment grade – θα χρειαστεί περίπου 3 χρόνια – θα χάσουν οι ελληνικές τράπεζες το waiver δηλαδή την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα πάσης φύσεως ομόλογα που κατέχουν ως εγγύηση – collaterals – στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα.
Τι θα συμβεί;
Ότι ρευστότητα αντλούν απευθείας από την ΕΚΤ με 0% επιτόκιο θα την αντικαταστήσουν με ELA.
Εάν η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια συνέβαινε σήμερα περίπου 13 δισεκ. ρευστότητα υποχρεωτικά θα μετατρεπόταν σε ELA σε έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας με επιτόκιο 2,55% από 0%.
ΟΙ ελληνικές τράπεζες με στοιχεία αρχών Δεκεμβρίου 2017 έχουν δανειστεί από το ευρωσύστημα 35 δισεκ. εκ των οποίων 13,1 δισεκ. από την ΕΚΤ και 21,9 δισεκ. με ELA.
Εθνική 4,7 δισεκ. ΕΚΤ 3,7 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.  
Alpha 10,5 δισεκ. ΕΚΤ 3,2 δισεκ. και ELA 7,3 δισεκ.  
Eurobank 9,7 δισεκ. ΕΚΤ 2,2 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.  
Πειραιώς 4,7 δισεκ. ΕΚΤ 3,7 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.  
Τι θα συνέβαινε πρακτικά εάν σήμερα η Ελλάδα βρισκόταν σε περιβάλλον καθαρής εξόδου;
Το ELA από 21,9 δισεκ. θα εκτοξευόταν στα 35 δισεκ. ευρώ.
Πως σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο να επιλύσει το πρόβλημα;
Με δύο τρόπους
1)Οι τράπεζες μέσω της αύξησης των καταθέσεων και μέσω της άντλησης ρευστότητας από τις αγορές να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα.
2)Το ελληνικό δημόσιο θα δημιουργήσει έως το Καλοκαίρι του 2018 ένα capital buffer 16 με 18 δισεκ. τα οποία σε αυτή την φάση προσεγγίζουν τα 10 δισεκ.
Αυτά τα 16 με 18 δισεκ. capital buffer το δημόσιο θα μπορούσε να τα καταθέτει στις τράπεζες αντί στην ΤτΕ ώστε να τις βοηθήσει με το πρόβλημα του waiver, ωστόσο κάτι τέτοιο θα το απορρίψει η ΕΚΤ.
Ακόμη όμως και εάν αυτό ήταν εφικτό.
Τι θα συμβεί εάν το ελληνικό κράτος έχει ανάγκη για να χρησιμοποιήσει το capital buffer, το απόθεμα ρευστότητας θα το αποσύρει από τις τράπεζες και τότε το τραπεζικό σύστημα δεν θα έχει άλλη λύση από να στραφεί ξανά στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.
Άρα το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκεται σε μια διαρκή φάση ομηρίας από το ελληνικό δημόσιο και την ρευστότητα του που θα είναι κατατεθειμένη στις τράπεζες υπό την μορφή κατάθεσης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

Funds που κατέχουν 4 δισ ελληνικά ομόλογα χειραγωγούν ακραία, η 10ετία 3,90% (επίπεδα 2006) – Προς έκδοση 7ετούς

