Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Βερολίνο: Βάλαμε σε «καραντίνα» τους Έλληνες ταξιδιώτες γιατί φοβόμαστε

Ενώ η Αθήνα μιλά για «μικροπολιτικά παιχνίδια»

 

Βερολίνο: Βάλαμε σε «καραντίνα» τους Έλληνες ταξιδιώτες γιατί φοβόμαστε

«Φοβόμαστε την είσοδο στη Γερμανία παράτυπων μεταναστών και πιθανώς τρομοκρατών» λέει ανώτατη πηγή στο protothema.gr - Η Γερμανία είχε ενημερώσει για την απόφαση αυτή από τον Οκτώβριο

Πλήρης η αποδόμηση των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς και επιβεβαίωση (λέξη προς λέξη) του ρεπορτάζ του protothema.gr και του «ΘΕΜΑτος» για την επιβολή «καραντίνας» στους Έλληνες πολίτες στα γερμανικά αεροδρόμια, από ανώτατη πηγή στο Βερολίνο, που δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται «de facto» εκτός Σένγκεν, λόγω της εφιαλτικής κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά νησιά και του πλημμελούς ελέγχου στα αεροδρόμια για παράτυπους και παράνομους μετανάστες και πιθανούς τρομοκράτες.


Ανώτατες πηγές από το Βερολίνο, μιλώντας στο protothema.gr, επιβεβαίωσαν πλήρως το ρεπορτάζ για τα μέτρα τα οποία έλαβε η Γερμανία και τα οποία προσπάθησε να αποκρύψει η Ελλάδα, σε μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της καταστροφικής πολιτικής της στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και της αδυναμίας διασφάλισης των εσωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν 
Δείτε το έγγραφο (στα γερμανικά) στα γερμανικά αεροδρόμια


Τα φληναφήματα της ελληνικής πλευράς 
Όπως αποκάλυψε το protothema.gr, το Ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, αναγκάστηκε, όχι απλώς να επεκτείνει για έξι ακόμα μήνες τους συνοριακούς ελέγχους με την Ελλάδα, αλλά να θέσει σε εφαρμογή για πρώτη φορά ειδικά μέτρα, ώστε να αποτρέψει την είσοδο στην χώρα παράνομων και παράτυπων μεταναστών με πλαστά δελτία αστυνομικής ταυτότητας από την Ελλάδα.

Από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης του protothema.gr η ελληνική πλευρά προσπάθησε, σε καθεστώς αμηχανίας, να υποβαθμίσει το γεγονός για να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις για τον λόγο που ενώ γνώριζε ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου την επιβολή της «καραντίνας», εντούτοις δεν ενημέρωσε τους Έλληνες πολίτες για τους εξευτελιστικούς ελέγχους και την πολύωρη καθυστέρηση που υφίστανται στα γερμανικά αεροδρόμια.

Οι ελληνικές αρχές έκαναν λόγο για «σπέκουλα» και «μικροπολιτικά παιχνίδια» της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία - σύμφωνα μόνο με τις ελληνικές αρχές -  προσπαθεί να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα λόγω της πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης που βιώνει η Ομοσπονδία.

Το Βερολίνο διαψεύδει φυσικά την Αθήνα και ανώτατες πηγές από την γερμανική πρωτεύουσα επιβεβαιώνουν λέξη προς λέξη το ρεπορτάζ μας, υπογραμμίζοντας στο protothema.gr ότι ο μοναδικός λόγος της «καραντίνας» είναι ο φόβος εισόδου στην χώρα παράνομων μεταναστών και πιθανών τρομοκρατών, λόφω του χάους που επικρατεί στα νησιά.

«Η απόφαση ελήφθη από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Ο λόγος είναι απλός. Ο φόβος εισόδου στην Γερμανία παράτυπων και παράνομων μεταναστών και πιθανών τρομοκρατών. Γνωρίζουμε άριστα ότι η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά είναι εφιαλτική». Με αυτά τα λόγια αποδόμησε ένα προς ένα τα φληναφήματα της ελληνικής πλευράς, ανώτατη πηγή στο Βερολίνο που μίλησε στο protothema.gr.

