Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Τι ζητούν οι Ρώσοι στην (ελληνική) Μεσόγειο


Τι ζητούν οι Ρώσοι στην (ελληνική) Μεσόγειο

  
  1
 
Την αναδιάταξη των στρατηγικών και οικονομικών της θέσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δρομολογεί το τελευταίο διάστημα η Μόσχα και οι δύο επιχειρηματικές εξελίξεις της εβδομάδας που δρομολογήθηκαν μερωσική πρωτοβουλία στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, μόνο τυχαίες δεν είναι. 

Ο λόγος για τις επαφές …τρίτου τύπου που έχει ηρωσική τράπεζα VTB με την Marfin, τις οποίες αποκάλυψε η εφημερίδα «Πολίτης», αλλά και το ραντεβού του «αφεντικού» της Gazprom,Alexander Medvedev με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου με «μενού» τη ΔΕΠΑ.

Οι γνώστες των γεωπολιτικών ισορροπιών αναφέρουν εδώ και μήνες ότι η «αραβική άνοιξη» έχει στοιχίσει στη Μόσχα αρκετά από τα σημεία αναφοράς που είχε μέχρι σήμερα στην στρατηγική και οικονομική της σκακιέρα, με σημαντικότερη την επικείμενη «απώλεια» της Συρίας. Για τον λόγο αυτό ανασχεδιάζει την τακτική της. Η Κύπρος, είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο, στο οποίο οι Ρώσοι έχουν πραγματοποιήσει «απόβαση» από ετών, ποντάροντας ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή της διάσταση. Για τους Ρώσους, η Κύπρος είναι μία πύλη στην Ευρωπαική Ένωση, αλλά και ένα σημείο εξυπηρέτησης τόσο των στρατηγικών, όσο και των οικονομικών της συμφερόντων.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η Μόσχα έσπευσε να βοηθήσει προ μηνών τη Λευκωσία χορηγώντας της ένα χαμηλότοκο δάνειο 2,5 δις, ευρώ, όταν η Ελλάδα έβλεπε κλειστές πόρτες και επιτόκια χρεωκοπίας. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το δάνειο αυτό ήταν και η απαρχή πολλών εξελίξεων, και κατά τα φαινόμενα είχε αρκετές... υποθήκες. Μια από αυτές μπορεί να είναι και ο έλεγχος του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Όπως είναι γνωστό ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ριμπολόγεφ ελέγχει μέσω funds το 9,9% της Τράπεζας Κύπρου, ενώ το ενδεχόμενο ενός deal της Marfin Λαικής Τραπεζας με τον ρωσικό τραπεζικό κολοσσό VTB, θα αλλάξει πλήρως τους συσχετισμούς.  

Οι δυο  τράπεζες φρόντισαν να μην επιβεβαιώσουν τις επαφές «τώρα» (εν μέσω και του χρηματιστηριακού ράλι, ομολογουμένως), χωρις όμως να διαψεύσουν επί της ουσίας ότι αυτές δεν έγιναν ή και θα συνεχιστούν.  Για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι φήμες στην Κύπρο επιμένουν ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη ελέγξει το λογιστήριο της τράπεζας. 

Κατα τις ίδιες φήμες τα στοιχεία που «αποκαλύφθηκαν» ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά επιτρέποντας στη διοίκηση της τράπεζας να αναλάβει (όπως φάνηκε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της)  πρόσθετες προβλέψεις για μελλοντικούς κινδύνους προσαρμοσμένες σε σενάριο παρατεταμένης κρίσης. 
Κάτι που για πολλούς σημαινει ότι η διοίκηση (που ανακοίνωσε και την τροποποίηση του ονόματος της τραπεζας επί Κυπριακού εδάφους σε Λαϊκή Τράπεζα) έχει εξασφαλισμένες τις ανάγκες και έχει κλείσει τηνανακεφαλαιοποίησή της. Κάπως έτσι, «έπεσε» και το όνομα της VTB που όπως επιμένουν οι πληροφορίεςσκοπεύει να μπει στην κυπριακή τράπεζα μέσω της διαδικασίας αύξησης κεφαλαλίου σε τιμή που θα έχει και premium. 
Όπως είναι γνωστό, η Marfin Popular θα χρειαστεί 1,35 δις ευρώ τα οποία θα καλύψει με βάση ένα μοντέλο αύξησης κεφαλαίου που έχει ήδη εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Εξ αυτών η VTB φέρεται να προτίθεται να καταβάει από 800 εκατ. έως και 1 δις. 

Ευρώ για να αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξης του 40%. Πιθανολογείται όμως, ότι μπορεί να επιλεγεί και άλλη μέθοδος ώστε να αποφευχθεί η μέθοδος της δημόσιας προσφοράς (ενεργοποιείται για ποσοστά ένω του 30%) που θα βάλει στο παιχνίδι τους υφιστάμενους μετόχους βασικούς μετόχους: το Dubai με ποσοστό 18,69%, τη MIG με 9,49% και βεβαίως τον νέο μέτοχο της MIG, το Αμπού Ντάμπι. Από το πως θα κινηθούν οι βασικοί μέτοχοι εξαρτάται και το πως θα ολοκληρωθεί  η πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Marfin.