Funds που κατέχουν 4 δισ ελληνικά ομόλογα χειραγωγούν ακραία, η 10ετία 3,90% (επίπεδα 2006) – Προς έκδοση 7ετούς
Το ράλι έχει οδηγήσει την απόδοση του 5ετούς σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα στο 3,25% ενώ εκδόθηκε στο 4,625%....
(upd) Το εξωφρενικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα με τα επιτόκια σε χαμηλά 2006 στο 3,90% στην 10ετία είναι πλέον επικίνδυνο καθώς με βάση ορισμένες πληροφορίες ομάδα κατόχων ελληνικών ομολόγων από ξένα funds προσπαθεί με τακτικές ανατιμητικής κερδοσκοπίας να χειραγωγήσει την αγορά.
Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει υποστηριχθεί από μια ουσιώδη αλλαγή, το swap δηλαδή η μετατροπή των 20 παλαιών ομολόγων σε 5 νέα έδωσε βάθος στην αγορά και επέτρεψε σε ορισμένα hegde funds να προκαλούν την ακραία ανατιμητική κερδοσκοπία. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι
-Σε σύνολο 25,5 δισεκ. ελληνικού χρέους σε κυκλοφορία πλην των ομολόγων που έχουν απομείνει στο PSI+
- Οι ξένοι κατέχουν 11 δισ. ή το 43% των ομολόγων σε ελεύθερη κυκλοφορία.
Από αυτούς περίπου κάτοχοι ελληνικών ομολόγων 4 δισεκ. γαλλικά και αμερικανικά funds είναι αυτοί που έχουν στήσει το ακραίο ανατιμητικό παιχνίδι στα ελληνικά ομόλογα. 
- Οι ξένοι κατέχουν επίσης 6,8 δισεκ. έντοκα σε σύνολο 14,9 δισεκ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις τελευταίες δημοπρασίες σχεδόν το 70% των εκδόσεων καλύπτεται από ξένους επενδυτές.

Ράλι ακραίας ανατιμητικής κερδοσκοπίας

Το 10ετές ομόλογο που αποτελεί τίτλο αναφοράς, ήδη διαπραγματεύεται στο 3,90% ενώ σε βάθος μηνών θα μπορούσαμε να δούμε αποδόσεις στο 3,5% ή 150 μονάδες βάσης spread έναντι της Πορτογαλίας.
Το 3,90% απόδοση στην ελληνική 10ετία μας πηγαίνει στο 2006 καθώς τότε τα επιτόκια ήταν στο 3,90%.
Το ράλι που έχει σημειωθεί από 5,5% η 10ετία στο 3,90% αμέσως μετά το επιτυχημένο swap χρήζει προσοχής πλέον καθώς πλέον αφέθηκε η αγορά στην τύχη ακραίας κερδοσκοπίας.
Ξένοι επενδυτές που κατέχουν 11 δισεκ. σε ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε ελεύθερη κυκλοφορία έχουν ακολουθήσει τακτικές ακραίας ανατιμητικής κερδοσκοπίας που πλέον χρήζει πολύ μεγάλης προσοχής καθώς η τιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου δεν συνάδει με τόσο μεγάλες αποκλίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα.
Η Ελλάδα βαθμολογείται σε επίπεδα Β- και σε Caa2 από Moody’s και απέχει 6 έως 8 βαθμίδες από την κατηγορία investment grade.
Η Πορτογαλία που είναι investment grade έχει επιτόκια 2% χαμηλότερα από την Ελλάδα.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 360 μονάδες βάσης και έναντι των Πορτογαλικών 200 μονάδες βάσης.
Είναι προφανές ότι ενόψει του κλεισίματος του 2017 πολλά χαρτοφυλάκια χειραγωγούν

Η εικόνα των ελληνικών ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο λήξης 2019 έχει μέση απόδοση 2,08%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση απόδοση 3,25%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Τα 5 νέα ομόλογα του swap έχουν την εξής τιμολόγηση.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,15 μονάδες βάσης και απόδοση 3,47%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 98,75 μονάδες βάσης και απόδοση 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94 μονάδες βάσης και απόδοση 4,46%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 93 μονάδες βάσης και απόδοση 4,56%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 93 μονάδες βάσης και απόδοση 4,69
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο παραμένει σε χαμηλά ετών στο 1,88% με πρόσφατο υψηλό 3% - το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% -  και ιστορικό χαμηλό 1,75% στις 13 Μαρτίου του 2015.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,42% και στην Ιταλία το 10ετές έχει απόδοση 1,78% με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016

Σχεδιάζεται έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,60% με 3,70%

Το ελληνικό δημόσιο κάποια στιγμή τέλη Ιανουαρίου 2018 θα προχωρήσει σε δημοπρασία 7ετούς ομολόγου με στόχο 3 δισεκ. ευρώ.
Ενδέχεται όμως εφόσον τα επιτόκια παραμείνουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα πολλών ετών (επίπεδα 2006), να εξεταστεί ακόμα και η έκδοση 10ετους ομολόγου.
Εάν η έκδοση είναι 7ετους ομολόγου, το επιτόκιο θα κινηθεί μεταξύ 3,60% με 3,70%.
Να ληφθεί υπόψη ότι το 5ετές ομόλογο που σχετικά πρόσφατα εκδόθηκε,  είχε επιτόκιο 4,625% και πλέον εμφανίζει απόδοση στο 3,25% δηλαδή σχεδόν 1,40% χαμηλότερα.