Βερολίνο: «Μακάρι να μην χρειαζόταν να το κάνουμε»
Τα πρόσωπα με το οποία συνομίλησε το protothema.gr  στο Βερολίνο δήλωσαν ότι η απόφασή της επιβολής «καραντίνας» στους Έλληνες πολίτες, ήταν κάτι που δεν το επιθυμούσε ούτε καν η Γερμανία και μάλιστα οι γερμανικές αρχές προσπάθησαν να το αποφύγουν. «Γνωρίζουμε ότι ο χώρος Σένγκεν, η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών, είναι μια τεράστια κατάκτηση. Μακάρι να μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτούς τους ελέγχους...»

Η ελληνική κυβέρνηση το γνώριζε και το απέκρυψε
Πλημμελής φύλαξη των εσωτερικών συνόρων της Σένγκεν. Εφιαλτικές καταστάσεις στα ελληνικά νησιά, όπου άνθρωποι που έχουν κριθεί ότι δεν δικαιούνται άσυλο, εντούτοις αγνοούνται (!). Τρομοκράτες οι οποίοι πέρασαν ως "πρόσφυγες" από ελληνικά νησιά και σκόρπισαν τον θάνατο στην Ε.Ε.  (όπως στο Μπατακλάν). Βιαστές και δολοφόνοι (η περίπτωση του Αφγανού με την 19χρονη κόρη του ανώτατου αξιωματούχου της Ε.Ε.), που αποφυλακίστηκαν με τις διατάξεις του "Νόμου Παρασκευόπουλου) ήταν οι μοναδικές αιτίες για την προσωρινή μας έξοδο από τον χώρο Σένγκεν. Όπως αποκάλυψε το protothema.gr, η Γερμανία είχε τηρήσει όλους τους κανόνες του Κώδικα Σένγκεν, ενημερώνοντας κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά, ήδη από τον Οκτώβριο. Ήτοι, Κομισιόν, Συμβούλιο της Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη του χώρου Σένγκεν. Συνεπώς η Ελλάδα ήταν ενήμερη.

«Μακάρι να μπορέσουμε να επανέλθομε σύντομα στην κανονικότητα. Να μην χρειάζονται έλεγχοι ταξιδιωτικών εγγράφων στα κράτη – μέλη του Σένγκεν. Αλλά αυτό είναι κάτι που απαιτεί προσπάθεια από όλες τις πλευρές», δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή από το Βερολίνο, την ώρα που η Βουλγαρία και η Ρουμανία ετοιμάζονται να γίνουν μέλη της Σένγκεν ίσως και το 2018, με την Κροατία να ακολουθεί αμέσως μετά...

Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα – Τα κριτήρια και οι πολλές εξαιρέσεις

Γ.Δ. 710,27 (-0.31) 

 

Foto
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017 μέσω του Taxisnet, όπως και πέρσι, μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν και θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα
Σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως και 27.000 ευρώ ( πολυμελείς οικογένειες) θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα στα μέσα του Δεκεμβρίου σύμφωνα τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν λίγο πριν υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.  
Το ύψος του εισοδήματος θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα  και τον  αριθμό των μελών του νοικοκυριού.
Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρουσίασε  η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου:
-Ένα ζευγάρι με εισόδημα από 9 χιλ. ευρώ μέχρι 13,5 χιλιάδες ευρώ θα λάβει 375 ευρώ.
-Ενα ζευγάρι με ένα παιδί και εισόδημα από 5.250 έως 10.500 ευρώ θα λάβει 612 ευρώ .
Το κοινωνικό μέρισμα  δε θα πάρουν πολλά νοικοκυριά που για λίγα ευρώ υπερβαίνουν το όριο του οικογενειακού εισοδήματος (ανάμεσά τους και 400.000 χαμηλοσυνταξιούχοι) αλλά και όσοι  βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας.
Δηλαδή, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
«Παγίδα» αποτελεί το  κριτήριο για την ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ.
Δεύτερη παγίδα αποτελεί το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί αν θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του εισοδήματος βάσει του οποίου θα διανεμηθεί το μέρισμα.
Αν ληφθεί υπόψη μειώνεται το ύψος του μερίσματος.
Όσον αφορά του ανέργους, τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν με κοινή υπουργική απόφαση.
Ειδικότερα το κοινωνικό μέρισμα των 720 εκατομμυρίων που προήλθε κυρίως από την αύξηση των εσόδων από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης  θα διανεμηθεί στους δικαιούχους σύμφωνα με τα εξής εισοδηματικά κριτήρια:
Το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει: 
-τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
-13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
-17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
-18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
-20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
- 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα και
-7.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα
 Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν, ως ευάλωτο νοικοκυριό νοούνται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων.  
Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι ή ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται από τους συγγενικά τους πρόσωπα, θα συνυπολογίζονται σαν μέλη του νοικοκυριού όπως τα ανήλικα τέκνα και το ανδρόγυνο, προσαυξάνοντας κατά τι το ποσόν του επιδόματος, το οποίο θα υπολογίζεται ενιαία για όλους και όχι ξεχωριστά για τον άνεργο.
Περιουσιακά κριτήρια
 