Ο όμιλος VTB από την πλευρά του δεν είναι τυχαίος «παίκτης». Ιδρύθηκε το 1990, έχει έδρα τη Μόσχα, θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας, και τα ρωσικά κουτσομπολιά της αναφέρουν ως την «τράπεζα του Πούτιν», ίσως επειδή κύριος μέτοχος είναι το κράτος. 

Διαθέτει διεθνές δίκτυο με περισσότερες από 30 τράπεζες σε 19 χώρες στον κόσμο. Οι σημαντικότερες θυγατρικές της είναι η VTB Capital plc (Λονδίνο, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Nέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ, Κίεβο), η VTB 24, η VTB Bank (Αυστρία, Γαλλία Γερμανία) και η Russian Commercial Bank (Ελβετία, Κύπρος)
Κατά τα στοιχεία του 2010, η VTB Bank είχε κέρδη ύψους 2 δισ. δολαρίων, συνολικά έσοδα ύψους 5,9 δισ. δολαρίων και υπό διαχείρηση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 150 δισ. Δολάρια.

Αν οι συζητήσεις καταλήξουν σε οριστικό deal θα πρόκειται για μια μεγάλη στρατηγική συμφωνία στον τραπεζικό τομέα καθώς η ελληνική κρίση θα αποτελέσει απαρχή ανατροπής σκηνικού και σοβαρών ανακατατάξεων στον τραπεζικό κλάδο.

Στο μεταξύ καθώς οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (μαζί ή χωρίς τον ΔΕΣΦΑ) μπαίνουν στην τελική ευθεία με την προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 22 Μαρτίου, το ραντεβού Παπακωνσταντίνoυ και Medvedev, άναψε φωτιές, καθώς επιβεβαίωσε το ισχυρό ενδιαφέρον της Gazprom για το ελληνικό σύστημα αερίου. 

Εκτός των Ρώσων, στην κούρσα για τη ΔΕΠΑ έχουν δηλώσει παρών η Gas De France και η Electricite De Franceη Enel και η Socar από το Αζερμπαϊτζαν. Αντίθετα οι γερμανικές E.ON και RWE ανακοίνωσαν πως δεν ενδιαφέρονται.

Στο ερώτημα εάν το «μακρύ χέρι» του Ρώσου μεγιστάνα μπορεί να φτάσει μέχρι τη... ΔΕΠΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το παιχνίδι θα κριθεί και με πολιτικούς όρους, αφήνοντας πρακτικά ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Δεν πρέπει πάντως να διαφεύγει της προσοχής ότι η κίνηση των Ρώσων έγινε περίπου την ώρα που η Τουρκία έβγαζε στη διεθνή αγορά οικόπεδα της περιοχής της Νοτιοανατοικής Μεσογείου για έρευνες υδρογονανθράκων. 

Οικόπεδα σε περιοχές που ενδιαφέρουν και την Ελλάδα αφού περιλαμβάνουν περιοχές κοντά στην Κύπρο και τα Δωδεκάνησα... 

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΟΥΓΓΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΟΥΓΓΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλλειψη «δημοκρατικής νομιμότητας», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) που θα δημοσιευθεί σήμερα Κυριακή. «Έχω εκλεγεί, η ουγγρική...
κυβέρνηση είναι εκλεγμένη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επίσης εκλεγμένο. Όμως ποιος εξέλεξε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Πού είναι η δημοκρατική της νομιμότητα;», αναρωτήθηκε ο Ορμπάν.
Οι σχέσεις μεταξύ Βουδαπέστης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τεταμένες μετά την πρόταση της τελευταίας να αναστείλει τη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας από το Ταμείο Συνοχής, ύψους 495 εκατομμυρίων ευρώ για το 2013, εξαιτίας του ιδιαίτερα υψηλού δημοσιονομικού της ελλείμματος.
Η Ουγγαρία δεν θα χάσει «ούτε σεντς» από τα χρήματα του Ταμείου Συνοχής, είχε διαβεβαιώσει την  Παρασκευή ο Ορμπάν.
Η Βουδαπέστη δέχεται επίσης τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας τριών αμφιλεγόμενων νόμων που έχει υιοθετήσει σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας και του δικαστικού συστήματος.
«Δεν μπορούν να μιλούν για εμάς, ούτε με εμάς με αυτό τον τρόπο, όπως το κάνει η Αριστερά και οι Φιλελεύθεροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», κατήγγειλε ο συντηρητικός Ούγγρος πρωθυπουργός.
Ο ίδιος κατηγόρησε εξάλλου τη «διεθνή Αριστερά» ότι έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της κυβέρνησής του. Εξαιτίας της μείωσης των ποσοστών της Αριστεράς στην Ουγγαρία, ο Ορμπάν πιστεύει ότι πλέον εξαπολύει τις επιθέσεις της «από το εξωτερικό και όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από την Αμερική».
Πάντως ο Ορμπάν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές στην ουγγρική νομοθεσία, σύμφωνα με την FAS.