Που αποδίδεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα;

Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα αποδίδεται στο γεγονός ότι η αγορά απέκτησε βάθος μέσω του swap αλλά και στην διάθεση ορισμένων επενδυτών να αγοράσουν από τώρα ομόλογα για να εκμεταλλευτούν το ράλι που θα συνεχιστεί και το 2018.
Προφανώς η βελτιούμενη εικόνα της οικονομίας έχει επιδράσει θετικά αλλά η κίνηση της αγοράς ομολόγων έχει κατά βάση ελατήριο που σχετίζεται με τον τρόπο που η αγορά λειτουργεί πλέον.
Μια ρηχή αγορά ξαφνικά απέκτησε βάθος σχεδόν 25 - 26 δισεκ. που είναι τα ελεύθερα διαπραγματεύσιμα ομόλογα…επιτρέποντας να εκδηλώνονται φαινόμενα ακραίας ανατιμητικής κερδοσκοπίας.

Ποιοι κερδίζουν από τα ελληνικά ομόλογα;

Ας ξεκινήσουμε από την Ελλάδα.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 3,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα προφανώς ασήμαντο χαρτοφυλάκιο σε σχέση με το παρελθόν π.χ. το 2006 είχαν κρατικά ομόλογα 50 δισεκ.
Εάν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν 50 δισεκ. αλλά 20 δισεκ. ελληνικά κρατικά ομόλογα θα είχαν κέρδη τουλάχιστον 800 εκατ μόνο από την πτώση των αποδόσεων και την άνοδο των τιμών....
Από τα 3,6 δισεκ. π.χ. το 1,6 δισεκ. το κατέχει η Alpha bank και ακολουθεί η Eurobank ενώ σχεδόν ασήμαντα χαρτοφυλάκια έχουν Εθνική και Πειραιώς.
Άρα πρωτίστως Alpha και Eurobank εμφανίζονται να καταγράφουν τα περισσότερα κέρδη σε σχέση με άλλες τράπεζες.
Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχουν ελληνικές τράπεζες που πουλάει διακριτικά έντοκα γραμμάτια και αγοράζει μακροχρόνια ομόλογα κυρίως 10ετία.
Οι κινήσεις αυτές είναι βραχυπρόθεσμες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε περιθώριο.
Να σημειωθεί ότι το όριο των 3,6 δισεκ. σε κρατικά ομόλογα δεν είναι τυχαίο είναι διοικητικά καθορισμένο από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες – κακώς – δεν μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα όσο δανείζονται ELA έκτακτη παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα.
Όμως οι ελληνικές τράπεζες ενώ κερδίζουν από το ανατιμητικό ράλι δεν το υποκινούν αλλά κυρίως αμερικανικά funds που επιχειρούν τακτικές ακραίας κερδοσκοπίας.

Ποιες είναι οι δίκαιες αξίες στα ελληνικά ομόλογα;

Το ερώτημα αυτό είναι πολύ κρίσιμο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση 3,90% και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι σε αυτή την φάση, το πολύ έως 15 Δεκεμβρίου να συνεχίσει και ακολούθως θα σημειωθούν και πωλήσεις.
Όμως η διαφορά 150 μονάδων βάσης πάνω από την Πορτογαλία φαίνεται να αποτελεί το μέγιστο όριο της αγοράς δηλαδή το ελληνικό 10ετές με σημερινούς όρους να έχει επιτόκιο περίπου 3,50% ή 150 μονάδες βάσης.
Οποιαδήποτε μικρότερη διαφορά spread κάτω από 150 μ.β. θα αποτελεί ακραία στρέβλωση και δεν θα δικαιολογείται από την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος με βάση τους οίκους αξιολόγησης.
Πάντως όσο τοποθετούνται ξένοι για να πάρουν θέσεις ενόψει…του ράλι του 2018 μεγάλο πισογύρισμα στα ομόλογα δεν θα υπάρξει, κάποιες ρευστοποιήσεις ίσως υπάρξουν αλλά όχι μαζικό πισογύρισμα.