Βάσει των νέων ρυθμίσεων, τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:
 
-Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.
-Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.
-Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.
Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017 μέσω του Taxisnet, όπως και πέρσι, μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν και θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα.
 
www.bankingnews.gr

Σχέδιο Γερμανικού ΥΠΟΙΚ - Σε δύο δόσεις η υποτυπώδης λύση στο χρέος – Καλοκαίρι 2018 και επαναξιολόγηση το 2022

 

Foto

Προφανώς με την πρώτη δόση των μέτρων για το ελληνικό χρέος η DSA η έκθεση βιωσιμότητας θα παραμείνει ξεκάθαρα αρνητική.
Ενώ στην Γερμανία η πολιτική εμπλοκή είναι εμφανής μετά την αποχώρηση του FDP από την συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης και την Merkel (CDU) να ζητάει νέες εκλογές….οι τεχνοκράτες στο υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας…έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο 2 φάσεων για το ελληνικό χρέος. 
Η πρώτη φάση θα υλοποιηθεί το Καλοκαίρι 2018, καθώς υπάρχουν οι δεσμεύσεις του Eurogroup. 
Σε αυτή την περίπτωση θα εξεταστούν μόνο δύο μέτρα.
Θα καταβληθούν τμηματικά τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA και SMP δηλαδή τα ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. 
Τα 7,9 δισεκ. κέρδη από τα ομόλογα ANFA θα καταβληθούν τμηματικά και με βάση την πρόοδο που θα έχει υπάρξει με τις ιδιωτικοποιήσεις. 
Να σημειωθεί ότι πολλά προς ιδιωτικοποίηση σχέδια προσκρούουν σε πολλά εμπόδια, Αεροδρόμιο Ελληνικού, ΕΛΠΕ κ.α. 
Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ξεκινήσει η διαδικασία του placement στον ΟΤΕ…για το οποίο ωστόσο η Deutsche Telecom δεν έχει…μεγάλο ενδιαφέρον. 
Ταυτόχρονα θα εξεταστεί και η αποπληρωμή του ΔΝΤ των 11,4 δισεκ. που έχει δανείσει από την Ελλάδα στον ESM.
Ωστόσο ενώ πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι θα αποπληρωθεί το ΔΝΤ ακόμη δεν έχουν παρθεί τελικές αποφάσεις. 
Στην πρώτη φάση δεν θα εξεταστεί το θέμα της μείωσης των επιτοκίων των δανείων του EFSF από 2,5% στο 1,5% που θα ήθελε η ελληνική πλευρά, ούτε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από 5 έως 10 χρόνια. 
Προφανώς με την πρώτη δόση των μέτρων για το ελληνικό χρέος η DSA η έκθεση βιωσιμότητας θα παραμείνει ξεκάθαρα αρνητική. 
Το ελληνικό χρέος τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την ΕΚΤ θα θεωρείται ως μη βιώσιμο. 
 
Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των μέτρων με βάση το γερμανικό σχέδιο θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα του χρέους το 2022 όταν θα ολοκληρωθεί, τυπικά η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%.
Τότε το 2022 θα επαναξιολογηθεί η έννοια της βιωσιμότητας με τις παραδοχές εκείνης της περιόδου. 

Συμπέρασμα

Το ζήτημα του χρέους εξελίσσεται σε μεγάλο φιάσκο καθώς πρακτικά κανείς – δεν είναι μόνο η Γερμανία αρνητική - δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε λύση, ούτε να το μετατρέψει σε βιώσιμο με μέτρα διευθέτησης του χρέους. 

www.bankingnews.gr

Προϋπολογισμός 2018: Δανειακές ανάγκες 10,2 δισ. ΑΕΠ +2,5%, πλεόνασμα 3,7%, νέοι φόροι 1 δισ. αποθεματικό 16 δισ.