Τετ α τετ Ελλάδας-Πορτογαλίας στον Economist


Τετ α τετ Ελλάδας-Πορτογαλίας στον EconomistΕκτύπωσηE-mail
03-03-2012 08:10:58
1
Image
Η Πορτογαλία ποτέ δεν βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Οι Πορτογάλοι μάλιστα πάντοτε εξοργίζονταν όταν η χώρα τους αποκλειόταν από τον ευρωπαϊκό χάρτη με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.
Δυστυχώς, το ότι βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο οφείλεται σε δυσάρεστους λόγους. Το επιτόκιο για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών έφτασε στις αρχές του χρόνου το 17%. Όσο περισσότερη συζήτηση γίνεται για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, τόσο πιο επιθετικοί γίνονται οι πιστωτές με την Πορτογαλία. Και κανείς δεν μπορεί να τους πείσει ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μεγάλες.
Οι διαφορές όμως είναι πράγματι σοβαρές, γράφει στο τελευταίο του τεύχος ο Economist. Στις 11 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από τις εκτεταμένες ταραχές και τους εμπρησμούς κτιρίων στην Αθήνα, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας οργάνωσε μια μεγάλη διαδήλωση εναντίον των περικοπών. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Λισαβόνας, περνώντας μπροστά από την Avenida da Liberdade, με τα καταστήματα Gucci και Prada. Δεν έσπασε ούτε ένα τζάμι. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ολοκλήρωνε τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που είχε ζητήσει η Τρόικα.
Οι μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία υποστηρίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα, που ψηφίζονται από τα 2/3 του πληθυσμού. Οι υπόλοιπες ψήφοι πηγαίνουν σε ένα μίγμα εκκεντρικών μοναρχικών, κομμουνιστών και οικολόγων. Αλλά κι εκείνοι δεν σχεδιάζουν ακριβώς την επανάσταση. «Πρέπει να αποπληρώσουμε το χρέος μας, αλλά το χρονοδιάγραμμα και το επιτόκιο δεν είναι ρεαλιστικά», τονίζει ο Ζόρζε Πίρες, μέλος του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η συνοχή αυτή μπορεί πάντως σύντομα να δοκιμαστεί. Το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 3%, ίσως κι ακόμη περισσότερο, το 2012. Κι αυτό έρχεται ύστερα από μια οριζόντια περικοπή 20% στον δημόσιο τομέα. Η ανεργία, που έφτασε πέρυσι το 14%, μπορεί να ανεβεί κι άλλο. Θεωρητικά, η οικονομία στη συνέχεια θα ανακάμψει και η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές το φθινόπωρο του 2013.
Λίγοι είναι όμως οι αναλυτές που πιστεύουν κάτι τέτοιο, καθώς η κυριότερη εξαγωγική αγορά της Πορτογαλίας, η Ισπανία, αντιμετωπίζει κι αυτή προβλήματα. Η Citigroup εκτιμά ότι η ύφεση θα συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια. Η Πορτογαλία θα χρειαστεί πιθανότατα και δεύτερη βοήθεια.
Όπως και στην Ιταλία, η κρίση του χρέους έπληξε την Πορτογαλία ύστερα από μια τρομερή δεκαετία. Την περίοδο 2000-2010 η αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ δεν ξεπέρασε το 0,2%. Κι αυτό, επειδή οι Κινέζοι και οι Ανατολικοευρωπαίοι είχαν αρχίσει να ανταγωνίζονται τις δύο μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες της Πορτογαλίας: τα υφαντουργικά προϊόντα και τα παπούτσια. Και οι δύο τομείς έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.
Παράλληλα όμως, αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τομείς όπως η δικηγορία, η υγεία ή το δημόσιο. «Όσοι σπούδασαν σκηνοθεσία κατέληξαν δημόσιοι υπάλληλοι», λέει ο Πέδρο Σάντα Κλάρα από το πανεπιστήμιο Nora της Λισαβόνας.
Το βιοτικό επίπεδο διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα χάρις σε χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι όταν ξέσπασε η κρίση, πολλοί ήταν εκείνοι που εξεπλάγησαν. Όταν η χώρα εντάχθηκε στην ευρωζώνη, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε προβλέψει ότι η βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν κάτι που ανήκε στο παρελθόν. Όμως τον Μάιο του 2011, το ΔΝΤ επέστρεψε.
Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να προχωρήσει επειγόντως σε μεταρρυθμίσεις. «Πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια, υπήρχε σ’ αυτή τη χώρα μέλλον για τους νέους ακόμη και χωρίς μεταρρυθμίσεις», λέει ο υπουργός Ναυτιλίας Μανουέλ Πίντο ντε Απρέου. «Τώρα αυτό πλέον δεν ισχύει». Το 10% των πτυχιούχων Πανεπιστημίου είναι άνεργοι.
«Προχωρούμε πλέον σε μια κοινωνία της αβεβαιότητας», λέει ο κοινωνιολόγος Αντόνιο Μπαρέτο. Αντίθετα με τους Έλληνες, οι Πορτογάλοι δεν κατηγορούν τους ξένους για τα προβλήματά τους. Πιστεύουν ότι εκείνοι πρέπει να τα λύσουν. Όπως λένε, αντίθετα με τους Ισπανούς, στη δική τους χώρα τους ταύρους τους αντιμετωπίζουν και τους εξουδετερώνουν άοπλοι άνθρωποι, κλείνει το άρθρο του Economist.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Wikileaks > Ηξεραν τα κοιτάσματα στο Αιγαίο!


Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Wikileaks > Ηξεραν τα κοιτάσματα στο Αιγαίο!

Σε μια νέα αποκάλυψη η οποία αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο και δη αυτά που βρίσκονται νότια της Κρήτης προχώρησε το WikiLeaks, σύμφωνα με δημοσίευμα τουwww.defencenet.grΌπως αναφέρεται στο δημοσίευμα με βάση τη διαρροή των ενδοεταιρικών συνομιλιών των στελεχών του αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών πληροφοριών και ενός από τα πλέον σεβάσμια think tank των ΗΠΑ Stratfor προκύπτει ότι τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το Δεκέμβριο του 2009 δήλωνε ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή το πετρέλαιο που έχουμε είναι πολύ λίγο» τα κοιτάσματα ειδικά νότια της Κρήτης είχαν ήδη εντοπιστεί και ήταν γνωστά στις ΗΠΑ από το 2007!

Όπως υπογραμμίζεται, με δεδομένη την ανάγκη να προσφύγει η τότε κυβέρνηση στον μηχανισμό στήριξης, προτίμησε αντί να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις, στην περιοχή, έστω και χωρίς να καθορίσει την ΑΟΖ, να οδηγήσει την χώρα στο Μνημόνιο!
Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες μετά και ενώ οι πληροφορίες είχαν αρχίσει και διέρρεαν ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη Βουλή είπε τα ίδια: «Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα».
Τονίζεται παράλληλα ότι στο WikiLeaks διέρρευσαν μάλιστα εκτιμήσεις των στελεχών του Stratfor που ανέφεραν ότι «Καλύτερα μετά από αυτό να συνδεθεί η Ελλάδα με το δολάριο, αν βγει από την ζώνη του ευρώ».
Σε ό,τι αφορά τα πετρέλαια (οι συζητήσεις των στελεχών που διέρρευσαν αφορούν διάστημα από τα μέσα του 2009 μέχρι το 2011) φέρεται να υπάρχουν και μυστικές έρευνες προηγούμενων ετών οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουν εντοπιστεί τεράστια κοιτάσματα νότια της Κρήτης, αλλά και στο Αιγαίο!
Τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν συζητήσεις του επικεφαλής της Stratfor με δικούς του αναλυτές- δεν είναι δηλαδή μια εκτίμησή τους απλά αλλά διαρροή.
Οι υπολογισμοί φαίνεται να στηρίζονται σε επαφή με το ίδιο τον επικεφαλής της Noble Energy ο οποίος έχει ολόκληρο τον φάκελο για τα εντοπισθέντα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο.
Τα κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.
Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Επίσης, τονίζεται πως τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην λεκάνη του Βόρειου Αιγαίου, αποκαλύπτουν τα αρχεία του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ που τόσα χρόνια έμεναν κρυμμένα, για την ακρίβεια, θαμμένα! Στη λεκάνη του βόρειου Αιγαίου, τόσο ανατολικά του πεδίου του Πρίνου, περί τη νησίδα Μπάμπουρας (και γύρω τοποθεσίες) όσο και δυτικά, πρός τα νότια του κόλπου του Στρυμώνα και το Άγιο Όρος, τα εικαζόμενα δυνητικά κοιτάσματα επαρκούν για να καλύψουν το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Δηλαδή, περίπου 5,5 δισ. απολήψιμων (και όχι ΟΟΙΡ !) βαρελιών, με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 100.000 βαρέλια/ημέρα. Και αυτές είναι ενδείξεις μόνο από τη βόρεια περιοχή του Αιγαίου.
Παλαιότερες, προ του 2000, μελέτες του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ κάνουν λόγο για όγκο Πρωτογενούς Υφιστάμενου Πετρελαίου (ΟΟΙΡ) που συντηρητικά εκτιμάτο σε άνω των 4 δισ. βαρέλια ανεπιβεβαίωτα αποθέματα στο Αιγαίο (Λεκάνες Θεσσαλονίκης και Βορείου Αιγαίου) και γύρω σε άλλα 2 δισ. βαρέλια στη ζώνη της Λεκάνης Ιονίου.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τη μέση αναλογία που διέπει τη σχέση μεταξύ ΟΟΙΡ και ωφέλιμες απολήψιμες ποσότητες, εκτιμάται ότι το σύνολο ανεπιβεβαίωτων και δυνητικώς εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 1,2 δισ. ισόποσων βαρελιών. Δηλαδή μια αύξηση τουλάχιστον κατά 120 φορές του σημερινού αποθέματος των 10 εκατ. βαρελιών!
Και όπως τονίζεται, όλα αυτά ήταν σε γνώση της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2009 όταν έκανε την περίφημη δήλωση «Δεν υπάρχει πετρέλαιο» και βέβαια μία τέτοια παραδοχή θα άλλαζε ολόκληρη της ψυχολογία και δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης τον Μάιο του 2010. 