Γιατί δεν ακολουθεί το ξέφρενο ράλι των ομολόγων το χρηματιστήριο;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια από τις δύο αγορές…. μετοχές και ομόλογα κάνει λάθος.
Όποιος κάνει λάθος θα πρέπει υπό μορφή ελατηρίου να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα.
Εάν δεν κάνει λάθος η αγορά ομολόγων, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο και οι μετοχές θα πρέπει να αντιδράσουν έντονα ανοδικά.
Βέβαια ρόλο στην απογοήτευση και κόπωση της χρηματιστηριακής αγοράς έχει καίρια διαδραματίσει το stress tests που θα ανακοινωθεί Μάιο 2018.
Τα ομόλογα έτρεξαν γιατί ξαφνικά απέκτησαν ένα ποιοτικό στοιχείο που δεν διέθεταν…το βάθος.
Το χρηματιστήριο δεν προσελκύει επενδυτές κυρίως γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις τράπεζες.
Εάν όμως η επενδυτική κοινότητα πειστεί ότι το ρέλι στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι φούσκα, τότε είναι βέβαιο ότι αυτό το μεγάλο χάσμα ομολόγων – μετοχών θα κλείσει με ράλι στις μετοχές.
Σε πρώτη φάση και με στόχο α΄ 2μηνο 2018 δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 820 μονάδες ή άνοδος +8% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Πρώτη ενημέρωση 15/12/2017 - 17:50
www.bankingnews.gr

Αθλητικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Αθλητικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Πολιτικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Πολιτικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Τερέζα Μέι προς υπηκόους ΕΕ: Θέλω να μείνετε - Ξέρω ότι η χώρα μας θα ήταν φτωχότερη αν φεύγατε

 

Μήνυμα προς τους υπηκόους χωρών - μελών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μέσω ανοιχτής επιστολής που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου. 

"Ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, είμαι περήφανη που περισσότερα από τρία εκατομμύρια από εσάς, πολίτες της ΕΕ, έχετε επιλέξει να φτιάξετε τα σπίτια και τη ζωή σας στη χώρα μας" αναφέρει η Τερέζα Μέι δηλώνοντας ευγνωμοσύνη για τα όσα έχουν προσφέρει οι πολίτες της ΕΕ και καλώντας τους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά το Brexit. 

"Εκτιμώ πολύ το βάθος των συνεισφορών που κάνετε - εμπλουτίζοντας κάθε κομμάτι της οικονομίας μας, της κοινωνίας μας, του πολιτισμού μας και της εθνικής μας ζωής. Ξέρω ότι η χώρα μας θα είναι φτωχότερη αν φύγετε και θέλω να μείνετε. Έτσι, από την αρχή των διαπραγματεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερα σταθερά ότι η προστασία των δικαιωμάτων σας - μαζί με τα δικαιώματα των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν σε χώρες της ΕΕ - ήταν η πρώτη μου προτεραιότητα. Πήρατε την απόφαση να ζήσετε εδώ χωρίς καμία προσδοκία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ. Γι`αυτό έχω πει ότι θέλω να είστε σε θέση να συνεχίσετε να ζείτε τη ζωή σας όπως πριν. Γνωρίζω όμως ότι σε ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για εσάς και τις οικογένειές σας υπήρξε μια υποκείμενη ανησυχία, η οποία μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο όταν είχαν εξεταστεί οι λεπτομέρειες μερικών πολύ περίπλοκων και τεχνικών ζητημάτων και είχαν εξασφαλιστεί τα θεμέλια μιας επίσημης συμφωνίας. Γι 'αυτό χαίρομαι που ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων είναι ακριβώς αυτό που επιτύχαμε" γράφει η πρωθυπουργός και εξηγεί:

"Όταν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχετε τα δικαιώματά σας γραμμένα στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα γίνει μέσω του Συμφωνητικού Αποχώρησης και του Σχεδίου Εφαρμογής, το οποίο θα προωθήσουμε αφού ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για την ίδια τη Συμφωνία Απόσυρσης.