 

Foto

Από το ποσό των 10,2 δισ. τα 4,8 δισ. αφορούν υποχρεώσεις σε ομόλογα και δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το πρώτο μνημόνιο και ωριμάζουν το 2018 ενώ τα υπόλοιπα 5,4 δισ. είναι το συνολικοί τόκοι για το 2018
Στα 10,2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι καθαρές δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2018 που είναι από τις χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας. 
Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται ο δανεισμός του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια που φθάνει τα 15 δισ. ευρώ και είναι ανακυκλούμενος. 
Το ύψος των νέων υποχρεώσεων που δεν συνιστά «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αποτυπώνεται στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Από το ποσό των 10,2 δισ. ευρώ τα 4,8 δισ. ευρώ αφορούν υποχρεώσεις σε ομόλογα και δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το πρώτο μνημόνιο και ωριμάζουν το 2018 ενώ τα υπόλοιπα 5,4 δισ. ευρώ είναι το συνολικοί τόκοι για την επόμενη χρονιά. 
Για το 2109 το ύψος των αναγκών φθάνει τα 14 - 15 δισ. εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια και τα 6 δισ. τόκους.
Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι αυτός που θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια προβλέπει έτσι ένα «αποθεματικό» άνω των 15 - 16 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά από το πρόγραμμα. 
Αυτό θα προέρχεται κυρίως από τη χρηματοδότηση των πιστωτών ( 3η και 4η αξιολόγηση) αλλά και από το νέο επενδυτικό χρήμα που θα αντλήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)  μέσω των δοκιμαστικών εκδόσεων που θα ακολουθήσουν πριν την τελική έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ένα αποθεματικό της τάξεως των 12 - 13 δισ. ευρώ το οποίο σχεδιάζεται να αυξηθεί στα 18 με 19 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη επισημάνει σε σχετικό του δημοσίευμα το «bankingnews». 
Εκτιμάται ότι 27,5 δισ. ευρώ θα περισσέψουν από το υφιστάμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ μεγάλο μέρος των οποίων θα μπορούσαν να συνδεθούν με την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη ο προϋπολογισμός  του 2018 θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,43% ή 4,2 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ για το 2017 και άνω του 3,7% για το 2018 με βάση τις προβολές στα έσοδα που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. 

Η ανάπτυξη και η υπέρβαση του πλεονάσματος 

Το 3ο Μνημόνιο προβλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μένει να δούμε αν η Ελλάδα θα υπερβεί τον στόχο για τρίτο συνεχόμενο έτος.  
Ο πήχης για την ανάπτυξη τοποθετείται στο 2,5% για το 2018 από 1,4% το 2017 και 1,6% που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός και θα αναθεωρηθεί μέσα στο  α' τρίμηνο του 2018 με τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Το 2018 ξεκινά με την επιβολή 12 ψηφισμένων μέτρων από τα οποία ξεχωρίζουν: οι παρεμβάσεις στα επιδόματα, η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb), η καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, η κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος, ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις των ακινήτων, η αύξηση ΦΠΑ σε 32 νησιά κ.ά.
Με αυτή τη «δωδεκάδα» η κυβέρνηση υπολογίζει σε 1 δισ. παραπάνω φόρους το 2018 από την άμεση και την έμμεση φορολογία.
Αν δεν αλλάξει κάτι στον τελικό λογαριασμό, οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να φτάσουν στα 20,8 δισ. το 2018 από 20,4 δισ. φέτος και οι έμμεσοι στα 27,6 δισ. από 27 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για τη φετινή χρονιά. 
Τα συνολικά έσοδα του κράτους θα ανέλθουν στα 54,4 δισ., ενώ θα διατηρηθεί η πίεση στις δαπάνες οι οποίες το 2018 θα είναι μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ στα 55,6 δισ. ευρώ.
Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις, όπου για τη νέα χρονιά προβλέπεται να διατεθούν 6,75 δισ. στην αγορά, ενώ στη «δεξαμενή» αυτή δεν περιλαμβάνονται τα λεφτά που θα εκταμιευτούν τον Φεβρουάριο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Η Ελλάδα Δούρρειος Ιππος του Πούτιν στην αποσταθεροποίηση της Ευρώπης;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