«Οι Τούρκοι είναι εκτός ελέγχου» 

Με βάση όσα αποκαλύπτει το Wikileaks, η αναλύτρια της Stratfor, Reva Bhalla, ενημερώνει στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 τον George Friedman λέγοντας τα εξής:
«Είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζετε, η Noble Energy επιχειρεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε ύδατα της Ελληνικής Κύπρου και η Τουρκία δημιουργεί χαμό. Η κίνηση να αποστείλει φρεγάτες δείχνει ότι αποτελεί μέρος αυτής της αντίδρασης. 
Μιλούσα μόλις με τον David, ο πατέρας του καλύτερού του φίλου είναι ο επικεφαλής της Noble Energy. Είχαν όλοι μαζί ένα δείπνο στο Χιούστον και ο πατέρας αναφερόταν στο πώς οι Τούρκοι τους δημιουργούν εφιάλτες με όλα αυτά τα πολεμικά πλοία και τέτοια. Ο David του είπε τι κάνω και ότι κάνουμε πολλές δουλειές με την Τουρκία και ο πατέρας θέλει να μου μιλήσει γι’ αυτό. Ίσως αυτό εξελιχθεί σε ευκαιρία για business, ποτέ δεν ξέρεις. Αλλά αυτή η οικογένεια έχει σπίτια σε όλο τον κόσμο, ο πατέρας μιλά 10 γλώσσες, ζει στην Κύπρο αυτή την περίοδο, πιο πριν βρισκόταν στο Quito, στο Βιετνάμ, έχει ένα σωρό τρελές διασυνδέσεις και δοσοληψίες με σκοτεινούς τύπους. Ίσως μπορέσω να μάθω κάποια ενδιαφέροντα πράγματα απ’ αυτόν. Και ίσως μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν τι πραγματικά σκοπεύουν να κάνουν οι Τούρκοι…». 

Η απάντηση του George Friedman, σύμφωνα με όσα διαρρέουν μέσω Wikileaks, υπήρξε σύντομη: «Μίλα μαζί του, με κάθε τρόπο. Θα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε τις απόψεις του. Οι Τούρκοι είναι εκτός ελέγχου».

Στο μπλοκ του δολαρίου
Εν τω μεταξύ, σημείωμα το οποίο έχει συντάξει εργαζόμενος της Stratfor επικαλούμενος «καλά συνδεδεμένη χρηματοοικονομική πηγή» επισημαίνει ότι «στην περίπτωση που η Ελλάδα καταστεί σημαντική παραγωγός φυσικού αερίου/πετρελαίου, θα προτιμούσε να ανήκε στο μπλοκ του δολαρίου παρά στο μπλοκ του ευρώ», ενώ παράλληλα αναφέρει: «κατανοούμε ότι ο Παπανδρέου φλερτάρει με τις ΗΠΑ». 

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μακροχρόνιους ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς (…). Το να ενταχθεί η Ελλάδα στο μπλοκ του δολαρίου ταιριάζει με το νέο γεωπολιτικό σενάριο του State Department στην Ουάσιγκτον», τονίζει ο συντάκτης του κειμένου και καταλήγει: «Ισως η ένταξη της Ελλάδας στο μπλοκ του δολαρίου να είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι που παίζεται στο παρασκήνιο». 

Το σημείωμα (με ημερομηνία Νοέμβριος του 2011) αφορά τη χρονική περίοδο που ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας και ο συντάκτης του και αναπτύσσει την (χρονική) εξέλιξη τόσο στην περίπτωση που θα λάμβανε όσο και στην περίπτωση που δεν θα λάμβανε την ψήφο εμπιστοσύνης. 

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται στο σημείωμα, ότι ο χρόνος που θα χρειαζόταν (λόγω των πολιτικών εξελίξεων) δεν ήταν υπέρ των πολιτικών της χώρας καθώς οι ηγέτες της ευρωζώνης ήταν πολύ πιθανό να ζητούσαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από την ευρωζώνη. «Ο κίνδυνος παραμένει πραγματικός» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Σε αυτό το σημείο, ο συντάκτης του σημειώματος επισημαίνει «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταστεί μεγάλος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, ύστερα από τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων κοιτασμάτων στην περιοχή γύρω από την Κύπρο».

ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ > «Μυστικοί χάρτες» από το παρελθόν και αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες σε συρτάρια στο Τελ Αβίβ


Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ > «Μυστικοί χάρτες» από το παρελθόν και αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες σε συρτάρια στο Τελ Αβίβ

• «Μυστικοί χάρτες» από το παρελθόν και αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες σε συρτάρια στο Τελ Αβίβ
• Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αντώνη Φώσκολο, «αν η Δυτική Ελλάδα έχει 20 Πρίνους τότε η Κρήτη έχει… 2.000 Πρίνους»! 
Ένα «αόρατο» χέρι έχει σταματήσει πάλι κάθε προσπάθεια να προχωρήσουν οι έρευνες για εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώραςΊσως δεν έχουμε ακόμα «πιάσει πάτο», ώστε ο ενεργειακός πλούτος της Ελλάδας να λεηλατηθεί από τους ληστές-δανειστές μας.

Ίσως το υπό… κατάρρευση ελληνικό κράτος αδυνατεί να υλοποιήσει προγράμματα του υπουργείου Ενέργειας.
Σίγουρα, πάντως υπάρχουν ήδη επιστημονικές έρευνες -πέρα απ’ αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας-, οι οποίες δείχνουν τον όγκο και το εύρος των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έρευνες τις οποίες ακόμα και σήμερα κρύβουν επιμελώς ελληνικές και -κυρίως!- ξένες κρατικές υπηρεσίες.Σοβαρή απόδειξη του παρασκηνιακού πολέμου που μαίνεται για να παραμείνουν καλά κρυμμένες οι μελέτες αυτές -ώστε να τις αξιοποιήσουν την κατάλληλη στιγμή οι κυβερνήσεις των κρατών που τις διαθέτουν και να τις εκμεταλλευτούν τα «κοράκια» που ήδη ίπτανται πάνω από το πληγωμένο κορμί της Ελλάδας- αποτελούν τα όσα αποκαλύπτουν σήμερα τα «Επίκαιρα».
Τι γνωρίζει το Ισραήλ και τι αγνοεί η ελληνική κυβέρνηση
Πανέτοιμη να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης είναι η ισραηλινή εταιρεία Delek, χωρίς να προηγηθούν έρευνες που θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξη κοιτασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή έχει κατά το παρελθόν -μακρινό ή πρόσφατο- ερευνηθεί και προφανώς έχουν βρεθεί στοιχεία για ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων. Στοιχεία που είναι τόσο αξιόπιστα ώστε να κάνουν την ισραηλινή Delek να ζητά να προχωρήσει εκ του ασφαλούς -ως προς τα κέρδη της- σε γεωτρήσεις, χωρίς να προηγηθούν σεισμικές έρευνες.
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι εάν και κατά πόσον οι «άγνωστες» διαπιστώσεις για τον ελληνικό θησαυρό νότια της Κρήτης έχουν ήδη οδηγήσει σε «δεσμεύσεις» της ελληνικής πλευράς με εταιρείες χωρών, οι οποίες μπορούν να επιβάλουν τη θέληση τους στην Ελλάδα σήμερα.
H ισραηλινή εταιρεία Anver Oil Exploration, μέλος του ομίλου Delek Group, έχει εκδηλώσει εδώ και τέσσερις μήνες ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Επισήμως το αρμόδιο υπουργείο αλλά και οι εκπρόσωποι της εταιρείας αρχικά είχαν αποφύγει να παραδεχτούν κάτι τέτοιο, αλλά εν συνεχεία ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Ισραηλινών, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το θαλάσσιο οικόπεδο που ζήτησαν.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το συγκεκριμένο οικόπεδο ανήκει σε ευρύτερη περιοχή που κατά πολλούς γεωλόγους είναι «συγγενική» με εκείνη που περικλείει τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Οικόπεδο 12» της Κύπρου, επομένως έχει αυξημένες πιθανότητες να κρύβει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου. Επισήμως, πάντως, δεν υπάρχουν σεισμικές έρευνες που να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο.
Τι κρύβεται στα σύνορα της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ;
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς Delek άφορα σ’ ένα συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο που βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα της ελληνικής με την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δημιουργώντας δύο μεγάλα ζητήματα:
1. Πρόσφατα η αιγυπτιακή πλευρά αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς το Καστελόριζο.
2. Στην περιοχή για την οποίa ενδιαφέρονται οι Ισραηλινοί δεν έχουν γίνει ποτέ στο παρελθόν έρευνες από την ελληνική πλευρά – τουλάχιστον απ΄ όσα κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί από επιστήμονες ή έχει φέρει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα.