Τα δικαιώματά σας θα εφαρμοστούν τότε από τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπου ενδείκνυται, τα δικαστήριά μας θα λάβουν δεόντως υπόψη τη σχετική νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και συμφωνήσαμε επίσης ότι για περίοδο οκτώ ετών - όπου η υπάρχουσα νομολογία δεν είναι σαφής - τα δικαστήρια μας θα μπορούν να επιλέξουν να ζητήσουν από το Δικαστήριο μια ερμηνεία πριν από τη λήψη της δικής τους απόφασης. Έτσι, καθώς αναλαμβάνουμε τον έλεγχο των νόμων μας, μπορείτε να είστε σίγουροι όχι μόνο ότι τα δικαιώματά σας θα προστατευθούν στα δικαστήρια μας, αλλά ότι θα υπάρξει συνεκτική ερμηνεία αυτών των δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμφωνήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα εισαγάγουμε ένα νέο καθεστώς διακανονισμού κατά το βρετανικό δίκαιο για τους πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους που καλύπτονται από τη Συμφωνία Απόσυρσης.

Αν έχετε ήδη πενταετή συνεχή διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν θα φύγουμε από την ΕΕ - στις 29 Μαρτίου 2019 - θα έχετε δικαίωμα μόνιμης παραμονής. Και αν είστε εδώ για λιγότερο από πέντε χρόνια, θα είστε σε θέση να μείνετε μέχρι να φτάσετε στο κατώφλι των πέντε ετών.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτύχαμε στις διαπραγματεύσεις, τα στενά μέλη της οικογένειάς σας θα είναι ελεύθερα να έρθουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει τους υπάρχοντες συζύγους, τους ανύπαντρους συντρόφους, τα παιδιά, τους εξαρτώμενους γονείς και τους παππούδες τους καθώς και τα παιδιά που γεννήθηκαν ή υιοθετήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις 29 Μαρτίου 2019.

Τα δικαιώματά σας σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης, σύνταξης και άλλων παροχών θα παραμείνουν τα ίδια με αυτά που ισχύουν σήμερα.

Συμφωνήσαμε επίσης να προστατεύσουμε τα δικαιώματα εκείνων που βρίσκονται σε διασυνοριακή κατάσταση τη στιγμή της αποχώρησής μας και έχουν δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τους τουρίστες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, τους σπουδαστές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε περιλαμβάνει αμοιβαίους κανόνες για την προστασία των υφιστάμενων αποφάσεων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων - για παράδειγμα, για τους γιατρούς και τους αρχιτέκτονες. Επίσης, σας επιτρέπει να απουσιάζετε από το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως πέντε ετών χωρίς να χάσετε το καθεστώς που έχετε εξασφαλίσει- περισσότερο από το διπλάσιο της περιόδου που επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.

Θα υπάρξει μια διαφανής, ομαλή και εξορθολογισμένη διαδικασία που θα σας επιτρέψει να υποβάλετε αίτηση για μόνιμη διαμονή (settled status) από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Δεν θα κοστίσει τίποτα περισσότερο από την αίτηση για διαβατήριο. Και αν έχετε ήδη ένα έγκυρο έγγραφο μόνιμης διαμονής, θα έχετε τη δυνατότητα να μετατρέψετε την κατάστασή σας σε "settled status" χωρίς χρέωση.

Συνεργαζόμαστε επίσης στενά με τα κράτη μέλη της Ελβετίας και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επωφεληθούν επίσης από αυτές τις ρυθμίσεις.

Έχω περάσει πολλές ώρες συζητώντας τα θέματα αυτά με όλους τους υπόλοιπους 27 ηγέτες της ΕΕ τους τελευταίους 18 μήνες καθώς και με τον κ. Juncker, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ και τον κύριο διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπάρνιερ. Είμαι πεπεισμένη ότι όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συναντηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα προχωρήσει σε αυτή τη βάση. Και θα κάνω ό, τι μπορώ για να διασφαλίσω ότι θα κάνουμε το ίδιο.