 

Πως φθάσαμε στην αρχή του τέλους της Μέρκελ

Eίναι η Ελλάδα ο Δούρρειος Ιππος του Πούτιν στην προσπάθειά του να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη;
Αυτό αναρωτιέται ο εκλεκτός δημοσιογράφος και φίλος Παύλος Παπαδόπουλος στο προφίλ του στο Facebook παρουσιάζοντας ένα δημοσίευμα του Ιntependent που εμφανίζει τον στρατηγό Philip Breedlove (photo κάτω), πρώην ανώτατο διοικητή των ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ο οποίος στις αρχές Μαρτίου του 2016 δήλωσε σε ακρόασή του στην αμερικανική Γερουσία ότι η ρωσική επέμβαση στη Συρία γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσει προσφυγικό κύμα (“weaponise immigration”) που θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη (το link πιο κάτω από τον Independent, 2 Μαρτίου 2016, δεν είναι τωρινό).
Στην Ελλάδα-σημειώνει ο Παύλος- που τρώμε τηλεοπτικό κουτόχορτο δεν το πήραμε πρέφα. Νομίζαμε ότι το προσφυγικό κύμα ήταν “φυσιολογικό”, αποτέλεσμα ενός πολέμου λες και δεν γίνονται τόσοι άλλοι πόλεμοι στην περιοχή τόσα χρόνια. Απλά τώρα χτυπούσαν επίτηδες αμάχους για να φύγουν. Και πράγματι, το προσφυγικό κύμα δεν συγκρατήθηκε στα ευρωπαϊκά σύνορα. Πλωτά hot spots δεν δημιουργήθηκαν στο Αιγαίο παρά τις φωνές της αντιπολίτευσης και ιδίως του Βενιζέλου.
Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν εντολές άνωθεν να επιτρέπουν στους πρόσφυγες την ελεύθερη είσοδο στη χώρα (αν ήξερες έναν αστυνομικό που υπηρετούσε στα κρίσιμα νησιά, σου το έλεγε). Όλοι θυμόμαστε το υπέροχο “λιάζονται και εξαφανίζονται” της κυρίας Τασίας. Θυμόμαστε και την κυβερνητική διαρροή ότι η Ελλάδα επιτρέπει τη διέλευση στους πρόσφυγες γιατί έτσι “εκβιάζει τη Γερμανία να συνθηκολογήσει για το χρέος”.
Θυμόμαστε κι ότι το ΝΑΤΟ εκείνο τον Μάρτιο έστειλε πολεμικά πλοία στο Αιγαίο (κυρίως για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα, ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνησή της, ανήκει στη Δύση, γι’ αυτό τα έστειλε κι όχι βέβαια για να απωθήσουν τα θωρηκτά τις λέμβους …). Κι όταν ο δρόμος των Βαλκανίων έκλεισε επειδή δεν άντεχε άλλο η Γερμανία (κι έπειτα από την επιμονή των … “ακροδεξιών” Αυστριακών) ως δια μαγείας μειώθηκε κατά πολύ η έλευση νέων προσφύγων στο Αιγαίο.
Ενάμισι χρόνο μετά η Ευρώπη αποσταθεροποιείται. Το 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, καλώς ή κακώς, άλλαξε το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία. Οι ακροδεξιοί μπήκαν στη γερμανική Βουλή για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο και η Γερμανία για πρώτη φορά δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Είχε δίκιο ο Breedlove; Ποιος ήθελε να αποσταθεροποιήσει τη Γερμανία, να φθείρει τη Μέρκελ, να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για την αρχή του τέλους της; Και η Αθήνα; Απλά άφησε τα σύνορα ανοιχτά επειδή δήθεν δεν μπορούσε να στήσει δέκα πλωτά hot spots; Ή μήπως ήταν μέσα στο κόλπο; Κάποιοι θεωρούν την ελληνική κοινή γνώμη ηλίθια. Και φυσικά έχουν δίκιο. Δεν είμαστε όμως όλοι ηλίθιοι.

Αθλητικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Αθλητικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...