Το καλοκαίρι, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, έδωσε στη δημοσιότητα ένα χάρτη που συνοδεύει την ανοιχτή πρόσκληση για την παραχώρηση των δικαιωμάτων του για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Σε αυτόν περιλαμβάνονται τουλάχιστον 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στη Νότια Κρήτη, ο χάρτης σταματά πριν από τα θαλάσσια σύνορα μας με τη Λιβύη, αφήνοντας ουσιαστικά εκτός την περιοχή όπου ενώνεται η θάλασσα μας με αυτή της Αιγύπτου. Ακριβώς σε αυτό το κομμάτι, που είναι εκτός του χάρτη, βρίσκεται το οικόπεδο που φέρεται να ζήτησε η Delek. Το οικόπεδο ανήκει σε ευρύτερη περιοχή, που για πολλούς γεωλόγους είναι «συγγενική» με εκείνες της Ανατολικής Μεσογείου που περικλείουν τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Οικόπεδο 12» της Κύπρου.
Ήδη ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αντώνης Φώσκολος έχει δημοσίως υποστηρίξει ότι η αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών στοιχείων, που έχουν δημοσιευτεί κυρίως από ξένους επιστήμονες υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων νοτιά της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης έκτασης περίπου 80.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ. «Αν η Δυτική Ελλάδα έχει 20 Πρίνους τότε η Κρήτη έχει… 2.000 Πρίνους», είναι η χαρακτηριστική δήλωσή του.
Είναι προφανές πως οι υπεύθυνοι της Delek διαθέτουν στοιχεία για την επίμαχη περιοχή, όπου συναντιούνται η ελληνική με την αιγυπτιακή θάλασσα, τα οποία τους κάνουν να συζητούν με την ελληνική πλευρά.
Κατά μία άποψη, είναι πιθανό να υπάρχουν εδώ και χρόνια στοιχεία από «μυστικές έρευνες» στην περιοχή, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν παραδοθεί σε ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες που μπορούν να ελέγχουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας.
Κατά μια άλλη εκδοχή, οι αμερικανικοί δορυφόροι έχουν καταγράψει πλούσια κοιτάσματα στην περιοχή αυτή και οι Ισραηλινοί βιάζονται να τα «κλείσουν» πριν γνωστοποιηθούν τα στοιχεία.
Το κοίτασμα «Λεβιάθαν», οι Ισραηλινοί και ο «αδύναμος κρίκος»
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως ο άξονος Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ για την εκμετάλλευση των πετρελαίων και του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, που επιχειρείται να δημιουργηθεί με τις ευλογίες των ΗΠΑ, είναι ικανός να οδηγήσει σε ένα «ενεργειακό Ελντοράντο», το οποίο θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στη ραγδαία ανάπτυξη των Τούρκων.
Η Delek και η θυγατρική της Anver Oil Exploration είναι μέλη ενός γκρουπ του οποίου ηγείται η αμερικανική Noble Energy και ασχολείται με την ανάπτυξη των πηγών φυσικού αερίου. Και οι τρεις εταιρείες είναι μέλη της κοινοπραξίας του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αέριου «Λεβιάθαν» στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ.
Τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», μαζί με αυτό της «Αφροδίτης» («Οικόπεδο 12»), είναι τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου που εντοπίστηκαν παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες Η «Αφροδίτη» βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ τα άλλα δύο εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Delek ανακοίνωσε πως έχει σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη φυσικού αερίου και σε μια νέα τοποθεσία στην ίδια περιοχή, όπου πραγματοποιεί διερευνητικές γεωτρήσεις.
Η Delek παράλληλα με τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», καταβάλλει προσπάθειες να μπει στο παιχνίδι και του κυπριακού «Οικοπέδου 12», αλλά τον τελικό λόγο θα έχουν οι Κύπριοι. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2011 η ισραηλινή εταιρεία Delek και η θυγατρική της Anver συμφωνήσαν με την αμερικανική Noble για συνεργασία στις εξορύξεις που θα γίνουν στο «Οικόπεδο 12» της Κύπρου. Για να επιτραπεί, όμως, η συμμετοχή των Ισραηλινών, θα πρέπει να συμφωνήσει η Κυπριακή Δημοκρατία αφού στο συμβόλαιο με τη Noble αναφέρεται σαφώς πως αν οι Αμερικανοί, οι οποίοι είναι οι διαχειριστές του «Οικοπέδου 12», επιθυμούν να δώσουν τα δικαιώματά τους σε άλλους, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και θα κρίνει αν πληρούνται κάποιες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι σκέψεις των Ισραηλινών για κατασκευή αγωγού που θα περνά από την ελληνική ΑΟΖ και θα συνδέεται με το ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών φυσικού αέριου. Συγκεκριμένα ο υποθαλάσσιος αυτός αγωγός μήκους 1.200 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από το «Λεβιάθαν» και θα καταλήγει στην Ευρώπη μέσω Κρήτης. Αυτή η πρόταση των Ισραηλινών -περά από το γεγονός ότι για πολλούς το κόστος της είναι απαγορευτικό και πως τεχνικά κάτι τέτοιο είναι σχεδόν ανέφικτο- θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος της χώρος μας αφού ουσιαστικά αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στο θέμα της ΑΟΖ. Στους χάρτες που δημοσιοποίησε το Τελ Αβίβ, στους οποίους περιγράφεται η πορεία που θα έχει ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς του φυσικού αερίου από το «Λεβιάθαν» προς την Ευρώπη, ουσιαστικά αναγνωρίζεται η ελληνική ΑΟΖ που χάρη στο Καστελόριζο αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου.