Έτσι, τώρα δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Μπορείτε να κοιτάξετε μπροστά, ασφαλείς, γνωρίζοντας ότι τώρα υπάρχει μια λεπτομερής συμφωνία στο τραπέζι, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν αναφέρει πώς σκοπεύουμε να διατηρήσουμε τα δικαιώματά σας - καθώς και τα δικαιώματα των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν σε χώρες της ΕΕ. Γιατί έχουμε εξασφαλίσει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θέτουν πρώτα τους ανθρώπους. Αυτό υποσχέθηκα να πράξω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω σε κάθε στάδιο αυτής της διαδικασίας.

Το νέο έντυπο Ε3




Το νέο έντυπο Ε3 τέθηκε από την Παρασκευή, 8.12.2017 σε διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2017. Βέβαια, να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για δημόσια διαβούλευση όπως τη γνωρίζουμε μέσα από το open.gov, αφού εν προκειμένω οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τα σχόλια, τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους με μήνυμα στο e3_proposal@aade.gr. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως είναι μια θετική κίνηση από την πλευρά της Α.Α.Δ.Ε. γιατί με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις και τα σχόλια των συναδέλφων πάνω στο έντυπο Ε3.
Το έντυπο άλλαξε ριζικά σε σχέση με το προηγούμενο αναφορικά με τη δομή του, προσαρμοσμένο στις νέες διατάξεις των Ε.Λ.Π. Μοιραία έπρεπε να γίνει αυτή η προσαρμογή αφού τα Ε.Λ.Π. έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Κατά μία σελίδα μικρότερο, με συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες τόσο για απλογραφικά όσο και για διπλογραφικά βιβλία, αλλά και με νέα πληροφοριακά στοιχεία που ζητούνται στην πρώτη σελίδα. Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια από τα πληροφοριακά και λοιπά στοιχεία θα αντλούνται από τα αρχεία της Α.Α.Δ.Ε.
Σχετικά με την ανάλυση των εσόδων και των εξόδων στις διάφορες υποκατηγορίες (βλ. πίνακες Ζ1 και Ζ2), πρέπει να καταστεί σαφές από την Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. ότι, ειδικά για το φορολογικό έτος 2017 δεν θα είναι υποχρεωτική η αναλυτική συμπλήρωσή τους, αλλά δυνητική.
Πρέπει να αναλογιστούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Α.Α.Δ.Ε. ότι μια υποχρεωτική αναγραφή των εν λόγω δεδομένων θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στα λογιστήρια όλης της χώρας. Κατά τα λοιπά στο νέο έντυπο εμπεριέχονται όλες οι πληροφορίες που υπήρχαν και στο προηγούμενο, απλά όπως σημειώσαμε έχει αλλάξει ριζικά η δομή του εντύπου.
Καλό είναι να στείλουμε τις όποιες παρατηρήσεις μας στην Α.Α.Δ.Ε. Ενδεχομένως να ληφθούν υπόψη από τα αρμόδια στελέχη ή να επανεξεταστούν κάποιοι κωδικοί ή αστοχίες του εν λόγω εντύπου και στην οριστική του έκδοση να διορθωθεί. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο από την όποια διαβούλευση, όταν φυσικά είναι ουσιαστική και δεν γίνεται μόνο για το θεαθήναι.
Ας δούμε τις βασικές αλλαγές του εντύπου που τέθηκε σε διαβούλευση.
Ι. Σελίδα 1
[Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]


Στα πληροφοριακά στοιχεία έχουν προστεθεί πληροφορίες για την κατηγοριοποίηση των οντοτήτων σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π.

[Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]

Ο πίνακας Α με τα πληροφοριακά στοιχεία του φορολογούμενου δεν περιέχει αλλαγές.

[Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]


Ο πίνακας Β με τα πληροφοριακά στοιχεία του φορολογούμενου περιέχει αρκετές επιπλέον πληροφορίες.

[Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]

Αναλυτικά:



Παρατήρηση: Ο κωδικός 076 ο οποίος αφορά στην υποχρέωση απογραφής πρέπει να αλλαχθεί. Ο ίδιος κωδικός χρησιμοποιείται στον επόμενο πίνακα (πωλήσεις αγαθών μέσω διαδικτύου).