Δυστυχώς όμως κανένας δεν φρόντισε να εκμεταλλευτεί αυτό το διαπραγματευτικό όπλο, αφού είναι φανερό πως στο παραπάνω ισραηλινό-κυπριακό-ελληνικό σκηνικό ο πλέον αδύναμος κρίκος είναι η χώρα μας καθώς όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική συγκυρία που η Ελλάδα είναι με το πιστόλι στον κρόταφο και αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα επιβίωσης!
Η επιχείρηση απαξίωσης του θέματος του ελληνικού ορυκτού πλούτου
Κι αν στην πρόσφατη δραματική συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης σύσσωμη η πολιτική ηγεσία επαναλάμβανε διαρκώς το επιχείρημα ότι η χώρα διαθέτει πλούσιο ορυκτό πλούτο που πρέπει να διασφαλιστεί, ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος μας, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Επί δεκαετίες ολόκληρες το θέμα των ελληνικών πετρελαίων αντιμετωπιζόταν ως «γραφικό», ενώ μέχρι και το 2009 επιχειρήθηκε η απαξίωσή του μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο!
«Πατριάρχης» της προσπάθειας απόκρυψης των ερευνών για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος ένα χρόνο μετά το «άνοιγμα» του θέματος του ελληνικού ορυκτού πλούτου από τις τηλεοπτικές μου εκπομπές στο Alter είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις μας. Με το γνωστό του ειρωνικό τρόπο δεν είχε διστάσει από το βήμα της ελληνικής Βουλής να πει τη γνωστή ανοησία: «Αν υπάρχει ελληνικός ορυκτός πλούτος περιμένω να μου δώσει ο φίλος μου ο Χαρδαβέλλας τα “κλειδιά του μυστηρίου” για τα πετρέλαια του Καστελόριζου».
Τώρα αποκαλύπτεται γιατί το θέμα των κοιτασμάτων της Ελλάδας έπρεπε με κάθε τρόπο να υποβαθμιστεί και να απαξιωθεί. Το πάζλ έχει ήδη συμπληρωθεί! Η Ελλάδα δεν έχει ορίσει τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντίθετα με την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, που προχωρούν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στην κατεύθυνση αυτή.
Μόλις πριν από ένα μήνα ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου, Αμπντουλάχ Γκχοράμπ, δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Κύπρο και την Τουρκία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ των χωρών αυτών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο μοναδικός τρόπος να συμβεί αυτό είναι να βγει το Καστελόριζο εκτός ελληνικής ΑΟΖ. αφού τότε και μόνο τότε η Αίγυπτος θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία!
Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Ο κ. Πάγκαλος από αγένεια, από έλλειψη ενημέρωσης ή βάσει σχεδίου απαξίωσε ενεργειακά το Καστελόριζο από το βήμα της ελληνικής Βουλής; Μήπως γνώριζε από τότε τις επιδιώξεις Τουρκίας και Αιγύπτου και εσκεμμένα δήλωνε με ειρωνεία ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ελλάδας διευκολύνοντας έτσι τους «γείτονες»;
Οι αποκαλύψεις του υφυπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, στο νέο του βιβλίο
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κλίματος από τον κ. Πάγκαλο κινείται εδώ και καιρό ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης. Στο εξαιρετικά αποκαλυπτικό βιβλίο του με τίτλο Ενέργεια και ορυκτός πλούτος – Εθνικοί πυλώνες ανάπτυξης (εκδόσεις Λιβάνη Ιανουάριος 2012), αναφέρει μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αξιόπιστοι επιστήμονες εκτιμούν ως ρεαλιστικό το σενάριο κάλυψης ποσοστού 20% έως 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα τριάντα χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μείωση των δαπανών αγοράς αργού πετρελαίου, έσοδα του Δημοσίου, αύξηση θέσεων εργασίας και τεχνογνωσία.
Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα δίνει κάθε χρόνο για εισαγωγές κάθε είδους πετρελαιοειδών γύρω στα 10 έως 12 δις ευρώ. Είναι, λοιπόν, προφανές το όφελος από την ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής.
Όπως επίσης είναι απολύτως σαφές ότι μιλάμε για νέες πηγές εσόδων του κράτους. Με όλες τις αβεβαιότητες που έχουμε, μπορούμε να κάνουμε μια ρεαλιστική υπόθεση εργασίας. Μόνο στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος και με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα χωρίς να συνυπολογίσουμε πιθανά νέα μεγέθη που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες μπορεί κανείς να αναμένει 3-4 «Πρίνους». Αυτό σημαίνει 300-500 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Αν θεωρήσουμε μια μέση τιμή βαρελιού 80-100 δις ανά βαρέλι, για τα επόμενα είκοσι με είκοσι πέντε χρόνια μπορούμε να αναμένουμε για το Ελληνικό Δημόσιο έσοδα της τάξης των 15-20 δις δολαρίων.
Σημειώνω επίσης ότι το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρουσα κινητικότητα διεθνών εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου σε περιοχές νότια της Κρήτης».

( ΕΠΙΚΑΙΡΑ 23 – 29/02/2012 – ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ – forapartida-forapartida.blogspot.com)
ΠΗΓΗ

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...