Ο πίνακας Γ'1 αφορά στον τρόπο δήλωσης των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων και δεν έχει αλλαγές σε σχέση με τον πίνακα Ε' του παλαιού εντύπου.

[Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]


Ο πίνακας Γ'2 στον οποίον δηλώνονται τα ενοίκια δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές εκτός από την προσθήκη του πεδίου "Αριθμός παροχής ρεύματος"
 [Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]


ΙΙ. Σελίδα 2

[Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]


Στην σελίδα 2 και συγκεκριμένα στον πίνακα Δ προσδιορίζεται το λογιστικό αποτέλεσμα τόσο από τα νομικά όσο και από τα φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα του λογιστικού συστήματος (απλογραφικά - διπλογραφικά). 
Στον πίνακα αυτό έχουν ενοποιηθεί οι πίνακες και οι κωδικοί του παλαιού εντύπου οι οποίοι προσδιόριζαν το λογιστικό αποτέλεσμα τόσο των φυσικών προσώπων, όσο και των νομικών προσώπων. (Υποπίνακες α, β, γ, δ, ε, στ και ζ του πίνακα ΣΤ και υποπίνακες α, β, γ, δ, ε, στ και ζ του πίνακα Θ' του παλαιού εντύπου).

Για το προσδιορισμό του κόστους πωληθέντων και του κόστους αναλώσεων έχουν προστεθεί πεδία για τη συμπλήρωση του κόστους απομείωσης των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών.
 [Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]



Επίσης έχουν προστεθεί πεδία για τον προσδιορισμό του κόστους αναλώσεων από αγροτική και βιολογική δραστηριότητα. 

[Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]


Με τους υποπίνακες Δ5, Δ6, Δ7, Δ8, Δ9 και Δ10 ολοκληρώνεται ο προσδιορισμός του λογιστικού αποτελέσματος προ φόρου (οι πληροφορίες αυτές υπήρχαν και στο παλαιό έντυπο).

[Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]


Τέλος στην σελίδα 2 του νέου εντύπου ο πίνακας Ε' είναι ο πίνακας Κ του παλαιού εντύπου χωρίς καμία τροποποίηση.

[Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]


ΙΙΙ. Σελίδα 3

[Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]


Πίνακας ΣΤ'
Ο πίνακας αυτός συμπληρώνεται από τις ατομικές επιχειρήσεις (με απλογραφικό η διπλογραφικό λογιστικό σύστημα) και όχι από τα ΝΟΜΙΚΑ πρόσωπα καθόσον η φορολογική αναμόρφωση αυτών γίνεται στο ΕΝΤΥΠΟ Ν.   
Ο πίνακας ΣΤ' περιέχει τις αντίστοιχες πληροφορίες του πίνακα Ζ’ του παλαιού εντύπου καθώς και ορισμένες του υποπίνακα ζ του πίνακα ΣΤ’.

Στην επόμενη εικόνα μπορείτε να δείτε με κόκκινο χρώμα την αντιστοιχία των πεδίων του Νέου πίνακα ΣΤ' με τους κωδικούς του παλαιού εντύπου.
 


[Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]


Πίνακας Ζ
Ο πίνακας Ζ περιέχει ορισμένες πληροφορίες του πίνακα Η’ και του πίνακα Θ’ της τρίτης σελίδας του παλαιού εντύπου Ε3, οι οποίες αφορούσαν επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, καθώς και πληροφορίες του πίνακα ΣΤ’ από την δεύτερη σελίδα του παλαιού εντύπου. Η πλειοψηφία των πληροφοριών που βρίσκονται στον πίνακα Ζ είτε αποτελούν νέες πληροφορίες οι οποίες δεν υπήρχαν στο παλαιό έντυπο, είτε είναι πληροφορίες που υπήρχαν ενοποιημένες σε κωδικούς των ως άνω πινάκων (Θ’, ΣΤ’)

[Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]

Υπάρχει και ο παρακάτω υποπίνακας όπου θα αναγράφονται αναλυτικά οι κάτωθι δαπάνες και τα έσοδα. 


Ο πίνακας Η' είναι ο αντίστοιχος πίνακας Ι' του παλαιού εντύπου χωρίς καμία διαφορά.
 [Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση]








Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38258?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...